kaplumbağamızın boğazının altı feci şekilde şişti


blackdiamondÇevrim Dışı

Kayıt: 21/12/2009
İl: Samsun
Mesaj: 7
blackdiamondÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Aralık 2009 18:44

 
 
 
 
Fotoğraflarda gözüktüğü gibi 2 adet kaplumbağamız var ikisi de oldukça bakımlı durumdayken 1 ve 2. fotoğraflardaki kaplumbağamızın son 1 haftadır boğazının altı feci şekilde fotoğraftaki gibi şişti diğeri 3 ve 4. fotoğraftaki sağlam durumdai.ikisi de 3,5 ay gibi kısa bir sürede nerdeyse 3 katı gelişim gösterdiler.ortamları temiz ,bakımlı ısıtıcı ve filtre olmasına rağmen 2 günde bir sularını değiştirmek zorunda kalıyorduk çünkü günde nerdeyse 10 adetten fazla sanyu stick yem ve çok sayıda sanyu karides yiyorlar.bize o kadar çok alıştılarki elimizden yem yemekte hiç sakınca görmüyorlar.oldukça oburlar acıktıklarında bizi gördüklerinde nerdeyse başyukarı tırmanıyorlar.herşey normalken biri resimdeki hale geldi ve yem yemesi baya azaldı çok acıkmadıkça yem yemiyor ve özellikle karides yemeye çalışıyor stick yem yemekte zorlanıyor ama gene de hareketli taşlık alana pek fazla çıkmıyor su da kalabiliyor ve kabarcıklar oluşmuyor.
forumda biraz araştırma yaptım ama bu konuda açıklayıcı bilgi bulamadım.genellikle göz kapanması ve akciğer enfeksiyonunundan bahsedilmiş.samsunda olmamıza rağmen gösterecek bir veteriner bulamadık ya da kim bakar bilmiyoruz.
Biz bu konuda yol gösterici ve yadım eden olursa çok memnun oluruz.oğlumun morali çok bozluldu netice de bizim gibi can taşıyorlar ve onu bu durumdan kurtarmak istiyoruz

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Dj_ReXÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2009
İl: Mugla
Mesaj: 596
Dj_ReXÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Aralık 2009 21:06
Merhabalar,

Fotoğraflarda görüldüğü üzere (1 ve 2) kaplumbağanız obezite hastalığına yakalanmış. Özellikle kullandığınız yemler ve beslenme sıkılığı onu bu konuma getirmiş.

Öncelikle bilmeniz gereken temel şeyler var kaplumbağalar ile ilgili. Birincisi, ne kadar yem verirseniz yer kaplumbağanız çok küçük bir yavru değilse. Bu demek oluyor ki bizler ne verdiğimize dikkat etmeliyiz. Kaplumbağalarınız için öncelikle kaliteli yemler tercih etmelisiniz. Bunlar neler olabilir derseniz; Tetra ReptoMin ve Sera Raffy P diyebilirim, Türkiye'de bulunabilenler arasından. Bu yemlerden biri ile günde sadece bir kez kafası hacminde (sizin kaplumbağalarınız için takriben 4-5-6 adet) beslemelisiniz. Karides ise yavru kaplumbağalar için güzel bir büyütme yemi olup 4-5 aylık olmaya başladıklarında kesilmelidir. Aksi taktirde fazla yağlanmaya sebebiyet vererek obezite hastalığına önayak olacaktır. Haftada bir kez kafası hacminde vermeniz yeterlidir karidesi. Vermeseniz de olur. Sanyu yem iyi bir yem değildir, uzun süre ana yem olarak kullanmayınız. Vitamin içeriğinden yoksun olan Sanyu yemler uzun süre, düzenli kullanımda sağlık sorunlarına yol açabilir. Bahsettiğim kaliteli yemleri almanız bu açıdan önemlidir.

Kaplumbağanızın sorunu da yemleme ile alakalı, dediğim gibi. Tedavisi için 2 günde bir kez 3-4 adet stick yemle beslemeniz gerekiyor. Bunu 15-30 gün kadar sürdürün. Aksi taktirde yağlanmayı çözemezsiniz. Kaplumbağanız kafasını içine sokamayacak duruma gelir iyice. Kesinlikle çırpınışlarına aldanmayın ve az yem verin. "Az her zaman çoktur"

Onlara baktığınız ortamı bilmiyorum, fakat mutlaka ısıtıcılı, filtreli bir akvaryumda bakın kaplumbağalarınıza. Isıtıcı ile sıcaklığı sabit olan sularda iştah kesilmesi pek yaşanmaz. İştahı kesilirse yem vermek için zorlamayın. Acıkmasını bekleyin 3-4-5-6 kaç gün sürerse 1 haftayı geçkin olarak yemezse problem vardır demektir ve bakım şartları da tamsa ; ya kış uykusuna hazırlanıyordur ya da hastadır. Şartlar dahilinde forumdan bilgi almanız gerekebilir , bizim bilgimizin yetmediği noktalarda veterinere danışmanız daha doğru olacaktır. 

Dediğim dieti kaplumbağanıza uygulayarak çözüme ulaşmanız mümkündür. Yalnız bu arada bol bol egzersiz (yüzme) yapabileceği geniş bir akvaryuma ihtiyaç duyacaktır. Akvaryumunuz küçük ise boyutlarını artırınız. Sağlıklı bir şekilde iki erişkin su kaplumbağasına bakmak için EN AZ 250-300L akvaryuma ihtiyacınız olacağını unutmayın. Hastalığın geçmesi de bu etkene oldukça bağlıdır. Eğer 30-40 cm lik akvaryumda bakarsanız sağlıktan eser kalmayacaktır kaplumbağanızda zaman geçtikçe.

Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

blackdiamondÇevrim Dışı

Kayıt: 21/12/2009
İl: Samsun
Mesaj: 7
blackdiamondÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Aralık 2009 21:53

Zaman ayırıp verdiğiniz bilgilerden dolayı çok teşekkürler Kaan bey. Diğeri de çok yiyor ikisini birden diyete çekmek lazım.isimlerini yazdığınız yemlerden alacam bugün karides sipariş vermiştim ama onu dadediğiniz ölçülerde vermeye çalışırım.bu diyet işini nasıl halledecez onu düşünüyorum çünkü bizi gördüklerinde yem yemek için bize doğru yüzmeye başlıyorlar bir de ağızlarını açıp açıp kapıyolar.

blackdiamond2009-12-22 08:10:06

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Dj_ReXÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2009
İl: Mugla
Mesaj: 596
Dj_ReXÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Aralık 2009 22:07
Bakım şartlarınızı söylemeden yorum yapamayız.

Ayrıca imzamda ismim yazıyor , öyle hitap ederseniz sevinirim.Utangaç

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

blackdiamondÇevrim Dışı

Kayıt: 21/12/2009
İl: Samsun
Mesaj: 7
blackdiamondÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Aralık 2009 19:45
    Kaan bey yaklaşımınızdan dolayı tekrar teşekkürler ismizi imzanızda farkedememişim bu mesajı dün akşam yazacaktım ama yeni üye olduğumdan dolayı düşüncelerimi yazabilmem için 24 saat geçmesi gerekiyormuş.
    İsmini verdiğiniz yemlerden dün akşam sipariş verdim bugün kargoya verilmiş yarın ya da bir sonraki gün elimize geçer.Bugün dediğiniz gibi yem sayısını azalttık şiş olan sabah hiç yem yemedi öğlen çok az karides verdim onu yiyor.Akşam 17.30da  stick yem  verdim 3 tane onları yedi diğeri bu işe alışmakta baya zorlanacak yem için dolanıp duruyor.(3 sabah 4+1 akşam olmak üzere 8 stick yem yedi)    Boğazı şişen bugün baya seslice hapşırdı acaba diyorum obezite değilde başka bir hastalık olabilirmi.Bu şişme olayı bir iki gün içerisinde gerçekleşti dediğiniz gibi şişmanlık olsa birden bire olmaması gerek ama çok yem yemelerinin de önüne bu şekilde düzenli ve az yem vererek geçecez.
    Bakım şartlarına gelince 44*22*30 cm ebatlarında toplamda 22 litre su alabilen bir ormları var ama yarıya kadar su dolu yaklaşık 11-12 litre kenarda üzerine çıkabilmeleri için bir taş var ayrıca eden marka ısıtıcı ve filtre var.sularını da sık sık değiştiriyoruz.
    Tetra ReptoMin i ana yem olarak Sera Raffy Pyi de arada azar azar verecez galiba.Bir de şunu öğrenmek istiyorum sebze olarak herhangi bir sebze yiyorlarmı ne versek faydalı olabilir.
    Bu arada şiş olan kaplumbağmızın adı şımarık diğeri ise şaşkın...


 
Galiba akciğer enfeksiyonu ya da benzer bir sorun var çünkü şuan itibariye taşa çıkmaya ve solunum güçlüğü çekmeye başladı kafasını hep suyun üsütüne çıkarmaya çalışıyor..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

blackdiamondÇevrim Dışı

Kayıt: 21/12/2009
İl: Samsun
Mesaj: 7
blackdiamondÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Aralık 2009 18:28

Kaplumbağamız son 3 günde düzelme göstererek tamamen eski haline dönmüş durumda sanırım tanımlayamadığımız ya da bizim bilmediğimiz bir hastalık geçirdi.Yemesi de normale döndü Kaan beyin sayesinde yemlerimizi de değiştirdik.İlk baştan garipsediler ama şuan yeni yemleri de yemeye başladılar.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir