Japon akvaryumumdaki kayıplar...
Gönderim Zamanı: 04 Mart 2008 14:32
Akvaryumum 300 lt.14 adet japon balığım vardı.Yaklaşık 5 aydır bakıyorum ve gayet sağlıklı büyüyorlardı.Balıklar 10 cm civarında oldular.Günde iki kez tetra pond, sera vipan ve tetra diskus(haftada bir kez) ile besliyorum.Haftada düzenli olarak 5/1 oranında dip çekiyorum. Hiçbir katkı kullanmıyorum.
Ancak son bir aydır.4 adet balığımı yaklaşık 10 gün aralıkla kaybettim.Balıklar halsiz vaziyette yüzgeçlerini bırakıyor.2-3 gün içinde ölüyor.Şu an diğer balıklar da sıkıntı görünmüyor.Hastalık belirtisi olarakda başka hiçbir belirti gözlemlemedim.
Tetranın 5in 1 testini kullanıyorum. Hafta sonu dip çekmeden önce Nitrat 25 mg/lt. civarında çıktı.4/1 oranında su değişimi yaptım.Dış filtreyi (Tetra tec-1200)yaklaşık 3 aydır açmamıştım.Elyafı değiştirdim.Diğer malzemeleri çektiğim suda temizledim.Tekrar ölçüm yaptım ama gine 25 mg/lt.civarında çıktı. Test kiti beni hiçbir zaman tatmin etmedi ama...
Yardımlarınızı bekliyorum. Saygılar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2008 09:00
Selamlar Uygur bey;
Koi-keeper 2008-03-13 09:06:44
Öncelikle şunu belirteyim; Sazan grubu , malavi cichled türü ve discus bakanların ve küçük akvaryumda büyük balık bakanların dış filtrelerini ayda 1 temizlemelerini öneriyorum.
Ne olursa olsun dipte çekseniz dış filtrenizin içi, artık yeterli gelememektedir bunun sonucu amonyak , nitrik ve nitrata dönebilen bir döngü gerçekleşebilir.
Dip çekiyorum diyen arkadaşlar genelde bu konuyu yanlış anlıyor. Konusu açılmışken belitmekte yarar var. Akvaryumdan dip çekimi demek; akvaryum suyunu dipten çekmek demek değildir.
Kum pipetleriyle kumu havalandırarak suyu çekmek demektir. Uygur bey sizde bu şekilde yapmıyorsanız hemen kum pipetiyle kumu karıştırarak çekmelisiniz. Tabi dediğim gibi yapabiliyorda olabilirsiniz.
Sizin akvaryumda kafama takılan ve yapmanızı istediğim birkaç şey var.
Kumu; kum pipetiyle özelliklede akvaryumun ücra köşelerinden dip çekimi yapmanız.
Bu çekim sırasında 4'te 1 su değişikliği yapın fazlasına inmeyin. Ve bu olayıda 3 günde bir tekrarlayın(belli bir zamanda herzaman olmayacak)
Seranın nitrivec adlı ürününü akvaryumun ölçüsüne göre kesinlikle kullanın. Prospektüste yazan kadar kullanın.
Ve dış filtrenizi en geç 30-45 gün içerisinde yıkayın.
Dış filtenizin içinde neler var ?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2008 09:35
Ahmet bey dış filtremde Suyu elyaf karşılıyor.Hemen altında tetranın kendi süngeri ikinci sepette biobalı 3 sepette tekrar sünger ve dördüncü sepette ise subrast ve seramik halkalar var.Filtrenin akvaryum içindeki giriş borusundada kaba pislikleri içeri almaması mantığı ile sünger takılı.
Akvaryum tabanında belki japonlar için uygun değil ama kum yok.Çakıl var. Dip çekiminide sert bir plastik boru ile çakılların arasında gezdirerek yapıyorum ve tek bir yem,dışkı vs.artığı kalmıyor tabanda.Dediğim gibi haftada aksatmamak kaydı ile birkez yaklaşık 5/1 oranında yapıyorum.
Saygılar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2008 09:39
Şuan piyasada amonyak ve nitrat önleyici süngerler var. Bunlardan kullanabilirsiniz.
Ve ben sizin nitrivec kullanmanızı öneriyorum.
Haftalık bakımlarını aksatmıyor olabilirsiniz ancak 3 aylık temizlenmeyen dış filtre suyu iyice bozmuş sanırım. Hele bide su değişimi yapmasanız sanırım büyük kayıplarda verebilirdiniz.
Yakın zamanda su dengesine oturacaktır çünkü filtreniz kaliteli ve güzel bir motor. Nitriveci kullanın.
Saygılar....
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2008 10:12
Ahmet bey, ben ozaman ilk aşamada süngerleri değiştireyim.Nitrivec kullanayım.
Dış filtre temizliğinde Biobial ve subrastla, seramik boncukların sepetini dip çektiğim suda 3-5 sefer çalkalıyorum süngerleri bu suda yıkıyorum ve girişteki elyafı değiştiriyorum.Tankın kasasınıda yıkıyorum.Söküp takması en fazla 20 dakika kadar sürmekte. İşlem doğrumudur.Bir seneyi aşkın süredir yaptığım bu temizlikte az da olsa akvaryum suyu bir kaç gün hafif sisli bir görünüm almakta.Yaptığım işlemlerde ki yanlışlıktanmıdır.Yoksa normal bir durummudur.
Saygılar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2008 19:49
En üstteki yani girişteki elyafı her seferinde değiştirmenize gerek yok.
Siz her yeniledikçe elyafı, pislikleri yani o sis görünümünü yok etmesi için en fazla 4-5 gün geçebilir. Buda elyafın yeni olmasından kaynaklanıyor.
Eğer ayda bir yada 45 günde bir dış filtenizi yıkarsanız, bu elyafı 3 kere kullanabilirsiniz. Seranın ve Jbl'in elyafları gayet kalitelidir.
Saygılar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2008 20:58
Ahmet Bey bilgilendirmeleriniz için teşekkür ederim. Uygur Bey, sizede geçmiş olsun diyorum. Umarım birdaha kayıp yaşamazsınız.
Saygılar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 14 Mart 2008 08:16
Hikmet bey teşekkür ederim.Sağolun...
Ahmet bey vakit ayırdığınız için teşekkür ederim.Nitrivec siparişini verdim, umarım bugün elime geçer. Ayrıca;
bunların siparişini verdim.
Saygılar sunuyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2008 08:16
Nitrivec i kullanma talımatına göre 10 günde dozlamayı bitirdim.3-4 günde bir dip çektim.Yemlemeyi aşırı yapmadım.Dış filtredeki biobal ve sepetin birindeki süngerin yerine yukarıdaki ürünleri kullandım.
Fakat nitriveci kullanmamın 8. gününde bir kayıp daha yaşadım
Tetranın 5in 1 testinde Nitrit 0 , nitrat ise 25 mg/l seviyesinde olmasa da 10-25 arasında bir renk alıyor.Ama 25 mg/l ye yakın.
Yardımlarınızı bekliyorum.
Saygılar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Mart 2008 20:23
Selamlar tekrardan bir balığınızın daha ölmesine gerçekten üzüldüm hatırladığım kadarıyla sizin dipte kum yerine çakıl var. Ve büyük sanırım bu çakılların altları koyu kahrengengi yaptımı acaba.
Tabi yukarda söylediğim balığınızın ölme sebebi değil. Ben sizin kaybettiğiniz balığın farklı nedenden ölmesini düşünüyorum tabi uzun zamandır yüksek nitratla başa çıkmaya çalışan bir balık olduğundan bunun sonucuda olabilir.
Ve önceden balıklarınızın yüzgeçlerini saldıklarını yazmıştınız yani neşesiz diyelim eğer hala böyle bir şey söz konusu ise sera activant kullanmanızı önericem.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Mart 2008 08:31
Ahmet bey çakılların altında herhangi bir renk te oluşum olmadı.
Şu ana kadar 6 adet balığı kaybettim.Hepsinide birer birer ve 8-10 gün aralıkla kaybettim.
Balıkların hepside aynı şekilde 1. gün hareketlerde ağırlaşma yüzgeçleri aşağıya bırakma şeklinde 2. gün belirtiler biraz daha artıyor ve genelde 3. gün kaybediyorum.Balıklar bu dönemde(1.2. gün) genede yem yeme eğilimi gösteriyorlar.
Ama bu arada 2. bir balıkta herhangi bir belirti gözlemlemedim.Şu andada kalan 8 balığımda gayet sağlıklı görünüyor.
Saygılar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Mart 2008 09:29
Akvaryumunuzda tespit edemediğiniz bir mikrop bulaşmış gibi bu oldukça etkili olmalı ki son derece güçlü japon balıklarını bile kısa sürede öldürüyor. Tavsiyem son çare olarak tüm akvaryumu sıfırlamanız. Balıkları ayrı bir yere alın ve tüm akvaryumunuzdaki suyu boşaltarak yeniden doldurun bu sırada akvaryum tabanındaki çakıllarıda çıkararak yıkayın . Dış filtrenizi tamamen temizleyin ve malzemeleri dezenfekte edin. Bu oldukça zorlu ve yorucu bir iş ama böyle nedeni bilinmeyen ölümlerde gerçekten bu türden sıfırlamalara gerek olabiliyor. Umarım geri kalan balıklarınızdan ölen olmaz. Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Mart 2008 10:43
Volkan bey teşekkür ediyorum.
Sıfırlama işlemi için işin zahmeti benim için hiç önemli değil ama gerçekten doğru bir adım olacaksa kaçınılmaz çare bu olacak sanırım.
Dış filtremi nerdeyse sıfırlamıştım zaten ama komple temizlikle mi bu işi yapsa idim?
Şu bir hafta-10 günlük süreç için daha yüzeysel çözümler olursa onu denemek isterim.
Saygılar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir