Lepisteslerim tek tek ölüyor.
http://img413.imageshack.us/my.php?image=hasta.jpg
Canlıdaki Belirtiler: Gövde ile kuyruk arasında garip beyazlık
Akvaryum Kapasitesi (litre):65
Akvaryumdaki Diğer Canlılar:Moli, Plati, velifera, Komando çöpçü,
Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat):
Filitrasyon: Atman Hf300 şelale filtre
İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları:
Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) :< ="-" ="text/; =utf-8">< name="ProgId" ="Word.">< name="Generator" ="Microsoft Word 10">< name="Originator" ="Microsoft Word 10"> Arkadaşlar resimde görülen hastalık yüzünden 4 lepistesim öldü. Çok araştırdım ama bu hastalığın ne olduğunu, neden olduğunu ve tedavisini bir türlü bulamadım. Özellikle dişilerde çok hızlı oluşan ve çabuk öldüren bir hastalık. Su sıcaklığım 27 derece. Düzenli dip çekimi ve %20 su değişikliği yapılmakta. Lütfen bana yardım edin. Yoksa lepistes beslemekten mahrum kalacağım.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
""özellikle hastalıklar ile ilgili soruların sıkı takipçisi olmama karşın nasıl oldu bilmiyorum ama sizin sorunuz maalesef gözümden kaçmış ve şimdi dikkatimi çekti.Şahsen ben çok uzun süredir bu amansız balık hastalığına karşı mücadele ediyorum ve hastalanmış balıkların tedavisi ile ilgili hiçbir tedavi imkanı bulamadım.Tedavilerimi uygularken insan kullanımına uygun antibiyotikden tutunda sera'nın hemen tüm ilaçlarına varana kadar değişik dozaj ve uygulama teknikleri ile denememe karşın sonuç maalesef hep hüsarnla sonuçlandı.
Hastalığın ortaya çıkması ve gelişmesi ile birtakım şahsi gözlemlerim ve tecrübelerim oluştu,ancak hastalanan balıklarımdaki bu oluşum herhangi bir bilimsel veriye tabii değil sadece kişisel tecrübelerimden ibarettir.
Balıklarımı düzenli olarak hep aynı akvaryumcudan alırım yani değişik kökenli yerlerden balık (haliyle farklı üretim tarzlarına maaruz değiller).Alışverişte bulunduğum akvaryumcumun balık aldığı toptancıyıda biliyorum,konu ile onun bilgisinede danıştım,o da yıllardır uzakdoğudan belli bir çiftlikten balıkları temin ettiğini tastikledi.Aynı zamanda dostane ilişkimiz olan akvaryumcumda bir çözüm öneremedi.
Hastalık belirtileri hemen hep aynı.Akvaryumcuya balık geldikten 2 gün sonra gelip balık alırdım (bu arada aldığım balıkların %90 lepistes,geri kalan diğer canlı doğuran cinsleri ve bir kereye mahsus melek balıkları).Evde hazırlanmış olan (adaptasyona uygun şekilde) aktarılan balıkların ikisi-üçü yaklaşık 24 h içinde bu hastalık ortaya çıkar (aynı adaşım olan Sn.Güneş Kalkavanın fotoğrafındaki gibi) ve ben tedaviye başlar başlamaz (bu arada Sera baktopur,baktopur direkt,geniş spektrumlu insan kullanımına uygun çeşitli antibiyotikler,methylen mavisi vs.) diğer balıklara geçerek,zannedersem ilaçlardan oluşan stresden veya bağışıklığı etkilemesindende olabilir,columnaris başgösteriyor.Tedavi dozajlara uygun yapılmasına karşın halsızleşen balıklar en geç 2-3 gün içinde ölüyor.
Çözüm olarak akvaryumcum toptancıdan gelen balıkları kendi tanklarına koymadan direk toptancıda ambalajlatıp kendi tankıma yerleştirdim.Hastalanma oranı gözle görülür seviyede düştü,ancak gene ortalama 20 balık içinde 6-7 adet kaybım oldu.Uyguladığım tedavilerden gene cevap alamadm.
Yaklaşık 4-5 ay önce ben akvaryumcuma uğradığım bir ara yanına bir bayan geldi ve evinde kovalarda yoğun sayıda lepistes ürettiğinden bahsetti,akvaryumcumun alıp almayacağını sordu derken akvaryumcum kendisinin ihtiyacı olmadığını söyledi bayana,ancak bana deneme amaçlıda olsa almamı önerdi ve ben o ev üretimi lepisteslerden 35 adet aldım,gene aynı şekilde karantina tankıma ekledim bu sefer özellikle hastalık ortaya çıkmamasından dolayı işkillenerek balıkları bir ay süreyle karantinada tuttum.Neticede şükür 1 tane bile hastalanan balığım olmadı ve 5 aya yakın bir zaman zarfında columnaris akvaryumuma hiç uğramadı.Ayrıca bu balıklardan akvaryumcuya toptancıdan gelen balıklara nazaren çok daha fazla yavru alma şansım oldu.
En son yaklaşık 3 hafta kadar önce gene akvaryumcumda gördüğüm 12 adet melek edindim (açıkcası kendime sahip olamadım) ve meleklerin hepsini (ne yaptıysam yapayım fayda etmedi) bu hastalıktan kaybettim.
Columnaris hastalığını yabancı birkaç sitedende araştırdım ve bunu yaparken özellikle üretim yapan kişilerin gözlemlerinide göz önüne aldım,aşağa yukarı şahsi gözlemlerimle örtüştüğünü gördüm:
-Bakteriyolojik bir hastalık olmasına karşın tank içindeki tüm balıkları etkilemiyebiliyor.Zannedersem burada önemli olan birey balığın şahsi bağışıklığı, hastalığın kendi içinde gelişmesini durduruyor.
-Özellikle aşırı görsel balıklarda daha yaygın ortaya çıkıyor.8 ay önce almış olduğum 8 kılıçkuyruktan hilal kuyruklu olanların hepsini karantina tankında kaybettim,2 adet 'normal kılıç' olanlar halen sapasağlam ana tankımda yüzüyor.
-Uzakdoğu üretimlerinde çok daha yaygın olarak ortaya çıkıyor ve balık bizlerin tankına girene kadar bir belirti göstermesede değişik su şartlarımıza adapte olamadan hastalanıyor.
-Yerli üretimlerde bugüne kadar columnarise karşılaşmadım diyebilirim.
-Ana tank içinde (u.v. mevcut alakası varmı bilemiyorum) 1-2 kere lepisteslerimden hastalanan oldu ve ayırma imkanım olmadığından dolayı sadece o balık etkilenerek hayatını kaybetti yani diğer balıklara bir bulaşma olduğunu gözlemleyemedim.
-Bu hastalık bahsedilidği gibi cins Amerika kökenli balıklarda daha *** oluyor.
-Hastalığın ortaya çıktığı balıklarda (yukarda bahsi geen hilal kuyruk kiliçlarımda mesela) balık gövde anlamında sağlam dursa dahi özellikle kuyruk etkileniyor ve tamaman dağılabiliyor.Nitekim kılıçlarımın kuyruklarını şelale filtre çıkışından vuran suyun kuyrukları tamamen dağıldığını bizzat gözlerimle gördüm,ancak balığın gövdesinde herhangi bir anomali yoktu.
-Columnaris hastalığının gene yabancı sitelerden okuduğum kadarıyla biri kronik diğeri akut olan farklı cinsleri mevcut.Kronik cinse bağlı olan columnaris gene azda olsa bir tedavi şansı tanıyor,hastalığın ilerleyişi çok yavaş.
Akut columnarisde tedavi imkanı hemen 0 maalesef (bende olduğu gibi),hatta öyleki bir sitede hastalanan balığın imhası bile tavsiye ediliyor.
Arkadaşlar,biliyorum epey uzun oldu ancak bunlar benim columnaris ile ilgili şahsi gözlemlerim ve değerlendirmelerim,içerikli olsun istedim o yüzden kısa kesemedim kusura bakmayın.
Bana sorarsanız bu hastalıktan korunmanın en kestirme yolu ithal balıktan (özellikle uzak doğu kökenli ise) uzak durmak,yeteri sayıda balık oluşunca yeni balık eklememek ve mümkün mertebe çok düzenli bir karantina uygulamak.Şimdilik aklıma başka detay gelmiyor,gelirse tekrar paylaşırım.
Hepimize hastalıksız,sağlıklı balıklar dilerim.Sabırla okuduğunuz için tekrar teşekkürler.Saygılarımla.""
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Arkadaşa katılıyorum. Bende lepistes besliyorum aynı hastalığı bende atlattım ve balıkların hepsi öldu. Sonra bir komsumuz bana kendı akvaryumundan 20 tane lebıstes verdı ve suanda 3 ay oldu 100lerce yavru var. Yerli üretim daha iyi ve saglıklı ama renkler cok canlı olmuyor. Saygılar,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Arkadaşlar , ben de bu hastalıktan yaklaşık 20 gündür 20 balık kaybettim , lepistesler moliler kankuyruk tetralar neonlar 1 tane elma salyangozu ve platiler..Akşam 1 tane de çöpçü balığım ölünce iyice isyan ettim.Bu nasıl bir hastalıktır ki akvaryumda tek bir canlı balık bile bırakmayacak...Lepisteslerin ve tetraların kuyruklarında bu hastalık daha belirgin farkediliyor.Dip çekimi ve düzenli su ilaveleri yapıyorum ayrıca ilaç kullanıyorum ama herhangi bir iyileşme gözlemleyemedim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir