kaplumbağalarım hasta mı?


finduilaseÇevrim Dışı

Kayıt: 28/09/2009
Mesaj: 2
finduilaseÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Mart 2010 14:42
Merhaba.Ben aylardır forumları sık sık okuyorum ancak bazı sorunlarımla baş edemedim.2 tane sorunlu olduğunu düşündüğüm su kaplumbağam var.Kaplumbağalarımdan birini 5 ay önce veterinerime terk edildiği için aldım.Bir borcamın içinde kalıyordu ve suyu temiz değildi.Karidesle besliyordu ve hızlı büyüteceğini söyleyip bana da onu önerdi.Aldığımda kuyruğu yoktu,hala yok.Aldıktan bir iki gün sonra gözlerinden birinin yarı kapalı oldugunu fark ettim,gözünün parlaklığı da gitmiş gibi duruyordu,mattı.Fakulteye götürerek yardım almaya çalıştım.Suyun sıcaklığını 33 dereceye ayarlamam fakültede bana söylenmediğinden suya günlerce damlattığım antibiyotik boşa gitti sanırım,hiç bir sonuç alamadım ne merhemden ne antibiyotikten.Tekrar tekrar kullanıp vücuduna zarar vermek istemedim.Aradan 5 ay geçince ise gözündeki sorunun kuyrugundaki gibi ben almadan önce başına birşey gelmesinden(diğer kaplumbağaların tırnaklarıyla zarar vermiş olabileceği gibi) kaynaklandıgına inanmaya başladım,çünkü iştahında hiç bir sorun olmadı bu uzun sürede,mikrobik olsa yayılabileceğini düşündüm.Yalnız bu hafta sağlam olan gözünün yukarısında(gözle alakalı bir bölge değil,alın kısmı denebilir) mercimek büyüklüğünde bir çıkıntı oluştu,sivilce gibi.İştahında hala hiç bir sorun yok.Bu bir hastalık olabilir mi ve ben hangi veterinere guvenip kontrol ettirebilirim?Fakultede direkt bir hocaya gösteremedim,asistanlar arada bilgi alışverişi yaptılar ve bazıları hayatında ilk kez kaplumbağa görüyor gibiydi.

Dişi olan kaplumbağam ise her türlü yemeği yiyen bir hayvanken(stick-yumurta beyazı gibi) bu haftalarda kabuğunun renginde hafif bir açılmayla beraber iştahtan tamamen kesildi.Zaten aldığımda çok panik bir hayvandı,devamlı insandan saklanmaya çalışan mutsuz bir hali vardı.Ancak 5 ay sonra pat diye yemekten kesildi.Vaktinin çoğunu karada geçiriyor ve boynunun altını şişirip indiriyor.Ama yüzememe ya da köpük,suya batma gibi durumları hiç yok.Tek sorun hiç yemek yememesi.
Uvb denilen lambayı yeni temin edebildim,exo terra 40 wattlık.klipsli bir masa lambasıyla kenarına tutturdum camın,10 cm kadar mesafede duruyor 1 haftadır.Yalnız ısıtıcı konusunda da sıkıntılar yaşadım.Daha önce almış olduğum 2 ısıtıcı da kırıldı ve parçalarını teraryumun içinden topladım.1-2 aydır ısıtıcı almaya korkuyordum tekrar,nitekim bugün çoğunluğu çelikten yapılmış bir ısıtıcı bulup aldım,umarım bu kez iş görecek ama kaplumbağalarım için endişeliyim bu bekleme sürecinde.

Bir de karidese alışmış olan kaplumbağama ne yaptıysam tetra marka yemi yediremedim,günlerce aç da kalsa yemiyor.'Tetra reptomin sticks' yazıyor üzerinde.Acaba genç olduğu için carnivor yazan etçil bir besin mi almalıyım? Sanırım bünyesi de kalitesiz mamadan ötürü düşüyor ama aç kalmaması için mecburen yediriyorum.

Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Dj_ReXÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2009
İl: Mugla
Mesaj: 596
Dj_ReXÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2010 00:02
Merhaba, 

Keşke bu kadar şey başınıza gelirken biraz soru sorsaydınız, en azından tecrübelerden faydalanırdınız.

Bu kadar bilgi vermişsiniz, ama bir kaplumbağa ile ilgili yardım almak için en gerekli bilgileri malesef vermemişsiniz, bu kaplumbağanın yaşam standartları ne diye soruyoruz herkese ? Siz hücrede besledikten sonra en iyi yemekleri verseniz, bir anlamı olmayacağını söylememe gerek yok sanırım. Bu açıdan önemli akvaryum hacmi.

İki kaplumbağa için minimum 300~ L akvaryum şart. Ve saatte en az 3-4 kez akvaryum suyunu çevirecek kadar debili bir dış filtre. Bir kere bu iki koşul sağlanmazsa ilerleyen zamanlarda ciddi sağlık ve yer problemleri yaşarsınız. 1-2 sene gibi bir süre içinde boyu 15-16 cm arası olur yavru kaplumbağanın. Bu hızda büyüyen bir canlı için en mantıklı seçim başta büyük hacimdir. Sizi ekstra maliyetten kurtarır. Sonra su kalitesi için mümkün olduğunca güçlü bir filtrasyon kullanılmalıdır bahsettiğim gibi. Bunların üzerinde basa basa durmamın sebebi, kaplumbağa akvaryumunun OLMAZSA OLMAZLARI arasında en önemli iki ekipman olmalarıdır.

Sonra umarım aldığınız uvB lambasıdır (40 Watt lık bir Exo-Terra uvB 122 cm uzunluğunda bir florasan olabilir olsa olsa, lamba şeklinde olan uvB lerden burada görmedim Exo-Terra markalı.),eğer elinizdeki uvB ise yanında kalsiyum desteği de yapın haftada bir kez yemine serpmek koşulu ile, neticede d3 vitamin sentezi ve kalsiyum emilimine faydası var uvB ışığının.

Hastalıklar konusunda forumda yeteri kadar bilgi var zaten, veterinere danışılacak kısım sadece ilacın dozajı olmalı. Gerisini çoğu insan kendisi yapabilir evinde rahatlıkla(iğne vurulması vb. durumlar hariç). Gitmeden önce araştırmak gerekiyor veteriner fakültesinin sürüngen uzmanları bölümünü. Yoksa fakülteye gittik kesin anlarlar gibi bir durum söz konusu değil, gerçekten çok az insan var sürüngenden anlayan ülkemizde !

Kaplumbağalarınız dönemsel olarak strese ve yem düzeninize bağlı olarak yem yemeyi reddedebilirler(bazen görünen hiçbir sorun yokken de yem yemeyebilir, panik yapmayın, geçecektir zamanla), bu genellikle yanlış beslenen kaplumbağalarda görülen bir vakadır. Yemlerken yapılan büyük bir yanlış sadece protein ağırlıklı beslemektir(karides,salyangoz,balık,tavuk vs.). Bu hem hayvanınızın tek düze beslenerek gerekli vitaminleri alamamasına hem de sindirim problemlerine yol açar. Ayrıca et türevleri, kalsiyumdan çoğu kez 50-100 kat fazla fosfor içerdiklerinden düzenli beslenmede kabuk piramitleşmesi, yumuşaması görülmesi kaçınılmazdır. Beslenmede kalsiyum/fosfor oranı en az 2:1 olmalıdır, aksi taktirde kabuk ve iskelet yapısı sağlıklı gelişemez. Beslenmede yapılan ikinci büyük yanlış, 6-7 ayını doldurmuş ve bu zamana kadar günde 1-2 kez düzgün beslenmiş kaplumbağanın bu safhadan sonra da aynı yem düzenine devam etmesidir. Kaplumbağanız 6-7 ayı geçince gün aşırı yemlemek en doğrsudur. Diğer türlü hızlı gelişme olur ve buna bağlı problemler ortaya çıkabilir. Sürekli yem yiyen kaplumbağa bünyesini hiç dinlendiremediği ve iç organları sürekli çalıştığı için yorulur ve bir süre yem yememeyi tercih eder genellikle. Bu vücutta fazlaca toksik madde biriktiğinin habercisidir. O süre zarfında çok fazla zorlamanıza gerek yoktur kaplumbağayı yem yemesi konusunda, sürüngenler dayanıklı hayvanlardır. Bir kaplumbağa 15gün-1ay-2ay (boyutuna ve türüne göre) yem yemeden yaşayabilir(bu periyotlara kış uykusu dahil değildir.) Onun için yeni yeme alıştırmada veya yem yememe durumlarında hemen panik yapılmamalı aç bırakmakta ısrarcı olunmalıdır. İyi bir alıştırma yöntemi de sevdiği şeyleri de yeme karıştırıp vermeyi denemektir. Zamanla yemeye başlayacaktır yeni yemini kaplumbağanız doğumundan uzun yıllar sonra doğadan kopartılmış bir kaplumbağa değilse.. Bu süreçte değişik teknikler denemek faydalı olacaktır dediğim gibi.. Kandırarak verme, yanına aynı yemi yiyen bir kaplumbağa koyma, sevdiği ve sevmediği yemleri aynı kapta bekleterek kokularının karışmasın sağlama, özel karışım halinde yem hazırlama... Tetra ReptoMin'e alıştırmayı deneyin bu tekniklerle, kendisi Türkiye'de bulabileceğiniz en iyi kaplumbağa yemidir.

Isıtıcı konusunda tavsiyem, pvc türevi bir maddeden korumalık yapmanız, yoksa bu adresten da ısıtıcı koruyucuları satılıyor onlara bakabilirsiniz. Sorununuzu çözecektir.


Yaşadığı habitat hakkında bol bilgi , resim , uvB lambasının fotoğrafını da koyarsanız daha sağlıklı yorumlar yapılabilir. 

Sağlıklı kaplumbağalar dilerim.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

finduilaseÇevrim Dışı

Kayıt: 28/09/2009
Mesaj: 2
finduilaseÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2010 15:22
Tekrar merhaba.Daha önce bir kez başlık açtım ilk geldiklerinde,bir sayfa yazdım neredeyse,ancak hiç yanıt gelmediği için vazgeçmiştim.Akvaryum deneyimim olmadığı için bazı şeyleri çözmekte zorlanıyorum ve eğer tam çözemezsem istememe rağmen ziyan olacaklar.O yüzden kendim sorarak bilgi alarak en iyi anlayabilirim.

Öncelikle bir filtreleri var,ama sanırım iç filtre,dış filtre olarak önerebileceğiniz bir marka kesin gerekiyorsa onu da alabilirim.Sularını sık değiştiriyorum,camın boyutları ise 30*20*15,bir süre sonra daha büyük bir tanesiyle değiştirebilirim.Kuru alanlarını hazır aldım.Uvb olarak aldığım lambanın üzerinde ise 'exo terra',40w,sun glo,neodymium daylight lamp yazıyor,uzun bir lamba değil,masa lambasıyla kullanıyorum,yalnız sanırım mesafe olarak yakın geldi cama tutturmak.Dünden beri çelik ısıtıcı kullanmaya başladık.

Bu arada fakültede dahiliye bölümüne yönlendirdiler beni.Zaten tekrar gitmeyi düşünmüyorum.Ağızdan veremedikleri için(ağzını kesinlikle açmadı) suya katmamı söylemişlerdi ama dediğim gibi hiç verim alamadım.

Besleme konusunda evet sanırım dediğiniz gibi kontrollü davranmadım,o yüzden birkaç hafta rahat bırakacağım.Yalnız tetrayı aç bıraksam da yemiyor özellikle biri.Ağzına yanlışlıkla aldığı zaman bile resmen tükürüyor.

Sanırım sırf yemek yemiyor diye antibiyotik kullanmak gerekmiyor.Gözünün üst kısmında şişiklik olana antibiyotiğe başlamalı mıyım sizce?

Resimlerini gün içinde ekleyeceğim.Tekrar teşekkür ederim.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Dj_ReXÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2009
İl: Mugla
Mesaj: 596
Dj_ReXÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Mart 2010 17:49
Malesef o akvaryumda ben su piresi bile yetiştirmek için düşünürüm, kaplumbağaya çok yazık. Dediğim gibi büyük akvaryum (300 L ve üzeri) bir şey alacaksınız ve de bir dış filtre kesinlikle (Ekol 17 mesela).

Neodymium lambalar uvB içermez, tahmin etmiştim. Sizin aldığınız spot lamba. Sadece ısı verir. uvB floresan şeklinde olur genelde. 

Bu da resmi ;



Kafasının üzerindeki şey ;



resimdeki gibi ise yapılacak şey o bölgeyi temiz bir su ile temizledikten sonra kaplumbağanızı 10 dk kadar kurumaya bıraktıktan sonra ö bölgeye baticon, betadine gibi antiseptiklerden birini sürdükten sonra bir 45 dk kadar kurumaya bırakıp sonra suya geri koymalısınız. Bu sırada balıklar için üretilmiş Stres Önleyici maddelerden suyuna koymanız faydalı olabilir. Bu tarz ürünler (Seachem Stress Guard vs.) proteini bağlayıcı maddeler içerdiğinden deri yenilenmesinde faydalı olabilirler. Ya da silverdine gibi hücre yenileyici kremler kullanabilirsiniz. Eczanelerde bulunur baticon, silverdine gibi ilaçlar, stres önleyici ürünler ise petshoplarda bulunur.

Geçmiş olsun.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir