karides ve basit bitki akvaryumu
Gönderim Zamanı: 02 Ekim 2014 00:11
öncelikle herkese iyi geceler
yaklaşık 2-3 ay önce bu forumla karşılaştım ve forumda yazılanlar sayesinde sizlere özenerek ilk akvaryum siparişimi verdim ve daha dün gece eve çıkarttım. bu gün ise biraz önce tüm kurulumu bitirip filtremi fişe taktım.
bu 3 ay içerisinde bıkmadan usanmadan her soruma cevap yazan berkesim (Berk KESİM)' e çok teşekkür etmek istiyorum. sayesinde sanırım karides bakabilicek kıvama geldim :)
akvaryumumda karides+ ramshorn +basit bitkiler beslemek istiyorum (elodea, tilki kuyruğu, najas ve moss türleri gibi co2 ihtiyacı olmayan)
akvaryumumun sabah çektiğim resimleri (şuan kumu suyu koyulmuş filtresi takılmış durumda çalışıyor ama armatürde yada ampullerde bir sıkıntım olduğu için ışık yok)
akvaryum ölçüleri : 100*45h*50
bu kumu kullandım 38kg
eheim 2073 dış filtre (ucunda sera l300 pipo filtre)
ısıtıcı (şuanda 26 derecede çalışıyor)
hava motoru bağlı bir pipo filtre (onu kapatmayı düşünüyorum çok ses yapıyor)
ısıtıcı ve hortumları bu şekilde yerleştirdim filtre yandaki dolabıniiçinde
içine hiçbirşey katmadığım musluk suyunun ph ı 6.5
sizce 3 hafta bakteri döngüsü oturduktan sonra (tabi öncesinde biraz moss ve bitki ekleyeceğim) karides beslemeye hazırmıyım?
lütfen eksikleri ve tavsiyelerinizi esirgemeyin en ufağından en büyüğüne
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 02 Ekim 2014 00:34
Öncelikle hayırlı olsun dostum. Hangi tür karides besleyeceğine bağlı olarak hazır olup olmadığına ortak karar verilebilinir. Eğer dersen ki basit bir tür ile başlayacağım hatta örnek olarak kiraz karides dersen zaten su değerlerini korursan sen bişey yapmasan da yaşarlar ve tabiri caizse kabaca hayvani bir şekilde çoğalırlar. Yemleme derdin bile neredeyse yok denecek kadar az olan bu canlıları mutluluktan ağzın kulaklarına varacak şekilde saatlerce bıkmadan izleyebilirsin. Yem konusuna dikkat et, çünkü karidesler çok düşük mertebede beslenirler ve fazla fazla atacağın yemler yüzünden hayatlarını kaybedebilirler. Çünkü hep yeme eğilimindeler. Ben haftada bir yada 1 buçuk haftada bir küçük bir fiske yem atıyorum akvaryuma. Zaten mosslardan ve akvaryumda oluşan minik yosunlardan dolayı aç kalma gibi bir durumları yok denecek kadar az. Şuan aynı akvaryuma koyduğum 3 haftalık 2 adet lepistes yavrusunu da aynı şekilde besliyorum ve bu canlıların açlık olayıyla asla karşılaşmadığına şahit oldum. Sadece uyarmam gereken konu dış filtre olayı. Mutlaka su giriş ucuna, içine kaçamayacakları bir şekilde sünger yada bayan çorabı takmanı öneririm. Ayrıca suyu da çok hareketlendirmemekte de fayda var. Dekor konusunda da kütükler, kökler ve kayalarla çok güzel bir görsellik sunacağından şüphem yok.delilahzeke 2014-10-02 09:00:55
Umarım çok görsel bir akvaryum kurarsın ve biz de fotoğraflarına baka baka kıskanırız. :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 02 Ekim 2014 00:45
çok teşekkür ederim yorumunuz için
karides türü olarak neocaridina türü olucak (sanırım sakura). zaten diğerlerini beslemek için daha çok acemiyim kabul ediyorum :)
yem önerinizi kesinlikle dikkate alıcam ve uygulicam
dış filtrenin ucunda pipo filtre takılı (sera 300l olan)
suyu hareketlendirmemek için ne yapabbilirim bilmiyorum çıkış ucunu en üstte cama doğru verdim su üstünde hafif bi dalgalanma var çıkıştan dolayı ama onun haricinde fazle bi akıntı olduğunu sanmıyorum
birkaç adet kök var elimde büyüklü küçüklü ama onlardan 1 tanesi (büyük olan) suyu hiç sarartmıyor 1kere kaynattım ama küçük olanlar çok sarartıyor onları daha sonra koyacağım
tekrar çok teşekkür ederim
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 02 Ekim 2014 12:09
Öncelikle tebrik ederim bu girişiminizden ötürü, akvaryuma ve dolabına gösterdiğiniz özenden güzel bir şeyler ortaya çıkacağı kesin gibi. Kökleri sıcak suda, her gün suyunu değiştirerek büyük ölçüde salacakları sarı renkten arındırabilirsiniz ancak tamamen bitiremezsiniz. Zaten bitirmeyin de o sarı renk kütüğün suyu yumuşattığının göstergesi.
Hafif akıntı karidesleri rahatsız etmiyor. Mevcut hali ile sıkıntı olmayacaktır ancak filtre emiş borusunun ucuna irice bir üretim filtre süngeri bağlamanızı tavsiye ediyorum. Karidesler ve özellikle yavruları bu filtre süngeri üzerinde oluşan bakterileri seviyorlar. Ya da ayrı bir düşük debili kafa motoru ile çalışan bir sünger filtre ekleyin sessiz çalışsın ama tank içinde bakteri yatağı olan bir şey olsun. Zemin kumunuz da bakteri barındırma açısından gözenekli olmadığı için böyle bir sistem faydalı olacaktır.
Kızılağaç kozalağı ve kuru muz yaprağını eksik etmeyin. Eklediğim tüm yapraklar arasında muz yaprağı en hızlı tükeneni. Eskilerinin tamamen erimesini beklemeden iki haftada bir yeni yaprak ekleyin ki farklı çürüme evrelerinde yapraklar olsun akaryumunuzda. Bu arada bir ya da hacminiz büyük olduğu için iki tane kabuk tarçın da ekleyebilirsiniz ancak opsiyonel bir şey şart değil. Onun üzerinde de çok geziniyorlar.
Kabuk değişimlerinde saklanabilmeleri için yer olması gerekiyor ama ben pipo filtrenin üzerinde bile tulum şeklinde çıkmış boş kabuk gördüm. Bazısı o derece teşhirci olabiliyormuş
Bakteri döngüsüne yardımcı olması için iki üç gün sonra bir iki salyangoz ve bakteri kültürü ilavesi yapabilirsiniz.
Çok ihtiyaçları yok desek de yem vermemezlik yapmayın. Özellikle yumurta tutmaları için protein içerikli besinler faydalı oluyor. Ancak çok protein içerikli yerlerse de hızlı büyüyüp ya kabuk içinde sıkışıp ölme ya da çok çabuk kabuk değiştirmeden dolayı şekil bozuklukları olabiliyormuş.
Haftada bir, iki dakika kadar haşlanmış ıspanak/tatlı kırmızı biber/kabak da ekleyebilirsiniz, kabak için ihtiyaçları olan minerallerin çoğunu içerdiğini söylüyorlar. Hiç birini çiğ vermeyin. Ben haftaya bir de beyaz lahana deneyeceğim. 2-3 saat içinde bitiremedikleri durumda bu taze sebzelerin kalanlarının çıkarılması öneriliyor. Özellikle ıspanağa saldırdı bendeki karbon rililer . Yarım saat sonra sadece incecik lifleri kalmıştı
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2014 21:41
Salyangozlar için her ne kadar su değerlerine dayanıklı desekte 2 günlük daha yeni kurulmuş, biyolojik sistemi oturmamış akvaryuma canlı koymanız ölümlerin tek nedenidir.
Shateiel 2014-10-04 21:41:56
Akvaryum kurulumundan sonra en az 2 hafta filtre çalışır vaziyette beklemeniz gerekmektedir. Süreyi azaltmak istiyorsanız sera marka bakteri kültürleri var onlardan uygularsanız 1 hafta beklemeniz yeterlidir (her ne kadar üstünde 1 gün yeter dese de)
Bunun dışında İstanbul'da çeşme suyu analizleri sonucu nasıl bilmiyorum ama sudan kaynaklı bir sorunda olabilir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir