Japon Balığı Bakımım Hakkında


DenizAtmacaÇevrim Dışı

Kayıt: 14/04/2021
İl: Ankara
Mesaj: 2
DenizAtmacaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Nisan 2021 09:09
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/230831/140420210900531.jpg[/IMG]


Öncelikle herkese merhabalar, sağlıklı ve iyi günler dilerim. Foruma daha bu sabah üye oldum gerekli yazıları okudum.
Geçen hafta Cuma günü 2 tane japon balığı aldım. Ancak satan kişi hem balıklara iyi bakmamış hem de bana satarken
bana gerekli olan bilgileri de vermedi. Sadece genel geçer bilgiler verip geçti. Sonradan fark ettiğim ve aslında yapmamam
gereken şeyler olduğunu gerek yerli, gerekse yabancı kaynaklardan araştırdım [B]ANCAK[/B] yine de aklımda kalan ve
emin olamadığım bazı durumlar var. Ayrıca, bu hobiye daha yeni başlamış biri olarakta öneri ve tavsiyelere de açığımki
bu nedenle bu başlığı açtım. Gerekli sorularımı forumda aradım ancak yarısı ya cevaplanmamış ya da soran kişi durum hakkında tam bilgi vermemiş.

Ayrıca Balıkları aldığım gün gerekli alıştırma ve temizlik kurallarına da uydum.

Su sıcaklığı, akvaryum aksesuar ve kum temizliği, ilaçlama gibi.

Yalnızca satan kişinin beni eksik bilgilendirmesinden ötürü suyunu acilen değiştirdim 2 gün önce. Çünkü balıklar nefes alamıyorlardı. Gittim bir motor aldım.

[B]SORULARIM[/B]

1- Beyaz balığım turuncu olana göre pek hareketli değil. Bunu sorma sebebim kendisinin akvaryumun solunda dipte uzun süre
boş durmasından kaynaklı ? Acaba sorun var mı ? Not: Bunu özellikle sabahları ve gün içerisinde yapıyor sonra tekrar hareketleniyor.

2-Balıklarımı sabah 9 ve öğleden sonra 3'te besliyorum bu uygun mu ? Bunu sormamın sebebi kimisi 1 kere, kimisi 2 kere diyor.

3-Arada bir akvaryumun sol camına çarpıp duruyorlar. Bunu ilgili sayfanızda okudum 7 farklı sebep belirtilmiş ama henüz acemi
olduğum için tam sebebini anlayamadım, yani suyun Ph gibi değerlerini bir indikatörle ölçmem gerekse eğer örneğin, nasıl/neyle ölçmeliyim ?

4-Balıklarım büyük ve çok dışkılıyor bu 2.soruda belirttiğim gibi diyetleriyle alakalı olabilir mi ya da yem ile ilgisi mi var ?

5-Ne sıklıkla onları ıspanak gibi diğer besinler ile besleyebilirim. İstediğim her zaman mı(öğün yerine) yoksa belli durumlarda mı ?

6-Bir japon balığını en iyi ortama veya bana alıştırma yöntemi nedir ? Forumunuzda bu süre 1 hafta ila 2 ay arası olarak belirtilmiş.

7-Önceden akvaryumda plastik bitki vardı ama işkillendiğim için (plastik sonuçta) o aksesuarı 2.gün çıkardım. Süs Plastik zarar verir mi ? (Evet diyeceğinize eminim ama yine de sormak istedim.)

8-Isıtıcı başlangıç için gerekli mi ? Yani artık Yaz aylarına girmeye başladık arada bir hava bozsa da. Eğer gerekli ise bir marka
öneriniz var mı ? Öğrenciyim o nedenle bütçem kısıtlı. Not: Kalirüfer'a yakınlar.

9-Beyaz balığımın sol arka tarafında biraz pulu dökülmüş. Bunu bu gün farkettim ancak suda pula rastlamadım. Muhtemelen
satıcı kaynaklı olabilir mi ?


Genelde hareketliler, beyaz olan biraz uyuşuk bazı zamanlar ama o da hareket ediyor. Akvaryumun her yerinde de yüzüyorlar.
Turuncu olan ise motorun su püskürttüğü yerde oynamayı seviyor. Yoksa başka bir şey mi bilmiyorum. Beyaz biraz utangaç ama
Turuncu beni görünce yanaşıyor. İkiside iyi anlaşıyor kendi aralarında. Genelde her ikisi akvaryumun solunda vakit geçiriyor. Fazla bunaltmamak için akvaryuma çok bir şey koymadım zaten.

[B]Kullandığım araçlar ve yem[/B]

Motor:

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/230831/140420210859361.jpg[/IMG]

İlaç:

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/230831/140420210849481.jpg[/IMG]

Mamaları:

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/230831/140420210900011.jpg[/IMG]

bunu bana dükkan sahibi verdi. İyi mamamıdır bilemem ama benim gibi yeni başlayanlar için idealmiş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AnilKclÇevrim Dışı

Kayıt: 11/02/2021
İl: Istanbul
Mesaj: 112
AnilKclÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Nisan 2021 10:06
Ilaci -ki kendisi metilen mavisi olur- neden kullanıyorsunuz. Karantina tankında kullanılması gerekir. Ana tankınızda kullanmayın.

Kumunuz neden renkli?

Bakteri kültürü oluşmuş bir tank gibi görünmüyor. Forumda azot döngüsü ile ilgili araştırma yaptınız mı?[EDIT]AnilKcl,2021-04-14 10:07:42[/EDIT]

Beğenenler: [T]229290,RyukinLoveTr[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

goldfishsever10Çevrim Dışı

Kayıt: 23/01/2021
İl: Balikesir
Mesaj: 1616
goldfishsever10Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Nisan 2021 10:17
Kurulumda cok hata var bunlar başlıca:
Yetersiz hacim akvaryum 1 japon icin bile yetersiz.
Renkli kum bunlar suya uzerindeki boya ve boyaların barindirdigi kimyasalları zamanla salarak balıkları zehirler.
Kullanlilan yemler kalitesiz. Daha kaliteli olsa iyi olur.
Ve en onemli konu azot döngüsü adli dongu yok. Akvaryum kurulduğu zaman hemen icine balık alınmamalı. Gerekli katkilar konup belirli bir sure beklenmeli.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BalikaskiÇevrim Dışı

Kayıt: 25/06/2020
İl: Istanbul
Mesaj: 13
BalikaskiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Nisan 2021 10:45
Öncelikle balıkların hayırlı olsun. Hacimle ilgili yorumlara takılma balıklar mutluysa sorun yok. Uzun zamandır bende japon balıgı besliyorum. Plastigi çıkartabilirsin. Isıtıcı gerek yok en azından yazın. Kumu değiltirirsen iyi olur değiştirmezsende bişey olmaz. Degiştirip japona uygun kumlardan alırsan bakteri oluşumu için daha iyi olur. Flitrede iyi görünüyor.Besleme günde bür kez de 2 kezde olur. Ama oldugunca az miktar ver. Günde 1 kez veriyorum ben az miktarda. Ispanak flan istedigin zaman verebilirsin ögün olarak. Çok ayrıntı düşünme balıkları kendi hallerine bırak. Zamanla toparlar hareketsiz balıkda. Hafta bir suyun yizde 30-40 degişim yapmayı ihmal etme. Pul yem seviyorlar. Ne versen yer japon. İlacı da kullanma.bu arada hasta oldugunu düşündügün japonun yemine ezilmiş sarımsaga bulaştırıp verince çok iyi geliyor.[EDIT]Balikaski,2021-04-14 10:50:29[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DenizAtmacaÇevrim Dışı

Kayıt: 14/04/2021
İl: Ankara
Mesaj: 2
DenizAtmacaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Nisan 2021 11:19
İlacı bana direkt kulanmam söylendi hatta suyunu her değiştirdiğimde.
Akvaryum şu an geçici (ödünç aldım.) haftaya 25 lt. akvaryum alacağım Cam ustası ile konuştum.
Renkli kumun zararlı olduğunu bilmiyordum çünkü satan kişi beni bu konuda uyarmadı.
Bitki konusunda ise onu alacağım yeni akvayum hazır olunca.
Teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BeyzPlÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 8822
BeyzPlÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Nisan 2021 11:23
Merhaba,
1. Balıkların hareketsiz olması genel olarak kendi karakterinden kaynaklı birşey değildir. Japon balıkları da tür olarak haraketsiz, az yüzen türler değildir. Yani balığın yüzmemesi, zaman zaman durgunlaşması türünden veya kendi karakterinden kaynaklı bir durum değil. Tamamen akvaryum ile ilgili. Akvaryum bu iki balığı beslemek için çok uygun durmuyor, bu da balığı strese sokuyor olabilir. Stres, akvaryum ortamının uygun olmaması dipte bekleme yada çok yüzmemelerine neden olur balıklarda.

2. Günde iki kere beslemek uygun olur. Az ama sık beslemek daha iyi deniyor. Şu andaki gibi günde iki öğün ile devam edersiniz siz. Ama ikinci öğünü biraz daha akşama alabilirseniz doğru olur gibi. Akşam vakti, sabah vaktinden daha fazla aç kalıyor bu şekilde balık. Ben sabah 10-11 gibi yemiyorum, akşamda 8-9 gibi.

3. Cama çarpma nedenini bilemiyorum. Ama ph ile ilgili deniyorsa tds metre, turnusol kağıdı veya akvaryumlar için üretilmiş olan test kağıtlarından alabilirsiniz.

4. Hayır bu balığın türü ile ilgili. Japon balıkları suyu biraz çok kirleten bir türdür. Yemleme ve yemleme sıklığı ile ilgisi de var tabi ama muhtemelen sizinkisi balık türü ile ilgili.

5. Ispanak, bezelye, havuç vb. sebzeleri haftada üç-dört öğün verebilirsiniz. Vereceğiniz günlerde sabah veya akşam öğünü kuru yem vermez, sebze verebilirsiniz. Veya o gün öğle vakti de bir öğün verip o öğünde sebze verebilirsiniz. Japon balıkları bitkisel beslenen balıklar olduğundan sebzeyi az veya belli başlı durumlarda vermek zorunda değilsiniz, dediğim gibi haftada 3-4 kere yemeleri faydalı olur.

6. Ortalama ve size alışması zaman alır. Akvaryuma genel olarak birinci hafta dolmadan alışır balıklar. Yem yemeye başlamaları, yüzmeleri yeni ortamlarına alıştıklarını gösterir. Benim tecrübe ettiğim kadarıyla, insandan korkmayan balık türleri onunla ilgilenen insana da alışıyor bir süre sonra. Buna en çok yemleme katkı sağlıyor, bir süre sonra balıkların sizi görünce su yüzeyine çıktığını görebilirsiniz. Bunun ne kadar sürede olduğunu söylemek zor. Sanki birkaç hafta sürüyordu.

7. Aslında plastik, boyalı, yapay şeyler suyu o kadar çok etkilemiyor. Suya koymak için üretilmiş bir malzeme suda bozulmaz, balıklar için üretilmiş bir malzeme balıklara zarar vermez. Çıkartarak iyi mi yaptınız, evet iyi yapmışsınız. Çünkü zararı olmaması doğru olduğunu da göstermiyor. Balıklar için en uygun ortam zaten doğada yaşadıkları ortamdır. Tam olarak onların ihtiyacına göredir. Akvaryumu da doğal ortamlarına, habitatlarıns göre kurmanız zorunludur. Çünkü akvaryumda yaşayacak canlılar onlar, sırf güzel gözüksün diye ihtiyaçlarını es geçip habitatlarına uygun olmayan bir tasarım yapmak doğru olmaz.

8. Isıtıcı başlangıçta veya ileride, her zaman gerekli bir ekipman. Almanız yerinde olacak bu nedenle. Hava durumunu açıp önümüzdeki günlere bakın, illa ki bir iki derece bile olsa havanın sıcaklığı oynuyordur. İşte bu oynama asıl riskli olan. Yoksa japon balıkları soğuk su balığı. Yazları zaman zaman ısıtmadan çok soğutmaya çalışıyor insanlar. Ama suyun ani ısı değişimlerini, olmadı sabah akşam farkını hissettirmemek için ısıtıcı kullanılması gerekiyor. Uygun fiyatlı arıyorsanız ikinci el ilanlarından smart veya atman marka ısıtıcılara bakabilirsiniz. 50w lık bir ısıtıcı olması yeterli olur.

9. Satan kişide olduğu sırada olmuş olabilir, evet. Siz takip edin orayı. Eğer mantarlaşma yani beyaz küf tarzı bir oluşum olursa fotoğrafını verdiğiniz ilacı akvaryumdan ayrı bir yerde uygularsınız.


Bu arada araştırdım demişsiniz, görmeniz lazımdı. Sorularda da sormayınca ek olarak söylüyorum. Akvaryum ortamı bu iki japon için uygun değil. Öncelikle oldukça ufak. Balıkların suyu çoğu türe göre fazla kirlettiğini söyledim. Ayrıca zaten uygun bir ortamda şu anki boyutlarının iki üç katına kısa bir zamanda çıkabilen türler bunlar. Balık başı en az 30 litre ayırarak yeni bir akvaryum temin etmeniz doğru olur. Şu anki akvaryumları belki 20 litre zor alıyordur. Ve hastalıkların, durgunlukların, ileride yaşarsanız eğer ölümlerin en büyük sebebi de küçük hacim olacaktır.
İlaç dediğiniz malzemeyi hastalık görmedikçe kullanmaktan kaçının. Metilen mavisi nedir, akvaryumda ne zaman kullanılır diye internette biraz araştırma yapın muhakkak. Her hastalığa kullanılmadığı gibi hastalık olmadığı zamanlar da hiç kullanılmaması lazım.
Yemin japonlara uygun olduğunu düşünmüyorum. Japonlar mide yapısı nedeniyle doğru ve kaliteli beslenmesi gereken türler. Bu nedenle verilen yemi kullanmayın. Hikari, ocean nutrition, NLS, dajana, tropical, sera, jbl gibi kaliteli markaların japon balığı için üretilmiş yemlerinden en az üç dört tanesini temin edip daha sağlıklı bir diyet uygulayın.

Beğenenler: [T]229290,RyukinLoveTr[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir