Kırmızı Frontosa ( Copper Band - Red Frontosa )
Kırmızı Frontosa renkleri değişiklik gösteren ile, aynı
soydan gelen balıklarla yapılan eşleştirmeler (Line breeding) sonucu
elde edilmiştir. Başlangıçtaki kırmızı renk değişikliği iki nedenden olabilir. Albino
çeşidi veya sudaki kimyasalların etkisiyle, mesela tedavi amacı ile kullanılan
kimyasallar. Yüzde yüz albino olmayan bir balık dan, Line breeding
metodu ile Kırmızı Frontosa'nın elde edilmiş olması bana göre daha mantıklı geliyor. Kırmızı
frontosa, Burundi’nin line breeding (aynı soydan gelen balıklarla yapılan
eşleştirmeler sonucu elde edilmiş) versiyonudur. Bu da bana Burundi’nin,
karakter özelliklerini taşıyacağını ifade ediyor. Moba severlerinin Moba yorgunluğunu
vermeyeceği ve üreme periyodunun, yumurta büyüklüğü ve sayısının Burundi deki
gibi olacağı fikrini veriyor.
Line breeding: Bu yöntem, aynı soydan gelen akraba eşleştirmelerine dayanır. Ancak burada kuzenler, dede ile torun, yarım kan kardeşler gibi aynı soydan gelen ancak biraz daha genetik olarak uzak sayılan balıkların birbiriyle eşleştirilmesi esasıdır. Mesela: genetik popülâsyonu güçlü bir damızlık erkek ile kırmızı renkli dişinin çiftleştirilmesi. Elde edilen kırmızı renkli damızlık erkeğin, genetik popülâsyonu güçlü bir dişi ile çiftleştirilmesi. Sonra elde edilen kırmızı Frontosaların bilimsel öngörülen metotlara göre eşleştirilmesi gibi. Neden Line breeding: Mesela iki albino damızlığın eşleştirilmesi sonucu genetik çeşitliliği düşük bunun sonucu olarak nispeten daha direncsiz ve hassas yavrular elde edilmiş olur. Line breeding metodu ile genetik çeşitliliği iyi, daha dirençli ve daha sağlıklı balıklar elde edilmiş olur. Bu metodla çeşidin istenilen özellikleri korunuyor, burada korunmak istenilen özellik bakır renkli bantlardır ve elde edilen çeşit kırmızı frontosadır.
+1: [T]181078,mirca[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Kardeş bir de ace deneseydin
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Ben de bu türün isim babası olayım on adedini kendime ayırdım, fazla olan yedi adedi için açtığım ilana bakır burundi diye yazacağım.
Kırmızı frontosa, Burundi’nin line breeding versiyonudur. Bu da bana Burundi’nin, karakter özelliklerini taşıyacağını ifade ediyor ve Bakır Burundi bu açıdan da uygun bir isim olur.
Daha önce yazdığım gibi "Line breeding metodu ile çeşidin istenilen özellikleri korunuyor, burada korunmak istenilen özellik bakır renkli bantlardır ve elde edilen çeşit kırmızı frontosadır." ve yavrular gene aynı renk çıkar. Eğer öyle olmadığını düşünseydim bu türü satın almazdım. Şimdilik internette yavruların aynı renk olduğunu gördüm.
Altı ay dan önce bir şey beklemiyorum. Tahminen bir sene sonra koloni oturmuş, yumurta alıp atmalar düzene girmiş olur diye düşünüyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Saulosiler ile çok güzel renklendiler. Şimdi (yunus) mavi renk katacağım akvaryuma ve biraz da belki Moba eklerim. Normalde Frontosa tek beslenmeli derim. Balıklar henuz üreme olgunluğuna gelmediler, bu geçiş sürecinde akvaryumun üç renkli olmasını istiyorum. Kırmızı, Sarı, Mavi-Lacivert bu renkler balıklarda ençok sevdiğim renkler. Bu sebepten, bu üç rengi birden akvaryumda görmek istiyorum. Bakır kırmızı da olsa kırmızı. Üremeye başladıklarında, sadece Kırmızı Frontosalar kalacak. Enson seçerek ayırdığım, kalan 1e+6d hepsi üçüncü resimde.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bu arada daha önce koyduğum resimler silinmiş. Yazı yazdım anlaşılan oki, gelen cevaba göre yeni resimler eklemem gerekecek. Gelen cevap şu oldu: "Mayıs aynında fotoğraf serverımızda olan arızadan dolayı sisteme kayıtlı fotoğraflarda veri kaybı olmuştur. Dolayısıyla eski konularda fotoğraflar görünmemektedir."
Ensonun da bir dişim yumurta aldı. İlk olduğu için yumurtayı tutamadı.
Bir süre, üreyen burundi kolonimle beraber kaldılar ve çok ilginç dişiler burundi erkek ile çiftleşmedi. Ayrıldıktan üç hafta sonra yumurta aldı. Burundiler ile kaldığı süre içinde erkeğini ayırmıştım. Tabi bunun kesin ispatı yok, sadece burundi ile çiftleşmemiş olabilir diyebilirim. Bu arada dişiler 15,16cm buda şüphemi destekliyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Mobalarım ile beraber, kırmızı frontosa yavrusu.
Türkiye de ilk Kırmızı Frontosa yavrusu, bu koloni den alındı, erkek 25cm dişiler 19-20 cm. Yukarıdaki fotoğraflar 3 yaşın daki halleri, Aşağıdakiler yeni resimleridir. Koloni Ağustos 2014 tarihi ile 3yıl 10ay yaşındadır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir