Makrakanta ya alternatif tür?
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2009 10:15
Arkadaşlar merhaba akvaryumumda leptosoma albino kitumba besliyorum fakat zannedersem bitkilerden minik yassı şekilde salyangoz türedi. Buna önlem olarak iki adet makrakanta aldım ilk etapta sorun yoktu fakat su alışturmasını 45 dakıka yapsamda beyaz benege benzer bır durumla karsılastım balıklarda ve aldıgımın 4. gunu balıklarımı kaybettım hem beyaz benek hemde karında asırı sısme vardı sısmeyı fazla salyangoz olduguna baglıyorum fakat alıstırmada o kadar dıkkat etmeme ragmen bu benekler cıktı. Tekrar makrakanta aldım fakat 1 adet yanınada ona benzer bir balık adını bılemıyorum sıyah serıtlerı daha sık sayıda ve makrakantaya gore daha ınce ve uzun yapıda bır balık acaba bu balık salyongoz konusunda makrakantanın gosterdıgı basarıyı gosterırmı onu ogrenmek ıstıyorum. İkıncı aldıgım makrakantada beyaz benek ıle tekrar karsıalstım ve balıgı dıger balıklara sıcratmaması ıcın ayrı kucuk bır tanka alıp tuz takvıyesı yaptım bundan nasıl kurtulabılırım ve makrakantaya alternatıf bır salyangoz yıyıcısı varmıdır bunları ogrenmek ıstıyorum.
Radinant 2009-01-14 23:43:22
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2009 10:31
Öncelikle makrakantalar pulsuz oldukları için su koşullarına karşı aşırı hassas oluyorlar. Beyaz benek ve mantardan oldukça çabuk etklileniyorlar. Size makrakanta yerşne elma salyangozu öneririm. Elma salyangozları uzun vadede diğer salyangozların yumurtalarını yiyip İstilacı salyangozlardan kurtulmanızı sağlarlar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2009 15:49
Elma salyangozu besledim fakat bu cözüm olmamasıyla birlikte akvaryumun kısa sürede kirlenmesine yol açıyorlar. akvaryumu her gün dip çekimi yapmam gerekiyor malesef :( Radinant 2009-01-14 23:41:19
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 13 Ocak 2009 18:01
Mesele paraya kıyma meselesınden zıyade bulunabılırlık :)
Radinant 2009-01-14 23:42:21
Saygılar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2009 13:50
Makrakanta tuza karşı çok hassastır. tuz tedavisinde buna dikkat etmenizi öneriyorum. ikinci aldığınız tarifinden anladığım kadarıyla "Botia udomritthiruji" o da salyangoz sever ancak makrakantadan az yer. salyangoz akvaryumu çok sardıysa 1.mekanik çözüm "salyangoz kapanı" ve en son ve bence en istenmeyen çözüm bakır birleşikli ilaç olabilir. canburtecene 2009-01-14 13:50:52
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2009 19:36
İşin gerçeği bu yontemden zıyade dogal denge ıle bu salyangozlardan kurtulmak ıstıyorum makrakantayı 1 saat sursede alıstırmam gene beyaz benek oluyor halıyle ayvaryumumda asıl olarak albıno kıtumba besledıgım ıcın balıgı ayırmam gerekıyor tedavıde cevap vermıyor balıgı getırdıgımde ne kadar uzun sursede alıstırma surem makrakanta gene beyaz benek oluyor halıyle kıtumbalarıma hastalıgı bulastırmasından korktugum ıcın hemen ayırıyorum sonucta makrakantadan dıger balıklarıma sıcrarsakı buda kacınılmaz sıcrayacak zamanla bu yuzden bu sıkıntıyı bır turlu asamadım.
Asıl sorun surda makrakantayı beyaz benek yapmadan nasıl akvaryuma alıstıracagız ben bır turlu basaramadım bu 1-2 saat alıstırma suresı olsada :S Radinant 2009-01-14 23:43:11
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2009 10:31
Levent bey malum havalar soğuk siz onu akvaryumcudan aldığınızda 26-27 derece sudan çıkıyor dışarısı 4-5 derece. Size tavsiyem balık almaya gittiğinizde yanınıza büyük bir poşet be birde kalın bir üst giyisinizi götürün balıkları sarıp koyun poşete. Hem güneşden hem ısı değişikliğinden etkilenmez. Tabi evinize yakın bir yerden alın veya eve en kısa şekilde arabayla dönmeye bakın. 1-2 saatlik alıştırma süreside uzun geldi bana. Ben genelde aldığım balığı paketiyle akv suyunun üstünde yarım saat bekletip sonra balıkları suya bırakırım. Sağlıklı balıklar dilerim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2009 11:04
Emre bey arabamla götürüyorum dediğiniz gibi yolda ısı kaybı çok oluyor bundan kaynaklanabilir haklısınız. Artık bir balık dahi kaybetmeye tahammülüm kalmadı. Çünki beni çok üzüyor . Dediğiniz gibi ısı kaybını ortadan kaldırıp alıştırmayı dediğiniz gibi deneyeceğim. Fakat şu var yine aynı şekilde beyaz benek olursa balığım tanktan ayırmayıp sıcaklığı azar azar 30 dereceye çıkartmam beni bu illetten kurtarabilirmi. Fakat şunuda unutmamak gerek bu ısı değişikliğine akvaryumun asıl sahipleri ne tepki verir (leptosoma albino kitumba 4-5 cm 26 adet koloni) bunu çok merak ediyorum. Çünki balıklarımı ısı değişimi olumsuz yönde etkilerse makrakanta öldürene kadar salyangozlarla yaşmasını tercih edeceğim.
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2009 11:08
[QUOTE=akrilik]İşin gerçeği bu yontemden zıyade dogal denge ıle bu salyangozlardan kurtulmak ıstıyorum makrakantayı 1 saat sursede alıstırmam gene beyaz benek oluyor halıyle ayvaryumumda asıl olarak albıno kıtumba besledıgım ıcın balıgı ayırmam gerekıyor tedavıde cevap vermıyor balıgı getırdıgımde ne kadar uzun sursede alıstırma surem makrakanta gene beyaz benek oluyor halıyle kıtumbalarıma hastalıgı bulastırmasından korktugum ıcın hemen ayırıyorum sonucta makrakantadan dıger balıklarıma sıcrarsakı buda kacınılmaz sıcrayacak zamanla bu yuzden bu sıkıntıyı bır turlu asamadım.
Asıl sorun surda makrakantayı beyaz benek yapmadan nasıl akvaryuma alıstıracagız ben bır turlu basaramadım bu 1-2 saat alıstırma suresı olsada :S [/QUOTE]
unotim123 2009-01-15 11:08:59
Makrakantayı malawi akvaryumuna koymak doğal bir şey değil ki doğal yoldan kurtulasınız.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2009 11:40
Onur bey suyun sıcaklığı konusunda size katılıyorum fakat ben malawi değil tanganyika besliyorum. Ayrıca beslemiş olduğum tür etçil bir türdür ve haftada 2 kez canlı artemia çıkartmaktayım. Balığın doğla ortamının dışında bir ortam sunduğum konusuna gelecek olarak kısmen sizi haklı buluyorum ama beslenme konusunda aynı fikirde değilim ki tanganyika ile birlikte bir çok örneğine sahibim makrakantanın ki arkadaşım içinde 5 yaşında makrakanta sahibi bir tanganyika akvaryumuna sahip.
Bütün bu konuşulanların ışığında en etkili ve doğru çözümü bulmaya çalışıyorum.
Bunun dışında makrakanta ya benzer bir balık aldım makrakanta ile ağız yapısı birebir aynı türün ismini bilmiyorum fakat tek farkı makrakantanın siyah şeritlerinden fazla sayıda siyah şeride sahip ve biraz daha ince uzun bir yapıya sahip makrakantanın turuncu renginden ziyade kreme yakın bir açık rengi var siyah şeritleri dediğim gibi biraz daha fazla sayıda . Bu balıkta bu tarz sorunlarla karşılaşmadım ve gayet sağlıklı bir şekilde akvaryumumda yaşamakta herhangi bir stres belirtisi olmadan.
Sonuç olarak ne yapmamız gerekiyor buna bir yanıt bulma çabasındayım
Aydınlatıcı bilgileriniz için ayrıca teşekkür ederim
Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2009 11:43
Benim de demeye çalıştığım illa bu canlılardan almak zorunda değilsiniz.He normalde salyangozlar da çok faydalı canlılardır.Görüntü olarak kötü olduğunu düşünüyorsanız ona bir şey diyemem ama biyolojik döngüdeki en kilit elemanlardan biridir.Piyasada salyangoz giderici ilaçlar mevcut,bunlardan alarak sorundan kurtulabilirsiniz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2009 12:32
Ben uzun zaman makrakanta besledim şimdiye kadar her akv. koydum. Hatta challenger ile bile besledim. Beyaz beneğe yakalanmayan makrakantam azdır ve şimdiye kadar bir kaybım oldu oda yaş olarak küçük olduğu için benek çabuk sardı hayvanı. Ama bu tecrübe içinde gözlemlediğim kadarıyla en rahat ve uzun malawi türleriyle besledim. Tabi diğer türlerde olduğu gibi hayvanın stressiz kendine güvenir şekilde yaşaması için sayı en az 4-5 olmalıdır. Saygılar.
ver10 2009-01-15 12:39:25
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir