L-333 Hypancistrus sp. ( Sarımsı Bengal Kaplanı )


murathanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/03/2007
İl: Erzincan
Mesaj: 301
murathanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Mart 2012 23:12
L-333 HYPANCİSTRUS SP. ( Sarımsı Bengal Kaplanı )

Cinsi / Türü      : Hypancistrus Sp. " L-333 "

İsmi                 : Sarımsı Bengal Kaplanı, Sarı Kaplan Vatoz

Kökeni             : Rio Xingu, Brezilya

Boyut              : 15 cm

Su Değerleri :

T         : 27-30 ºC

PH       : 5,5 – 7,5

KH      : 0 – 5 ºdH

GH      : 0 -20 ºdH

Önerilen Akvaryum Boyutu : 100 cm (150-200 Litre, 5 Adet yetişkin L-333 Vatoz için)

Genel Görünüm:


Hypancistrus sp. Sarımsı Bengal Kaplanı "L 333" Xingu.

Cinsiyet Ayrımı :

Erkek  : Dişilere göre daha geniş bir kafa yapıları vardır, ilk göğüs yüzgeci daha uzundur ve bu yüzgeç üzerinde daha çok diken (odontodes) vardır. (Genç bireylerde bu dikenler belirgin değildir.)

Yetişkin olanlarda ilk göğüs yüzgecinin üzerindeki göz ile bu yüzgeç arasında bulunan bıyık daha uzun ve belirgindir. Dişilere göre daha iri olurlar ve uzun bir gövde yapısına sahiptir.

Dişi     : İlk göğüs yüzgeci üzerinde daha az diken bulunur ve bu yüzgeç daha kısadır. Daha küçük boyutlu olurlar, karın kısmı daha geniş gövde yapısına sahiptirler, olgun kadın mide dolgunluğu, aynı zamanda dişi için iyi bir kriterdir. Yumurta dökmeye yakın olduğunu gösterir.

          
Gözü ile ilk alt yüzgeçler arasındaki bıyık. Erkeklerde daha belirgin ve büyüktür. Dişi L-333 lerde bıyık benzeri yapı belli olmaz.(Soldaki resimde erkek L-333, sağdaki resimde dişi L-333 görünmektedir.)

           
                           ERKEK                                                                  DİŞİ
Vücut şeklinden cinsiyet ayrımı:
Yukarıda soldaki resimde yüzgeçlerinin üzerindeki tüy şeklindeki (odontodes) uzantıları belli olan erkek, sağdaki odontodes uzantıları belli olmayan, karın genişliği fazla olan balık dişi olanıdır.

Daha deneyimli ve yetenekli hobiciler genital bölgelerinin şeklinden de cinsiyet ayrımı yapabilirler.

Sosyal Davranış:
Barışçıl bir kedi balığı türüdür, diğer canlılara zararı yoktur. Yumurta döken balıkların yumurtalarını afiyetle yerler. Kendi aralarında yer kavgaları olsa da genelde güç gösterisine dayalı, üstünlük kurma amaçlıdır.

Hypancistrus sp Açılımı:
Kökeni: Yunanca "hipo-" olan "Hyp" ile  kısaltılmıştır.
Ancistrus: Uluslar arası literatürde Yunanca "ankistron" = "barbuslar" dan "Ancistrus" olarak anılırlar.

Uygun Akvaryum Şartları:

Yaklaşık 100 santimetrelik akvaryumlarda kolayca yetiştirilebilirler. 200-250 litrelik bu tankta  yetişkin boyda 5 adet L-333 vatoz birlikte tutulabilir. Huzurlu bir L-333 tankı kurmak  için, her balığa en az bir adet mağara, saklanma yeri olması gerekir.
Alaca karanlıkta veya gece, akvaryum ışıkları sönünce, bu çok utangaç vatozlarını zevkle izleyebilirsiniz.
Bir tarafta açık toprak testileri veya plastik koyu boruları zevkle kabul edeceklerdir.

Kendilerinden büyük boydaki diğer balıkların giremeyeceği, sadece kendilerinin girebileceği kayrak taşı mağaraları veya benzeri mangrowe  kökleri ile yapılan korunaklı mağaraları daha kolay  kabul edip sahiplenirler.

Ahşap kökler acilen gerekli değildir, ancak yayın balığı için  mükemmel bir saklanma yeri ve sığınak olurlar. Bu yüzden şahsi fikrim, L333 akvaryumlarında mutlaka ahşap kök kullanmak gerektiği yönündedir.

L-Serisi vatozlar için Korunak ve Mağaralar Nasıl Yapılmalıdır?

1. Ahşap Kökler:

a.) Mangrowe Kökü:

    Mangrowe kökü akvaryum hobisinde çok popülerdir. Kökler vatoz balıkları için, saklanılacak başlıca doğal yerleri oluşturular Kökleri başlıca bir gıda veya takviye yiyecek gibi düşünebilirsiniz. Ahşap kemiren kedibalığı için uygundur. Ahşap kaba ve sert bir yüzeye sahip diğer köklere göre nispeten yumuşaktır ve üzerlerindeki kabuk, tortu vs L-333 vatozların severek tükettikleri gıdalardandır.

    Mangrowe kökleri “tanen” bakımından zengin olduğu için, akvaryum suyunun  renginin kahverengimsi-sarımsı olmasına neden olurlar. Ancak bu korkulacak bir durum değil, tersine bu durum balıklar açısından falyalı bile sayılabilir.Bazı hobiciler bu kökleri sıcak suda kaynatıp, birkaç hafta suda bekleterek suyun renginin sararmasını azaltırlar.



Tanen Nedir?
    Tanen, tannik asit (Fransızca: tanin - sepi maddesi) olarak da bilinir. Tanenler polifenolik bileşikler olup, kolza, bakla, çay ve sorgumda gibi bitkilerden elde edilen, açık sarı-kahverengi toz, pul ya da süngersi bir kütle halindeki biçimsiz (amorf) maddelere verilen addır.
    Tanenler genellikle bitkilerin kök, odun, kabuk, yaprak ve meyvelerinde bulunur. Tannik asit çayda da bol miktarda vardır. Ticari ölçüde elde edildiği en mühim kaynak mazı meşesidir. Meşe palamudunda da bol miktarda bulunan tanenler aynı zamanda; antiseptik bileşiklerdir. Tannik asit, bitkinin sıcak suyla ekstrakte edilmesiyle (çayın demlenmesi gibi) suya çekilir. Bundan sonra çözelti buharlaştırmaya tabi tutulur ve katı halde tanen (veya tannik asit) elde edilir.

b.) Red Moor Kökü:

    Red Moor Kökleri, sıcak kahverengi renklidir ve mangrowe köklerinden daha çok fonksiyoneldir. Aynı zamanda dekoratif amaçlı da kullanılırlar.

    Uzun süre bataklık ve  çürümüş bitki, yaprak ve odun parçalarının bulunduğu ahşap turbalıklarda beklemiş, bulunduğu yerin özelliğine göre  humik asit emmiş ağaç kökleridir. Ayrıca “tanen” yönünden zengindir. Suyu kahverengi renge boyamaktadır ve bu yüzden amazon tarzı tanklarda bu etki son derece arzu edilir özelliktir. Böylece akvaryum balıklarının yaşam ve doğa şartlarına daha yakın su değerleri elde edilir.Tannik asitdin aşırı salınımını önlemek için akvaryum , haftada birkaç gün su değişimi yapılabilir.
    Yine yapısında bulan humik asit ve tanen maddeleri, balıkların bulaşıcı hastalıklara karşı hassas mukoza zarları korumaktadır, yukarıda belirtildiği gibi, su kimyası üzerinde olumlu bir etkisi olan, hümik ve tanen maddeleri, akvaryum suyunda uzun bir zaman etkisini  boyunca devam ettirir. Bu maddeler aynı zamanda takın suyunun karamasını sağlar. Taze Red Moor kökleri oldukça kaygan olur, suda beklediğinde çok yumuşak hale gelirler ve ahşap yiyen balıklar için mükemel gıda kaynağı olurlar.



c.) Mopani Kökü (Ironwood):

Bu ahşap kökler Güney Afrika ülkeden gelmektedir. Bu kökler iki renk, koyu ve açık kahverengi renge sahiptir. Mopani köklerinin yüksek bir özgül ağırlığı vardır. Çalı ve kütük benzeri çeşitli şekillerde olabilir. Suya dayanıklıdırlar ve kolay kolay çürümezler.

Mopane ağacı (Colophospermum Mopane) den geliyor. Ağacın yaprakları gıda olarak birçok yerde kullanılmaktadır.




2. Toprak veya Kil Yumurtlama Mağaraları:
Yumurtlama mağaralar kullanılan, yüksek ısıda pişirilmiş kilden üretilirler.Bu malzemenin, şekil ve boşlukların boyutları beslenen L-Serisi vatozlara göre değişiklik gösterebilir.(Beslenen vatoz türüne göre yumurtlama kaplarının ölçüleri aşağıda listelenmiştir.) Renk seçimine bağlı olarak kahverengi, siyah, bej gibi renkleri vardır.

Girişi deliği balığın içine girebileceği kadar rahat ve boyuna göre orantılı olmalıdır. Giriş kısmı diğer yerlerine göre küçük ve dar olmalıdır. Keskin kenarlı veya kaba iç yüzeye sahip olanlar zımpara kağıdı ile düzeltilmelidir.

Kilden yapılmış örnek mağaralar



3. Kayrak mağaralar :
Bu mağaraların yapımında testere, spiral veya taşlama makine ile kesilen kayraklardan oluşan ince taş plakalar kullanılır. Bunlar daha sonra akvaryum silikonu ile yapıştırılır, kişinin kendi yaratıcılığına göre çeşitli ve sınırsız sayıda mağaralar yapılabilir. Yapım şekline bağlı olarak, özellikle büyük hayvanlar için uygundur ve bu barınaklarının hazırlanmasında kayrak taşları kullanılır.

Kayrak taşlarından yapılmış örnek mağaralar



4. Bambu mağaralar :

Bambu mağarası yapmak için çeşitli uzunluk ve çaplarda Bambu tüpler uygundur. Ayrıca aşağıda belirtilen plastik tüpler gibi bir ucunda kapatılarak da kullanılabilir. Bambudan yapılmış bu tüpler ilk kez suya girişlerinde dibe batmazlar, bunun için üstüne ağırlık olarak, taş kaya veya ahşap kökler koyulması gerekir. Uzun bir süre su içerisinde istikrarlı olarak dururlar ve çürümezler. ancak 1 – 2 yıl sonra yenisi ile değiştirilmesi önerilir.

Parlak renkli olan yeni bambu, mat olan ve eski bambu ( 3/4 yıl )



5. Plastik borular:

PVC borular, mağaralar olarak iki ucu açık, veya bir ucu tıkaç ile kapatılmış olarak kullanılabilir.
Gri ve siyah renklerde plastik borulardan imal edilirler veyapay görünüşü nedeniyle fazla tercih edilmezler. Genellikle yetiştirme tanklarında kullanılır.

Dekoratif olarak, görüntü tankları içinde kullanılmak istendiğinde, yapay olan bu boruların üstüne silikon sürülerek, genellikle çakıl veya kum ile kaplanır.

Çeşitli ebatlarda plastik borulardan yapılmış mağaralar.



6. Ağaç Mağaraları :

Birçok yayın balığı doğal gizleme yeri olarak ağaç köklerini tercih edilir. Her şeyden önce, doğadaki ölü ve yaşayan ağam dalları ve kökleri, Hypancistruslar için doğal ve güvenli yerlerdir. Yarım kesilmiş kütükler matkap ile delinerek, geniş oyuklar oluşturulur. Bu mağaraların yapımında Red Moor, mangrowe veya kızılağaç gibi suya dayanıklı kök ve odun parçaları kullanılmalıdır.
Bu tür kökler suya çok dayanıklı olmasına rağmen, odun yiyen vatoz türlerinin bu mağaraların girişlerini kemirerek genişlettikleri görülebilir.

Ağaç içleri matkapla oyularak yapılmış kedibalığı mağaraları.


7. Mağaraların Boyutları :

Saklanma mağaralarının boyutları balıların boyutuna göre belirlenir. Genel olarak oldukça dar girişli, sonrasında genişleyen tipde mağaralar tercih edilir. Mağara tercihleri beslenen balığa göre değişiklik gösterebilir..

Yumurtlama mağarasının büyüklüğü seçimi için, aşağıdaki formül kullanılabilir:

Çap        = Kedibalığı vücut genişliği + bir göğüs yüzgeci genişliği
Uzunluk = Erkek yayın balığının boyunun 1,5 katı

Yaygın olarak beslenen kedibalığı türleri için kullanılan mağaraların, çap ölçüleri için örnek bir tablo.

Bu ölçüler sadece bilgilendirme amaçlı verilmiştir. Kesin ölçüler değildir.

2,0 cm - 2,5 cm = Küçük kedibalığı türleri için    
3,0 cm - 3,5 cm = L46, L129, L174                                                            
3,5 cm - 4,0 cm = L46, L134, L201, L260, L270     
4,0 cm - 5,0 cm = L66, L134, L333 ...


L-333 Beslenme: L 333 ağırlıklı hepçil (et ve sebze) beslenir. Her türlü kuru yemi yiyebilir. Dondurulmuş karides ve balık en sevdiği yiyeceklerdir.

Erişkin olanları ahşap ve her türlü yemek çiğ sebzeyi de severek tüketir. Örneğin; 2-5 cm arası dilimlenmiş sebzeleri, özellikle salatalık dilimlerini afiyetle yedikleri görülür.

Dondurulmuş karides, kan kurdu, artemia ve cyclops gibi yiyecekler balıkların gelişiminde ve kondisyon kazanmasında faydalı olurlar.

Düzenli su değişimleri ile kaliteli (düşük nitrat, nitrit olmayan, yüksek oksijen içerikli, ...) ve
yeterli filtreleme,  başarılı bakımı için elbette en önemli kriterleri oluşturmaktadır.

Fazladan güçlü bir iç filtre ile ek bir akış gerekli değildir. L-333 genel olarak şiddetli dalgaların olduğu yerlerden ziyade, su akımının sakin olduğu bölgeleri tercih eder.
Akvaryumda kullanılan zemin kumunun renginin açık veya koyu olmasına bağlı olarak, hayvanların rengi değişir. Koyu renkli kumlarda daha huzurlu oldukları gözlenir.

Sosyalleşme: L-333 ile beraber yaşayacak balıkların onlara zara veremeyecek boyutta, saldırgan olmayan türler olması tavsiye edilir. Küçük, sakin ve barışçıl akvaryum canlıları sayesinde akvaryumda kendilerinin güvende hissederler, böylelikle onları mağaraların dışında daha sık onu görme şansımız olur.
Diğer balıkları avlamak eğiliminde değildirler. Ancak yumurta döken balıkların yumurtalarını da afiyetle yerler.
Cinsel olarak olgun erkekler, küçük ve yeterli saklanacak yeri olmayan akvaryumlarda, yer ve üstünlük sağlamak için birbirleriyle kavga edebilirler. Bu kavgalar kısa süreli ve tehlikeli değildir.
Besleme sırasında daha güçlü kedibalığı bazen, kendinden küçük balıkları itebilir, yem için kavga edebilir ve yiyecek mücadelesine girebilirler. Bu tür olaylar her canlıda olan normal davranışlardır.

Bir tank içinde birkaç erişkin erkek varsa, fazla sayıda mağara/yer hazırlamak, birbirlerine zarar vermelerini önler ve üretim için yeterli olacaktır.
Huzurlu bir L 333 akvaryumunda balıkların temel ihtiyaçlarını sağlamak için, akvaryum suyunun gerekli sıcaklığı ile su sertliğinin (pH) sağlanması gerekir.
Diğerler akvaryum sakinlerine karşı oldukça hoşgörülüdürler.


      L-333 İlk Sırt Yüzgeci                                           L-333 İkinci Sırt Yüzgeci


L-333 Hypancistrus sp.nin ilk sırt yüzgecinde 7 tane yumuşak ışın bulunur. Bu ışınlar da birkaç kez bölünebilir. Yüzgecin ilk ısını diğerlerine göre daha kalındır.

2’nci sırt yüzgeci diğer yüzgeçle bağlı değildir ve boyutu daha küçüktür. Yetişkin erkeklerde bu yüzgeç dikenlerle kaplıdır.

Diğer Hususlar: L 333’ a L 236, L 66, L 400 kedibalıkları çok benzemektedir.Benzer kedibalıklarından ayırt etmek için aşağıda yazdığım ip uçları kullanılabilir.

L 333 kedibalığının fiyatının yüksek olmasından dolayı, bu balığa benzeyen kedibalıklarını da bazen L-333 kedibalığına olan talep yüzünden L-333 olarak satışa sunulabilmektedirler.

Bazen de bu balıklar hobiciler tarafından karıştırılabilmektedir. Ancak uzman akvaristlerin anlayabileceği bazı farklılıklarla ayrımı yapılabilmektedir.

Şimdi L 333 ve diğer benzer L serilerinin ayrımının nasıl yapılacağını anlatmaya çalışalım.

1. L 333 ve L 236 Kedibalığı Ayrımı:


L 333 zemin rengi sarı iken ,L 236 kedibalığı zemin rengi daha gri renk tonunda olur. Gövde daha soluk renktedir. L 236 kedibalığının kuyruğunun iki uç jetleri arasında 14 tane yumuşak ışın bulunur.



2. L 333 ve L 400 Kedibalığı Ayrımı:


L 400 kedibalığının çizgileri yetişkinlerinde daha çok nokta şeklindedir, renk olarak daha koyudur ve hayvan büyüdükçe beyazlıkları azalır, siyah koyu renkleri artar. L 333 sarımsı renkte iken L 400 aksine daha koyu renk tonlarına sahiptir.ilk sırt yüzgeçlerinde yedi ışın bulunur ancak bu ışınların arasındaki siyah renk balığın vücuduna paralel olarak 3-4 sıra halinde sıralanmıştır. Sırt yüzgecindeki ışınlar arası L333 de sarı ve koyu renk iken L 400 de şeffaf ve açık renklidir. L 400 kedibalığının yine kuyruğu daha keskin hilal şeklindedir ancak daha şeffaf renktedir.



3. L 333 ve L 66 Kedibalığı Ayrımı:

L 66 kedibalığının gövdesi üzerindeki renkler daha soluktur ve mattır. Gövde çizgileri daha incedir ve yetişkinlerde sık ve ince çizgiler daha belirgindir.

L 333 (Sarımsı gövde rengi, Tıknaz yapı)                  L 66 (Soluk gövde rengi, ince siyah çizgi)



               L 333 İlk Sırt Yüzgeç Yapısı                         L 66 İlk Sırt Yüzgeç Yapısı



            L 333 İkinci Sırt Yüzgeç Yapısı                         L 66 İkinci Sırt Yüzgeç Yapısı


4.) L 333 Hibridleri: L-333 hibridleri de pahalıdır. Örneğin L 46, L 333 hibridleri de  daha az sayıda çizgisiyle ve  sade hatlarıyla güzel bir L serisidir.




Bu yüzden bazı hobiciler fiyatların çok değişken olduğunu, hatta bu balığın değişik renk gruplarının var olduğunu düşünebilirler

 
Karar: L 333 de çok değişken yayın balığı L 66 veya etli ve kalın gövdeli L 400 kedibalıklarıyla karşılaştırıldığında, tıknaz ve derin gövdeli yapılarıyla hemen fark edilirler.


Kaynak: www.l-walse.com (hypancistrus sp.L333), www.welsfans.de, www.planetcatfish.com, www.welse.net ve resimlerin bir kısmı Ralf Heidemann'a aittir.

NOT: Yaklaşık 1 yıl önce başlayan L Serisi kedibalığı besleme merakımdan dolayı, beslediğim L333 kedibalığının özelliklerini merak ettim, yaptığım araştırma ve bilgi birikilerimi siz değerli akvarist arkadaşlarımla paylaşmak istedim. Bulabildiğim yazılı ve görsel dökümanların yanı sıra kendi bilgi ve yorumlarımı da ekleyip, bu yazıyı oluşturdum. Teşekkürler.

Yazan: Murat ORHAN

Şahsımdan  ve akvaryum.com sitesinden izinsiz, kaynak belirtmeden yazının tümünün yada bir kısmının başka bir yerde yayımlanması yasaktır.



murathan2012-03-25 12:03:20

Beğenenler: [T]174108,drmsguler[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

süleyman0105Çevrim Dışı

Kayıt: 26/08/2011
İl: Adana
Mesaj: 45
süleyman0105Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Nisan 2012 21:47
Eline sağlık güzel bir çalışma olmuş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

murathanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/03/2007
İl: Erzincan
Mesaj: 301
murathanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2013 01:26
[QUOTE=süleyman0105] Eline sağlık güzel bir çalışma olmuş.[/QUOTE]
Teşekkür ederim Süleyman bey, ancak şu resimler silinmeseydi daha harikaydı. Sağlık olsun.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

izzettanjuÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 04/01/2009
İl: Mugla
Mesaj: 1486
izzettanjuÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2013 02:09
   
   http://www.hizliresimyukle.com/images/2013/01/19/Rjebz.jpg
    http://www.hizliresimyukle.com/images/2013/01/19/8PtL0.jpg       
    http://www.hizliresimyukle.com/images/2013/01/19/WXegn.jpg

    Bir iki tane numunelik fotoğraf.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pilatinÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/03/2006
İl: Mugla
Mesaj: 931
pilatinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2013 11:34



İzzet düzenledim resimlerini. Bunlar senin sanırım.
pilatin2013-03-12 11:41:33

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

etulumÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 490
etulumÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2013 11:40
Elinize sağlık, resimleri de düzeltebilirseniz çok güzel olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

murathanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/03/2007
İl: Erzincan
Mesaj: 301
murathanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2013 18:31
[QUOTE=etulum] Elinize sağlık, resimleri de düzeltebilirseniz çok güzel olur.[/QUOTE]
Emrah bey, resimler sitemizdeki resim sunucusunun arızasından sonra kayboldu be yazık ki. Yani benden kaynaklı değil. Keşke kurtarabilseydik.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

etulumÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 490
etulumÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Mart 2013 18:59
[QUOTE=murathan] [QUOTE=etulum] Elinize sağlık, resimleri de düzeltebilirseniz çok güzel olur.[/QUOTE]
Emrah bey, resimler sitemizdeki resim sunucusunun arızasından sonra kayboldu be yazık ki. Yani benden kaynaklı değil. Keşke kurtarabilseydik.
[/QUOTE]
 
Belki site yönetimi düzeltir o zaman arızayı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir