Kaplumbağamın hastalığını anlayamıyorum


sofistikediÇevrim Dışı

Kayıt: 28/02/2011
Mesaj: 2
sofistikediÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2011 13:50
Merhaba.Kaplumbağam bir buçuk senedir benimle.Geldiğinden beri çok büyüdü.Yalnız sorun şu ki dünden beri yüzmekte zorlanıyor.Ön bacaklarından birinde bir aksama,zedelenme de var gibi görünüyor bazen,boynunda da benzer birşey görünüyor,boynunu çekiştirerek hareket ediyor ama incelediğinizde bir sorun yok. İstediği zaman çok nadiren normal kullanıyor ama bir sorun var anlayamıyorum.Hiç yüzmüyor,hep karada duruyor 24 saattir ve yem de dün sadece bir tane yedi.Sorun şu ki veterinere suyun içinde götüremeyeceğim için durumunu anlamakta zorlanacaklar,zaten bu konuda çok anlayan veteriner yok.Böyle belirgin bir hastalık var mıdır su kaplumbağalarında? Kısaca yanıtlarsanız yorumunuza göre veterinere götüreceğim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rafaelÇevrim Dışı

Kayıt: 26/09/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 320
rafaelÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2011 18:50
Renkli yerler olayı açıklıyor, kaplumbağanızın ortamında gerekli şartları sağlamış mıydınız?

ALINTI:
Soğuk algınlığı & Akciğer Enfeksiyonu

Semptomlar : Sesli, düzensiz ve zor nefes alıp vermek, burnunda oluşan baloncuklar, hareketlerde değişiklik, verilen yem ve besinleri kabul etmeme, su üzerinde kalmakta zorluk , yem yememe ve uzun süreler kara kısmında hareketsiz yatma gibi semptomlar görülür. Bunun nedenlerini sıralayacak olursak; çok soğuk ortamlarda barındırmak, hava akımının olduğu bölgelerde bulundurmak.

Soğuk algınlığı genellikle sıcak su içinde bulunan kaplumbağanın soğuk havayı içine çekmesinden kaynaklanır. Bunun anlamı eğer kaplumbağanızı güneşlendiriyorsanız bu ihtimalide göz önünde bulundurarak daha dikkatli olmalısınız.

Solunum yolları hastalıkları serbest bakım yapılan kaplumbağalardada görülür. Mevsim değişim zamanlarında hava sıcaklığının hızlı değişimi bundan büyük rol oynar.

Hastalığı soğuk algınlığı ise iyileşim sürecini hızlandırmak için hemen eksiklerinizi giderin (Isıtıcı, kuru alan ısıtıcısı vs.) .Soğuk algınlığı durumunda su kaplumbağanızı, eğer yanında başka su kaplumbağaları var ise onlardan ayırıp, başka bir akvaryumda bakıma alın.


Soğuk algınlığı olup olmadığından emin değil iseniz hemen bir veterinere gidin ve kesin cevaplar arayın. Akciğer enfeksiyonunda uygulanan tedaviyi eviniz de uygulamanız zor olacaktır. 3 gün süresince 5 kere olmak üzere arka bacak (baldırdan)antibiyotik iğnesi vurulması gerekmektedir. Antibiyotiğin etkisi ancak su ve kara sıcaklığının 33 derecede tutulduğu zaman görülür, buna tedavi süresince çok dikkat etmek gerekir.

"
ALINTI:
Akciğer Enfeksiyonu
Akciğer enfeksiyonu tedavisinde 20gramın üstündeki kaplumbağalarda veterinerler enjeksiyonla tedavi uygularken yavrularda bu mümkün değildir. Çünkü enjeksiyon için hayvanın yeterli kas dokusuna sahip olması gerek yoksa iğnenin sinire isabet etmesi gibi olası bir durumda felç olma söz konusu olabilir. Bu yüzden yeterli kas dokusu olmayan yavrularda antibiyotik akvaryum suyuna katılarak verilmelidir. Akvaryumdaki su miktarı kaplumbağanın kabuğunu örtecek kadar ya da 1-2 parmak daha fazla olmalı. Su sıcaklığı 33 derecede ve sabit kalmalıdır. İlaç sabah ve akşam olmak üzere 2 tablet olarak verilebilir günlük. Tedaviye en az 5 gün, en fazla da 10 gün devam edilmelidir. Tedavi asla yarıda kesilmemeli yoksa faydası olmayacaktır. Durumu düzelse bile en az 5 gün vermeye devam etmek gerek ilacı.

Verilebilecek antibiyotikler: monodoks, tetradoks, doksin.  "


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sofistikediÇevrim Dışı

Kayıt: 28/02/2011
Mesaj: 2
sofistikediÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2011 01:08
Çok çok teşekkür ederim.Evet kaplumbağam diğer arkadaşıyla birlikte büyük bir akvaryumda kalıyor.Isıtıcıları ve kuru alanları da var.Yalnız çok zor durumdayım,daha net bir belirti söylemek gerekirse suya indirdiğim zaman kendini ısırmaya çalışıyor,ön bacaklarını ısırmayı deniyor.Çok korkunç bir görüntü maalesef.Yarın veterinere gideceğiz...Ama bu durum çok ürkütüyor beni....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir