japon balıklarım


burock444Çevrim Dışı

Kayıt: 23/02/2009
Mesaj: 2
burock444Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2009 23:43

Öncelikler selam..3 gün önce fanusta 2 tane japon balığı aldım. Yeni heves..1. aldığım daha ilk günden öldü :S 2. si hala yaşıyor.Sizce bu da ölürse betta balığı mı alayım? Lütfen tavsiyelerinizi söylerseniz sevinirim...

Sevgiler..Sikkin
reis2009-02-24 21:00:16

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FishbonesÇevrim Dışı

Kayıt: 11/11/2008
İl: Bursa
Mesaj: 381
FishbonesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Şubat 2009 00:16
Bence siz bir akvaryum alın

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NumiiÇevrim Dışı

Kayıt: 06/03/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 194
NumiiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Şubat 2009 00:28
Burak Bey balık almadan önce forum içersindeki ilgili makale ve konuları okumanızı öneririm. Herşeyin öncesinde hiç bir ama hiç bir balık fanus da yaşamaz Mutsuz fanus=tabut, fanus=bütün ömrünüzün bir odada geçmesi gibi benzetmeler hiçde yanlış olmaz. Görüyorumki ölen balığınıza üzülüyorsunuz, ölen gitti yaşayan balığınıza üzülmeye devam edebilirsiniz fanus da bakmaya kararlı iseniz Mutsuz Bence siz bir akvaryum edinin ve canlı almadan önce forumu arştırın işinize yarayan bir çok konu bulacaksınız bunları okuyun, son olarak balıklarınızı huzurlu mutlu ve kayıpsız şekilde büyütün ve bu mutluluğa bizlerde ortak olalım Tebessüm Saygılar... Numii2009-02-24 00:29:04

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Doruk ErdemÇevrim Dışı

Kayıt: 28/11/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 337
Doruk ErdemÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Şubat 2009 00:29
[QUOTE=Fishbones]Bence siz bir akvaryum alın [/QUOTE]
 
Bu şekilde yeni üyelere yardımcı olabileceğimizi sanmıyorum.Benim fikrime göre siz elinizde kalan japonu geri verin ve forumda yeni üye kısmında yazan makaleleri okuyun.Aklınızda kalan diğer soruları da eminim arama butonuyla bulabilirsiniz.Bu sayede az da olsa diğer üyelerin tecrübelerinden yararlanarak bu işe başlamanız daha doğru olur.
 
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oscar.Çevrim Dışı

Kayıt: 26/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 177
oscar.Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Şubat 2009 07:03
Japon balıkları fanusta yaşamaz. Bildiğim kadarı ile yuvarlak kaplarda yada fanusta hareketleri titreşim olarak çok çabuk kendilerine dönüyor. Bu da balıkları çok çabuk strese sokup hastalıklara açık hale getiriyor. Ne yazık ki balıklarınızı kaybetmenize sebep oluyor. Benden size tavsiye bütçeniz doğrultusunda bir akvaryum sahibi olmanız. reis2009-02-24 21:02:16

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

egemen1903Çevrim Dışı

Kayıt: 14/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 2740
egemen1903Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Şubat 2009 07:15
[QUOTE=murat.elmamali]japon balıkları fanusta yaşamaz. bildiğim kadarı ile yuvarlak kaplarda yada fanusta hareketleri titreşim olarak çok çabuk kendilerine dönüyor buda balıkları çok çabuk sitrese sokup hastalıklara açık hale getiriyor ve ne yazık ki balıklarınızı kaybetmenize sebep oluyor. benden size tavsiye bütçeniz doğrultusunda bir akvaryum sahibi olmanız. [/QUOTE]

Garip bir teori. 10 yıla yakın yaşayabilen, 20cm den fazla boyutlara ulaşan, temiz suyu, geniş yüzme alanlarını seven bir balığın 2 litrelik bir hapishanede fazla yaşamayacıda olabilir belki..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oscar.Çevrim Dışı

Kayıt: 26/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 177
oscar.Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Şubat 2009 07:40
Balıklar, akvaryum hobisiyle uğraşan insanların hayatlarında çok şey ifade eder. Tabi ki bu herkes için geçerli genel bir kavram değildir.
İnsanlar neden balık beslerler? Genel olarak; onlarla ilgilenirken stres atmak, onların yaşam evrelerine tanık olmak ve ‘’ dekor ‘’ olarak balık besleriz.
 
Öncelikle fanus veya kavanozda genellikle hangi tür balıklar yaşatmaya çalışıyoruz. Ve bu balıkların ne gibi sorunlarla cebelleştiğini dilim döndüğünce anlatmaya çalışacağım.
Fanus veya kavanozda yaşatmaya çalıştığımız balıkların başında Japon balığı gelir. Japon balıkları 13 – 36 cm arası boylara ulaşabilen ve 14 – 24 derece arası sıcaklıkta yaşayan balıklardır. Genel olarak serin sulardan hoşlanırlar. Isıtıcı bulunmayan akvaryumda da beslenebilirler. Doğaları gereği akvaryumdaki kumu ağzına alıp tükürme gibi bir huyları vardır. Fanus veya kavanozda genellikle güzel görünmesi için renkli taşlar kullanıldığı için balıklar bu yaradılış huylarından vazgeçmek zorunda bırakılırlar.
Fanus veya kavanozda beslemeye çalıştığımız bir diğer balıkta Beta balığıdır. Beta balıkları 7 cm boya ulaşabilen ve 24 – 30 derece sıcaklıkta yaşabilen balıklardır. Herkes tarafından da bilindiği gibi labirent denen organları sayesinde havadan aldıkları oksijeni de kullanabilirler. ( tabi yaşadıkları su oksijen bakımından fakirse ) Bu özellikleri doğada yaşadıkları ortamda çok işlerine yarar. Kavgacı, asabi ve mağrur balıklardır. Seyir zevki açısından izlemesi en zevkli balıklardandır. Betalar fikrimce, Japon balıklarından daha da ‘’ bahtsız ‘’ balıklardır. Zaten bu ‘’ bahtsız ‘’ balıkların ömürlerinin büyük bir kısmı ya da tamamı plastik bardaklarda, kavanozlarda, fanuslarda geçer. Fanuslarda veya kavanozda asla canlı renklere sahip beta yetiştirilemez. Yüzgeçleri parça parça olur ve yüzgeçlerini bir yelpaze tamamen açamazlar. Fanusta veya kavanozda neredeyse hiç yüzmedikleri için akvaryumlara koyduğumuzda bir süre yüzdükten sonra ya dibe çökerler ya da benim betam gibi bir köşeye çekilirler. Fanusta ve kavanozda beslenen betalar çiftleşmek için enerji bulamazlar. Bulsalar bile genellikle çiftleşmeden sonra ölürler. Benim betamı akvaryumcudaki fanustan satın alıp, eve getirip de akvaryuma koyduğumda sevinçten çıldırmıştı ve hayatında yüzmediği kadar yüzmüştü. Tabi hayvan yüzmeye alışık olmadığı için bir süre sonra yoruldu. Şimdi ise gayet mutlu bir şekilde yaşıyor. Bu yazıyı yazarken gidip akvaryumun ışığını yakıp, balıklarımı ve bilhassa betayı seyrettim. Ne güzel bir yaratık yahu... Neyse konumuza geri dönelim.
Genel olarak fanus ve kavanozda beslenen balıklar bunlar. Ama bunların dışında daha da uç bir şekilde, fanus ve kavanozda Colisa lalia ( cüce gurami ), corydoras ( çöpçü ) vs. ve bunun dışında bitki bile yetiştirmeye çalışanlar var.
Fanusun bombeli yapısı ışığı kötü bir biçimde kırıyor ve balığın dışarıyı görmesini engelliyor. Balık devamlı huzursuz oluyor ve strese giriyor. Ayrıca fanus veya kavanozda su değişimi çok sık olacağından biyolojik denge diye bir şey söz konusu bile olamaz. Bilindiği gibi biyolojik denge olmaması ve stres balıklar için hastalık ( mantar, kuyruk çürümesi, beyaz benek vs... ) ve dolayısıyla ölüm demek... Ayrıca fanus veya kavanozda hasta bir balığı iyileştirmek neredeyse imkansız...
Bir canlıyı hiç memnun olmadığı bir yerde tutmak tam bir vicdan meselesi... Bir balığı fanus veya kavanozda yaşamaya zorlamak, bir insanı 3 metrekarelik bir yerde tutmak gibi bir şey... Yani bir nevi hücre...
Aşağıdaki resimleri aldığım sitede, resimleri yollayan şahısa da benzeri bir yazı yazmıştım. Zaten resimleri yayınlayan sitenin tasarımını değiştirip, güncelleme yapmışlar ve bu resimleri kaldırmışlar. Ama ben bu resimleri kaydetmiştim. Onları sizlerle paylaşacağım.
Benim diyeceklerim bu kadar... Bu yazıyı yaklaşık 2 saatte yazdım. Bu yazıyı okuma zahmetinde bulunanlara teşekkürler. Lütfen sizlerde bilgilerinizi ve görüşlerinizi belirtin. Farklı görüşte olanlar varsa lütfen sizlerde görüşlerinizi belirtin ki, bir şeyler tartışalım. Bana göre, tartışma insanı geliştirir.
Burada kimseye akıl vermek niyetinde değilim. Zaten o kadar akıllı ve ya bilgili de değilim. Ama bu güzel canlıları fanus yerine, 20 – 25 milyon verip ufak da olsa bir akvaryum alıp balıkları burada yaşatmak balıklar kadar sizi de sevindirecektir. Ama derseniz ki; ‘’ Ne yapacağım akvaryumu, balığı fanusta beslerim. Ölürse de, zaten balıklar ucuz yenisini alırım. ‘’ diye. O da sizle ve vicdanınız arasındaki ilişkidir. Belki hoyrat bir eleştiri olacak ama, bakamayacaksan bu hobiden vazgeçeceksin...
Son olarak, balıklarda onlara bahş edilen bir can taşıyorlar. Bunu acitasyon yapmak için söylemedim, gerçekten böyle düşünüyorum
 
bir forum da uzun-i isimli bir balık severin düşünçeleri....
murat.elmamali2009-02-24 07:44:04

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

burock444Çevrim Dışı

Kayıt: 23/02/2009
Mesaj: 2
burock444Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Şubat 2009 17:55
Bende tabii akvaryum almak isterim ama gelin siz onu anneme anlatın.. Neyse şu an 4. gün oldu balığım hala yaşıyor..Köpükler çıkarıp yukarı çıkmaya başlayınca suyun bir kısmını yeniliyorum..Bilgileriniz doğrultusunda bu balığım ölürse eğer betta beslemeyi düşünüyorum..
 
Cevap yazan herkese teşekkürler..
reis2009-02-24 21:03:44

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BonessÇevrim Dışı

Kayıt: 02/02/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 132
BonessÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Şubat 2009 18:13
[QUOTE=burock444]ya bende tabii akvaryum almak isterim ama gelin siz onu anneme anlatın.. :S . bilgileriniz doğrultusunda bu balığım ölürse eğer betta beslemeyi düşünüyorum..
 
Cevap yazan herkese teşekkürler..
[/QUOTE]

Öncelikle ben şunu belirtmeliyim ki camcıda yaptırabileceğin 15-20 litrelik bir akvaryum da Fanus ile maliyet olarak aynı olacaktır.. Yani fanus kesinlikle akvaryumdan daha ucuz bir şey değil.. Kapasitesine bakarsak tabiki.. Fanusa verdiğiniz 10 TL yi bir camcıya vermiş olsaydınız size en azından 20 litrelik bir akvaryum yapabilirdi..

Gelelim Betta'ya.. İnşallah olmaz ama olurda Japon'unuz da rahmetli olursa bence bu hobiye biraz ara verin derim.. En azından ufak bir akvaryum edinene kadar.. Biz genel olarak diyoruz ki Fanus'ta hiç bir balık yaşamaz, Betta da bir balık olduğuna göre Fanus'unuzda betta beslemenizde yanlış olacaktır..

Annenizi ikna etmek tabiki size kalmış bir şey, ama fanus ve iki balık almayı kabullenen bir anne eminim ki ufak bir akvaryuma da hayır demeyecektir..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

baytar1Çevrim Dışı

Kayıt: 07/05/2008
İl: Hatay
Mesaj: 790
baytar1Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Şubat 2009 20:59
[QUOTE=burock444]ya bende tabii akvaryum almak isterim ama gelin siz onu anneme anlatın.. :S ... neyse şuan 4. gün oldu balığım hala yaşıyor..köpürcükler çıkarıp yukarı çıkmaya başlayınca suyun bi kısmını yeniliyorum.. bilgileriniz doğrultusunda bu balığım ölürse eğer betta beslemeyi düşünüyorum..
 
Cevap yazan herkese teşekkürler..
[/QUOTE]
Fanusta "Balığım ölürse" demek vicdanınızı rahatlatıyormu?Bir canın üzerine bahse giriyorsunuz farkındamısınız?Aile konusunuda şöyle açıklayayım.Benim 60cm bir akvaryumum vardı.Baktımki balık öldürüyorum devamlı kirlilikle başa çıkamıyorum,90cm bir akvaryum hazırlattırdım.Akvaryumum 4 5 gün kaldı akvaryumcuda,çünkü evdekilerin tepki vereceğini biliyordum.Bir gün öğleden sonra ev boşken 60cmyi çıkardım arabayla götürdüm sonrada 90cmyi eve getirdim.2saat içerisinde herşey tamamlandı.Akşam bizimkiler geldiklerinde büyük akvaryumu görünce kızdılar tabii,ama onu da oradan kaldıracak güçleri yoktu.Yani olayı ailenize bağlayıp dehlize kapatılmış canlıların üstüne "ölürse bakarız çaresine" tarzı bahse girmeniz gerçekten çok yanlış ve üzücü bir durum.Mademki izin vermiyorlar kaldırırsınız fanusu akvaryum alana kadarda balık beslemezsiniz  hepsi bu yani.Bir hayvanı ölüme göndermektense hiç beslememeyi tercih etmelisiniz.O bir fanus daha alın diyen arkadaşta dalga geçiyor herhalde.
Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OrdiBukoÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]8845,1[/B]
Kayıt: 09/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 7743
OrdiBukoÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 24 Şubat 2009 22:44
Arkadaşlar lütfen üzerine gidip bu denli eleştirsel olmayalım yada olacaksak kendi geçtiğimiz aşamaları bir düşünelim. Burak bey, akvaryum alabiliyorsanız bir akvaryum alın eğer imkanınız şuan için yok ancak ilerisi için böyle bir şey düşünüyorsanız ve illa bir balık besleyecekseniz japon balığınızı iyade edip 1 adet beta alın. Sitedeki makaleleri ve forum içerisindeki başlıkları gezdikçe ne yapmanız gerektiğini daha iyi anlayacağınıza ve uygulayacağınıza inanıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FishbonesÇevrim Dışı

Kayıt: 11/11/2008
İl: Bursa
Mesaj: 381
FishbonesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Şubat 2009 03:09
[QUOTE=Rammsteinfans]Arkadaşlar lütfen üzerine gidip bu denli eleştirsel olmayalım yada olacaksak kendi geçtiğimiz aşamaları bir düşünelim. Burak bey, akvaryum alabiliyorsanız bir akvaryum alın eğer imkanınız şuan için yok ancak ilerisi için böyle bir şey düşünüyorsanız ve illa bir balık besleyecekseniz japon balığınızı iyade edip 1 adet beta alın. Sitedeki makaleleri ve forum içerisindeki başlıkları gezdikçe ne yapmanız gerektiğini daha iyi anlayacağınıza ve uygulayacağınıza inanıyorum.[/QUOTE]

Sercan kardeşim yanıtları okumadın galiba forumdaki değerli üyeler fanusta balığın hastalanacağı ve strese gireceğini söylüyor bende katılıyorum.Betanın japondan farkı nedir ?. Dayanıklı balık diye bardakta mı beslesin insanlar.!!.Ve ben geçtiğim aşamaların hiçbirinde fanusta yada plastik bir kapta balık beslemedim.!

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

baytar1Çevrim Dışı

Kayıt: 07/05/2008
İl: Hatay
Mesaj: 790
baytar1Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Şubat 2009 10:39
Sercan bey,eğer birey "balığım ölürse hallederim" diye cümleye başlıyorsa kesinlikle eleştirilmelidir,çünkü yaratılmış bir canlıya ömür biçmek ona yapılacak en büyük haksızlıktır.Forumda sık sık böyle yazılarla karşılaşıyoruz.Ve ben kesinlikle eleştirilmesi gerektiği taraftarıyım.Mert kardeşime de kesinlikle katılıyorum.Küçük hacim gerektiren Beta bile sözkonusu olsa akvaryumda beslenmelidir.Sözkonusu olan maddiyat ise fanusta balık beslemekle 30 40cm bir akvaryumda balık beslemek arasında çok da büyük bir fark oluşmaz.Ozaman beta da koyarsınız,veya güzelce bitkilendirip 3 4 tane küçük japon koyar boyları büyüyünce akvaryumcudan yine küçükleriyle takas edersiniz,
(birçok arkadaşım böyle yapıyor ve hem balıklarından sıkılma sözkonusu olmuyor hem de onları ideal bir ortamda yaşatmış oluyorlar)
yada 5 6 tane neon besler güzel bir renk bütünü oluşturursunuz.En azından lepistes,molly, gibi birçok seçeneğiniz olur.Ve bu akvaryumu da içine bitkisini kumunu akvaryumcuda koyduktan sonra küçük bir çocuk bile kaldırıp eve getirebilir,yarım saat içerisinde aktif duruma getirebilir.Böylece canlılar için "bi ölsün de bakarız" türünden cümleler kurmamıza gerek kalmazCinnet.
Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

OrdiBukoÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]8845,1[/B]
Kayıt: 09/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 7743
OrdiBukoÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 25 Şubat 2009 18:21
Mert bey, fanusta balığın hastalanacağı ve strese gireceği fikrine bir itirazım yok, fanusta balık beslenmesine karşı olduğumu forumdaki diğer yazılarımdan anlayabilirsiniz ve fanus da balık beslemediğimi de ama siz bu aşamayı yaşamamış da olsanız bu sitede bir çok arkadaş fanusta japon besleyerek başladılar bende yazımda akvaryum almasını eğer kısa zamanda böyle bir imkanı yoksa ve balık beslemekte o süre içerisinde ısrarcı ise Beta almasını önerdim! Diğer arkadaşların yaptıkları eleştiriler arkadaşımı bu hobiden soğutabilir sanırım bunu istemeyiz? Diğer bir ihtimal de sizi dinlemeyerek tekrar tekrar japon alması ve sürekli balıkların ölmesi şeklinde olacaktır ki sanırım bu betayı yaşatma ihtimalinden daha kötü!!! Ben arkadaşımı hobiden soğutmuyor, japon öldürmeye teşfik etmiyor sadece bilinçlenme ve imkanlarını ayarlama evresinde balık besleyecekse bu balığın Beta olmasını söylüyorum ve o balığa kötülük ettiğimi de düşünmüyorum çünki arkadaşın 200ml sudan alıp 5 litreye koyduğu Beta diğer balıklara olacağından daha az işkence görmüş olacaktır. Kısacası ben bir çok kötü ihtimal içinde kötünün iyisini seçiyorum! Ayrıca buna yönelik bana Beta fanusta beslenmez, siz 200mlden kurtarıp onu fanusta mı besliyorsunuz bu iyilik mi ve benzeri yorumlar rica ediyorum yapmayın akvaryum konusunda az çok bilgim, oldukça fazla tecrübem var ve kendi Beta'mı 180lt'lik bir bitkili akvaryumda besliyorum!

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir