Lepistes (Fancy Guppies) Makale


whiskyyÇevrim Dışı

Kayıt: 16/06/2009
İl: Hatay
Mesaj: 98
whiskyyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Kasım 2009 10:21
 Lepistes

  Renkleri,hareketlilikleri ve her zaman bol yavru vermeleri sayesinde pek çoğumuzun sevdiği balıklar arasında yer alan lepistesler bir dönem bütün akvaryum severlerin beslediği balıklardan olmuştur.

Ana vatanı Orta Amerika ve Güney Amerikanın kuzeyi olarak bilinse de hemen her türü Asya,özellikle Singapur’da büyük havuzlarda beslenip çoğaltılıyor ve de tüm dünyaya sevk edilebiliyor.

Doğada çok daha az çeşidi olan lepistesler yıllar boyunca daha sağlıklı su koşulları,yüksek kalite yemler ve gösterilen ilgi sayesinde bugünkü varyetelerine sahip olmuşlardır.Dünya standartlarındaki lepistes kulüpleri şu anda akvaryumlarda yer alan lepistesleri kuyruk varyetelerine ve vücut renklerine göre sınıflandırmış olup, bu sayede gösterilerde ve yarışmalarda bu ölçütler doğrultusunda değerlendirmeye almaktadırlar.1800’lü yılların sonlarına doğru akvaryumlarımızda görmeye başladığımız lepistesler şu anda vahşi atalarına görsel anlamda pek benzememekle beraber karakteristik yapılarını korumayı başarmışlardır.

 
Su Koşulları:

Çeşitli su koşullarına adapte olabilen lepistesler daha ziyade sert sulardan hoşlanırlar.Oysaki hepimiz bugüne kadar bitkili akvaryumlarda bakmaya alıştığımız lepistesleri sert suda beslemeyi düşünmemiş olabiliriz.Gelişim süreci boyunca ph 7.8 civarında tutulmalıdır.Su sertliğindeki dalgalanma lepisteslerin direncini azaltarak sağlık sorunları yaşamalarına neden olabilir.Bu nedenle sabit su sertliğini tavsiye ediyorum.
Lepistes akvaryumlarında ideal su sıcaklığı 24-26 derece olmalıdır.Ancak 16 ile 32 derece arasındaki sıcaklıklara da tolererans gösterebilirler.Fakat yüksek sıcaklık değerlerinde ömürlerinin daha kısa olacağının da göz ardı edilmemesi gerekmektedir.
Sadece yavruların düzenli beslenmesi gereken  ilk gelişim evresinde  suyun sıcaklığı normalden biraz daha yükseltitilebilir. 4-6 hafta sonra ısı yavaş yavaş tavsiye edilen değere çekilmelidir.

Beslenme:

Günde ortlama 3 kez  yemleme lepistesler için öngürülen bir ölçüdür.Verilecek yem miktarı beslenen balık sayısına göre değişmelidir.Ancak tüm akvaryum balıklarında olduğu gibi 5 dk içersinde bitirebilecekleri miktarda yem vermeye özen gösterilmelidir.Yoksa aşırı yemlemeden kaynaklanan kirlenme ve su değerlerinde oynamalar balıkların sağlığında olumsuz etkilere yol açacaktır

Ortalama 5 ay içersinde olgun bireyler haline geldikten sonra beslenmeye daha dikkat etmek gerekmektedir.Hiç bir zaman doygunluk hissi olmayan bu balıklarda erişkin hale geldikten sonra verilen yem miktarında yarı yarıya bir oranda azaltma yapılabilir.Özellikle erkeklerin karın bölegleri şişkinlik göstermesi halinde aşırı yemleme yapıldığı anlaşılabilir.
Tuzlu su karides yavruları (Baby Brine Shrimps),mikro kurtlar ve yumurta sarısı en besleyici yemler arasında sıralansa da lepisteslerin diyetleri çok geniş bir yelpazede incelenebilir.

Canlı yemler temel yağları,yüksek besin değeri,içeriğindeki amino asitler ve suda yaşayabilmeleri sayesinde kirliliğe yol açmamaları nedeni ile özellikle balık yemleri arasında en çok tercih edilenler arasındadır.Ancak bu ürünleri her an bulmak imkansız.Bu nedenle hobiciliğin gelişimine, kişiler arasında bu yemlerin paylaşılmasına  ve akvaryumcular aracılığı ile toptan getirtilmesine olan ihtiyaç bence büyüktür.

Bunun yanı sıra dondurulmuş kuru canlı yemler ikinci planda tercih edilebilir. Dondurulup,nemden ayrıştırılıp paketlendiği için besin değerinin nerdeyse tamamını koruyabiliyorlar.Pul yemler de en az dondurulmuş kurutulmuş yemler kadar besin değeri zengindir.Pul yem tercih ederken dikkat edilecek şey içeriğindeki vitamin katkılarıdır.

Dana Yüreği - Temizlenmiş,snirlerinden ve derisinden ayrılmış,sarımsak eklenerek rendelenmiş dana yüreği küçük parçalar halinde dondurulup yem olarak verilebilir.Özellikle ucuz bir ürün olması nedeni ile yavruların beslenmesinde tercih edilebilir.

Kan kurdu - Seyrek aralıklarla besleyici değerinden dolayı verilebilir

Beyaz Kurt

Sivrisinek Larvası - Su birikintileri üzerinde gördüğümüz bu larvalar en kolay ve en doğal lepistes yemi olarak düşünülebilir.Doğal ortamları düşünücek olursak lepistesler ve benzeri balıklar sivrisinek ıslahında kullanılmak amacı ile beslenebilmektidir.Evin dışında yada balkonda küçük kaplar içersinde dere yada göl suyu ile aşılanmış su yardımı ile bu larvaları elde etmek son derece kolaydır.Ancak detaylara burada girmeyeceğim.

Dondurulmuş Plankton

Tubifex - Son derece besleyici olmasına ve balıkların büyük bir iştahla tükettiği besinlerden olmasına rağmen akvaryuma temizlenmeden konulmamalıdır.Bu canlılar genelde atık suların döküldüğü su yataklarında yada dere ağızlarında yaşadığı için taşıdığı bakteriler ölümcül rahatsızlıklara neden olabilir

Alg - Güneş gören yüzeylerde oluşan yeşil algler lepisteslerin ihtiyaç duydukları B,C,D,E vitaminleri almalarına olanak sağlar.Bu nedenle akvaryum içersinde yapılamasa bile dış ortamda suni olarak yosunlandırılmış kayalar dönem dönem akvaryum ortamına yerleştirilerek balıkların kayalar üzerindeki algleri toplamaları sağlanabilir

Spiriluna - Zengin protein,besleyici asitler,A ve B vitaminleri,demir ve kalsiyum ihtiva etmesi nedeni ile deri hastalıklarından korunmalarına, renklerinin daha parlak ve canlı olmasına ve balıkların yüzgeçlerinde oluşabilecek rahatsızlıklara karşı koymasına yardımcı olacaktır.

Pul Yemler - Çok geniş bir yelpazesi olan pul yemleri seçerken dikkatli olmak lazım.İçeriğindeki hayvansal ve bitkisel proteinlerin yanı sıra eklenen vitaminler seçimlerimizde bize yol göstermelidir.

                                         

     Beyaz Kurt                     Sipirulina                              Kan Kurdu                         Larva                                Tubifex


           Pul Yem


Erkek Dişi Ayrımı :

Erişkin boya ulaşan lepisteslerde göz alıcı renk ve kuyruk boyları sayesinde erkek ve dişi ayrımı yapmak kolay olsa da 4 haftalık yavrularda bu ayrımı yapmak daha zor olabilir.Aşağıdaki resimleden de anlaşılacağı gibi dişi olan yavruların karın bölgesinin altında siyahımsı bir nokta belirir.Yavrular geliştikçe bu alan daha da belirginleşirken erkek olanlarda karın bölgesinde her hangi bir değişiklik olmayacaktır.Aynı batım yavrular arasında dişi olarak belirlenenlerin ayrı bir tankta bakılması ileride daha sağlam ve kaliteli bir ırk yaratmak için faydalı olabilir.En sağlıklı,gelişimi en düzgün ve en göz alıcı dişi ile birlikte, belirlenen en güzel erkek çiftleştirilerek daha güzel,ırkının belirgin özelliklerini tam olarak taşıyan lepistesler elde dilebilir.


                                    
                --Erkek Lepistes Yavruları--                                           --Dişi Lepistes Yavrusu--




Anaçların Seçilmesi :

Ortalama 10 - 18 hafta arasında erkekler ve dişiler erişkin boy ve forma ulaşmış olurlar.Türlerine göre bu süre daha erken yada daha geç olabilir.Kaliteli bir erkeği yüzgeçlerine,vücut formuna,rengine,ebatlarına ve kuyruk formuna bakarak ayırt etmek gerkir. Dişilerde ise düzgün vücut şekli ve türe uygun kuyruk rengi göz önüne alınmalıdır.Bu sayede güzel bir ırk elde etmek için ilk adımlar atılmış olur.
Yavru alınacak tankta tavsiye edilen balık sayısı 2 erkek 3 dişi şeklindedir.Ancak erkeklerin durumuna ve agresifliğine göre dişi sayısında artış yapılabilir.            
    
  • Kuyruk şekline göre tür ayrımı
  • Renklere göre tür ayrımı
  • Farklı varyetelerin yaratılmasına                                              

  •  Son dönemlerde sıradan balıklar olarak algılanan lepistesler için dünya çapında yarışmalar ve şovlar olduğunu,insanların bu küçük balıklar için uğraştığını hatırlatmak isterim. 

    Altan Miskioğlu  (Resimler Alıntıdır . Bilgiler benimdir . Bazılarıda derlemedir . ) Saygılarımı Sunarım . . .
    whiskyy2009-11-20 11:58:01

    Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

    Barış ERÇevrim Dışı

    [B]5387,3[/B]
    Kayıt: 26/09/2007
    İl: Izmir
    Mesaj: 2835
    Barış ERÇevrim Dışı
    Gönderim Zamanı: 20 Kasım 2009 10:24
    Eline sağlık kardeşim. Sondaki resim lepistes değil istersen düzenle o fotoğrafı. Barış ER2009-11-20 10:25:06

    Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

    whiskyyÇevrim Dışı

    Kayıt: 16/06/2009
    İl: Hatay
    Mesaj: 98
    whiskyyÇevrim Dışı
    Gönderim Zamanı: 20 Kasım 2009 11:50
    Uyardığın için teşekkür ederim Barış Abi .  Hemen değiştirdim . Saygılar . . . ( O benim eklediğim fotoğraf  çift kuyrukmuş. )
    whiskyy2009-11-20 11:58:52

    Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

    gustavaÇevrim Dışı

    Kayıt: 22/09/2009
    İl: Eskisehir
    Mesaj: 36
    gustavaÇevrim Dışı
    Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2009 03:18
    Bilgiler için teşükkürler yavrularım 1aylık oldu baya büyüdüler bakam birazdaha süre geçsinde güzelce dişi erkek ayıracağım tanklara. :)

    Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

    whiskyyÇevrim Dışı

    Kayıt: 16/06/2009
    İl: Hatay
    Mesaj: 98
    whiskyyÇevrim Dışı
    Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2009 12:22
    Ayırmaya gerek yok bence .  .  Saygılar . . .

    Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

    gustavaÇevrim Dışı

    Kayıt: 22/09/2009
    İl: Eskisehir
    Mesaj: 36
    gustavaÇevrim Dışı
    Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2009 12:30
    [QUOTE=whiskyy]Ayırmaya gerek yok bence .  .  Saygılar . . .[/QUOTE]

    Ben şöyle bir tahminde bulunmuştum ayırırsam çifleşmeden daha büyük olurlar iyice gelişrler daha sonrada bir arya koyarım die düşünmüştüm. 

    Peki madem size bir şey danışmak isterim ayırayım mı ayırmayımmı ayırmasam daha ufakken yani çiftleşmeye başladığı gibi daha sonrada yine normal şekilde büyümesine devam edermi?

    Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

    PalaÇevrim Dışı

    Özel Üye
    Kayıt: 27/08/2008
    İl: Bursa
    Mesaj: 452
    PalaÇevrim Dışı
    Özel Üye
    Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2009 19:30
    Dişiler erkeklerden ayrıldığında daha hızlı büyürler. Bunun sebebi lepistesler çiftleşmesede sudaki spermi ağız yoluyla alabilmelerinden kaynaklanır. Lepistes yavrusunu hızlı büyütmek için dişileri ve erkekleri ayırmanın yanısıra yemleme sık yapılmalı ve akvaryumda akıntı olmamalıdır. Ayrıca akvaryumda  görüntüye önem veren biri değil iseniz akvaryumu güneş ışığı alan bir yere koyarak yosunlandırınız. Oluşan yosunlaşmanın da yavruların büyümesinde büyük etkisi olacağını göreceksiniz.


    Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir