Küçük Akvaryum İçin Tavsiyeler.


misketÇevrim Dışı

Kayıt: 28/03/2016
Mesaj: 3
misketÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Nisan 2016 14:41
Merhabalar,
15lt. lik küçük bir akvaryumum var, içerik olarak
iç filtre
100w lık ısıtıcı
termometre
10 adet 1-2 haftalık yavru lepistes bulunmakta.
açıklayıcı olması bakımından kısaca yaptığım kurulum işlemlerini özetlemem gerekir ise;

(Temiz içilebilir kuyu suyu kullanma imkanım var klor sıkıntım bulunmamakta, tüm işlemler için bu suyu kullanıyorum.)

Akvaryum içerisi ve filtreyi (sadece kasa) 10lt.ye seyretilmiş çamaşır suyu karışımı ile dezenfekte ettim uzunca durulama ardından 3 gün balkonda güneş görmesini sağlayarak havalandırdım.

Antalya da oturuyorum sahilin temiz bir noktasından ince olmayan japon ağzına gelebilecek irilikte kum topladım, kaynar su ile yıkayıp 1 gün dinlendirdim (bu işlemi 3 defa yaptım)

30 lt suyu 15+15 olarak yaklaşık 1 hafta dinlendirdim.

Kum,filtre,ısıtıcıyı yerleştirip dinlenmiş suyu ekleyerek 1 hafta oturmaya bıraktım arada bir kaç pul yem attım+suya düşen bir kaç yakarca var idi ekolojiye katkıdır deyip dokunmadım.

Isıtıcı yeri için çok araştırma yaptım bir karara varamadım zira dik koyamıyorum uzun geliyor, çapraz koysam elime dolanacakmış gibi geliyor bende yatay olarak zeminden cm yukarıya monte ettim,sıkıntısız çalışıyor (kutusunda tamamı su içinde çalışabilir ibaresi var )

2 defa şelalenin/fıskiyenin suya döküldüğü noktada beyaz köpüklenme oldu. Birincisinde peçete ile suya batırmadan köpüğü çektim, 1 gün sonra tekrar oluştu gene çektirip ardından %30-40 su değişimi yaptım ve 3 gün daha gözlemledim. Tekrar köpürme oluşmadı.
(köpürme kimyasal değildi zira köpük yüzeyleri rengarenk değil beyazdı bunun kumdaki tuzdan olacağını düşündüm)

Bu sürecin sonunda akvaryumcuya gidip 10 ad.lepistes yavrusu aldım. Su sıcaklıklarını eşitleyerek akvaryuma saldım.

Ortalama akvaryum sıcaklığım 22-23 derece arasında. Hazırda pul yemim var elimde un kıvamına getirip fıskiye dibinden günde 2 defa az miktarda serpiyorum. Arada sabahları toplu iğne başı kadar salatalık içini iyice ezip takviye yapıyorum.

Şimdilik bir sorun görünmüyor umarım kaybım olmaz.Tahminim 4 erkek olabilir, ürediklerinde akvaryumcuya fazlasını vermeyi düşünüyorum.

Buraya kadar yaptıklarımda yanlış-eksik var ise destek olur iseniz sevinirim.

Aklıma takılan ise bitki konusu, küçük bir akvaryum olduğu için zaten filtre ve ısıtıcı ile daralan yeri birde bitki ile daraltmak istemiyorum ancak lepisteslerde bitkili ortama ihtiyaç duyuyor anladığım kadarı ile.

Önceliğim canlı bitki ancak ebattan dolayı lepisteslerin girebileceği ama çok yer kaplamayacak coşmayacak, zeminde kalabilecek bakımı kolay olacak bir bitki türü tavsiyesine ihtiyacım var. blanket moss gözüme çarptı mesela ama öncesinde akvaryum+bitki tecrübem olmadığı için nasıl olur bilemiyorum.Diğer seçeneğim hiç istemesemde yapay bitkilerden dekor hazırlamak olacak .

Yardım ve tavsiyeleriniz için şimdiden teşekkür ediyorum.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrtmct58Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/12/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 2344
mrtmct58Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Nisan 2016 14:58
Öncelikle hayırlı olsun küçük akvaryumda su döngüsünü oluşturmak gerçekten çok zordur imkanınız varsa akvaryumu büyütmenizi tavsiye edicem size hele ki lepistesler çok narin hayvanlardır 10 litrede birazcık fazla yemleme bile su döngüsünü alt üst eder balıklarınız bir anda telef olur. İlla bu akvaryumda balık bakıcam diyorsanız 10 litre de çok güzel bir betta akvaryumu yapabilirsiniz, biraz bitkilendirip bir kaç elma salyangozu, midyeler güzel bir arka fon ile mükemmel bir akvaryum yapabilirsiniz.
Saygılar ..

Beğenenler: [T]184550,misket[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yeknetÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 04/12/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 421
yeknetÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 11 Nisan 2016 15:04
Bu kadar zahmete girmişken niye küçücük bir akvaryum aldınız? 2 ay sonra 10 tane lepistese bile yetmeyecektir o hacim. Olmuşken en az bir 60-70lt lik akvaryum alın bitki de koyarsanız yavrular güzelce boylanırlar. İlaveten su sıcaklığını 26-27 derece yapmanızı ve yemleme sıklığınızı artırmanızı tavsiye ederim. Günde 3-4 defa azar azar yem verin yavru yemleri de kullanabilirsiniz.

Beğenenler: [T]184550,misket[/T][T]78942,muratdeg[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ziyasenkayaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/10/2015
İl: Tekirdag
Mesaj: 862
ziyasenkayaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Nisan 2016 15:19
Öncelikle hayırlısı olsun diyelim, ama ben 200 litrelik akvaryumumu bile kurarken bu kadar uğraşmadım. Çamaşır suyu, kumu kaynatma falan gereksiz bir uğraş olmuş 15lt için. Petshoptan 2kg kum alsaydınız yeterdi, hem de 1-2 yıkamayla temizlenirdi. Bunun yanında bir kaç ay sonra lepistesler büyüdüğünde bırakın yavrulamayı kendileri bile oraya sığmamaya başlayacaklar. İmkanınız varsa biraz büyük bir akvaryum alın. Yok bunu kullanıcam diyorsanız da Allah kolaylık versin. Çünkü hacimsizlikten dolayı su bir anda kirlenecek, anında ısınıp anında soğuyacak.

Beğenenler: [T]184550,misket[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muratdegÇevrim Dışı

Yönetici
[B]12891,3[/B]
Kayıt: 12/08/2009
İl: Ankara
Mesaj: 5109
muratdegÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 11 Nisan 2016 15:57
Küçük akvaryumlar için verilebilecek en iyi tavsiye daha büyük bir akvaryum almanızdır:) 15 litre çok çok küçük bir hacim, bu hacimde su değerlerini korumak çok zordur. Lepistesleriniz iyi bir bakımla 2-3 hafta içinde ciddi anlamda boy atacak ve bu akvaryum zaten yetmemeye başlayacak...
İkincisi çamaşır suyu. Şahsi kanatim akvaryumlarda kesinlikle kimyasal kullanılmaması yönündedir. Akvaryum temizliği su ile yapılır.
Deniz kenarından kum toplamışsınız galiba bu da doğru olmamış. Deniz kumu ne kadar kaynatsanız da salınım yapma riski olan bir malzemedir.
Son olarak yine hacme döneyim. 50-100 lt'lik bir akvaryum elinizi çok rahatlatır. İstediğiniz ısıtıcıyı, filtreyi bitkiyi eklersiniz. Vatoz ve çöpçü de alırsınız.
Umarım gönlünüzce bir akvaryumunuz olur.

Beğenenler: [T]180320,yeknet[/T][T]184550,misket[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

misketÇevrim Dışı

Kayıt: 28/03/2016
Mesaj: 3
misketÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Nisan 2016 16:58
Kızım balıkları çok seviyor bende hem canlı sevgisini geliştirmesi hemde sorumluluk alma alışkanlığına katkı sağlaması için eve bir akvaryum kurmaya karar verdim bir dostum bu mevzu açılmışken kendisinde kullanılmayan küçük bir akvaryum olduğunu söyleyince ondan başlayayım dedim.

Balık miktarı arttığında/büyüdüklerinde popülasyonun bir kısmını akvaryumcuya vereceğim.

Niyetim elbetteki imkan dahilinde büyük bir akvaryum kurmak, zira farkettim ki detay gerektiren güzel bir uğraş o yüzden kumu petten almak yerine sahilden topladım, günışığına yakın kademeli şerit ledli kapak yaptım, ısıtıcıda almaya niyetim yoktu aslında akvaryum altından bir düzenek ile zeminden ısıtma yapmak da geçmedi değil aklımdan ama onu daha sonraya bıraktım.
Bu küçüklükte bir akvaryum için bunca uğraşa neden giriştim, birincisi yukarıda da belirttiğim üzere detayları seven biri olarak hoşuma gitti.
İkincisi bu ilginin devamını getirebiliyormuyum? Bir nevi kendimi de tecrübe ediyorum bu kısmı atlattığıma inandığımda daha büyük daha kapsamlı bir tank a geçeceğim. Şimdilik blanket moss kullanılırmı ya da alternatif önerebileceğiniz bitki varmı :)




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrtmct58Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/12/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 2344
mrtmct58Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Nisan 2016 21:14
Biz sadece başınıza gelebilecek muhtemel olumsuzlukları belirttik akvaryum küçük canlı sayısı fazla balık kayıpları ve hastalıklar kaçınılmaz olacaktır. Sorunuza gelecek olursak moss çeşitlerinin tümünü kullanabilirsiniz bitki low tech bitkileri araştırabilirsiniz..[:iyi:]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir