Lepistes Ve Molilerin Davranışları


ndmblgcÇevrim Dışı

Kayıt: 06/02/2021
İl: Bursa
Mesaj: 51
ndmblgcÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2021 21:17
Merhabalar 2 hafta önce sıfırdan bir akvaryum kurdum. Daha önce hiçbir akvaryum tecrübem yoktu. Bu sebeple iyice bir araştırma süreci sonrası akvaryumu kurmaya başladım. Şuanda okuduğunuz şey başlıkla bir alakası yok diye düşünebilirsiniz fakat ben süreci baştan anlatıp olayı daha net anlamanızı istiyorum. Gönderinin sonunda youtube'ye eklediğim video mevcut fakat bahsettiğim davranışları malesef sergilemediler. Dalga geçiyorlar benimle resmen. [:cik:]

İlk olarak akvaryumun özelliklerinden bahsedeyim;

70x30x40 ebatlarında 84lt bir akvaryum.
Taban malzemesi olarak vitesand siyah bitki kumu.
İçerisinde önce temizlenip tuz ruhu ile test edildikten sonra yaklaşık 1 saat kaynatılan bir adet taş.
6 kök gül bitkisi var fakat bu bitkiler akvaryumu kurduğumdan beri içersindeler ve çok fazla yaprak döküp, kalan yapraklarda ise kararma ve delinme mevcut.
Herhangi bir gübre desteklemesi yok.
SunSun 603b dış filtresi kurulduğu günden beri durmaksızın çalışmakta.
Smart marka 100w ısıtıcı suyu 26 derecede sabitlemiş durumda. Akvaryumda iki farklı termometre var. Biri 26.5 diğeri 25.8 derece göstermekte.
Bitkilerden devam edecek olursak 10 kök eledoa, 1 adet anubias, iki kök Cryptocoryne Wendtii Brown, 1 kök Sagittaria Subulata, 1 adet de moss sarılmış dekor ağaç bulunmakta.

Akvaryuma herhangi bir bakteri kültürü falan eklenmedi.

Canlı popülasyonu olarak;
1 adet siyah olan leopar vatoz ( en fazla 3cm'dir)
3 adet (1 erkek 2 dişi) lepistes
4 adet (1 erkek 2 dişi) moli
2 adet çöpçü denilen balık var.

Akvaryumu ilk kurduğum gün filtrem gelmediği için filtre çalışmadı. Kumu çok aşırıya kaçmadan yıkayıp zemine serdim. Ardından 25 litre uzun süredir dinlenmiş suyu ekleyip gül bitkilerini ektim. Kalan suyun tamamını arıtıcıdan ekledim. Ertesi gün dış filtrem geldi ve hemen kurulumunu yapıp çalıştırdım. Bu şekilde tam 1 hafta akvaryum boş bir şekilde çalıştı. Birinci haftanın sonunda 1 adet leopar vatozu ve 3 adet lepistesi akvaryuma ekledim. Balıkları eklediktyen sonra eledoa ve diğer bitkiler geldiler ve onları akvaryuma nazikçe yerleştirdim. lepistesleri ekledikten 3 gün sonra ise moli ve çöpçüleride ekledim.

İlk sıkıntıya gelecek olursak özellikle lepistes balıklarım çok ürkekler. Akvaryuma ekleyeli neredeyse bir hafta olacak ama yem vermediğim tüm zamanlar benden korkarak akvaryumun en uzak köşesine toplanıyolar. Odadan çıkıyorum kapının oradan gizlice izliyorum ve beni görmediklerinde gayet normal bir şekilde akvaryumda geziniyorlar. Kapıdan bi içeri giriyorum akvaryumun içinde kıyamet kopuyor ve köşelere nasıl kaçacaklarını bilemiyolar. Bu durum molilerde de mevcut fakat akvaryumu fazla hareket etmeden izlediğimde moliler saklandıkları köşelerden çıkıp akvaryumun her yerinde geziniyolar. Kapıdan içeri girince kaçma ve saklanma molilerde de mevcut tabi. Bu durumda ne yapmalıyım?

Moli balıklarım yukarıda bahsetmiş olduğum gül bitkilerinin yapraklarını sürekli bırkalıyor ve üzerlerinden birşeyler yiyor gibi geldi bana. Acaba yosunlarımı yiyorlar? Çünkü aynı şeyi eledoa bitkisine de yapıyorlar.

Diğer sorum ise bu akvaryum 84lt demiştim fakat içine yerleştirilen malzemelerden sonra tabi 70lt gibi bir hacime düşmüştür. Aklımdaki balık sayısı 8 lepistes 8 moli 4 çöpçü 2 vatoz şeklinde. Bu akvaryum bu popülasyonu kaldırır mı? Yada daha fazla balık beslememe müsade eder mi? Etmez ise sayıyı kaçta tutmalıyım?

Ben bu yazıyı yazarken kardeşim akvaryumun hemen yanın da bilgisayr ile oyun oynuyor. Moli balıklarım özellikle gül bitkisini bırkalamaya, lepisteslerim ise videoda gördüğünüz bitkilerin olduğu köşenin su yüzeyinde sabit bir şekilde duruyolar. Fakat erkek olan dişilere göre daha hareketli.

Biliyorum çok uzun bir yazı oldu ama mümkün olan her detayı vermek istedim. Sürçü lisan olduysa affola. Şimdiden teşekkürler.

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=EUskWuZVCYQ&feature=youtu.be[/VID]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NaholaÇevrim Dışı

Kayıt: 26/09/2020
İl: Tekirdag
Mesaj: 934
NaholaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2021 21:25
Balıkların ürkekliği nereden aldığınızı bilmiyorum ama orada uzun süre stres e maruz kaldıkları durumda oluyor.

Ben pet shop tan almıştım. 2 ay dan önce kendilerine gelemediler. Ben tek tür bakmanızı öneririm. Ya moli yada lepistes 12/14 adet bakabileceğinizi düşünüyorum.

Teşekkür Edenler: [T]229570,ndmblgc[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ndmblgcÇevrim Dışı

Kayıt: 06/02/2021
İl: Bursa
Mesaj: 51
ndmblgcÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2021 21:30
[QUOTE=Nahola]Balıkların ürkekliği nereden aldığınızı bilmiyorum ama orada uzun süre stres e maruz kaldıkları durumda oluyor.

Ben pet shop tan almıştım. 2 ay dan önce kendilerine gelemediler. Ben tek tür bakmanızı öneririm. Ya moli yada lepistes 12/14 adet bakabileceğinizi düşünüyorum. [/QUOTE]

Bu uyuz lepisteslerden sonra bende tek moli bakmayı düşündüm fakat artık 3 tane lepistes aldım artık. Atsan atılmaz satsan satılmaz. Molileri çoğaltsam bunlar iyice strese girecekler sayıları az olduğu için.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hagduugÇevrim Dışı

Kayıt: 18/11/2020
İl: Istanbul
Mesaj: 6
hagduugÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2021 22:21
Tamamen moliye dönebilirsiniz hiç sıkıntı olmaz geriye kalan üç lepistes sıkıntı çıkarmaz zamanla alışacaklardır. Moliler yavrulara zarar vermeme eğiliminde sizinde farkettiğiniz gibi bitkiler üzerindeki yosunlarla yavrulardan daha çok ilgileniyorlar ancak sizin molileriniz bana daha çok plati gibi gözüktü isterseniz ataştırın bir.

Teşekkür Edenler: [T]229570,ndmblgc[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ndmblgcÇevrim Dışı

Kayıt: 06/02/2021
İl: Bursa
Mesaj: 51
ndmblgcÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2021 22:33
[QUOTE=hagduug]Tamamen moliye dönebilirsiniz hiç sıkıntı olmaz geriye kalan üç lepistes sıkıntı çıkarmaz zamanla alışacaklardır. Moliler yavrulara zarar vermeme eğiliminde sizinde farkettiğiniz gibi bitkiler üzerindeki yosunlarla yavrulardan daha çok ilgileniyorlar ancak sizin molileriniz bana daha çok plati gibi gözüktü isterseniz ataştırın bir. [/QUOTE]

Şimdi siz söyleyince baktım dediğiniz gibi plati de olabilir. Pet shoptan moli diye aldım ama. İkisi arasında açıkcası çok bir fark göremedim. Bir birlerine çok benziyorlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hagduugÇevrim Dışı

Kayıt: 18/11/2020
İl: Istanbul
Mesaj: 6
hagduugÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2021 23:29
[QUOTE=ndmblgc]

Şimdi siz söyleyince baktım dediğiniz gibi plati de olabilir. Pet shoptan moli diye aldım ama. İkisi arasında açıkcası çok bir fark göremedim. Bir birlerine çok benziyorlar.[/QUOTE]
Şöyle bir fark var.
Görünüş olarak benzeseler de plati yavruları, lepistes yavruları gibi daha küçük olur ve yetişkinlere daha kolay yem olurlar, moli yavruları daha iri olur, bu yüzden moli yavrularının hayatta kalma oranı bir nebze daha yüksektir. Sizin akvaryumunuz da bitkili olsa da yavrulara saklanacak alan tanımıyor pek fazla. Bitkileri üç'er dört'er demetler halinde dikerseniz -tek kökten çıkan dallar gibi- daha iyi olur. Bir de akvaryumunuzun yüksekliği yanılmıyorsam kırk santim, o halde eledoa larınız 30-35 santim ortadan keserek dikerseniz daha iyi olur zannımca. Bir de şu uyarıyı yapmadan geçemeyeceğim eledoa ları dikerken toprak altında kalan yaprakları kesmeniz gerekiyor yoksa o yapraklardan başlayarak çürüme meydana geliyor, gereksiz kirlilik.

Teşekkür Edenler: [T]229570,ndmblgc[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ndmblgcÇevrim Dışı

Kayıt: 06/02/2021
İl: Bursa
Mesaj: 51
ndmblgcÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2021 23:37
[QUOTE=hagduug]
Şöyle bir fark var.
Görünüş olarak benzeseler de plati yavruları, lepistes yavruları gibi daha küçük olur ve yetişkinlere daha kolay yem olurlar, moli yavruları daha iri olur, bu yüzden moli yavrularının hayatta kalma oranı bir nebze daha yüksektir. Sizin akvaryumunuz da bitkili olsa da yavrulara saklanacak alan tanımıyor pek fazla. Bitkileri üç'er dört'er demetler halinde dikerseniz -tek kökten çıkan dallar gibi- daha iyi olur. Bir de akvaryumunuzun yüksekliği yanılmıyorsam kırk santim, o halde eledoa larınız 30-35 santim ortadan keserek dikerseniz daha iyi olur zannımca. Bir de şu uyarıyı yapmadan geçemeyeceğim eledoa ları dikerken toprak altında kalan yaprakları kesmeniz gerekiyor yoksa o yapraklardan başlayarak çürüme meydana geliyor, gereksiz kirlilik. [/QUOTE]

Kök olayından keşke 2 gün önce haberim olsaydı. Şimdi elimi sokup strese sokmak istemiyorum salı günü su değişikliği yapıcam o zaman hepsini söker dediğiniz gibi yaparım. 2 kökte akvaryum yüzeyine yetişmekte onları da ikiye bölerim. Aslında yavru almak gibi bir amacım yok. Yaşarsalar ne ala. Tabi yaşadıklarında bir de onları sahiplendirmek gerekecek. Sayı fazla olunca sıkıntı çıkıyor. Maksimum sayıyıda moli için 20 düşünüyorum. Acaba fazla mı olur?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erkanmaziciÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1089
erkanmaziciÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2021 23:37
Boş akvaryuma ilk alınan balıklar hep ürkek olur. Zamanla alışacaklardır. Sadece ürkek oldukları için akvaryumdan çıkarmaya gerek yok. Ayrıca korkmak gibi son derece doğal bir davranış gösterdikleri için onlara karşı olumsuz ifadeler kullanmazsanız memnun oluruz. Burası akvaryum forumu.

Moli ve Lepistes iyi bir karmadır. Moli tek tür olarak tabii ki beslenebilir ama Lepistes renkliliği ve canlılığı ile öyle kolay vazgeçilecek bir balık değil. Onlara biraz zaman tanıyın.

Canlıdoğuran besleyen insanların litre başına balık hesabı yapmasını hiç anlayamıyorum. Canlıdoğuran akvaryumu bir süre sonra metrobüs gibi olur. Bu balıklar sürekli olarak ürer. Sürekli olarak azaltmayı düşünüyorsanız orada bazı sıkıntılar olacağını söyleyim.

Balıkları azaltmak için sürekli olarak akvaryuma kepçe sokacaksınız. Bu balıkları strese sokan bir olaydır. Üstelik dekorasyonlu bir akvaryumda bunu yapmak çok zordur, sürekli dekoru alt üst edeceksiniz demektir. Balıkların zayıf hafızalı olduğunu hangi salak söyledi bilmiyorum ama balıklar kesinlikle zayıf hafızalı değildir. Bir balığı yakalamak için kepçe sokup da onu yakalayamazsanız, siz kepçeyi akvaryuma soktuğunuzda, diğer bütün Lepistes'ler durup size bakar, hatta kepçeye girer ama daha önce yakalamaya çalışıp kaçırdığınız balık, akvaryumun en ulaşılmaz noktasına doğru deli gibi kaçar. Hatta 50 balığın olduğu bir akvaryumda, tek bir balığa gözlerinizi dikip bakın, bir süre sonra o balık tedirgin olup kaçmaya başlar. Yani dekorlu akvaryumda, sürekli olarak balık yakalamak çetin bir iştir.

Ayrıca hamile balığınızı nasıl çıkarıp birine vereceksiniz? Sadece erkekleri verecek olsanız hobici almaz, akvaryumcuya götüreceksiniz. Erişkin dişiler genelde hamile, erkekler ise gösterişli olur. Onlardan vazgeçmek zor. Gençlerden seçip vereyim deseniz, tam renklenmeden satmak zor. Falan filan.

Ben balıkları yaz sonunda canlıdoğuranları akvaryuma koyuyorum, kış sonunda komple boşaltıp balıkları azaltıyorum. Beğendiğim balıkları seçip akvaryuma yerleştiriyor ve döngüye devam ediyorum. Ara dönemlerde balık sayısı Allah ne verdiyse coşup duruyor. Filtre sağlam olduktan sonra pek bir sorun olmuyor. Öyle aralarda eleme yapmak, dekorlu, tek akvaryumlu bir sistemde çok zor bir iş.

Teşekkür Edenler: [T]229570,ndmblgc[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KaangzkrÇevrim Dışı

Kayıt: 26/08/2017
İl: Antalya
Mesaj: 536
KaangzkrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2021 23:42
O balıklar plati hocam balıklar zamanla alışacaktır biraz zaman alabilir yemleme den sonra yanlarından ayrılmayın size alışsınlar

Teşekkür Edenler: [T]229570,ndmblgc[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ndmblgcÇevrim Dışı

Kayıt: 06/02/2021
İl: Bursa
Mesaj: 51
ndmblgcÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2021 23:47
[QUOTE=erkanmazici]Boş akvaryuma ilk alınan balıklar hep ürkek olur. Zamanla alışacaklardır. Sadece ürkek oldukları için akvaryumdan çıkarmaya gerek yok. Ayrıca korkmak gibi son derece doğal bir davranış gösterdikleri için onlara karşı olumsuz ifadeler kullanmazsanız memnun oluruz. Burası akvaryum forumu.

Moli ve Lepistes iyi bir karmadır. Moli tek tür olarak tabii ki beslenebilir ama Lepistes renkliliği ve canlılığı ile öyle kolay vazgeçilecek bir balık değil. Onlara biraz zaman tanıyın.

Canlıdoğuran besleyen insanların litre başına balık hesabı yapmasını hiç anlayamıyorum. Canlıdoğuran akvaryumu bir süre sonra metrobüs gibi olur. Bu balıklar sürekli olarak ürer. Sürekli olarak azaltmayı düşünüyorsanız orada bazı sıkıntılar olacağını söyleyim.

Balıkları azaltmak için sürekli olarak akvaryuma kepçe sokacaksınız. Bu balıkları strese sokan bir olaydır. Üstelik dekorasyonlu bir akvaryumda bunu yapmak çok zordur, sürekli dekoru alt üst edeceksiniz demektir. Balıkların zayıf hafızalı olduğunu hangi salak söyledi bilmiyorum ama balıklar kesinlikle zayıf hafızalı değildir. Bir balığı yakalamak için kepçe sokup da onu yakalayamazsanız, siz kepçeyi akvaryuma soktuğunuzda, diğer bütün Lepistes'ler durup size bakar, hatta kepçeye girer ama daha önce yakalamaya çalışıp kaçırdığınız balık, akvaryumun en ulaşılmaz noktasına doğru deli gibi kaçar. Hatta 50 balığın olduğu bir akvaryumda, tek bir balığa gözlerinizi dikip bakın, bir süre sonra o balık tedirgin olup kaçmaya başlar. Yani dekorlu akvaryumda, sürekli olarak balık yakalamak çetin bir iştir.

Ayrıca hamile balığınızı nasıl çıkarıp birine vereceksiniz? Sadece erkekleri verecek olsanız hobici almaz, akvaryumcuya götüreceksiniz. Erişkin dişiler genelde hamile, erkekler ise gösterişli olur. Onlardan vazgeçmek zor. Gençlerden seçip vereyim deseniz, tam renklenmeden satmak zor. Falan filan.

Ben balıkları yaz sonunda canlıdoğuranları akvaryuma koyuyorum, kış sonunda komple boşaltıp balıkları azaltıyorum. Beğendiğim balıkları seçip akvaryuma yerleştiriyor ve döngüye devam ediyorum. Ara dönemlerde balık sayısı Allah ne verdiyse coşup duruyor. Filtre sağlam olduktan sonra pek bir sorun olmuyor. Öyle aralarda eleme yapmak, dekorlu, tek akvaryumlu bir sistemde çok zor bir iş.[/QUOTE]

Haklısınız. Sanırım kullandığım uyuz kelimesine takıldınız fakat bu canlılar için olumsuz bir duygu beslesem bu kadar masraf yapıp zahmet çekerek bu hobiye başlamazdım. Orada ki sadece ufak bir hayal kırıklığını tercüme eden sitemdi. Sanırım yanlış anlaşıldı ama sorun değil.

Dediğinizde haklısınız. Bu tarz akvaryumlarda kepçeyi sok balık yakala zor iş olacaktır ki öyle bir niyetim de yok zaten. Sadece akvaryumda ki popülasyon artınca ne yapacağım sorusunu kendime biraz daha erken sormalıydım. birde "Ayrıca hamile balığınızı nasıl çıkarıp birine vereceksiniz?" demişsiniz. Video yu izleyip balıklardan birinin hamile olduğunu mu farkettiniz? Çünkü internette araştırdım biraz. İki dişi lepistesiminde arka kısımlarında belirgin bir siyahlık var. Mavi olan da daha koyu bir şekilde belli oluyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OguzhankÇevrim Dışı

Kayıt: 04/10/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 384
OguzhankÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2021 23:49
Selamlar.Birincisi 2 kere videoya bakmama karşin portakal burunlu siyahbalık cinsinden emin olamadim.Moli yada plati herhalukarda güzel bir balık.Ben yinede moli olduğu kanaatindeyim.Öte yandan videoda ürkek bir balık durumu göremedim.Bana sorunsuz stressiz gibi göründüler.Demekki benim bazen boş bulunarak akvaryumun bulunduğu odaya hızla daldığım anda molilerin ne yaptığını görseniz ne düşünürdünüz.Kendilerini oraya buraya kaçişmaktan kayalara çarpiyorlar neredeyse.Bereket dersimi çaliştim ve çok dikkat ediyorum.Yani başka bir video varmi bilmem ama bu balıklar o kadarda stresli filan görünmediler.Yukardada yazildiği üzere moli plati lepistes beraber yaşarlar.Birinden biri tercihine bence gerek yok.Su kalitesini bozmayin olanağiniz varsa arada nitrit nitrat testi yapın.Su değişimini aksatmayin.İşlem tamamdır kanaatimce.

Teşekkür Edenler: [T]229570,ndmblgc[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ndmblgcÇevrim Dışı

Kayıt: 06/02/2021
İl: Bursa
Mesaj: 51
ndmblgcÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2021 23:54
[QUOTE=Oguzhank]Selamlar.Birincisi 2 kere videoya bakmama karşin portakal burunlu siyahbalık cinsinden emin olamadim.Moli yada plati herhalukarda güzel bir balık.Ben yinede moli olduğu kanaatindeyim.Öte yandan videoda ürkek bir balık durumu göremedim.Bana sorunsuz stressiz gibi göründüler.Demekki benim bazen boş bulunarak akvaryumun bulunduğu odaya hızla daldığım anda molilerin ne yaptığını görseniz ne düşünürdünüz.Kendilerini oraya buraya kaçişmaktan kayalara çarpiyorlar neredeyse.Bereket dersimi çaliştim ve çok dikkat ediyorum.Yani başka bir video varmi bilmem ama bu balıklar o kadarda stresli filan görünmediler.Yukardada yazildiği üzere moli plati lepistes beraber yaşarlar.Birinden biri tercihine bence gerek yok.Su kalitesini bozmayin olanağiniz varsa arada nitrit nitrat testi yapın.Su değişimini aksatmayin.İşlem tamamdır kanaatimce.[/QUOTE]

Birini plati birinin moli olması bence imkansız çünkü sürekli beraberler. Sürü karakteri gösteriyolar. Biri bitkilerin yapraklarındaki yosunları yemeye başladığında hemen orada bitiyor üçü de. Ama hala emin olamadık moli mi platimi. Hoş benim için sorun değil. Sağlıklı olmaları her zaman daha önemli. Su değişimini de evde su arıtma cihazı mevcut. 4 adet 5 lt'lik pet şişesinde doldurup 3 gün dinlendirip değiştirmeyi düşünüyorum. Yanlış anlaşılmasın 3 günde bir değil, değişimden 3 gün önce hazırlamaktan kastım. Değişimide ise hafta da 1 olarak düşünüyorum. Nitrat meselesine gelince malesef test etme gibi bir olanağım yok şuan.

Lepistesler ise şuan da akvaryumun sol arka köşesinde sabit bir şekilde kıpırdamadan duruyolar. yüzgeç ve kuyruk dışında hareket yok hayvanlarda.[EDIT]ndmblgc,2021-02-12 23:57:10[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hagduugÇevrim Dışı

Kayıt: 18/11/2020
İl: Istanbul
Mesaj: 6
hagduugÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2021 00:09
[QUOTE=ndmblgc]

Kök olayından keşke 2 gün önce haberim olsaydı. Şimdi elimi sokup strese sokmak istemiyorum salı günü su değişikliği yapıcam o zaman hepsini söker dediğiniz gibi yaparım. 2 kökte akvaryum yüzeyine yetişmekte onları da ikiye bölerim. Aslında yavru almak gibi bir amacım yok. Yaşarsalar ne ala. Tabi yaşadıklarında bir de onları sahiplendirmek gerekecek. Sayı fazla olunca sıkıntı çıkıyor. Maksimum sayıyıda moli için 20 düşünüyorum. Acaba fazla mı olur?[/QUOTE]
Arkadaşların yazdıkları doğru kabul edilebilir. Canlı doğuran akvaryumlarında canlı sayısını sabit tutmak zordur ancak siz zaten yavruları yaşatmak için özel bir çaba sarf etmediğiniz sürece bir parti yavrudan en iyi ihtimalle 5 kadar yavru genç yetişkinliğe ulaşacaktır. Diğer yönden pek fark edilmese de moliler hassas ve bakımı zor balıklardır, yetişkinliğe ulaşanlarla birlikte ister istemez çeşitli etmenler yüzünden balık ölümleri de yaşayacaksınız. Benim görüşüm şu yönde zaten halihazırda bir lepistes ve bir plati koloniniz var bu kolonilere birer erkek ve dişi balık daha ekleyerek 3dişi 2erkek şeklinde koloniler oluşturmanız bir de 3dişi 2erkekten oluşan bir moli kolonisiyle de tür çeşitliliğini tamamlayabilirsiniz. Dış filtreli 80 litrelik bir akvaryumda 15 balık fazla değil hatta sürü halinde türünün özelliklerini daha iyi gösteren çöpçü balıklarınızın sayısını da 5'e çıkartabilirsiniz. Bu şekilde daha dengeli bir balık popülasyonunuz olur. Ayriyeten ramshorn (bu türü seçerseniz sayıyı kontrol altında tutması için bir kaç adet katil salyangoz öneririm) veya nerite salyangozları edinmeniz yosun ve ölü balık temizliği için oldukça yararlıdır. Eğer nüfus patlaması yaşarsanız ve bu bir sıkıntıya dönüşürse eminim çevrenizde balık sahiplendirecek insanlar bulabilirsiniz, en kötü ihtimalle petshoplara ücretsiz verebilirsiniz. Bedava olunca hayır diyeceklerini sanmam.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Alpercicek35Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/05/2020
İl: Izmir
Mesaj: 820
Alpercicek35Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2021 00:24


[VID]https://www.youtube.com/watch?v=EUskWuZVCYQ&feature=youtu.be[/VID][/QUOTE][QUOTE=ndmblgc]Merhabalar 2 hafta önce sıfırdan bir akvaryum kurdum. Daha önce hiçbir akvaryum tecrübem yoktu. Bu sebeple iyice bir araştırma süreci sonrası akvaryumu kurmaya başladım. Şuanda okuduğunuz şey başlıkla bir alakası yok diye düşünebilirsiniz fakat ben süreci baştan anlatıp olayı daha net anlamanızı istiyorum. Gönderinin sonunda youtube'ye eklediğim video mevcut fakat bahsettiğim davranışları malesef sergilemediler. Dalga geçiyorlar benimle resmen. [:cik:]

İlk olarak akvaryumun özelliklerinden bahsedeyim;

70x30x40 ebatlarında 84lt bir akvaryum.
Taban malzemesi olarak vitesand siyah bitki kumu.
İçerisinde önce temizlenip tuz ruhu ile test edildikten sonra yaklaşık 1 saat kaynatılan bir adet taş.
6 kök gül bitkisi var fakat bu bitkiler akvaryumu kurduğumdan beri içersindeler ve çok fazla yaprak döküp, kalan yapraklarda ise kararma ve delinme mevcut.
Herhangi bir gübre desteklemesi yok.
SunSun 603b dış filtresi kurulduğu günden beri durmaksızın çalışmakta.
Smart marka 100w ısıtıcı suyu 26 derecede sabitlemiş durumda. Akvaryumda iki farklı termometre var. Biri 26.5 diğeri 25.8 derece göstermekte.
Bitkilerden devam edecek olursak 10 kök eledoa, 1 adet anubias, iki kök Cryptocoryne Wendtii Brown, 1 kök Sagittaria Subulata, 1 adet de moss sarılmış dekor ağaç bulunmakta.

Akvaryuma herhangi bir bakteri kültürü falan eklenmedi.

Canlı popülasyonu olarak;
1 adet siyah olan leopar vatoz ( en fazla 3cm'dir)
3 adet (1 erkek 2 dişi) lepistes
4 adet (1 erkek 2 dişi) moli
2 adet çöpçü denilen balık var.

Akvaryumu ilk kurduğum gün filtrem gelmediği için filtre çalışmadı. Kumu çok aşırıya kaçmadan yıkayıp zemine serdim. Ardından 25 litre uzun süredir dinlenmiş suyu ekleyip gül bitkilerini ektim. Kalan suyun tamamını arıtıcıdan ekledim. Ertesi gün dış filtrem geldi ve hemen kurulumunu yapıp çalıştırdım. Bu şekilde tam 1 hafta akvaryum boş bir şekilde çalıştı. Birinci haftanın sonunda 1 adet leopar vatozu ve 3 adet lepistesi akvaryuma ekledim. Balıkları eklediktyen sonra eledoa ve diğer bitkiler geldiler ve onları akvaryuma nazikçe yerleştirdim. lepistesleri ekledikten 3 gün sonra ise moli ve çöpçüleride ekledim.

İlk sıkıntıya gelecek olursak özellikle lepistes balıklarım çok ürkekler. Akvaryuma ekleyeli neredeyse bir hafta olacak ama yem vermediğim tüm zamanlar benden korkarak akvaryumun en uzak köşesine toplanıyolar. Odadan çıkıyorum kapının oradan gizlice izliyorum ve beni görmediklerinde gayet normal bir şekilde akvaryumda geziniyorlar. Kapıdan bi içeri giriyorum akvaryumun içinde kıyamet kopuyor ve köşelere nasıl kaçacaklarını bilemiyolar. Bu durum molilerde de mevcut fakat akvaryumu fazla hareket etmeden izlediğimde moliler saklandıkları köşelerden çıkıp akvaryumun her yerinde geziniyolar. Kapıdan içeri girince kaçma ve saklanma molilerde de mevcut tabi. Bu durumda ne yapmalıyım?

Moli balıklarım yukarıda bahsetmiş olduğum gül bitkilerinin yapraklarını sürekli bırkalıyor ve üzerlerinden birşeyler yiyor gibi geldi bana. Acaba yosunlarımı yiyorlar? Çünkü aynı şeyi eledoa bitkisine de yapıyorlar.

Diğer sorum ise bu akvaryum 84lt demiştim fakat içine yerleştirilen malzemelerden sonra tabi 70lt gibi bir hacime düşmüştür. Aklımdaki balık sayısı 8 lepistes 8 moli 4 çöpçü 2 vatoz şeklinde. Bu akvaryum bu popülasyonu kaldırır mı? Yada daha fazla balık beslememe müsade eder mi? Etmez ise sayıyı kaçta tutmalıyım?

Ben bu yazıyı yazarken kardeşim akvaryumun hemen yanın da bilgisayr ile oyun oynuyor. Moli balıklarım özellikle gül bitkisini bırkalamaya, lepisteslerim ise videoda gördüğünüz bitkilerin olduğu köşenin su yüzeyinde sabit bir şekilde duruyolar. Fakat erkek olan dişilere göre daha hareketli.

Biliyorum çok uzun bir yazı oldu ama mümkün olan her detayı vermek istedim. Sürçü lisan olduysa affola. Şimdiden teşekkürler.

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=EUskWuZVCYQ&feature=youtu.be[/VID][/QUOTE]

Güzel araştırmışsın, dikakatli kurulum yapmışsın ama en büyük hatayı akvaryumu tam oturmadan balık eklemişsin. Şanslıymışsın ki kayıp vermemişsin. En azından bakteri kültürü ekleyerek durumu hızlandırmalıydın.
Bazı balıkların bu davranışlarının karakteristik özelliği olduğunu düşünüyorum. Ama genellikle zamanla coğu alışıyor. Bazıları 1 hafta bazıları 1 ay.
Ben ilk balık eklemem de 4 cift bir tarafa full red. Bir tarafa da 4 cift hb white lepistesler ekledim. Bir hb white dişim aldığımdan beri hep öyle davranıyordu. Yaklaşık 6 ay falan gecti ilk gün kü gibi hala korkaktı. O dişiden 2dişiyavru ayırdım nano takıma onlarda suanda damızlık altı. Yem yeme harici onlarda annesi gibi. Bunu çok dert etme çok. Kokuyorlar diye kacma balıklardan. Daha çok yaklaş öyle alışacaklardır.

Bitkilere gelince; bence ya kumda ya da ışıkta bir sıkıntı olma ihtimali olabilir. Bitkiler alışma sürecinde yaprak döker ve çürür. Ama 2 hafta içinde yeni filizler vererek kendini toparlar. Biraz daha iyi bir kum kullanman daha sağlıklı olurdu. Bitkili tanklar için 5 cm en az kalınlık olması gerek. Sizin biraz az olmuş. Işığın ne ve ne kadar acık kalıyor?
Balık popülasyonun suanda iyi, daha fazla balık eklemene gerek yok. Zaten canlı doguran balık bakıyorsun. Kısa amanda coğalacaklar ve nüfus artacak. Balık ekleyerek bunu erekn zaman çekme dostum.

Balıkları ne ile besliyorsun ve ne sıklıkla besliyorsun. Bu iyi beslenmediğinden bitkilere ilgi duyuyor olabilirler. [EDIT]Alpercicek35,2021-02-13 00:29:04[/EDIT]

Teşekkür Edenler: [T]229570,ndmblgc[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir