Lepisteslerimde Engelleyemediğim Hastalık (Video Eklendi)
Gönderim Zamanı: 28 Mayıs 2012 14:55
Arkadaşlar Merhaba, derdini söylemeyen derman bulamaz derler. Bende detaylı bir şekilde derdimi anlatacağım umarım yardımcı olabilirsiniz.
parabelyum 2012-05-28 16:05:43
Şimdi benim iki ayrı tankım var. Bunlarda birisinde dişi Moscow Blue, diğerinde de erkek moscow blue besliyorum. Sayıları henüz çok değil ancak kardeş çiftleşmesini engellemek ve daha saf varyeteler elde edebilmek için bu şekilde besliyorum. Dişi tankımda sorun yok. Anne lepistes ve yavruları gayet huzurlu ancak erkek tankımda son iki haftadır anlam veremediğim sorunlar baş gösteriyor.
Bu tankım 60 litre ve içinde birkaç çöpçü ve iki erkek lepistes var. Bunlarda birisinin iki hafta önce kuyruğunun uçları hafifçe beyazlaştı. Daha sonra bu beyazlık geçti ama kuyruğun ortasında falan delikler oluşmaya başladı. Daha sonra kuyruğunun uçları zikzak çizecek şekilde bir garip hal aldı. Bu durum şimdi diğer balığımda da baş göstermeye başladı ve ikisi de çok durgun. Ya suyun en üstünde halsiz bir şekilde duruyorlar ya da dipte oturuyorlar. Onları yeniden canlı ve sağlıklı hale nasıl getirebilirim?
Peki ben bu akvaryumuma ne yaptım ve yapıyorum:
Yemleme : Günde iki ya da üç defa biri tetra min, biri sera biri de karışık bir yem olmak üzere azar azar yemliyorum.
Su değişimi: Suyu normalde haftada 1 defa, ilaç kullandığım zamanlarda ilacın kullanımından bir hafta sonra iki gün üst üste %30 olarak dinlenmiş suyla değiştiriyorum.
İlaç: Bu hastalıklar baş gösterdiğinden beri mantar ilacı kullandım, sonra mikofish kullandım, ve azoo su dengeleyici ve yine azoo vitamin kullandım. (Tabi bunların hepsini belirli zaman aralıklarıyla kullandım)
Sıcaklık ve Filtre: Sıcaklık sabit 28 derece de filtre de balıkları rahatsız etmeyecek şekilde sürekli mevcut. Ayrıca hava taşıyla oksijen sirkilasyonu da yapılıyor.
Şimdi arkadaşlar ben neyi yanlış ya da eksik yapıyorum
[VID]http://www.youtube.com/watch?v=PZqgNenAmDk[/VID]
[VID]http://www.youtube.com/watch?v=GESnhbEFd3o[/VID]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Mayıs 2012 15:08
Merhabalar. ''Lepistes üstadı'' denilecek kadar bilgili değilim sanırım, ama yine de görüşlerimi belirtmek ve size yardımcı olmak isterim. Bence siz her şeyi eksiksiz yapmışsınız. Bana kalırsa asıl sorun o çöpçüler veya lepisteslerden birini hasta olarak almış olmanız olabilir. Siz hastalığı geliştikten sonra farketmişsinizdir ve daha sonra diğerlerine de bulaşmıştır diye tahmin ediyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Mayıs 2012 15:19
[QUOTE=taylanshn]Merhabalar. ''Lepistes üstadı'' denilecek kadar bilgili değilim sanırım, ama yine de görüşlerimi belirtmek ve size yardımcı olmak isterim. Bence siz her şeyi eksiksiz yapmışsınız. Bana kalırsa asıl sorun o çöpçüler veya lepisteslerden birini hasta olarak almış olmanız olabilir. Siz hastalığı geliştikten sonra farketmişsinizdir ve daha sonra diğerlerine de bulaşmıştır diye tahmin ediyorum.
[/QUOTE]
parabelyum 2012-05-28 20:30:00
Hocam öncelikle başlığı değiştirdim tabii ki her türlü yardım ya da görüş beni memnun edecektir bu yüzden kusura bakmayın ve değerli görüşleriniz için teşekkür ederim.
Çöpçülerde acaba ne gibi bir sorun olabilir ki? Tüm çöpçüler benim kendi yavrularım lepisteslerde yaklaşık 2 aydır akvaryumdalar ve şu ana kadar hiç bir şekilde dışarıdan bir balık girişi olmadı akvaryuma. Ama hastalığı farketmem konusunda haklısınız. Sanırım biraz geç fark ettim ancak şu andan sonra yapacak başka bir şey yok mu?
EKLEME: Arkadaşlar balıklarımın durumu çok kötü bir an önce bir şeyler yapmam gerek.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2012 13:48
Bende de bu hastalıktan aynısı var balık aynı sizinki gibi bir köşede duruyor kafasının orada kırmızılık gibi bir şey var sadece yeme geliyor aslında bayağı dolaşıyor ama geceye doğru yem verdikten sonra aynı sizin ki gibi konunun yakın takipçisiyim. :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2012 14:47
Hocam pek anlamam hastalıktan ama kabızlık olabilir mi?
Çözüm olarak haslanmış ıspanak veya Haşlanmış bezelye önermişler forumda.
Sonra nedenlerinin Dip çekimi ve ısıtıcıdan kaynaklanabileceğini okudum biraz önce.
bunlar tabiki alternatif gibi gözüksede Profesyonel bi Lepistesci olmasamda nette gördüğüm cevaplar bunlar umarım faydalı olur...
Çözüm olarak haslanmış ıspanak veya Haşlanmış bezelye önermişler forumda.
Sonra nedenlerinin Dip çekimi ve ısıtıcıdan kaynaklanabileceğini okudum biraz önce.
bunlar tabiki alternatif gibi gözüksede Profesyonel bi Lepistesci olmasamda nette gördüğüm cevaplar bunlar umarım faydalı olur...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2012 15:04
Uğur Bey merhaba.Öncelikle ya unuttunuz ya da yapmadığınız bir eksikliği söylemek gerekirse dip çekimi yaptığınıza dair bir bilgiye rastlamadım yazdıklarınızdan.Ve extra olarak lepisteslerde bence su sıcaklığı 26 derecede olması daha iyi.Aksi halde sıcaklıkta balıklar benim gözlemlerimce daha çabuk hastalığa maruz kalıyorlar.Balıklarınızın resimlerini görmeden kesin bir hastalık ismi vermek olanaksız bence.Su değerleri bozulmuş olabilir ve bu da balıklarda sorun olarak ortaya çıkmıştır.Resim paylaşabilirseniz daha iyi olacaktır.Geçmiş olsun.Selamlar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 29 Mayıs 2012 16:19
[QUOTE=denizim20]Uğur Bey merhaba.Öncelikle ya unuttunuz ya da yapmadığınız bir eksikliği söylemek gerekirse dip çekimi yaptığınıza dair bir bilgiye rastlamadım yazdıklarınızdan.Ve extra olarak lepisteslerde bence su sıcaklığı 26 derecede olması daha iyi.Aksi halde sıcaklıkta balıklar benim gözlemlerimce daha çabuk hastalığa maruz kalıyorlar.Balıklarınızın resimlerini görmeden kesin bir hastalık ismi vermek olanaksız bence.Su değerleri bozulmuş olabilir ve bu da balıklarda sorun olarak ortaya çıkmıştır.Resim paylaşabilirseniz daha iyi olacaktır.Geçmiş olsun.Selamlar...[/QUOTE]
Öncelikle cevabınız için çok teşekkür ediyorum. Evet akvaryumlarımın hiç birisine dip çekimi yapmıyorum. Bu mevcut akvaryumumda da balıklarım 2-3 aydır faaller hiç bir sıkıntı yaşamamıştım. Aynı şekilde diğer akvaryumumda da en az 7-8 aylık balıklarım var fakat onlarda da sıkıntı yaşamadım. Dip çekimi konusunda yanlışım varsa düzeltin ama zaten bol çöpçü ile dipte artık yem kalmasını engellerken, sürekli filtreleme ile de pislikleri temizliyorum. Bu durumda neden dip çekimine ihtiyacım olsun ki?
Foto eklemem mümkün değil maalesef. Çünkü balıklarım bu sabah öldü. Acaba Emre Bey'in söylediği gibi kabızlık olma ihtimali mi vardı? Ispanak ve benzeri yemler hiç uygulamadım.
Son olarak tabii ki telkininizi dikkate alıp su sıcaklığını 26 dereceye indireceğim. Ancak balıklar öldü konu kapandı değil, gerçekten sebebini öğrenebilirsem hem gelecekteki balıklarım için hem de diğer arkadaşlar için bu durumun çok faydalı olacağı kanaatindeyim. Teşekkürler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 30 Mayıs 2012 12:01
Dip çekimini her ne kadar dipteki artık yemleri çöpçüler yese de dipte kalan balık dışkıları sorun teşkil edecektir.Siz filtrasyonla ne kadar temizlediğinizi düşünseniz de dipte nitrat seviyesi zamanla artacaktır.Kabızlık balığı ne kadar ölüme sürükler orası tartışılır ancak kabız olmasa bile canlı doğuranlara haftada bir ıspanak vs verilmesi gerektiğini düşünüyorum.Umarım bir daha böyle bir problemle karşılaşmazsınız.Geçmiş olsun.Selamlar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 30 Mayıs 2012 18:54
Bilgilendirme için teşekkürler Deniz bey...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir