Low Tech Bitki Akvaryumu Kuracağım


MertlepistesÇevrim Dışı

Kayıt: 16/09/2023
İl: Hatay
Mesaj: 3
MertlepistesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Eylül 2023 09:52
Merhabalar bitki akvaryumu konusunda tecrübem yok ama kısa süredir araştırmalara başladım.Bende 30 cm lik bir akvaryumda lepistes besliyorum 4 büyük 11 yavrum ve elma salyangozlarım var . Akvaryum silikonu sipariş ettim büyük bir bitkili akvaryum yapacağım kafamda hafiften fikirlerim var ; lav kırıgının üstüne siyah bir kum istiyorum , taban bitkisi olarak kısa ve sık çim tarzı bir şey istiyorum ve zeytin dikmeyi düşünüyorum uygun bir kök bula bilirsemde moss ağacı yapabilirim ,ek olarak co2ye her bitkinin ihtiyacı olduğunu biliyorum fakat 14 yaşındayım ve tam olarak bir gelirim olmadığından kulanmayı düşünmüyorum , sizlere danışmak istedim hangi tür bitkiler ve toprak kullanabilirim ? Şimdiden teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BETA.4Çevrim Dışı

Kayıt: 17/07/2023
İl: Istanbul
Mesaj: 60
BETA.4Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Eylül 2023 10:54
Aslında lepistesler tilki kuyruğu çok sever ve akvaryum ile güzel kombinasyona girer

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LennieÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/08/2023
İl: Izmir
Mesaj: 504
LennieÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Eylül 2023 12:38
Merhaba Mert,

Ben olsam lowtech kurulumlarda pek carpeting plant diye geçen tabanı kaplayan bitki türlerine pek yönelmezdim. Genelde high tech kurulumlardaki gibi bir sonuç almak çok zor oluyor ve alınan sonuç bitki yaşatılabilse dahi pek tatmin edici olmuyor. Ek olarak moss ağacı vs de genelde ucuz ürünler değiller. Limitli bütçeni daha çok fayda sağlayabileceğin başka unsurlara yönlendirebilirsin.

Şunu en baştan belirteyim, bir bitkinin düşük gereksinimli kolay olması kesin olarak herkesin tankında mutlu mesut yetişebileceği anlamına gelmiyor. Herkesin stok oranı, su parametreleri, ışığı, gübresi, toprağı, her şeyi farklılık gösterebiliyor. Dolayısıyla çok kolay diye geçen türler herkesin tankı için çok kolay olmayabiliyor. Belki senin tankında çok iyi şekilde yetişen 1 bitki için yeri geliyor 2-3 bitki deneyip başarısız olabiliyorsun. Böyle bir durumla karşılaşırsan bu seni üzmesin.

Benim tecrübeme dayanarak gerçekten en dayanıklı olduğunu düşündüğüm bitki türleri Elodea, crypt türleri, anubias türleri, echinodorus türleri, zeytin ve tiger lotus/ dwarf lily. Su üstü bitkisi olarak da amazon frogbit benim için salvinia ve su marulundan daha dayanıklı oldu.

Bazı bitkiler örneğin elodea, anubias türleri, amazon frogbit gibi sudan beslenirler. Diğer bazı bitkilerse, örneğin crypt türleri, echinodoruslar, tiger lotus, dwarf lily, zeytin gibi, ağırlıklı olarak kökten beslenirler. Lav kırığı bitkiler için pek bir besin değeri içermez ancak bitki kökleri için iyi bir büyüme alanı sağlar. Dolayısıyla tabanda kapsül gübre, toprak (dirt), aktif toprak(aquasoil) gibi bitkileri besleyecek bir şey kullanmanız gerekli.

co2 kullanmanızın elbet faydası olur ancak her bitki açısından bir zorunluluk değil. Şahsen ben daha hiç kullanmadım bugüne dek

Beğenenler: [T]240759,Mertlepistes[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir