İyi Bir Tanganyika Akvaryumu Nasıl Olur?


1111Çevrim Dışı

Kayıt: 10/03/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 51
1111Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Kasım 2015 15:03
İyi Bir Tanganyika Akvaryumu Nasıl Olur ?
Öncelikle Tanganyika gölü hakkında ufak bir bilgilendirme yapalım.
Tanganika Gölü Orta Afrika'nın en büyük göllerinden biridir.Afrika Kıtasının en büyük yeryüzü kırığı gölü olup, Kıtanın en derin gölü ve aynı zamanda, en büyük 2. gölüdür.Göl, 150 türden fazla balığı barındırır.Daha keşfedilmemiş bir çok balık türünün olduğu bilinmektedir.Tanganika Gölü, su yüzeyi olarak 782 m'lik rakımdadır.Göl alanı 32.893 km² olup, kıyı şeridi uzunluğu 1828 km'dir. Gölün orta kısmının derinliği 570 m, en derin yeri ise 1470 m ile kuzey kısmıdır.Kongo, Tanzanya, Zambiya ve Burundi göle kıyısı olan ülkelerdir.Kongo %45 ile ve Tanzanya %41 ile, Gölden en büyük payı alan ülkelerdir.
Kuzeyden bu göle açılan Ruzizi Nehri, gölün başlıca su kaynağıdır. Diğer su kaynakları ise Lufubu ve Malagarasi'dir. Göl'den doğan tek akarsu ise Lukuga'dır.Tanganika Gölü'nün yüzey sıcaklığı, 23-31 ° C arasındadır.Ancak balıkların bir çoğu, 24-29 ° C sıcaklığa sahip alanlarda yaşamlarını sürdürürler.Su sertliği 7-11 dh, Ph ise 7.8-8.8 aralığındadır.Bu bilgilendirmeden sonra gelelim uygun şartlarda kuracağımız akvaryuma..
AKVARUM KURULUMU:Tanganika Gölü'nde yaşayan balıkların boyutlar 5 cm-35 cm arasında değişmektedir.Seçimini, Tanganika cichlidleri üzerine yapacak akvaristler için, bulundurmaları gereken akvaryum büyüklüğü genel olarak 200 litreden az olmamalıdır.Akvaryum kurulumunda, tüm cichlidler için saklanacakları, kayalardan ve dekorlardan oluşturulmuş alanlar ve mağaralar yer almalıdır.
Akvaryum kurulumunda, Tanganika cichlidlerinin doğal ortamlarındaki yaşama biçimlerini, 2 bölüme ayırmak mümkündür.Daha gerçekçi ifadeyle, akvaryum oluşturmada, Tanganika Cichlidleri 2 ayrı kısımda incelenebilir:
1-Kayalık alanları seven türler ( Gölün Kayalık bölgelerinde yaşanlar):Akvaryumda kayalarla, mağaralar ve tüneller inşa etmek gerekir.Böylece hem yumurtlama için güvenli yerler, hemde baskın Tanganika cichlidlerden diğerlerinin saklanması için bölgeler sağlanmış olur.Genel kanı, akvaryumun kayalarla en az 3 gruplu mağaraların oluşturulmasıdır.Ancak, Kaya sakinleri için en doğru olan, her bir balığa saklanacak bir yer hazırlanmalıdır. Kaya Sakinlerine en güzel örnek Tropheus Moorii türleridir.
2-Kumluk alanları seven türler (Gölün kumluk bölgelerinde yaşayanlar):Akvaryum, kaya sakinlerinde olduğu gibi dizayn edilebilir.Ancak Yumurtlama olayı için, bu türlerde, dar mağaralara ihtiyaç vardır.Kum sakinleri için yetiştiricilik düşünen bir akvarist, akvaryumda mutlaka salyangoz kabuğu(Deniz Kabuğu) bulundurulmalıdır.Kumluk alanlarda yaşayan cichlidlerin yumurta süreci, bu kabuğun içinde gerçekleşecektir.
Her iki grupta da geniş akvaryumlar kullanılmalı ve her iki grubun akvaryum tabanında ph ve alkalinin dengesi açısından, kırık mercan kumu kullanılmalıdır.
SU KALİTESİ:Tanganika akvaryumlarının en önemli özelliklerinden birisi de , akvaryum su kimyasının tam değerlerinde tutulması ve kısmi su değişikliklerinin, hiç bir mazerete dayanmadan, düzenli olarak yapılmasıdır.Ancak kısmi su değişiklikler yaparken, suyun çok az miktarda ve aynı sıcaklık değerindeki, dinlendirilmiş su ile değiştirilmesi önerilir.Kısmi su değişikliklerinde haftada %20 su değişikliği genel kanı olarak bilinir.Oysa su değişimlerinde balıkların türü, akvaryumun büyüklüğü ve donanımı(Isı, Işık, Filtrasyon, Havalandırma) bu oranı değiştirecektir.
Toksit bileşiklerine; nitrit ve nitrata karşı çok duyarlı balıklardır.Toksit bileşiklerindeki artış, tanganika cichlidlerinin çabuk hastalanmasına sebep olur.Nitrit ve amonyak değerleri "0"olmalıdır.Nitrat 20 ppm nin altında olmalıdır.Akvaryum suyu iyi filtrasyon ile temizlenmelidir.Tanganika Gölü, akıntıların Malawi Gölündeki kadar olmadığı bir göldür.Bu yüzden, akvaryumda tek taraflı ve şiddetli akıntı verecek filtrelerden kaçınmak gerekir.Tanganika Balıklarınızın tahammül edebileceği su değerleri şöyledir:
Sıcaklık : 24 - 29 ° C
PH : 7.8 - 8.9
DH : 7 - 18
GH : 12 - 20
KH : 10 - 15
SOSYAL DAVRANIŞLAR:Tanganika Cichlidlerinin geneli agresif davranışlara sahip balıklardır.Akvaryumda kendi bölgelerinde, kendi sınırlarını belirlemek için birbirlerine karşı agresiftirler.Bu agresifliğin yaralayıcı etkilerini azaltmak için, akvaryumda saklanılacak alanlar oluşturulmalı, bir türden en az 10 'lu gruplar halinde bakılmalıdır.
Tanganika Cichlidleri, karma akvaryumlarda da diğer cichlid türleri ile tür özellikleri, mizaç, beslenme, su koşulları dikkatle incelenerek beslenebilir.Örneğin Malawi Cichlidlerle birleştirilip, karma bir tank oluşturulduğu çok görülmüştür.Ancak, malawi mbuna türleri ile aynı akvaryumda bulundurulmamalıdır.Burada seçicilikte dikkat edilecek husus, malawi türlerinden gelecek balıkların barışçıl mizaç sergilemesi olacaktır.
Bazı Tanganika cichlid türlerininde beslenme, davranış ve azami boyutlarındaki farklılık sebebiyle tek tür olarak beslenmesi önerilir.Örneğin,Julidochromis türleri diğer Julidochromislere karşı, aynı akvaryumda çok agresiftir.Karma tanklarda 1 erkek 1 dişi olarak, yada tek bulundurulmalıdır.
Ülkemizde, frontosa, tropheus, calvus, brichardi ve lelupi en popüler türlerdir.
BESLENME:Tanganika Cichlidler, beslenme özellikleri bakımından, Etobur, Otobur ve Omnivor olmak üzere 3 kısma ayrılırlar.Genellikle böcek larvaları , canlı ve dondurulmuş gıdalarla, piyasadaki imal gıdalarla besleme yapılabilir.Balıkların beslenme özellikleri, akvaryumda oluşturacağınız Tanganika türünü de belirler.Örneğin Tropheus türleri mutlak yosun ve sebze içerikli yemlerle beslenmelidir.Hazır gıdalarda tropheusların bu özelliğine dikkat edilmeli, sadece sprulina içerikli yemler kullanılmalıdır.Canlı yem ve protein ağırlıklı yemlerle beslenen tropheuslarda, bloat hastalığı kaçınılmazdır.
Tanganika cichlidler, tek tür yemlemede, verilen yeme eğilim duyarlar.Monoton besleme, balıkların gelişimini yavaşlatır.Tanganika cichlidlerinin tümünde yapılacak yemlemede tek tür değil, birçok çeşitte, farklı yemler kullanmada yarar vardır.Bu balıkları, hastalıklara karşı daha dirençli kılacak ve gelişmelerini hızlandıracaktır.
ÜRETİM:Tanganika cichlidlerin genelde, iyi bir beslenme ve yüksek su kalitesiyle üretimleri kolaydır.Önemli olan olgunluğa ulaşmış uyumlu bir çift yakalamaktır.Bu da ancak, genç balıkların 6-8'li gruplar halinde satın alınıp, büyüdükten sonra uygun çift edinmeleri ile gerçekleşir. Üreme olarak da balıkları ikiye ayırmak mümkündür.Birinci olarak Yumurtalarını dar mağara ve kabuk içinde kuluçka yapanlar,örneğin Altolamprologus, Lamprologus, Julidochromis gibi türler...Bu türlerde çift, saldırılara karşı yumurta biriktirdikleri bölgeyi savunacaktır.İkinci olarak da, ağızda kuluçka yapan balıklar, örneğin Cyphotilapia, Cyprichromis, Eretmodus ve Tropheus gibi türler.
Son olarak örneklerle anlatmaya çalıştığımız bu türler için genel olarak iki önemli detay ortaya çıkar..birincisi filtreleme sistemimiz.Unutmayın filtre bir akvaryumun kalbidir.O kötüyse işimiz her zaman zorlaşır.İkinci olan ise taze su.Tüm büyük üretici dostlarımız sayfalarda yada sosyal diğer paylaşım sitelerinde bu konu üzerinde durmuşlardır.Bu iki önemli detaydan sonra bize kalan tek şey beslemeye karar verdiğimiz türün özellikleri.Nasıl beslenir kayalık yada kumcu bölgelerimi sever maksimum büyüdüğü boy gibi detaylara dikkat edersek buna göre de güzel bir tank kurarsak bu hobiden keyif almayacağımız hiç birşey kalmaz diye düşünüyorum.
herkese saygılarımla...

Beğenenler: [T]150090,Gokay YAGAR[/T][T]81103,Kınayu[/T][T]172392,FYZOZBK[/T][T]76095,kibrit[/T][T]183701,Ayktakdmr[/T][T]60243,Fahrenheit[/T][T]112389,mehmetsoydan[/T][T]224912,RaSHaD[/T]
Teşekkür Edenler: [T]150090,Gokay YAGAR[/T][T]81103,Kınayu[/T][T]177109,Karakan1903[/T][T]163496,hemdoğan[/T][T]183701,Ayktakdmr[/T][T]60243,Fahrenheit[/T][T]112389,mehmetsoydan[/T][T]224912,RaSHaD[/T]
+1: [T]150090,Gokay YAGAR[/T][T]112389,mehmetsoydan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir