Lepistes Ölümleri


FaFeYÇevrim Dışı

Kayıt: 15/07/2015
İl: Ankara
Mesaj: 13
FaFeYÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Temmuz 2015 19:50
Hastalanan Canlı: Lepistes[IMG]null[/IMG]
Hastalık Belirtileri: Kuyrukları ve üst sırt yüzgecini kısma, solungaçları sürtme
Akvaryumdaki Balık Türleri ve Sayısı: Başlangıçta 16 Lepistes, 7 tanesi öldü, geriye 9 tane kaldı
Akvaryumdaki Bitki Türleri: Başlangıçtaki plastik bitkiler 5 gün sonra çıkarıldı, Java Moss konuldu
Akvaryumun Hacmi ve Su Özellikleri: 65*38*26 (dış ölçüler) / 63*31*25 (iç ölçiler) / yaklaşık 48 litre (eskiden 45'lik denen akvaryum) / su özelliklerini tam bilmiyorum çünkü tester ekipmanım yok / su sıcaklığı 26,5 - 27 decede
Akvaryum Kuruluş Tarihi: 25 Haziran 2015'de arkadaşımın hediye olarak verdiği tank, kum, filtre temizlendi ve su konuldu, su hazırlayıcı ve bakteri hazırlayıcı ile metilen mavisi eklendi
Akvaryuma Dışarıdan En Son Canlı Giriş Tarihi: 2 Temmuz 2015
Beslenme Şekli ve Düzeni: Sera Goldy Pul Yem --Günde 2 defa, 1-2 dakika içinde bitirebilecekleri kadar, yavrulayınca günde 4-5 keze çıkarıldı AMA nitrat sorunuyla karşılaşınca günde 1 defaya düşürüldü, nitratın dengelendiği anlaşılınca tekrar günde 2 defa olmak üzere esabitlendi / Haftada 2 gün (Pazartesi ve Perşembeleri) yeni çıkmış canlı artemia (Bildik akvaryumcudan alınarak)
Akvaryumdaki Teknik Ekipman: İç filtre, Isıtıcı, Hava Kabarcığı Veren Çubuk (Xilong markalı Motor), Beyaz Işık (gün ışığı dedikleri) ile toprak Testi
Akvaryumdaki Kullanılan Kimyasallar: Deep Fiz markalı Metilen Mavisi, Su Hazırlayıcı (Sera Aquatan) ve Bakteri Hazırlayıcı (Sera Bio Nitrivec) ile Tuz (Kaya Tuzu Tableti)
Ek Bilgi: Akvaryumu 25 Haziran'da kurdum. 2 Temmuz'da ise YERLİ ÜRETİM (bildik üreticiden) lepistesleri aynı tanka ekledim = 1 trio (1e2d) Full Red, 1 Full Red Swallow, 1 trio (1e2d) German White, 4 adet (2e2d) Full Black, 1 trio (1e2d) Moscow Blue + aynı yerli üreticiden alınan İTHAL 1 dio (1e1d) Yellow Tuxedo (Banana dedikleri). Ertesi gün olan 3 Temmuz'da Full Red dişilerden biris yavruladı ama tankta görülen 3-4 yavrudan hiçbirisi 1 haftayı çıkaramadı, nasıl öldüler bilmiyorum hepsi yenmiş olabilir sadece 1 tane yavru ölüsünü dip çekiminde gelen suda gördüm. 5 Temmuz'da kaynatılmış suya atılan sonra da ılık su ile şoklanan marul ayıklanarak verilince balıklar yedi. Aynı günün akşamda bu maruldan kurutmuş olduklarımı verince yemediler. Su kirlendi ve sarımsı bir renk aldı, balıklarda Nitrat zehirlenmesi belirtileri (sonradan öğrendim daha önce böyle birşeyden haberdar değildim) görülmeye başladığını gözlemledim ama balık koyalı daha üç gün olduğu için dip çekmedim. 6 Temmuz'da Artemia verince hepsi iştahla yediler. Ancak 6 Temmuz akşamı, dişilerde taşa, kuma sürtme ve yüzgeç / kuyruk kısma hareketleri görülünce ve bazı erkek lepisteslerde filtreye, kuma sürtme ve plastik bitkilere saklanma ile ayılıp bayılma ve dik durma, dik yüzme gibi belirtiler başlayınca dip-sifon çekme yöntemi ile %30 su çekildi ve %25 eklendi (yeterince dinlenmiş su yoktu). Plastik bitkiler çıkarılarak Artemia'yı aldığım akvaryumcudan almış olduğum Java Moss, Mango köke sarılarak akvaryuma bırakıldı. Akvaryumun başlangıcından beri bulunan toprak testi ikiye kırılarak Java Moss sarıldı ve akvaryuma bırakıldı. 4-5 damla su & bakteri hazırlayıcı damlatıldı. Motor ve filte akışı artırıldı.

7 Temmuz'da ise gün içinde köşelere saklanan, çok durgun olan, yatay duramayan ve dik pozisyonda duran, cama tıklayınca tepki vermeyen Full Red Erkeği öldü. [:((]

8 Temmuz'da kum karıştırılarak 10 litre dip-sifon çekildi ve aynı oranda eklendi. Akvaryumun üstü açık bırakılarak nitrat vb zararlı gazların direkt çıkışı amaçlandı. Ancak, aynı gün German White Erkeği ve bir dişisi öldü. [:((] [:((]

9 Temmuz'da akvaryumun dibi görülecek şekilde kumlarda 2 çıkur açıldı ve buralardan 15 litre dip-sifon çekildi. 18 litre kadar dinlenmiş çeşme suyu su eklendi. Artık günde tek sefer yem verilmeye başlandı. Su değişimi öncesi ayılma-bayılma belirtileri olan Yellow Tuxedo Erkeği canlandı. Ancak su değiştirirken sıcaklığın 25,5 dereceye kadar düştüğü gözlendi.

10 Temmuz'da canlı Artemi verildi. Fakat aynı günün akşamına Moscow Blue Erkeği ayılıp-bayılmaya başlayınca kum karıştırılarak 15 litre dip-sifon çekildi. Çekilen pis su içinde bir ölü yavru görüldü. [:((] Ancak, Moscow Blue Erkeği düzelmedi. Full Red dişilerden birisi ile geride kalan diğer German White dişisi kuyruk kısmaya başladı. Full Black dişilerinden birisi de kuyruk kısmaya başladı. Ancak, 5-6 saat sonra Moscow Blue Erkeği öldü [:((]

11 Temmuz'da 2 yavru görüldü (German White dişisinin veya karnı inen Full Black dişilerinden birisinin yavruları olduğu sanılmakta). Yellow Tuxedo Erkeği ve bir Full Black Erkeğinde dik yüzme, yatay duramama, ayılıp-bayılma gibi nitrat belirtileri görülünce 15 litre dip-sifon çekimi yapıldı ve 17 litre dinlenmiş su eklendi.

Yavrular genellikle Java Moss sarılı Mango kökü civarında yüzüyorlar ama özellikle dişi balıklar bu civarda yavruları avlıyor olabilirler çünkü görülen yavrular 2-3 sonra görülmüyor.

11 Temmuz'da birer Full Black Erkeği ve bir Moscow Blue dişisi öldü. [:((] [:((]

Dişilerin akvaryumdaki 3 ayrı Nazar Boncuğuna sürtündükleri gözlemlendi. Birkaç saat sonra geride kalan tek German White Dişisi de öldü. Böylelikle aynı gün 3 balık ölmüş oldu. [:(][:(]

11 Temmuz gecesi ise eczaneden alınmış olan Bemiks Kompozit Ampül yemlere emdirilerek suya döküldü. Yemler hemen dibe çöktü, vitamin ise suya dağıldı.

12 Temmuz'da Yellow Tuxedo Erkeği ile Dişisinin uzun pislikleri olduğu görüldü, yavru yemiş oldukları düşünüldü.

13 Temmuz'da ise akvaryumda kalan son 2 erkek olan Yellow Tuxedo Erkeği ile Full Black Erkeğinin köşelerde kuyruk titrettiği ve birkaç dişinin de köşelerde durgun olduğu görülünce, 15 litre dip-sifon çekildi ve 16 litre dinlenmiş su eklendi. Su değişiminde sıcaklık 26'ya düşüyor ama sonra ısıtıcı çalışınca 27 derecede sabitleniyor.

Süzgeçten geçirilen canlı Artemia verilince hepsi iştahla yedi, sayıları 16'dan 9'a düştükleri için balıkların karınları iyice şişti. Motor ile filtre kapalı olunca 1 yavru tekrar ortaya çıktı ve yüzeye kadar yüzdü.

14 Temmuz'da birkaç balıkta taşlara, kuma sürtme belirtisi olunca 1 tane tablet tuz suya atıldı ve 3-5 dakikada kendiliğinden eridi.

PROBLEMLERİM:
1. Moscow Blue Dişisi birkaç gündür aşırı zayıf olup balığın vücut formatı bile bozuldu, bir tuhaf oldu. Dipteki nazar boncuğuna solungaçlarını sürekli sürtüp duruyor. Ara sıra yüzeyde ve ortalarda yüzüyor. Kuyruk kısması azaldı ama üst-sırt yüzgeç daima kapalı. İştahı yok. Resimlerini aşağıda ileteceğim.
2. Full Red Dişilerden birisi ve Full Black Dişilerden birisi de ara sıra kuyruk kısp sürtünüyor. İkisi de biraz zayıfladılar
3. Başlangıçtan beri ara sıra balıklar motorla çalışan hava kabarcığı çubuğunun bir tarafına geçiyorlar ve akıntıya karşı yüzüyorlar. Sonra sırayla, sürü şeklinde hava kabarcıklarının yanından karşıya geçiyorlar. Akıntı fazla olabilir ama motor ve filtreyi yavaşlatırsam nitrat zehirlenmesi hızlanır diye endişe ediyorum.
4. Yavrulama var ama java moss sarılı mango kökü ile iki ayrı parça olan testi yavruları saklamada yeterli değil galiba. [:x]

Acilen YARDIM edebilir misiniz?

- Nitrat zehirlenme belirtisi yok ama en ufak bir belirti görürsem hemen dip-sifon çekimi ile su değiştirmeyi planlıyorum. Ne dersiniz? Su değişim sıklığı nasıl olmalı? En son yaklaşık 20 saat (1,5 gün) önce değiştirdim.
- Kuyruk kısma azalmakla birlikte ara ara farklı balıklarda görülmekte. Eczanelerden Kemicetine alıp suya damlatacaktım ama artık üretilmiyor dediler hangisine sorduysam. Muadilleri olan Armisetin veya Gemysetin ampülü kırıp versem mi acaba?
- Kuyruğunu kısmaya başlayan dişiler, hava kabarcığı veren kabloya takılıp kalıyor, defalarca ard arda hortumu/kabloyu ısırıyorlar. Aşağıdaki resimde ara sıra kuyruk kısan Full Red dişisi hortumu didiklerken görülmekte.
- Haftada 2 gün Artemia aldığım (Java Moss ve Mango kökü de ondan aldım) Akvaryumcuya sordum, sera direkt bokptur gibi birşey dedi telefonda. Yarın Artemia için gidince 1 tablet alıp ezip suya atsam mı?
- Yavruları saklamak için ne önerirsiniz? Yavrulukla uğraşamam, doğal ortam oluşturmak istiyorum bu nedenle de rafya veya çıkardığım plastik bitkileri (kimyasal salınım yapabilir) kulanmak istemiyorum. Kumlarım canlı bitki için uygun değil sanırım. O nedenle Java Moss dışında pek bir bitki uygun değil sanırım. J.Moss uzasın kaplasın kütüğü ve testi parçalarını diye sabah 9'da ışığı açığ akşam 9'da kapatıyorum. Anubis veya yüzey bitkisi önerir misiniz?
- Akvaryumda tek erkek olarak Yellow Tuxedo var ama onun da gözü kendi dişisinden başkasını görmüyor. Diğer dişileri pek kovalamıyor. Full Black Erkeği hala kendine gelemedi sanırım, dişilerle arası yok. Full Red Swalloa ise uzun gonopod'u sayesinde kovalasa da dölleyemiyor sanırım.
- Uğraştım ama resimleri ekleyemiyorum

Herkese şimdiden teşekkürler, iyi bayramlar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

leitzcellÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/05/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 871
leitzcellÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Temmuz 2015 21:56
hepsini okuyamadım acıkası :)
ana tankta ilaç ve tuz kullanımı var gibime geldi yarım yarım okuduklarımdan
akvaryumda bitki, çöpçü veya vatoz varsa tuz kullanılması tavsiye edilmez
akvaryumda ilaç kullanımı uygun değildir, hasta balık karantina tankına alınır.
hasta canlımızın tedavisine yönelik ilaçlar karantina tankında uygulanır.
bütün bu ilaçları akvaryuma atarak suyu allak bullak etmişsiniz zaten
ne kadar su degiştirseniz bile filtreniz ilaç dolu sürekli suya salıyor üstündeki ilacı
ben size şu bitkiyi alın şunu yapın desem bile bitkiye ve canlıya yazık olucak o yüzden söylemiyorum
o kadar ilaçtan sonra döngü diye birşey yok diye düşünürsek ;
suyu komple değiştirin. elinizde su hazırlayıcı ve bakteri varmış madem, yeni su hazırlayın ısına dikkat edin lütfen
[B]asla ilaç atmayın akvaryuma[/B]




http://www.akvaryum.com/Forum/akvaryum_kurulumunda_sudaki_ilk_safha_k774280.asp
bu konuyu inceleyin lütfen

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BabySoulÇevrim Dışı

Kayıt: 16/04/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 4274
BabySoulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Temmuz 2015 22:05
Su düzenleyici ve bakteri kültürü sonrası, metilen mavisi eklemek oluşmasını istediğiniz bakterileri yok eder. Bunun haricinde nitrat patlaması sonucu dinlenmiş su koymak yerine klorlu su koymak nitrifikasyon bakterilerinin yine ölümüne yol açacağı gibi, dinlenmemiş suda ki klor,kloramin ve agır metaller balıkların ölmesine de sebep olur. Kullanmanız gereken acil durumlar için kullanılan nitrit ve amonyagı bunun yanısıra suda ki agır metalleri, kloru vs yok etmek için kullanılan sera toxivec'dir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir