Lepistes başlangıç-kurulum


nymphetaminÇevrim Dışı

Kayıt: 29/01/2013
İl: Ankara
Mesaj: 4
nymphetaminÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2013 22:20
Arkadaşlar merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum üye olmadan önce yaklaşık 1 hafta okudum araştırdım akabinde arkadaş eş dost tavsiyesi ile de ilk sayılacak akvaryumu mu kurdum şimdi gelelim en baştan neler yaptığıma 


akvaryumu ikinci el aldım bende önceki arkadaş sarı prenses besliyordu akvaryumda 30 kadar damızlığı ve 20 kadar yavruyu bir dostuma armağan ettim.

akvaryumu eve getirdim ve temizliğe başladım önce ekipmanlarımı sayayım.

100x30x45 şeklinde 135 litre bir akvaryum 

atlas 1200 l/h iç filtre 

dolphin c-1000 l/h dış filtre

100w ısıtıcı-termometre

çift çıkışlı hava motoru

iki adet hava taşı birisi tek diğeri çift çıkış

midye kırığı kum 

bir kaç suni bitki 

ekipmanlar bunlar arkadaşlar ilk olarak iç ve  dış motoru yıkayarak başladım olaya fazla abartmadan temizledim çeşme suyu kullandım fakat elimde akvaryum suyu yoktu ikinci el aldığım için ayrıca kesinlikle kimyasal bir temizlik ürünü kullanmadım hatta bilhassa steril malzemeler kullandım yıkarken.

kumu 3-4 kere su değişimi şeklinde yıkadım ve 2 yemek kaşığı tuz ile ovuşturup suda beklettikten sonra son kez ovdum ve suyunu süzdüm.

bakteri florasını ve faunasını fazla kaybetmemek adına elimi çabuk tuttum ve yine aynı sebepten bitkileri yıkamadım.

akvaryum camını sadece dışarıdan silmemin ve içeriden el ile ovuşturmamın akabinde ekipmanları kurdum ve suyu doldurdum 5-6 damla metilen mavisi 1 yemek kaşığı tuz ilave ettim ve tüm sistemi çalıştırdım 4 gün boyunca bu haliyle ile çalıştı.Herhangi başka bir ilaç koymadım.

Gelelim Lepistes tercihi ve bilgilerime burdan okuduğum ve arkadaş tavsiyesidir ilk başlayanların lepistes ile başladığına dair bi bilgi edindim bende renkli ve yoğun bı akvaryum istediğim için su dengesi ph sıcaklık oksijenasyon gibi değerlerde tölerans oranı daha yüksek olduğunu öğrendiğim canlı doğurduğu için uğraşmanın zevkli olacağına inandığımdan lepistes ile başladım.

4 hamile dişi lepistes
4 genç dişi lepistes
5 genç erkek lepistes
2 dişi moli
1 kılıç kuyruk koydum akvaryuma

vatoz koymak için akvaryumun 2 haftalık olmasını bekleyeceğim.Henüz 1 hafta oldu.

pembe ışık tercihi balıgın rengını iyi gösterir dediler ve yosun fazla yapmaz dediler ondan pembe ve beyaz florasan baglı sisteme ben pembeyi kullanıyorum. gece boyu acık kalıyor yaklasık gunde 10 saat.


Gelelim fotoğraflara ve sorulara 






şimdi aklımda ki sorular 

1- lepistesler hayvansal yem ile beslenirmiş elimde klasik ve dandik tabir edilen yem var en kısa sürede kaliteli ve hayvansal yem edineceğim ve bunun yanı sıra çeşitlilik adına artemia vermeyede gayret edeceğim doğru olur mu öneri alabilirsem yem için memnun olurum.

2- iç filtrenin debisi sanırım bi hayli yüksek hava aldığı hortumu daralttım fakat sanırım bu debiyi azaltmaz pipo filtre ağzımı kullanmalıyım yoksa filtre uygun mu değişmeli mi ?

3- fotoğraflarda görülen dişi lepistesler sanırım hamile doğrumudur ? yeni doğan yavrular ilk etapda bi kaç saat yüzeyde yüzüyomuş yem olmamaları için yavruluk mu kullanmalıyım su yüzeyine rafya mı kesmeliyim yada onları yavruluğamı almalıyım ? yoksa bitki florası yeterlimdir ortada ki o yuvarlak yeşil doğal yavruluk maksadında kondu içerisine yavrular kaçmayı başarırsa ümidim yaşamaları yönünde  görüşlerinizi bekliyorum bitkiler yeterlimi ve yavrulama için tavsiyeler alabilirim.

4- sıcaklık 25.5-26 derece okuduğum kadar ile uygun ?

5- çift cıkıslı hava motoru ve fotoğraflardan gorulen havalandırma yeterlımı eksık mı fazlamı kestıremedım bılgınız varsa sevınırım.

6- moli ve kılıckuyruk uygunmudur lepisteslerin yanına molı sanırım bıtkısel yem ısteyen bı tur elımdekı yemı molı ıcın kullanabılırım ılerıde herhalde ayrıca vatoz ne tavsıye edersınız ?

7- dış motor ne sıklıkla hangı perıyotlarda çalışmalı ? ıc moto gun boyu calısmalımı yada kac saat yeterlı olur gunde ? dıs ve ıc motor yeterlımıdır fazlamıdır bı zararı olur mu bu motorların ? sol tarafda motorun cıkısı tahlıyesı sag kosede kuma 4 parmak kalacak sekılde motorun cekıs sıstemı var uygunmudur ? en bılmedıgım konu bunların ne perıyotlarda ne kadar calısacagı konusudur.

8- yem mıktarını kestıremıyorum sabah 5 oglen 5 aksam 5 adet seklınde fotografdakı yemden atıyorum hayvansal kalıtelı yem alana kadar uygunmudur ?

9- dış filtre ve ıc fıltre bır arada calıstıgında akvaryum ıcınde cıddı bır akım olusuyor bır zararı olur mu 

şimdilik kafama takılanlar bunlar arkadaşlar her türlü bilgiye ihtiyacım var forumda fırsat buldukca dolasıyor bılgı edınmeye calısıyorum buradan sorularımın yanıtlarını ve tavsıyelerı alabılırsem cok memnun olurum 

şimdiden teşekkürler.

 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DoğukanÇevrim Dışı

Kayıt: 03/09/2011
İl: Ankara
Mesaj: 394
DoğukanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2013 23:46
Öncelikle aramıza hoş geldiniz
-Lepisteslere canlı bitki öneriyorum 
-akvaryumu çok doldurmuşsun (plastik bitkiler vs)
-arka fonu düz bir renk yapın 
-kayalar mango kökleri ekleyin
-iç filtreyi çıkarın çünkü ciddi bir akım oluşuyor
Sağlıklı Balıklar


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

militarisÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 258
militarisÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2013 09:25
Dış filtreyi klorlu musluk suyu yıkıyarak bakterileri öldürdünüz
Kumu musluk suyuyla yıkadınız karıştırdınız ovaladınız yine öldürdünüz
Akvaryuma metilen mavisi damlattınız zaten sıfırdan başlıcak olan döngüyü tekrar sıfırladınız. Nerdeyse yapılmaması gereken herşeyi yapmış olarak sıfır akvaryum kurulumu yapmışınız.

Bakterilerin hızlıca oluşumunu sağlamak için bakteri kültürü kullanabilirisiniz. Bana kalırsa tüm plastikl bitkileri çıkarın basit bakım istemeyen bir kaç tür bitki alın eledoa anubias tilkikuyruğu gibi hem yavrularınız oluncada rahat edersiniz

Dış filtreniz yeterli ise iç filtrenizi çıkarın suya hava vermenizde gereksiz zaten midye kırığı kumunuz suyu sertleştiricektir birde hava vererek daha sertleştirmeyin canlı doğuranlarınız için daha iyi olur. Sağlıklı balıklar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umutgunayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 5099
umutgunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2013 10:39
Öncelikle tebrikler.
Gelelim yoruma;
Ekipmanlar:
Dış filtre var ve yeterliyse iç filtreyi çıkarın, çok çirkin ve işlevsiz bir cihaz. Boşuna yer kaplıyor, kapladığı yerden fazlasını akıntısı yüzünden "kör nokta" olarak kullandırmıyor ve yavru yutma konusunda çok becerikli.
Kum, midye kırığı suyu sertleştirir bu doğru ama sertlik iyidir. Canlı doğuran besliyorsanız sert ve alkali su zaten doğru olandır. Ama bazı bitkiler midye kırığında kök atamaz. Bunun yerine AkvarKum'daki kumlara bakmanızı öneririm. Siyah kum, kırmızı kum ve beyaz kuvarz kumları size uygun kumlardır. Ucuz ve kaliteli, kesinlikle öneririm.
Yapay bitkiler için fazla bir şey söylemeye gerek yok, zaten kısa sürede canlı bitkilerle değiştirip daha uygun bir ortam hazırlarsınız.
Işıklandırma, pembe floresan çok zayıf bir ışık. Balıkların rengini canlı gösteriyor olabilir ama aslında dikkatli bakarsanız balıkların rengini gölgelediğini anlarsınız. Zaten bitki gelişimine de bir katkısı yok. Standart floresanlar kullanabilirsiniz, bu şekilde bir çok bitkiyi sağlıklı bir şekilde büyütürsünüz.
Yapılan yanlışlar:
Sizin yerinizde olsam mazlemeleri ve akvaryumu iyice yıkardım, bakteri falan da bırakmazdım. Sıfır bir kurulum gibi olurdu. Siz zaten ilaç ve musluk suyu kullanarak bakterileri öldürdünüz. Bakteri ölmesi iyi değil tabi ama ilk kurulumda başka bir akvaryumdaki muhtemel hastalık etmenlerini de taşımak istemezdim açıkçası. Bundan sonra bir yanlış; akvaryum dengesi oturmadan balık eklemek. Hele de Lepistes gibi bir tür. Hastalıklara davetiye çıkarmış oluyorsunuz. Akvaryum dengesi oturmadan balık eklemek doğru değil.
Yanlış diyemem ama bir not diyelim, vatozlar akvaryumdaki balıklarınıza göre çok daha dayanıklıdır. Sizin yerinizde olsam akvaryumu kurup 1 hafta boş çalıştırdıktan sonra vatoz ve çöpçü ekleyerek 1 ay daha bu şekilde devam ederdim. Hem balık kaybetmem, hem de bakteri kültürü doğru şekilde yerleşir.
Sizin sorularınız;
Kullandığınız Pond yem uygun değil. Size eşit ağırlıklı bir yem gerekli öncelikle. Yani standart ve kaliteli pul yemler. Ben Tetramin kullanıyorum bunun için. Diğer kaliteli markalar da kullanabilirsiniz. Bunun dışında mutlaka bitkisel yeminiz olsun, haftada 2-3 günü sırf bitksel yemlemeye ayırın ki sindirim sistemleri rahatlasın. Bunun için elimdeki bitkisel yemler:
JBL Novo Vert ve Novo Fect + Sera Flora
Protein yemi  olarak artemia uygun. Hazır yemlerden sorarsanız kurutulmuş tubifex ve kan kurdu var, Rotifish marka. Bunu size öneriyorum. Ayrıca kaliteli bir markanın kaz ciğeri yemi de iyi olur (Kullandığım; JBL Novo Bits gibi).
Çeşitleri artırabilirsiniz. Yoğun Protein yemleri kullandığınz günün ertesinde bitkisel yemleme yapmayı ihmal etmeyin.
İç filtreyi iptal edin ve dış filtrenin su emiş ızgarasına iç filtre süngeri yerleştirin. Hem yavruların yutulmasını engellersiniz, hem de dış filtrenin temizlik ömrü uzar. Siz sadece haftada bir o süngeri temizleyip takarsınız, her şey doğru gider.
O bitkiler yavruların tümünün saklanması için yeterli değil, daha yoğun ve ince dokulu canlı bitkiler öneririm. Geçici süreliğine rafya olabilir ama devamlı kalırsa sorun olacağını unutmayın.
Yavruluk kullanımını kimse önermeyecektir. İllâ balığı ayrı yerde doğum yaptıracaksanız bir doğumhane hazırlamayı tercih etmelisiniz.
Sıcaklık uygun ama bu aralar Columnaris hastalığından korunmak adına sıcaklığı 22-23 dereceye indirmenizi tavsiye ederim.
Havalandırma biraz fazla gibi, cikletlerde sorun olmaz ama canlı doğuranlarda aşırı havalandırma kullandığınızda sinir sistemleri olumsuz etkilenir. Havayı kısmanız daha doğru olur (fotoğraftan görüldüğü kadarıyla söylüyorum).
Moli ve Kılıçkuyruk uygundur, biri protein biri bitkisel beslenir ama iyi bir yemleme programı ile ikisini de sağlıklı besleyebilirsiniz, bu tarz şeylere dikkat etmek gereki. İkisini de mutlu edebileceğiniz sürece birlikte beslenebilirler.
Vatoz olarak cüce vatoz öneriyorum, diğer türlere göre çok daha aktif, çok daha çalışkan ve üremesi de daha mümkün olan bir tür.
Dış filtre devamlı 7/24 çalışmalıdır. Uzun süre kapanırsa bakteriler ölür ve zararlı olmaya başlar.
Kullandığınız yem sadece canlı tutmaya yeter, besleyiciliği yoktur. Gözlemleyerek miktarı ayarlayabilirsiniz. Yemleme yaptıktan 10 dakika sonra yemler varsa bilin ki çok atmışsınız. Parça parça atın, yedikçe atın, ne kadar istediklerine onlar karar versin. Bu arada sadece hayvansal (protein) ağırlıklı yem vermeyin, bu yanlış. Sindirim sistemleri bozulur.
Yardımcı olabilmişimdir umarım...



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MertKahveciÇevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2013
İl: Sinop
Mesaj: 270
MertKahveciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2013 11:22
Bence vatoz olarak cüce vatoz almalısın.Diğer vatozların bakımı daha zor ve hemen ölebiliyorlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tristan99Çevrim Dışı

Kayıt: 30/01/2013
İl: Ankara
Mesaj: 20
tristan99Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2013 23:45
Arkadaşlar merhaba ben bugün üye oldum 6 gün öncede akvaryumu mu kurdum 2 tane zebra 6 tane Lepistes almıştım 2 gün önce leopar desenli olan öldü nedenini anlayamadım ama bu kırmızı kuyruklu olan lepistesler diğer renkli olan 2 lepistese saldırıyodu hep birini daha ayırdım dün yan dönüp yatmaya başlamıştı yem yemiyordu bugün biraz daha canlı yemde yiyor artık ama ayırdım akvaryumum küçük sanırım 20-30 litre arası su alıyor ısıtıcı ve küçük bir motor aldım  birde hamile lepisteslerden 2 si ama ben tam doğum olmadan önce nasıl anlayacağım erkek kovalıyor arada çok dibinden ayrılmıyor ama yinede doğum yapmadı 2 gündür arkası da baya bir koyulaştı şimdiden teşekkür ederim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nymphetaminÇevrim Dışı

Kayıt: 29/01/2013
İl: Ankara
Mesaj: 4
nymphetaminÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Şubat 2013 12:01
Çok teşekkür ederim öncelikle herkese 

hava motoru bozuldu hava taşı ile oksijen veremıyorum sanırım suya oksıjen katan tek iç filtrem kaldı çıkar önerilerinizi hava motorunu tamir eder etmez uygularım dış filtreyi günde 1 saat çalıştırıyordum artık düşük debide dahi olsa kapatmayı düşünmüyorum.

lepistes alarak başladığım bu sisteme sarı prenses iceman ve 1 erkek 1 dişi imparator karmasıyla devam edip etmemek de kararsızım ne yalan söyleyim lepistese pek ısınamadım çok ufak oldukları için belki de arkadaşlarımda 120kadar sarı prenses var onları yardımı ile bu değişimi yapıp yapmamakta çok kararsızım şimdilik akvaryumda tek zaiyat yok sanırım bakteri açısından su dengesi açısından çok da fena durumda değilim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nymphetaminÇevrim Dışı

Kayıt: 29/01/2013
İl: Ankara
Mesaj: 4
nymphetaminÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Şubat 2013 17:23
Lepsitesler beyaz benek oldu. kılıç kuyruk moli ve 2 lepistes öldü forumdan araştırdığım bütün yöntemleri uyguladım düzelme iyileşme yok hastalık sanırım akvaryumcudan alınan 2 tane vatoz aracaılığı ile girdi akvaryuma 2 haftadır sorun yoktu çünkü akvaryumda ayrıca aynı tankdan beraber 2şer vatoz aldıgımız arkadasımın akvaryumunda sarı prensesleride beyaz benek oldu 10 kadar zaiyat da onda var sanırım henüz yolun başındayken akvaryumu sarı-mavi prenses iceman akvaryuma çevireceğim su sıcaklıgında ki dengenın onemını beyaz benek hastalıgını arastırırken ogrendım ve eheım jager 200luk ısıtıcı almaya karar verdım yenı kurulum yapacagım aktıf karbon ve bakterı kulturu falan kullanıp daha akıllıca işler yapmayı dusunuyorum ayrıca lepisteslerden 10-15 kadar yavru almayıda başardım suan tamamını baska tanka devrettım ıyılesmelerı ıcın metılen+ısı+tuz seklınde tedavı uyguluyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umutgunayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 5099
umutgunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Şubat 2013 18:35
Bakteri kültürü oturmadığı için en ufak olumsuzlukta hastalanıyorlar. O yüzden adım adım anlattım, balıkların hastalığa açık olacağını belirttim. Bence sarı prenses gibi malawi'lere yönelmeye hiç gerek yok. Özelliği olan grup değil. Lepistes'ler küçük olabilir ama yanında Kılıçkuyruk, moli gibi büyük balıklar olabiliyor. Sarı prenses yapsanız o akvaryuma 5-6 tane koyabilirsiniz anca, o zaman da bütün balıklar aynı tip olacak. En güzel balıkları besliyorken attan inip eşeğe binmek olur bu...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir