Kum Tavsiyesi
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2013 16:51
Arkadaşlar 1 haftadır araştırıyorum net birşey bulamadım o yüzden yeni konu açmaya karar verdim. 125*50*65 cm bir akvaryumum var. Silis kum kullanıyordum 4 senedir. Ve değişiklik yapmak istiyorum. Tanganyika tanıtımlarını falan inceledim, çoğu tanıtımda kimin ne kum kullandığına bakmaya çalıştım, kimisi kumu yazmamış kimisi yazmış ama kalınlığını yazmamış, o yüzden tam bir fikir sahibi olamadım. Yine de daha çok argonit, mercan kırığı kullanılmış gibi gördüm. Silis kum, kalsiyum karbonatlı kum v.s. de var.
Benim kullandığım kum 0 numara silis kum. Daha önce malawi türleri besledim. Bu sefer tanganyika türlerinden birini beslemeyi düşünüyorum. Biraz da bitki olsun istiyorum. Anubias ve soğan saz düşündüğüm bitkiler.
Şimdi soruma gelecek olursak, hangi kum bitkileri de düşünürsek daha iyi olur? Asıl önemli sorum hangi kalınlıkta kum tercih etmeliyim. 0 numara silis kum bitki köklerine zarar veriyor diye biliyorum hava almadığı için. Yukarıda söylediğim gibi akvaryum tanıtımlarına bakarken 0 numara mercan kırığı tercih edenler vardı. Saz gibi bitkiler dikmeye kalktığımda aynı sorunlar olur mu? Yani ben bitki açısından da sıkıntı olmasın diyorum.
Ayrıca mercan kırığı biraz pahalı en az 50 kg almak lazım, kilosunu 3,5 TL den aşağı satan yer bulamadım. Bu da 175,00 TL yapıyor. Kalsiyum karbonatlı kum 2,00 TL ye buldum o da 100,00 TL yapıyor. Şöyle bir bakınca kum için sanki çok büyük rakamlar gibi geliyor bunlar... Çünkü 50 kg silis kum 12,50 TL ye falan geliyor. Bu yüzden de biraz kafam karışıyor açıkçası. Acaba ne tavsiye edersiniz bana? Hiç değiştirmeyeyim mi? Yoksa almışken tam olsun deyip mercan kırığı mı alayım? Veya kalsiyum karbonatlı kum da olur mu? Ayrıca kalsiyum karbonatlı kum beyaz renk oluyor sanırım. Işıkla birlikte parlayıp rahatsız edici olur mu?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2013 22:00
Merhaba Levent bey, ince silis(7 kg)-deniz kumu(10 kg)-kalsiyum karbonatlı kum(7 kg) karışımım var, ech. bleheri baktım, çürüme falan olmadı, formları iyi değildi gerçi ama çıkardığımda köklerinin sağlam olduğunu gördüm. Bir arkadaşım da ince silis kumda saz bakmış.Tanıtımlarda köklü bitki olarak çoğunlukla amazon var, o tanklarda da en fazla 1-2 mm kum kullanıldığını tahmin ediyorum. Ben de yeni bir Tanganyikacıyım, 5-6 kg daha kalsiyumlu kum ya da mercan kırığı ekleyip, suyu sertleştirme işlemini filtre içine koyacağım kalın mercan kırıklarıyla yapmayı deneyeceğim, akvaryumcumun önerisi de bu yöndedir. Mercan kırığı, kalsiyum karbonatlı kum vs maalesef biraz pahalı.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir