Japon Balığı hakkındaki bilgilerinizi paylaşırmısınız ?
Gönderim Zamanı: 30 Kasım 2011 16:15
Merhaba
100 litrelik bir akvaryumum var. Vahşi lepistes ve beta besliyordum, lepisteslerimi bir arkadaşıma verdim. Beta balığımda uzunca bir süre yaşadıktan sonra öldü. Boyları ortalama 2-3 cm olan 5 adet japon balığı ve bir tanede vatoz aldım onun boyuda japonlara göre normal sayılır. Akvaryumun hikayesi böyle şimdi sorularımı sorayım.
1. Atman 100 şelale filtre ve ufak boy bir tanede iç filtre bu akvaryum için yeterli mi?
2. Akvaryum ısısını kaç derecede sabitlemem gerekiyor. ( Balıkları aldığım petshopdaki çalışan 26 derecede sabitle bir zararı olmaz dedi ama ben araştırma yaptıktan sonra zararlı olabileceğini düşündüm ve 24 derecede duruyor şu anda)
3. Hava motoru aldım, sürekli olarak çalıştırmıyorum. Şelale filtrenin ve iç filtrenin hava sirkülasyonu yeterli olurmu yoksa hava motorunuda çalıştırmam gerekirmi ? Çalıştırmam gerekirse gün içinde ne kadar süre ile çalıştırmam yeterli olur ?
4. Akvaryumun içinde plastik çiçek dekoru var 15 cm kadar bunun balıklara bir zararı olurmu ?
5. Balıkların rahatsızlanmaması için düzenli olarak kullanmam gereken bir ilaç varmı ? ( Dün bir tatlı kaşığı kadar turşular için kullanılan tuzdan attım akvaryumun içine bunun bir zararı varmı ? Eğer zararı yok aksine faydası var ise 100 litre akvaryum için bu miktar yeterlimi )
6. Petshoplarda satılan 1-2 liralık yemlerden (naylon poşet içinde satılan) veriyorum şu anda önerebileceğiniz hazır ve el yapımı yemleride öğrenmek istiyorum.
7. Akvaryum temizliğini ne kadar sürede ve nasıl yapmalıyım ?
Lütfen japon balığı bakımından anlayan arkadaşlar cevaplasın sorularımı. Konuyu açmamdaki amaç konuya herkesin farklı bir yorum katması petshoplardaki insanlar direk ticari amaçla cevap verdiklerinden onlara pek fazla güvenmiyorum. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 30 Kasım 2011 16:46
Öncelikle hayırlı olsun Özkan Bey, sorularınıza bilgimin yettiğince cevap vermeye çalışayım.
1- Bahsettiğiniz filtre saatte 160 lt suyu döndürüyor. Artı iç filtre var demişsiniz. Eğer idealini sorarsanız bu hacme uygun saatte 300 lt devir daim yapabilen bir dış filtredir. Hem daha zahmetsizdir hem de daha iyi sonuçlar alırsınız. Suyu berraklığı, bakım kolaylığı vs.
2- 20-ila 24 derece arası bir sıcaklıkta sabitleyin ben kendi akvaryumunda 22 derecede tutuyorum.
3- Hava motorunu sürekli çalıştırırsanız daha iyi ama illa şu saatlerde kapatacağım derseniz takdir sizin.
4- Plastik dekor hiç kullanmadım ama genel eğilim ilerleyen zamanlarda suya salınım yapıp balıkları zehirlediği yönünde. Japonlarla her bitki olmadığından (yiyorlar haylazlar) anubias tarzı kalın yapraklı bitkiler görselliği arttıracaktır.
5- İşler yolundaysa herhangi bir kimyasala gerek yok. Yalnızca balıklar için üretilmiş vitaminlerden veya bemiks ampül gibi eczanelerde satılan ampülleri kırıp yemlerine katarak verebilirsiniz. Tuzu yalnızca bazı hastalıklarda kullanıyorum.
6- Sera'nın tetranın ve belli başlı iyi markaların japonlara özel vitaminleri var. Bunların açıkları da satılıyor bazı peshoplarda. Bu yemlerden kullanırsanız daha iyi olur. Japonların kendilerine özel bir sindirim sistemleri olduğundan yemleri de onlara uygun olmalıdır. Protein ağırlıklı yemler soun çıkarabilir. Yemlemeden önce mutlaka yemi suda 3-4 dakika kadar ıslatıp öyle verin ki ileride hava kesesi gibi problemler olmasın. Ayrıca haftada en az bir kez balık başına 2 tane olmak üzere haşlanmış bezelyenin kabuğunu soyarak verirseniz hem balıkların çok mutlu olduğunu görürsünüz hem de sağlıkları açısından son derece zengin bu besini tüketmiş olurlar. Ayrıca japonların sıkça yakalandığı kabızlık belasından uzak tutmuş olursunuz balığınızı. Örneğin konserve bezelyenin suyunu iyice süzüp tuzundan arındırıp buzluğa atabilirsiniz. Haftada 1 veya daha fazla yeterli miktarda bezelyeyi buzluktan çıkarıp kabuğunu soyup balıklara verebilirsiniz.
7- Haftada bir veya en geç 15 günde bir dipten çekeceğiniz suyla %10- 20 arası su değişimi yapmanız tavsiye olunur. Ekleyeceğiniz su içme suyu veya musluk suyuysa ağzı açıp bir kapta en az 2 gün bekletilmiş olmalıdır.
Sağlıklı balıklar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2011 08:59
Cevaplarınız için teşekkür ederim.
- Balıklarım büyük ihtimalle beyaz benek hastalığına yakalandı bunu dün farkettim. Kuyruklarında çok ufak beyaz noktalar var hastalık heralde ilk kuyrukdan başlıyor ? (Yukarıda da belirttiğim gibi turşu tuzu atmıştım ilk başta bir tatlı kaşığı kadar dün akşam dozu biraz daha arttırdım ve 1 yemek kaşığı kadar tuz koydum.)
Hastalığı fark ettiğim tarih 01.12.2011 saat 19:30
Tedaviye başlıyacağım tarih 02.12.2011 saat 20:00 ( Tedavide ilaçların dozajını belirmenizde faydası olduğunu düşündüğüm için yazdım bu tarihleri )
- Hastalık tedavi sürecinde ısıyı arttırmam gerektiğini öğrendim. Isıyı kaç derecede sabitlemeliyim ?
- Tuz haricinde kullanmam gereken ilaçlarıda söylerseniz sevinirim.
Verdiğiniz cevapları biraz genişletmek istiyorum. (Daha doğrusu nokta atışı yapmak)
1. Dış filtre için önereceğiniz markalar nelerdir? Fiyatlarıyla birlikte yazarsanız sevinirim.
5. Bemiks ampül gibi ilaçlar dediniz. Dozajı ve tam kullanımını anlatırmısınız?
6. Annemin yazın buzluğa koydu bezelyeler işe yaradı. :) Dediğiniz gün akşamı balık başı ikişer tane olmak üzere kabuklarını soyarak balıklarıma verdim. Onlarda iştahlı bir şekilde yediler.
vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2011 12:59
Isıyı arttırmanızı önermem tedavi sürecine direk bir etkisi olmadığı gibi yüksek ısı balığın metabolizmasına uygun olmadığından bağışıklığı azalabilir.
İlaç olarak contra veya tetranın, seranın beyaz benek ilaçlarını kullanabilirsiniz. Kutusunda kullanılacak miktar belirtiliyor. Yalnız tedaviye bir an önce başlamınızı öneririm ne kadar geç kalırsanız o kadar kötü sonuçlar doğurur. Tedavi sırasında bol havalandırma olması ve filtreyi kapamanız aşırı yemleme yapmamanız önerilir.
1- Bütçenize uygunsa sırasıya; eheim veya fluval değilse jebo atman gibi markaların uygun modellerine yönelebilirsiniz. Aşağıdaki linkten fiyatla hakkında ortalama bir fikre sahip olabilirsiniz ancak en uygun fiyatlar mıdır bilmiyorum.
5- Bemiks ampülden bir tane kırıp yemleriyle birlikte bir kapta bekletebilirsiniz. Yemler vitamini emer ve balıklar bu vitamini almış olur. Haftada bir uygulayabilirsiniz.
Rica ederim sağlıklı balıklar ve geçmiş olsun.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir