Leptosoma kitumba erkekleri renk çeşitliliği
Gönderim Zamanı: 13 Ağustos 2012 23:11
Merhabalar.
simedo 2012-08-13 23:11:56
Çoktandır aklımın bir köşesinde olmasına rağmen Antalya içi ilanlarda tropheustan başka tanganyika canlısı bulmak neredeyse imkansız olduğundan, Bu güne kadar beklettiğim leptosoma jumbo kitumbalar tesadüfi olarak bir akvaryumcuda karşıma çıktılar.
Fırsatı kaçırmayıp küçük bir koloni edindim balıklar henüz 6-8 cm hatta aldığımda bir dişinin ağzıda doluydu ama eve kadar tutamadı malesef. Erkekler yeni yeni renklenmeye başlamışlar.
Sorumda bununla ilgili nette araştırdığım kadarıyla kitumba erkeklerinde renk çeşitliliği var.
Erkeklerin kuyrukları ve kuyruğun gövdeyle birleştiği yer e sırt yüvgecinin uç kısmı sarı damızlıklarıda görmediğim için büyüdüklerinde nasıl bir renk alacakları benim için tam bir merak konusu.
İnternet üzerinde 4 farklı renkte erkek karşıma çıktı fakat forumlardaki kitumba tanıtımlarına baktığımda daha farklı renklerde de balıklar gördüm.
Merak ettiğim şeyler.
Renklerin tam olarak oturması ne kadar sürer?
Sarı kuyruklu sarı gövdeli bir erkeğin yavrularından tamamen mavi bir erkek çıkma ihtimali varmıdır?
Henüz fotoğraf çekemedim ama verdiğim bilgiler doğrultusunda büyüdüklerinde aşağıda fotoğrafını eklediğim balık gibi olma ihtimalleri varmıdır ? :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Ağustos 2012 04:49
Ali bey öncelikle balıklarınız hayırlı olsun..
C.Leptosoma kitumba leptosoma ailesinin en çok tutulan 1-2 türünden biridir..Bunun sebebide tamda sizin yazdığınızı sebebten ötürüdür..Yani sadece kitumba türünde birçok erkek vardır..Ana renk olan lacivert ve sarı her erkekte başka başka şekil ve formda çıkabilir..Buda akvaryumda çeşitli desenlerde leptosoma beslemenize sebeb olur ve bu görsel olarak güzel birşeydir..
Sorularınıza gelince tam renklerinini oturması m9-10 cm geldiğind eolacaktır..Ve sarı kuyruklu sarı gövdeli bir erkeketen komple lacivert bir erkek çıkabilir bunda hiçbir sıkıntı yoktur..
Siz sadece aldığınız balıkların özellikle dişilerinin kitumba dişisi olduğundan safkan olduğundan emin olun ve böyleyse size sadece sabretmek ve işin zevkine varmak kalıyor..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Ağustos 2012 23:46
Ali bey.Leptosoma konusunda en doğru bilgilere ulaşılabilecek birkaç kişiden biride sizsiniz sanırım makalelerinizi keyifle okudum.
Bilgiler için teşekkür ederim.
Frontosa ve calvusdan sonra leptosomada benim vazgeçilmezlerimdeki yerini aldı sadece artemia yemelerini izlemek için bile bu tür beslenir.
Tüm tanganyika severlere leptosomayı denememiş olanlara kesinlikle tavsiye ederim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 18 Ağustos 2012 21:03
Bende leptosama eklemek istiyorum ama frontozalarin leptosama lari avladigini okudum beraber besleyen arkadaslar da var kararsizim aslinda.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 19 Ağustos 2012 13:18
[QUOTE=hakan1984]Bende leptosama eklemek istiyorum ama frontozalarin leptosama lari avladigini okudum beraber besleyen arkadaslar da var kararsizim aslinda.[/QUOTE]
Frontosanın doğal ortamındaki besin kaynaklarından birinin leptosoma olduğunu düşünürsek birlikte beslemek pek mantıklı görünmüyor. Yinede yavru frontosalarla leptosoma bir süre birlikte bakılabilir bence.
Ama tam damızlık 3 yaş üstü frontosaların yanına jumbo bile olsa leptosoma bırakmak risk.(tecrübeyle sabit )
Hele ki biraz aç kaldılarsa sular karanlığa gömüldüğünde gecenin avcıları mesailerine başlayacaktır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 19 Ağustos 2012 17:41
Kitumbalarin renk degisimi 18 ay kadar devam eder. Ad Konings'in kitabinda resimlerle gosterilmis bir bolum vardi konuyla ilgili.
Teşekkür Edenler: [T]90766,simedo[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir