Lav Kırığı?


redhack06Çevrim Dışı

Kayıt: 24/02/2014
İl: Ankara
Mesaj: 26
redhack06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2014 13:26
200 litrelik bir akvaryumda 1 litre siporax + 1 litre substrat pro + biyolojik sünger yeterli olurmu. siporax ve substrat pro olduğuna göre, filtrenin içinden çıkan seramik ve biotopları kullanmasak olurmu? zira hepsi birden olunca dış filtreye fazla yük bindirmiş olmuyormuyuz? Teşekkürler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ciwaysÇevrimiçi

Kayıt: 18/05/2012
İl: Ankara
Mesaj: 366
ciwaysÇevrimiçi
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2014 15:39
Filtrenizin sepet hacimleri önemli. Mümkün mertebe tıka basa doldurmadan suyun geçişini çok engellemeyecek şekilde doldurmanızı tavsiye edebilirim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2014 15:41
Ayni zamanda debiyi kontrol ederek karar verebilirsiniz. Eger filtreyi ilk doldurup debinin olmasi gerekenden cok az oldugunu gorurseniz biraz bosaltin. Ama debide dusme yoksa sorun yoktur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Hasancan DaglarÇevrim Dışı

Kayıt: 22/04/2013
İl: Izmir
Mesaj: 350
Hasancan DaglarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2014 16:50
Konuyu açan Volkan Bey'den konu dağaldığı için özür dileyerek son kez bildiğimi açıklamaya çalışmak istiyorum. Gökmen Bey'in bahsettiği malzemeler biyolojik filtrasyon malzemeleridir. Seramikten, bol gözenekli olacak şekilde yapılmışlardır. Top şeklide, ring olarak vs olarak üretilirler. Fakat bunlar petshoplarda seramik halka olarak değil biyo-halka yada substat vs isimlerle satılırlar. Petshopta seramik halka olarak satılan malzeme ise sinterlenmiş seramikten yapılmış ringlerdir ve sinterleme gözenekli yapıyı  gidermek için özellikle uygulanan bir işlemdir. Yani bu mazleme gözenekli değildir ve biyolojik filtrasyon için kullanılamaz. Yoksa Gökmen Bey'in bahsettiği malzemelerin biyomateryel olmadığını söylemiyorum. Eğer bir bio-ring i ve bir seramik halkayı elinize aldığınızda zaten şekil harici birbirlerine hiç benzemeler. Biri hacmine göre hafif diğeri oldukça ağırdır, birinin pürüzlü bir yüzeyi varken sinterlenmiş olan pürüzsüz, çok daha parlakçadır. Gökmen Bey'in söylediklerinden bütün seramik ve halka olan malzemelerin biyolojik filtrasyon malzemesi olduğu ve aynı isimlendirildiği gibi bir anlam çıkarıyorum ve bu yüzden son iki mesajımdır bio-ring/subtrat, seramik ring ayrımını paylaşmaya çalışıyorum. Gökmen Bey bunu bu şekilde ifade etti de demiyorum ben yanlış anlamış olabilirim. Zaten zannediyorum Gökmen Bey yurt dışında ikamet ettiği için hangi malzemeyi hangi isimle istediğimizle alakalı bir karışıklık yaşıyoruz sadece.
Hasancan Daglar2014-04-08 16:54:24

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

redhack06Çevrim Dışı

Kayıt: 24/02/2014
İl: Ankara
Mesaj: 26
redhack06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2014 16:57
Teşekkür ederim arkadaşlar, filtre tetraex 700 zaten içi dolu geliyor, birde üstüne 1lteheim substrat pro ve 1lt siporax koyunca fazla yük binmiş olur heralde, zannımca siporax koyunca içinden gelen seramikler iptal edilebilir, eheim substrat pro koyuncada biyo toplar iptal edilebilir heralde çünkü bu ürünler kat kat üstün diye biliyorum, 200 litrede biyolojik filtrasyonada bu malzemeler yeter heralde ayrıca boş kalan kısımlarada biyolojik sünger koymak iyi olur diye düşünüyorum çünkü filtrenin içinden gelen biyolojik süngerler fazla boşluklu tıkanmaya sebep olmayacak cinsten. Hatta iç filtre varsa istenende biyolojik filtrasyonsa belki elyaf bile koymamak lazım böylece tıkanma olmadan debi düşmeden dış filtre uzun süre belki 6 ay kullanılabilir. Bun bir deneyelim bakalım. Teşekkürler tekrar tekrar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ciwaysÇevrimiçi

Kayıt: 18/05/2012
İl: Ankara
Mesaj: 366
ciwaysÇevrimiçi
Gönderim Zamanı: 08 Nisan 2014 23:40
Bu arada 200 litre için tetra 700 yeterli gelmeyecektir. Ben 1200 kullandım çok da memnun kaldığım söylenemez. Ancak şunu söyleyeyim size 700lt/h media set olmadan ölçülmüş debidir. filtrenizi doldurduğunuzda bu debi epey düşebilir. Bence filtrenizi gözden geçirin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GeckoÇevrim Dışı

Kayıt: 07/12/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1611
GeckoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Nisan 2014 11:19


[QUOTE=Hasancan Daglar] Zaten zannediyorum Gökmen Bey yurt dışında ikamet ettiği için hangi malzemeyi hangi isimle istediğimizle alakalı bir karışıklık yaşıyoruz sadece.

[/QUOTE]


Hasacan Bey kesinlikle nokta atisi yaptiniz. Farkli malzemeler farkli siimlerle aniliyor sanirm. Neyse onemli olan konunun aciga kavusturulmus olmasi. Burada sizin bahsettiginiz gozeneksiz, agir olan halkalarda burada hic gormedim. Muhtemelen Turk yaraticiligiyla bizim uretimimiz olan bir malzeme :) 

Bu arada sitedeki en azindan resun seramik halkalarin taniminin yanlis olmasi konuusnda hemfikiris sanirim :)

Neyse en azindan faydali bir tartisma oldu. Konu detaylandirilmis oldu.

Selamlar.


[QUOTE=redhack06] Hatta iç filtre varsa istenende biyolojik filtrasyonsa belki elyaf bile koymamak lazım böylece tıkanma olmadan debi düşmeden dış filtre uzun süre belki 6 ay kullanılabilir. Bun bir deneyelim bakalım. Teşekkürler tekrar tekrar 

[/QUOTE] 


Aslinda benim yaklasik 5 aydir uyguladigim bir yontem. Yabanci forumlarda nadir de olsa elyaf kullanilmasinin gereksizligi tartisilmis ama Turkiye'de sanirim cok alakasiz bir durum :)

Filtrelerimizin debisinin dusmesinin nedeni nedir? Tikanan elyaflar... Bu elyaflar neden tikanir? Uzerinde olusan biyo-filmden. Yani eger tankinizda her gun bitki ekimi sokumu yapmiyorsaniz, filtrenize herhangi buyuk parcali bir madde gitmiyorsa elyaflarimiz pislikten dolayi degil, dokusunda olusan biyolojik filmden yani bakteri kolonizasyonundan dolayi tikanirlar. Yani aslinda elyaf cok cok iyi bir biyolojik filtrasyon maddesidir. Yalniz TIKANIRLAR :)

Bir tankta dibi cok dalgalandiracak iri vatos vs gibi baliklar yoksa suyunuzun berrakligi tamamen "biyolojik filtrasyonla" alakalidir.

Ornegin benim tanimda;

Bol bitkili, Tabanda ada amazonia, ve bolca neon tetra var. Asla dip cekimi yapmiyorum. Tabanimda bol miktarda tortu olusmus durumda. Dis filtremde sadece bir kat genis gozenekli sunger ve yaklasik 8 litre seramik bio-ring var. Yalniz filtremin su emis borusuna bir kat sert elyaf diye tabir edebilecegim malzemeden bir kilif hazirladim. Yani hicbir kati madde filtreme hic gitmiyor. ayrica bu on filtreleme diyebilecegim elyaf kilif fazladan tank icinde biyolojik filtrasyon sagliyor. Eger bu kilif cok tikanirsa kolayca degistirebilir veya temizleyebilirim. Sonuc olarak ben bu filtreme ve elyaf kilifa 5 aydir dokunmadim. Debi dususu neredeyse sifir! Su degerlerim mukemmele yakin. Bitkilerim ve baliklarim cok sagliklilar. 

Yani ozetle,

1- Mekanik filtrasyona gerek yoktur. Ozel durumlarda (bitki ekip sokme, buyuk baliklarin kumu devamli karistirmalari gibi) ince bir katman elyafla, sanildigi gibi kat kat elyaflara gerek kalmadan kolayca mekanik filtrasyon yapilabilir. 

2- Mekanik filtrasyon dis filtrelerimizle degil, dis filtrelerden once yapilmalidir ki filtre daha onemli olan biyolojik filtrasyon islevini kolayca yerine getirsin. 

3- Filtrenizi ne kadar az rahatsiz ederseniz o kadar verimli olacagindan dolayi neredeyse yilda iki defa temizlik yetecektir. 

4- Berrak su icin mekanik temizlik (elyaf) veya kimyasal temizlik (zeolit, karbon, peat) degil, sadece ve sadece dogru ve yeterli yapilan biyolojik temizlik yeterlidir.

5- Bu maddelerin bazilari veya hepsi yanlis olabilir :) tamamen kendi mantiksal cikarimlarim ve deneyimlerim sonucu edindigim, benim tarafimdan olculmus/gozlemlenmis/uygulanmistir. Evde denemeyiniz :D


Selamlar.

Gecko2014-04-09 11:24:31

Beğenenler: [T]152122,zekigonlum[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ciwaysÇevrimiçi

Kayıt: 18/05/2012
İl: Ankara
Mesaj: 366
ciwaysÇevrimiçi
Gönderim Zamanı: 09 Nisan 2014 11:32
Aslında şöyle bir durum da var. Bana kalırsa filtrenin tıkanması tamamiyle taban kumuyla alakalı bir durum(kısa vadede). Kendi deneyimlerimle anlatayım;

Mesela benim tankımda bolca kök var, tabanda sıfır numara silis kum var(başımın belası ama çok doğal görüntü veriyor:)) işte bunlar neredeyse 2 haftada 1 elyafı degiştirmeme sebep oluyor. sıfır numara silis kum cok cabuk havalanabiliyor ve sump a iniyor doğal olarak süngerin gözeneklerini de elyafı da işlevini yerine getiremez hale sokuyor. ikinci bir durum da balıkların mukozalarının artıkları falan zamanla tıkanmaya sebep olabiliyor. sırf balıklarım mutlu olsunlar diye sıfır numara silis kuma bulaştım(kumla oynamayı çok seviyorlar:))  ama şu da bir gerçek sıfır numara silis kumun avantajı çok fazla. arasında nitrat birikmesi söz konusu değil, balık yem artığı birikmiyor. sadece yüzelsel dip çekimi yapıyorum çok avantaj sağlıyor.

Bu arada tankımın son halinden kareler:)





ciways2014-04-09 11:38:24

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir