kaplumbağa ve balık
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2009 13:30
Kaplumbağalarla baliklar tabiki yasayabilir sadece bu bizim türde biraz zor. Clemmys gutataların yanına koyun balık peşine bile düşmez. Balığın türü ve karakteride çok önemli odoratuslerin bazılarının ilgisini bile çekmez balık, balık gözünün önünde dolanır hatta yavrular kaplumbağanın umurunda olmaz. Bu yüzden asla yaşamaz diyenlere inanmam yaşayanlar var.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2009 15:22
Bende yaşayabilir kısmını savunuyorum :) Yaşar kısmını değil
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2009 01:18
[QUOTE=egemen1903]
Kaplumbağa ile balıkların ortak yaşamasının tek yolu; alırsın 1000 litrelik akvaryum, bolca taş kaya dekou yaparsın, hem balıkların arasında saklanacağı hemde kaplumbağaların sağlıklı bir şekilde yüzüp gelişebileceği açık alan+kuru alan yaparsın o zaman belli bir süre ve kaplumbağallarla balıklar beraber bakılabilir.
O da bür süre, gine kaplumbağalar yakalarsa balıkları yemeye çalışır. Kaplumbağa ile japonları beraber yaşatabillmeymiş felan bana tamamen saçma geldi. Ve hiç bir şekilde inanmam. Yok o böyle yapıyor bu böyle yapıyor, 1 hafta 10 gün olmadı 2 ay baktın, buna güvenerek böyle bir yöntem bulduğunu iddea edemessiniz. Yazılan yorumları saçma ve yanlış buluyorum.
[/QUOTE]
Kaplumbağa ile balıkların ortak yaşamasının tek yolu; alırsın 1000 litrelik akvaryum, bolca taş kaya dekou yaparsın, hem balıkların arasında saklanacağı hemde kaplumbağaların sağlıklı bir şekilde yüzüp gelişebileceği açık alan+kuru alan yaparsın o zaman belli bir süre ve kaplumbağallarla balıklar beraber bakılabilir.
O da bür süre, gine kaplumbağalar yakalarsa balıkları yemeye çalışır. Kaplumbağa ile japonları beraber yaşatabillmeymiş felan bana tamamen saçma geldi. Ve hiç bir şekilde inanmam. Yok o böyle yapıyor bu böyle yapıyor, 1 hafta 10 gün olmadı 2 ay baktın, buna güvenerek böyle bir yöntem bulduğunu iddea edemessiniz. Yazılan yorumları saçma ve yanlış buluyorum.
[/QUOTE]
Egemen Bey...Balık ile kaplumbağanın yaşaması için 1000litre gibi bir tank gerekmiyor..Sercan Bey in söyledikleri doğrudur veya yanlıştır demiyorum fakat sizin bu söylediklerinize de katılmıyorum.80 litre de 2,5 yıl boyunca amerikan zebrayla besledim.Ne terapi uyguladım nede herhangi birşey yaptım.2,5 sene boyunca ne biri diğerini kovaladı nede rahatsız etti.Sonuç itibariyle hiçbiri sakat kalmadı veya ölmedi.Daha sonra zebrayı bir tanıdığıma verdim...Ek olarak şunu söyleyebilirim..Benim bu yaptıklarım doğrudur diye bir iddam yok.
Saygılar..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2009 03:21
Merhabalar, öncelikle üzülerek söylüyorum ki Sercan beyin bahsettiği yöntemler ve çıkarımların büyük çoğunluğu yanlış.
Kaplumbağa ile balık bakılır mı bakılmaz mı konusunda konuşmadan önce şunları bilmek gerekli;
Bazı özellikle avcı su kaplumbağası cinsleri haricinde balıklar kaplumbağaların doğal diyetinde çok küçük bir yer kaplarlar. Türkiyede beslenen kırmızı yanaklı su kaplumbağaları ve benzer slider türleri ile yerli türler bu "özellikle avcı" şeklinde bahsettiğim kaplumbağaların arasına girmezler. Yazdıklarımın bu avcı türleri kapsamadığını özellikle belirtiyorum.
Kaplumbağalar doğada balık yakalayacak kadar çevik hayvanlar değilllerdir. Protein kaynağı olarak genellikle solucan, sülük, salyangoz vs. gibi yumuşakçalar, kerevit, yengeç, karides vs. gibi kabuklular ve leşler ile beslenirler. Çok nadir durumlarda canlı balık ve amfibileri yakalayıp yiyebilirler ve bunlarda genellikle yaralı yada hasta hayvanlardır.
Kaplumbağaların balıkları yiyecek olarak görüp görmemesinin, nerede ve nasıl üretildikleri ile hiçbir alakası yoktur. Hayvan nasıl üreme döneminde karaya çıkıp kumu kazıp yumurta bırakmayı sonradan öğrenmiyorsa, balık yemeyi de sonradan öğrenmez. Yiyebilecekleri boyutlardaki hareket eden yada yiyecek gibi kokan her canlıyı yaştan yada alışkanlıktan bağımsız olarak yiyecek olarak görürler, buna kendilerinden çok küçük diğer kaplumbağalar bile dahil olabilir.
Bir kaplumbağa aynı akvaryumdaki balığı yemiyorsa bunun ana sebebi balığın, kaplumbağanın onu yemek için sarfedeceği efora değmemesidir. Düzenli beslenen bir kaplumbağa çok kolay yakalanabilecek hantal balıklar dışındaki balıklarla aç kalmadıkça genellikle ilgilenmez, yada bir süre ilgilenip vaz geçebilir ama hayvanın bireysel karakterine göre devamlı olarak av olarak da görebilir.
Kaplumbağa ile balık beslenir mi sorusunun cevabı, balığın yada balıkların bir kısmının kaplumbağaya herhangi bir zaman yem olabileceğini göze alıyorsanız evettir.
Kendi tecrübeme gelirsek, 3 yıldan üzün süredir çeşitli kaplumbağa türleri ile çeşitli balık türlerini aynı akvaryumda bakıyorum. Bu süre içinde kaplumbağalarım çok sayıda balığımı yedi. Bazı balık türlerinin kaplumbağalar ile bakılmaması gerektiğine karar verdim, bazı türlerin ise yenme riskini göze alarak bakılabileceğine. Üçüncü bir şık olarak da yine bazı balık türlerinin kaplumbağalara zarar verebileceğini gördüm.
Türlere geçmeden önce kaplumbağa balık akvaryumunun bazı özelliklerine değinmek gerekli.
Öncelikle akvaryum hem kaplumbağaların, hem balıkların rahat hareket edebileceği kadar büyük olmalı. Akvaryumun içinde balıkların saklanabileceği ve kaplumbağanın içine/arasına ulaşamayacağı dekorlar olmalı. Balıkların su kalitesine kaplumbağalardan çok daha hassas oldukları öncelikli olarak ele alınmalı ve akvaryumun filtrasyon, ısıtma, havalandırma gibi ekipmanları hem balıkları yaşatabilecek, hemde kaplumbağanın biyolojik yükünü taşıyabilecek şekilde güçlü ve yeterli olarak seçilmeli.
Balık türlerine gelirsek;
Çöpçüler kesinlikle kalplumbağa akvaryumunda bakılmamalı, bunun sebebi çöpçü balıklarının kaplumbağalar tarafından kolayca yakalanıp akvaryumda ilk ölecek balıklardan olmaları. Ayrıca çöpçü balıklarının iskelet yapısı onu yiyen canlının boğulup ölmesine yada iç yaralanmaya uğramasına sebep olabilecek şekildedir bu yüzden yenilmeleri göze alınarak bile akvaryuma konulmamalıdırlar.
Vatozlarda çöpçülerle tamamen aynı sebeplerden akvaryuma konulmamalıdır. Ayrıca büyük vatozların küçük kaplumbağaları ani hareketleriyle ve emerek yaralayabilme hatta öldürebilme ihtimalleri de vardır.
Japon balıkları da kaplumbağa akvaryumuna konmaması gereken balıklardandır. Genellikle küçük japon balıkları hemen yenirken büyük japon balıkları kaplumbağanın açlık krizleri sırasında parça parça ve hoş olmayan bir şekilde yenir. Önceki mesajlarda örnek olsun diye konulan videoların yorumlarında japon balıklarının yem olarak konduğu kaplumbağaların yakalamaya uğraşmaktan sıkılıp rahat bıraktıkları ama hala arada sırada yemeye çalıştıkları söyleniyor. Ayrıca kaplumbağaların öncelikle japon balığı olmak üzere bazı sazansıgilleri yemeleri gelişim geriliği ve zehirlenmelere sebep olabilmektedir.
Canlı doğuranlar kaplumbağaya bir zararı olmayacak balıklardır. Ancak iyi dekore edilmemiş ve küçük bir akvaryumda kolayca yem olabilirler. Ortam şartları oluşturulduktan sonra arada sırada yenilebilecekleri göze alınarak akvaryuma konulabilirler. konulacak balıkların kısa yüzgeçli hızlı hareket edebilen türlerden seçilmesi önemlidir. Tül yüzgeçli erkek lepistesler, yüzme sorunu olan balon moli gibi balıklar kısa sürede yem olurlar.
Daniolar, bazı barblar ve tetra gibi küçük hızlı balıkların uygun ortam şartlarında kaplumbağa akvaryumunda ömürleri genelde canlı doğuranlardan daha uzundur. Özellikle zebra danioları bir kaplumbağanın yakalaması neredeyse imkansızdır. Tetralar tercih edilecekse, birçok tetra türünün yumuşak ve son derece temiz suya ihtiyaç duydukları göz önüne alınmalıdır, bu balıklar kolay kolay yakalanıp yenilemeseler bile sağlıklı yaşatılmaları için tecrübe gereklidir.
Genel tavsiyelerin aksine cichlidlerin kaplumbağa akvaryumlarına uygun olduklarını düşünmüyorum. Hatta yine genel tavsiyelerde verilen "sert" cichlidlerin daha da uygun olmadıklarını düşünüyorum. Öncelikle kaplumbağanın saldırmayacağı boyutlardaki cichlidler kaplumbağalara zarar verebilirler, bu durumu kedi tecrübelerim ile gördüm. Bu büyük boydaki cichlidlere birgün kaplumbağa saldırmaya kalkarsa da bu, iki canlıdan birinin ölümü yada ikisinin de ciddi şekilde yaralanması ile sonuçlanabilir. Küçük boy yavru cichlidlerin durumu yukarıdaki paragrafta anlattığım küçük hızlı balıklarla aynıdır. Orta boy cichlidler ise, huzursuz şekilde uzun süre kaplumbağa akvaryumunda yaşayabilselerde kaplumbağanın aç kaldığı bir anda yavru cichlidlerden çok daha kolay yem olacaklardır.
Vantuzlu çöpçü olarak da bilinen CAE(chinese algae eater) balığı, kaplumbağanın hareket ettiremeyip içinde de giremeyeceği bir dekor oluşturulduğu sürece özellikle tavsiye ettiğim, kaplumbağa akvaryumunda çok uzun süre dayanabilecek bir balıktır.
Beta ve gurami gibi labirentli balıklar kolay yem olacak akvaryuma konulmaması gereken balıklardır.
Loachlar, konuşan vatozlar ve büyük kedi balıkları da gerek kaplumbağaya zarar verebilecekleri, gerek kolay yem olabilecekleri gerekse kaplumbağa bu balıkları yerken kendini yaralayabileceğinden yine tavsiye etmediğim balıklardır.
Bişir, piranha, müren gibi balıklar da kesinlikle kaplumbağa ile birlikte bakılmamalıdır, boy farkına bağlı olarak küçük olan canlı yem olacak yada yaralanacaktır.
Diğer canlılara da değinirsek;
Kurbağa, semender gibi amfibiler ve yengeç, ıstakoz, kerevit gibi kabuklular kaplumbağaların doğada balıklardan çok daha sık yedikleri canlılar olduklarından kesinlikle kaplumbağa akvaryumunda bulundurulmamalıdırlar.
Salyangolar kaplumbağalar için besleyicidir ama aynı zamanda iki büyük tehlike unsurudurlar. İlki, salyangozlar kaplumbağlarda görülen iç parazit hastalığında ara konak görevi oynarlar, kaplumbağa dışkısı yiyen salyangozları yiyen bir kaplumbağanın iç parazit hastalığına yakalanma ihtimali son derece yüksektir. Kaplumbağanın yiyemeyeceği boyutta salyangozlarda ise kaplumbağanın yemeye teşebbüs etmesi sonucu salyangozun kabuğunun kaplumbağanın ağzını yaralaması ihtimali vardır.
Midyeler kolay kolay yenilmeseler bile yavru kaplumbağaların üyelerini yada kafasını içlerine sıkıştırabilirler.
Kaplumbağaların balık yemesi konusunda gözlemlediğim başka bir nokta ise, canlı doğuran ve cichlid gibi gündüz aktif balıkların karanlık ortamda dibe yada dekorun arasına yatıp uyudukları ve ışıklar açıldığında birkaç dakika kendilerine gelemedikleridir. Bu süre zarfında kaplumbağaların gündüz hiç ilgi göstermedikleri balıkları bu sersemlemiş hallerinde kolayca ve hızlı bir şekilde yediklerini gördüm. Bu yüzden seçtiğiniz balık türü karanlıkta uyuyan bir türse gece ışıkları açtığınızda kaplumbağanızın onları yiyip yemediğine dikkat etmenizi tavsiye ederim.
Kaplumbağanın herhangi bir yöntemle balıktan soğutulması mümkün değildir, kolayca yakalayabileği bir anda yeterince açsa her balığı yer.
Kaplumbağaların türe ve yaşa bağlı olarak balıklara olan ilgilerinin değişebileceği unutulmamalıdır. Genelde türkiyede bakılan türler yaşları ilerledikçe daha otobur beslenmeyi veya daha kolay avlarla ilgilenmeyi tercih ederler. Harita kaplumbağaları gibi bazı türlerin ise ete olan ilgileri benzer türlere göre daha azdır. Her kaplumbağanın da kendine ait bir karakteri olduğundan yukarıda yazdıklarım sizin kaplumbağanız için geçerli olmayabilir ama aç bir kaplumbağanın kendi avcılık potansiyeli çerçevesinde yakalayabileceği her canlıyı yiyeceği bir gerçektir.
Saygılar..
kabaltah 2009-04-15 05:09:28
Kaplumbağa ile balık bakılır mı bakılmaz mı konusunda konuşmadan önce şunları bilmek gerekli;
Bazı özellikle avcı su kaplumbağası cinsleri haricinde balıklar kaplumbağaların doğal diyetinde çok küçük bir yer kaplarlar. Türkiyede beslenen kırmızı yanaklı su kaplumbağaları ve benzer slider türleri ile yerli türler bu "özellikle avcı" şeklinde bahsettiğim kaplumbağaların arasına girmezler. Yazdıklarımın bu avcı türleri kapsamadığını özellikle belirtiyorum.
Kaplumbağalar doğada balık yakalayacak kadar çevik hayvanlar değilllerdir. Protein kaynağı olarak genellikle solucan, sülük, salyangoz vs. gibi yumuşakçalar, kerevit, yengeç, karides vs. gibi kabuklular ve leşler ile beslenirler. Çok nadir durumlarda canlı balık ve amfibileri yakalayıp yiyebilirler ve bunlarda genellikle yaralı yada hasta hayvanlardır.
Kaplumbağaların balıkları yiyecek olarak görüp görmemesinin, nerede ve nasıl üretildikleri ile hiçbir alakası yoktur. Hayvan nasıl üreme döneminde karaya çıkıp kumu kazıp yumurta bırakmayı sonradan öğrenmiyorsa, balık yemeyi de sonradan öğrenmez. Yiyebilecekleri boyutlardaki hareket eden yada yiyecek gibi kokan her canlıyı yaştan yada alışkanlıktan bağımsız olarak yiyecek olarak görürler, buna kendilerinden çok küçük diğer kaplumbağalar bile dahil olabilir.
Bir kaplumbağa aynı akvaryumdaki balığı yemiyorsa bunun ana sebebi balığın, kaplumbağanın onu yemek için sarfedeceği efora değmemesidir. Düzenli beslenen bir kaplumbağa çok kolay yakalanabilecek hantal balıklar dışındaki balıklarla aç kalmadıkça genellikle ilgilenmez, yada bir süre ilgilenip vaz geçebilir ama hayvanın bireysel karakterine göre devamlı olarak av olarak da görebilir.
Kaplumbağa ile balık beslenir mi sorusunun cevabı, balığın yada balıkların bir kısmının kaplumbağaya herhangi bir zaman yem olabileceğini göze alıyorsanız evettir.
Kendi tecrübeme gelirsek, 3 yıldan üzün süredir çeşitli kaplumbağa türleri ile çeşitli balık türlerini aynı akvaryumda bakıyorum. Bu süre içinde kaplumbağalarım çok sayıda balığımı yedi. Bazı balık türlerinin kaplumbağalar ile bakılmaması gerektiğine karar verdim, bazı türlerin ise yenme riskini göze alarak bakılabileceğine. Üçüncü bir şık olarak da yine bazı balık türlerinin kaplumbağalara zarar verebileceğini gördüm.
Türlere geçmeden önce kaplumbağa balık akvaryumunun bazı özelliklerine değinmek gerekli.
Öncelikle akvaryum hem kaplumbağaların, hem balıkların rahat hareket edebileceği kadar büyük olmalı. Akvaryumun içinde balıkların saklanabileceği ve kaplumbağanın içine/arasına ulaşamayacağı dekorlar olmalı. Balıkların su kalitesine kaplumbağalardan çok daha hassas oldukları öncelikli olarak ele alınmalı ve akvaryumun filtrasyon, ısıtma, havalandırma gibi ekipmanları hem balıkları yaşatabilecek, hemde kaplumbağanın biyolojik yükünü taşıyabilecek şekilde güçlü ve yeterli olarak seçilmeli.
Balık türlerine gelirsek;
Çöpçüler kesinlikle kalplumbağa akvaryumunda bakılmamalı, bunun sebebi çöpçü balıklarının kaplumbağalar tarafından kolayca yakalanıp akvaryumda ilk ölecek balıklardan olmaları. Ayrıca çöpçü balıklarının iskelet yapısı onu yiyen canlının boğulup ölmesine yada iç yaralanmaya uğramasına sebep olabilecek şekildedir bu yüzden yenilmeleri göze alınarak bile akvaryuma konulmamalıdırlar.
Vatozlarda çöpçülerle tamamen aynı sebeplerden akvaryuma konulmamalıdır. Ayrıca büyük vatozların küçük kaplumbağaları ani hareketleriyle ve emerek yaralayabilme hatta öldürebilme ihtimalleri de vardır.
Japon balıkları da kaplumbağa akvaryumuna konmaması gereken balıklardandır. Genellikle küçük japon balıkları hemen yenirken büyük japon balıkları kaplumbağanın açlık krizleri sırasında parça parça ve hoş olmayan bir şekilde yenir. Önceki mesajlarda örnek olsun diye konulan videoların yorumlarında japon balıklarının yem olarak konduğu kaplumbağaların yakalamaya uğraşmaktan sıkılıp rahat bıraktıkları ama hala arada sırada yemeye çalıştıkları söyleniyor. Ayrıca kaplumbağaların öncelikle japon balığı olmak üzere bazı sazansıgilleri yemeleri gelişim geriliği ve zehirlenmelere sebep olabilmektedir.
Canlı doğuranlar kaplumbağaya bir zararı olmayacak balıklardır. Ancak iyi dekore edilmemiş ve küçük bir akvaryumda kolayca yem olabilirler. Ortam şartları oluşturulduktan sonra arada sırada yenilebilecekleri göze alınarak akvaryuma konulabilirler. konulacak balıkların kısa yüzgeçli hızlı hareket edebilen türlerden seçilmesi önemlidir. Tül yüzgeçli erkek lepistesler, yüzme sorunu olan balon moli gibi balıklar kısa sürede yem olurlar.
Daniolar, bazı barblar ve tetra gibi küçük hızlı balıkların uygun ortam şartlarında kaplumbağa akvaryumunda ömürleri genelde canlı doğuranlardan daha uzundur. Özellikle zebra danioları bir kaplumbağanın yakalaması neredeyse imkansızdır. Tetralar tercih edilecekse, birçok tetra türünün yumuşak ve son derece temiz suya ihtiyaç duydukları göz önüne alınmalıdır, bu balıklar kolay kolay yakalanıp yenilemeseler bile sağlıklı yaşatılmaları için tecrübe gereklidir.
Genel tavsiyelerin aksine cichlidlerin kaplumbağa akvaryumlarına uygun olduklarını düşünmüyorum. Hatta yine genel tavsiyelerde verilen "sert" cichlidlerin daha da uygun olmadıklarını düşünüyorum. Öncelikle kaplumbağanın saldırmayacağı boyutlardaki cichlidler kaplumbağalara zarar verebilirler, bu durumu kedi tecrübelerim ile gördüm. Bu büyük boydaki cichlidlere birgün kaplumbağa saldırmaya kalkarsa da bu, iki canlıdan birinin ölümü yada ikisinin de ciddi şekilde yaralanması ile sonuçlanabilir. Küçük boy yavru cichlidlerin durumu yukarıdaki paragrafta anlattığım küçük hızlı balıklarla aynıdır. Orta boy cichlidler ise, huzursuz şekilde uzun süre kaplumbağa akvaryumunda yaşayabilselerde kaplumbağanın aç kaldığı bir anda yavru cichlidlerden çok daha kolay yem olacaklardır.
Vantuzlu çöpçü olarak da bilinen CAE(chinese algae eater) balığı, kaplumbağanın hareket ettiremeyip içinde de giremeyeceği bir dekor oluşturulduğu sürece özellikle tavsiye ettiğim, kaplumbağa akvaryumunda çok uzun süre dayanabilecek bir balıktır.
Beta ve gurami gibi labirentli balıklar kolay yem olacak akvaryuma konulmaması gereken balıklardır.
Loachlar, konuşan vatozlar ve büyük kedi balıkları da gerek kaplumbağaya zarar verebilecekleri, gerek kolay yem olabilecekleri gerekse kaplumbağa bu balıkları yerken kendini yaralayabileceğinden yine tavsiye etmediğim balıklardır.
Bişir, piranha, müren gibi balıklar da kesinlikle kaplumbağa ile birlikte bakılmamalıdır, boy farkına bağlı olarak küçük olan canlı yem olacak yada yaralanacaktır.
Diğer canlılara da değinirsek;
Kurbağa, semender gibi amfibiler ve yengeç, ıstakoz, kerevit gibi kabuklular kaplumbağaların doğada balıklardan çok daha sık yedikleri canlılar olduklarından kesinlikle kaplumbağa akvaryumunda bulundurulmamalıdırlar.
Salyangolar kaplumbağalar için besleyicidir ama aynı zamanda iki büyük tehlike unsurudurlar. İlki, salyangozlar kaplumbağlarda görülen iç parazit hastalığında ara konak görevi oynarlar, kaplumbağa dışkısı yiyen salyangozları yiyen bir kaplumbağanın iç parazit hastalığına yakalanma ihtimali son derece yüksektir. Kaplumbağanın yiyemeyeceği boyutta salyangozlarda ise kaplumbağanın yemeye teşebbüs etmesi sonucu salyangozun kabuğunun kaplumbağanın ağzını yaralaması ihtimali vardır.
Midyeler kolay kolay yenilmeseler bile yavru kaplumbağaların üyelerini yada kafasını içlerine sıkıştırabilirler.
Kaplumbağaların balık yemesi konusunda gözlemlediğim başka bir nokta ise, canlı doğuran ve cichlid gibi gündüz aktif balıkların karanlık ortamda dibe yada dekorun arasına yatıp uyudukları ve ışıklar açıldığında birkaç dakika kendilerine gelemedikleridir. Bu süre zarfında kaplumbağaların gündüz hiç ilgi göstermedikleri balıkları bu sersemlemiş hallerinde kolayca ve hızlı bir şekilde yediklerini gördüm. Bu yüzden seçtiğiniz balık türü karanlıkta uyuyan bir türse gece ışıkları açtığınızda kaplumbağanızın onları yiyip yemediğine dikkat etmenizi tavsiye ederim.
Kaplumbağanın herhangi bir yöntemle balıktan soğutulması mümkün değildir, kolayca yakalayabileği bir anda yeterince açsa her balığı yer.
Kaplumbağaların türe ve yaşa bağlı olarak balıklara olan ilgilerinin değişebileceği unutulmamalıdır. Genelde türkiyede bakılan türler yaşları ilerledikçe daha otobur beslenmeyi veya daha kolay avlarla ilgilenmeyi tercih ederler. Harita kaplumbağaları gibi bazı türlerin ise ete olan ilgileri benzer türlere göre daha azdır. Her kaplumbağanın da kendine ait bir karakteri olduğundan yukarıda yazdıklarım sizin kaplumbağanız için geçerli olmayabilir ama aç bir kaplumbağanın kendi avcılık potansiyeli çerçevesinde yakalayabileceği her canlıyı yiyeceği bir gerçektir.
Saygılar..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Nisan 2009 13:02
Mustafa bey yazınız gerçekten doğru ve bilgilendirici.Bu yüzden çok teşekkür ederim.Benimde zaten savunduğum sizin yazınızın %99 u.%1 lik kısım ise bazı kaplumbağalarla bazı balıklar sorunsuz şekilde uygun şartlar sağlandığında bakılabilmesi.Sizin yazınızda belli balıklarla belli kaplumbağalar uygun şartlar sağlandığında belli bir sürü bakılabilir.Eninde sonunda bir pürüz çıkar.(Benim anladığım kadarıyla)Aradaki tek fark bu.Ben 150 litrede uygun filtrasyon sistemi saklanma koşulları yaratarak 1 red slider la 2 papağan bakmak istiyorum.Eğer bakamassam papağanları 120 litrelik akvaryuma koyup orda sağlıkli bir biçimde bakacağım.Sizin önereceğiniz cichlidler türü nedir.Ve nedendir.Ama yavru olmayacak.orta boy yada yetişkin şeklinde yazarsanız sevinirim.Eğer yaşatamassam hemen ayıracağım.
Saygılar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2009 01:20
Sercan bey cichlid türleri konusunda tecrübem çok sınırlı ve cichlidler en az ilgilendiğim balık ailesi. Bilgilerimin çoğu okuduklarıma dayalı, kendi beslemiş olduğum cichlid türleri sadece red terror, beyaz zebra ve texas gibi sert amerikan türleri. Bunlardan da sadece Beyaz zebraları kaplumbağalar ile besledim, gerçi sanırım onların saldırganlık ve karakter özellikleri papağanlara yakın. Bu türün kaplumbağadan çok daha küçük yavrularıyla bir sorun yaşamadım ama kaplumbağa ile aynı boyda zebralar kaplumbağamı yaraladılar. Büyük boy papağanlarında sizin kaplumbağanızı yaralayabileceklerini düşünüyorum. Şuan size cins tavsiyesi veremiyorum ama en güvenlisi herkesçe barışçıl olarak bilinen bir cichlid türünü kaplumbağanız ile bakmanız. İllede papağan bakacaksanız yukarıdada yazdığım gibi papağanın kaplumbağanıza göre büyük olması sorun yaratabilir, orta boy bir papağan bir süre idare eder diye düşünüyorum ama bu durumda kaplumbağanın balığı yaralama ihtimali daha fazla olur.
Saygılar..
Saygılar..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2009 18:15
Teşekkürler :) gerçekten kafam karıştı şimdi.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Nisan 2009 22:06
SAKIN DENEMEYİN!!!
Balık koyma olayı çok sakat bir şey biz ilk başta yosunlar için vatoz attık.Vatozu tırtıklayıp tırtıklayıp duruyorlar.Hayvancağız yüzgecini tamamlamak için yem yemeye çalışıyor ona da rahat vermiyorlar dip yemlerine hemen çöküyorlar
Neyse artık vatozla pek uğraşmıyorlar.
Sonradan akvaryumun içine orta boyda bir cichlid atalım dedik.Belki yaşar diye.Akvaryumcu "Ya yok ya CİCHLİD imi yiyecekler.Yakalayamazlar." falan dedi neyse bizde aldık.
Hayvanı akvaryuma koyduk daha poşetindeyken poşeti yırtmaya çalıştılar.Hayvanı akvaryuma saldık.Kapluşlar deliye döndü o yakalyamaz dediğiniz kaplumbağa deli gibi yüzmeye başladı.
Ve kötü son..Ertesi gün sabahı BALIKTAN ESER YOKTU..
BU YÜZDEN HİÇ TAVSİYE ETMEM!!!!
Balık koyma olayı çok sakat bir şey biz ilk başta yosunlar için vatoz attık.Vatozu tırtıklayıp tırtıklayıp duruyorlar.Hayvancağız yüzgecini tamamlamak için yem yemeye çalışıyor ona da rahat vermiyorlar dip yemlerine hemen çöküyorlar
Neyse artık vatozla pek uğraşmıyorlar.
Sonradan akvaryumun içine orta boyda bir cichlid atalım dedik.Belki yaşar diye.Akvaryumcu "Ya yok ya CİCHLİD imi yiyecekler.Yakalayamazlar." falan dedi neyse bizde aldık.
Hayvanı akvaryuma koyduk daha poşetindeyken poşeti yırtmaya çalıştılar.Hayvanı akvaryuma saldık.Kapluşlar deliye döndü o yakalyamaz dediğiniz kaplumbağa deli gibi yüzmeye başladı.
Ve kötü son..Ertesi gün sabahı BALIKTAN ESER YOKTU..
BU YÜZDEN HİÇ TAVSİYE ETMEM!!!!
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 22 Nisan 2009 14:38
Youtube a bir yazsanıza turtle vs fish diye,bakalım yaşıyorlar mı beraber?İmkan yok. murad 2009-04-22 23:37:01
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2010 13:53
Benim kafam çok karıştı ya ...:(
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2010 14:22
Uzun süre kaplumbağa beslemiş biri olduğumu belirterek yazıma başlıyorum. (Aynı kaplumbağaya 4 yıldır bakıyorum) Kaplumbağalar gece avcılarıdır. Gündüzleri balıkları yakalamaları zaten imkaansız çünkü balıklar kadar hızlı yüzemediklerini gözlemledim. Ama gece işler değişiyor. Akvaryumunuzun ışıkları söndükten sonra balıklar bir süre daha yüzerler ve dibe yakın alanlarda hareketsiz dinlenmeye geçerler. İşte kaplumbağalar tamda bu zamanda bu dinlenme halindeki balıkları avlarlar. Bunu gözlemlerime dayanarak söylüyorum çoğu kez bu gece avlarına tanıklık ettim. Neonlar ve lepisteslerle birlikte bakıyordum ve bu balıkları gece rahatlıkla avladığını biliyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2010 22:09
Yani , niye yanlışları vurguluyorsunuz anlamış değilim. Forumda birkaç kişi daha aynı hatayı yapmıştı geçmişte." Ben yaptım, böyle .." mantığını geçin artık.
Ortada çok bariz iki bilimsel gerçek var.
1.si, kaplumbağalar avcı değildirler.
2.si, hiçbir soğukkanlı hayvan gece avlanmaz.
Uygun koşullar sağlanmaz ise bu canlılar muhakkak ki yem olacaklardır. Kaplumbağa; gece kalkayım, iki lepistes avlayayım, sonra da çerez niyetine neon atayım gibi bir mantık içinde değildir. Siz ışıkları söndürürsünüz, denk gelirse o karanlıkta , balıklar ister istemez av olur.
Balıklar kadar hızlı yüzemeyebilirler ,fakat bu onları yiyemeyeceği anlamına gelmez. Yine avlanmıyorlar bizim keratalar, balık zorla yem oluyor o daracık alanda. Ben de sayısız türle birlikte besledim kaplumbağalarımı. Hiç biri de yem olmadılar.
Yanlış dekor vardır, avcı kaplumbağa yoktur.
p.s: Bahsettiklerim RES türü kaplumbağalar içindir. Herkesin bu türü beslediğini varsayarak yazıyorum. Kaplumbağalar diye bahsettiğim her şey aslında RES lerdir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Ocak 2010 23:32
Eskiden kesinlikle balık ile kaplumbağa beslenmez görüşünü savunuyordum, şimdi ise aksine inanıyorum.(Yaralı balıkları yiyebilirler!)Hatta kendi ürettiğim cüce vatoz yavrularım kaplumbağalarımı rahatsız ediyorlar.Bana sorarsanız güzel bir dekor ile kaplumbağa tankınızda balık beslersiniz ama sizi nekadar tatmin eder orasını bilemem.Ben şahsen güzel bir balık kolonimle kaplumbağa beslemek istemem, ancak çöpçü türleri ile, sürü balıkları ile hoş olabilir.Predatör kaplumbağalarla balık besleyenler var, genelde sazansıgiller ve corydoras türleri ile bakıyorlar.Bence canlılar tek tür bakıldıklarında daha verimli oluyorlar, ben genelde aynı gölün balıklarını karma olarak bir tankta beslemektense, beslemeyi istediğim balıklara göre ayrı tanklar kurup tek tür olarak bakıyorum, bu zevk meselesidir, eğer istiyorsanız iyi dekore edilmiş yeterli hacimde kaplumbağa ile balık besleyebilirsiniz bence.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir