Kardinal Karides Tankım
Gönderim Zamanı: 17 Aralık 2014 20:11
Kuruluma 1 ay önce başlandı. Öncelikli olarak lot26 nicname'li Hasan beye hiç üşenmeden ve bıkmadan bana verdiği bilgilere teşekkür etmek istiyorum .Bu karidesi beslemeyi 2 yıl önce uzak doğu gezime gittiğimde planlamıştım tankı kurupta gitmiştmiş ama orada bulup alamamıştım . Kısmet bu zamanaymış demek.
xclusive 2014-12-17 21:16:40
Sanırım karides severler olarak bu türü görüpte beğenmemek elde değil. Bilindiği üzere bu karidesler biraz özel su şartları istemektedir. Bu yüzden bu karidesler için olmazsa olmazı sayılabilecek bazı materyelleri elde etmeden ve uygun su değerlerini yakalamdan karidesleri akvaryumuma koymak istemedim.
Google araştırmalarım neticesinde bu karidesin yaşadığı Sulawesi bölgesindeki Matano gölünün mineral ve organik madde açısından çok fakir su değerlerinin ise sıcaklığının 27-31 derece, ph7.4, TDS 90-140ppm kH 2-3 olduğunu öğrendim fakat asıl olan sizin karidesleri aldığınız kişinin tank değerlerini tutturmanız gerekiyor. Su değişimine gelince yabancı forumlardan okuduğum ve Hasan beyin tavsiyeri aynı doğrultuda nitrat seviyeniz yükselmedikçe değişim yapmaya gerek yok su değerlerinin ani değişmesi karidesleri olumsuz etkiliyor. Çok fazla yemleme yapmadığınız sürece nitratınızda artmaz zaten. Birde birkaç bitki eklerseniz sanırım bitkiler nitratı emer. Ben bitki olarak java fern , cyrptocorn ,cladophara topları kullandım ileride bitkili akvaryumuda yetiştirdiğim mosslardanda ekleyeceğim. Bu bitkilere sıvı gübre vermenize gerek yok gayet sağlıklı büyüyorlar.
Buharlaşan suyu yerine koymak veya nitratı düşürmek için için RO(revers osmos) suyunu sulawesi mineral 8.5 ile hedeflenen değere ulaşana kadar toz ekleyip karışıtırıyorum.Tabi bunun için bir TDS metre edinmeniz şart. İçinden çıkan ölçek 1 gr toz tartıyor ölçerek öğrendim . 5lt suya 1.75 gr toz ekleyerek TDS'i 136 ppm getirebildim ph ise 8.63 oldu. Bu suyu hazır bir şekilde bekletiyorum ihtiyaç halinde kullanıyorum . Mineral tozunun kabının üzerinde suda çözünmeyen ve su kabının dibinde birken tozu akvaryuma koymayın diye uyarı var gaza gelip boşaltmamak gerek.
PH ölçümü için elimde olan weipro ph metreyi kullandım. Kalibrasyonun ardından çeşitli sularda ölçümler aldım bunları sizlerle paylaşmak istedim. Bu sonuçlardan RO suyunu neden sulawesi tozu ile mineralize etmemiz gerektiğini anladım.
PH TDS ppm
RO suyu: 5.84 6
Damacana suyu: 7.16 25 (üzerindeki etikette PH 7.8 yazıyordu)
Çeşme suyu: 6.57 205
ROsuyu+Minerali: 8.63 136
Akvaryumum: 7.4 132
Kullanılan malzemelere gelince.
1. Üstü kapaklı bir tank tercih ettim çünkü su sıcaklığını 28-29 arasında tutmam gerek ve buharlaşmadan dolayı su kaybının önüne geçmek gerek. Tabi isteyen buhar camıda kullanabilir
2. Isıtıcı 29 dereceye sabitlendi
3.Pipo filtre kullanmadığım için hava motoru . Suyu havalandırmak aynı zamanda Ph yı yükseltiyor.
4. Kaya . Ben lav kayası tercih ettim gözenekli yapısı ve az salınım yaptığı için . Önemli not RO suyunun 6ppm olanTDS'ni bir süre sonra salınım yaparak 100 ppm 'e kadar getirdi. Karidesler sürekli kayaların üzerindeki algleri yedikleri için bence zorunluluk.
5. Hasan beyin tavsiyesiyle odun , kurumuş yaprak ve kozalak eklenmedi bunlar bu türe özgü gerekli malzemeler değil sanırım ph yı düşürüp tds'i artırdığı için önerilmiyor.
6. Kum: Dolamit veya argonit kumlarda kullanan arkadaşlar var. Ben Hasan beyin tavsiyesi ile Reeflowers pearl white sand calcium carbonat ph: 8.1-8.4 kumunu kullandım . Bu karides ph yı 7.0-8.5 arasında istediği için ve bu değerlerde sabit tutabilmek için bu kumu kullandım
7. Reeflowers bakteri kültürü
8.Hielea iç fitre
9. Sulawesi mineral ph8.5. rewers osmos suyunu mineralize edip istenilen TDS değerine getirtmek için kullanıyor bence gerekli bir malzeme yaklaşık 100grmı yeterli e-baydan 60 tlye alınabiliyor. İngilteredeki satıcıdan aldım 1 haftada geldi.
http://www.ebay.com/itm/Salty-Shrimp-Sulawesi-Mineral-8-5-/261547377363?pt=UK_Pet_Supplies_Fish&var=&hash=item3ce57042d3
10. TDS ölçer. sanırım bu olmazsa olmazı çünkü su değişimleri yaparken aynı değerlerde su eklemek gerekiyor ve TDS ölçerdeki değerlere göre suyu mineralize ediyorsunuz ben bu ürünü tercih ettim. bu cihazı alıyorsanız kalibrasyon sıvısıda alınmanızı tavsiye ederim çok pahalı değil ve arada kalibre etmeniz gerekiyor. daha ucuzlarıda var ama uzun vadede işe yararmı bilmem.
http://www.e-tartes.com/EC-OLCUM-CIHAZLARI-KALIBRASYON-COZELTISI-1413-ms-cm-500ml.html
11.Rewers osmos cihazı . Şartmı bilemiyorum çok su değişimi yapılmayacağı için bunun yerine damacana suyuda kullanıbilir ( önerilen marka Erikli). Ben belki ileride diskusa geçebilirim diyerek uygun fiyatlı birtane aldım,yaklaşık 169 tl
http://www.optisu.net/pratik-akvaryum-aritma-urun196.html
musluğunuz içten dişliyse bu ürünüde almanız gerekiyor yoksa cihazı musluğa bağlayamazsınız.
http://www.optisu.net/uzatma-nipeli-urun171.html
12. Sera KH ölçüm kiti. Elimde vardı, benim akvaryum KH'sı 3 çıkıyor . KH ölçüyorsanız GH ölçümüne gerek yok ikiside aynı şeyleri ölçüyor. Biri fransız diğeri alman su sertlik ölçüm birimi.
13. Nitrit ve nitrat ölçümü için JBL easy test kiti elimde vardı onu kullandım.
14. Weipro ph metre elimde vardı kullandım, eğer akvaryumu kurarken aynı malzemeleri kullanırsanız ph ölçümü şart değil bence. Birde eğer kimyadan çok iyi anlamıyorsanız Ph'ya gözlemlemek dışında çok fazla müdahale eteme şansınız yok, kalsiyum karbonatlı kumumuzaza güvenip ph yı tamponlamasını bekleyebiliriz.
15. Spriluna yem mümkünse ışıklar kapanmadan önce yapın ürktüklerinden dolayı ışıklar açıkken yemlere dokunmuyorlar sabah uyandığımda silip süpürmüşlerdi yemleri.
Kurulumdan bu yana 1 ay geçti bakteri kültürü ekleyip doğal döngünün oluşmasını bekledim ve dün Hasan bey karideslerimi gönderdiği , müthiş bir itina ile paketlenmiş strafor kutu içinde termal ısıtcısıyla geldi.Kesinlikle çok dürüst bir satıcı kendisine buradan teşekkür etmek isityorum. 10 adet Kardinal karidesi tanka alıştırarak koydum. Bu karideslerin doğası gereği saklanmaya çok meraklılar taki sayıları artıp büyüyene kadar . Tasarım yaparken dikkatli olunması gereken nokta bu karideslere minik saklanma yerleri yapınki adaptasyon sürecinde strese girmesinler. Ama bu saklanma yerlerinin ağızlarını kendinize doğru yapınki karideslerinizi görebilin. Şimdilik karideslerimin fotolarını saklandıkları için paylaşamıyorum. Umarım bu yazım ileride bu karidesi beslemek isteyenler için faydalı bir deneyim olur.
Beğenenler: [T]145160,ismailakay[/T][T]111661,barxbull[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Aralık 2014 20:58
Hialea rp 400 iç filtre su emdiği yerin altında mavi süngerle çevreledimki yavruları emmesin. filtre malzemesi olarak elyaf ve aktif kömürde var içinde, akvaryum ölçüsü 33x33x40cm teşekkürler
xclusive 2014-12-17 21:20:10
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 18 Aralık 2014 01:29
Hocam kurulum harika olmuş ayrıntılı anlatımınız için teşekkürler ama 12. Şıkka itirazım var kh karbonat sertliği yani ters osmoz suyuna kattığınız mineralin ph ı 8 in üzerinde tutmasını sağlayan yani suyu tamponlayan şey ki kristal karides akvaryumlarında kh 0 çıksın yani ph düşük kalsın diye gh+ kullanılıyor ve tds 200 mikrosimens te iken kh 0 çıkabiliyor bu şekilde gh 6 iken kh 0 olabiliyor yani kh ile gh birbirinden farklı şeyler ve tds yi aynı oranda etkilemiyor birde sulawesi 8.5 katkısını sadece ters osmoz kullananılacaksa atmak lazım erikli su kullanılacaksa gh ve kh yeterli bence eriklide zaten ph ıda yüksek bende kardinal besliyorum aldığım kişi erikli suda baktığını söylemişti ve suda ölçüm yapmıyordu bende ters osmoza gh+ ve ca karbonat atarak suyun ph ve tds ini erikli suya yaklaştırdım karidesler sağlıklı şimdilik... Kurulumunuz çok iyi olmuş inşallah bol yavrular alırsınız başarılar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2015 18:15
Akvaryumda herşey doğal lakin karidesler sürekli saklandığı için sadece antenlerini seyredebiliyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Şubat 2015 13:36
Çağatay bey karides resimlerini de yakında görürüz inşallah, ama dizaynı nız harika olmuş.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2015 22:05
[QUOTE=xclusive]Akvaryumda herşey doğal lakin karidesler sürekli saklandığı için sadece antenlerini seyredebiliyorum.[/QUOTE]
Maalesef bu karideslerin handikapı bu ve elden hiçbir şey gelmiyor. Yine benimkiler bazen kafalarına esip dolaşıyorlar. En güzel anlardan bir tanesi amma lakin çok nadir. Kendilerine mango kökünün üstüne yerleştirdiğim cüce pipo filtremin alt kısmını yuva yaptılar ve tüm koloni orda öylece bekleşiyor.
Sabırla üremelerini bekleyip yeterli sayıya ulaşmalarını beklemekten başka çare yok.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2015 14:08
Yaklaşık 9 aydır Kardinal karides besliyorum, öncelikle akvaryumunuz estetik açıdan çok güzel, harika hatta. Bununla birlikte Kardinal karides için ben olsaydım bu kadar saklanacak yer bırakacak şekilde akvaryumu kurmazdım, malum bunlar çok saklanıyorlar.
Uzun vadede üreme gerçekleşirse yani sayıları artarsa ortaya çıkmaya başlıyorlar ama bu sizin akvaryumda çıkarlar mı bilemiyorum :) Sizin akvaryum tam olarak estetik açıdan Taiwan Bee akvaryumu bence
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2015 23:48
Sürekli saklanıyorlarsa sıkıntı vardır, cesaret kazanmaları için yavru karidesleri saklanma ihtimali olmayan bir tankta yetiştirirseniz eğer birbirlerini cesaretlendirip sürekli gezmeye başlarlar.
2013 deki tankım.
https://www.youtube.com/watch?v=J8rbYnz4yrI
2013 deki tankım.
https://www.youtube.com/watch?v=J8rbYnz4yrI
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 22 Mart 2015 22:33
[QUOTE=xclusive]Taiwan bee ler bu su şartlarında kardinallerel birlikte yaşarmı peki?[/QUOTE]
Taiwan'lar düşük pH, ortalama 24C sıcaklık ve ortalama 200-250 microsiemens su şartlarında sorunsuz yaşamaktadırlar, buna göre değerlendirin sizdeki şartları
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2015 19:29
4. ayın sonunda sonunda yavruladılar.xclusive 2015-04-20 19:20:37
Bu karidesler için gereken şartlar
1-Düşük tds (ortalama 120-140 ama yüksek TDSde de üreten arkadaşlar var)
2-Yüksek ph 7.5-8
3- Sıcaklık 28-30 derece
4-En önemliside , Bolca sabırmış.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Nisan 2015 20:48
Akvaryumda nüfus patlaması yaşanmak üzere bu akşam oda karanlıkken ışıkları açtım ve ortalık yavru karides kaynıyordu üstüne birde bu yumurta dolu dişiyi gördüm.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir