Iodotropheus Sprengerae(Paslı Ciklet)


aLkIn41Çevrim Dışı

Kayıt: 09/08/2007
İl: Kocaeli
Mesaj: 1101
aLkIn41Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2009 13:38

Iodotropheus Sprengerae

   Idotropheus Sprengerae malawi gölünün en güzel mbuna'larından biridir. Latince adı Idotropheus Sprengerae olmasına rağmen ülkemizde ''paslı cichlid'' veya ''kırmızı prenses'' olarak bilinir. Rengi pas rengini andırdığı için paslı cichlid denmiştir. Renkleri çok güzel olan bu balıkların davranışları orta derecede agresiftir. Paslı cichlid piyasada çok fazla bulunmamaktadır ve hobiciler tarafından fazla tercih edilmemektedir. Meraklı ve saldırgan olan bu balık bir o kadar da çevik ve hızlıdır. Kendi türlerine karşı agresif olmayan paslı ciklet başka türlere karşı oldukça kavgacıdır. Akvaryumlara renk katan bir cichlid türüdür. Seyretmesi ve beslemeside oldukça güzel ve keyif vericidir.

 
 

*Habitatı : Malawi gölünün tortulu ve kayalık bölgelerinde yaşarlar. Su sertliği alkalidir. Bu balığın besleneceği akvaryumlarda ph' ı düşürecek herhangi bir malzeme kullanılmamalıdır. Kum olarak midye kırığı veya mercan kırığı tercih edilmelidir.

*Beslenme : Omnivor beslenme türüne sahiptir. Hem otçul hemde etçil beslenebilir. Daha çok hayvansal yem ağırlıklı beslenmelidir. Canlı yem tavsiye edilmektedir. Etçil ağırlıklı beslenmenin yanında bitkisel beslenme unutulmamalıdır. Haftada 2 - 3 gün bitkisel beslenmesi gereklidir. Çok fazla hayvansal yem ağırlıklı beslemek balığın bloat olmasına sebebiyet verir.

*Davranış Biçimi : Genel olarak orta derecede agresiftir. Kendi türlerine karşı sakindir. Diğer türlere karşı orta derecede agresif bir balıktır ve kavgacıdır. Üreme dönemlerinde ise her balıkta olduğu gibi agresiftir. Fazla kalabalık olmayan karma akvaryumlarda beslenebilir.

*Sıcaklık : 23 - 28 derece arasında olmalıdır. (73 - 82 Fahrenayt olmalıdır)

*Akvaryum : Bol kayalık alanların ve mağaraların olduğu bir akvaryum tercih edilmelidir.

*Su Kimyası : Sert ve alkaline suları severler;

+Ph : 7.6 - 8.6 arasında olmalıdır.

+GH : 7 - 12 arası idealdir. ( GH : Genel Sertlik. Su içinde çözünmüş magnezyum(Mg) ve kalsiyum (Ca++) iyonlarının konsantrasyonlarına denir.)

+KH : 10 - 12 arası idealdir. En az 5 - 6 arasında olmalıdır. ( KH : Karbonat sertliğidir. Sudaki bikarbonat (HCO3) iyonlarının sudaki konsantrasyonunun bir ölçüsüdür. Karbonat sertliği akvaryum balıkları için tehlikeli olan ani ph değişikliklerine karşı tampon görevi yapar.)

*Cinsiyet Ayrımı : Dişi ile erkeğin renkleri hemen hemen aynıdır. Az da olsa dişinin rengi erkeğin renginden açıktır. Erkeklerin anal ve sırt yüzgeçleri dişininkilerine oranla daha uzun ve sivridir ayrıca erkeklerin anal yüzgecinde bulunan yumurta beneklerinin sayısı fazladır. Dişinin yumurta benekleri ise erkeğe oranla daha az veya hiç yoktur. Daha kesin bir cinsiyet ayrımı için anüs vent açıklığının kontrol edilmesi gerekir.

*Boy : 7 - 12 cm arasıdır.

*Üreme : Dişiler ağızda kuluçka yapar. Üreme olgunluğuna erişmiş bir balık 5 ile 60 arası yumurta dökebilir.

*En az akvaryum hacmi : İyi oluşturulmuş bir koloninin en az 150 - 200 litrelik bir akvaryumda bakılması gerekir.

Çiftleşme anı:
 
 
Ağzı dolu bir dişi:
 
 
Yavru bir paslı cichlid:
 

   Herkes tarafından uysal olarak bilinen bu balık aslında o kadarda uysal değildir. Diğer türlere karşı agresif ve kavgacıdır.

 
 
 

   Doğal ortamı malawi gölünün doğu sahilleri olan Rusty (Paslı) cichlid kolay üreyen bir türdür. 8 aylık bir gelişimden sonra anne ilk yavrularını verebilir. Yavru sayısı, balığın her yumurtlamasıyla ve tecrübe kazanmasıyla doğru orantılı olarak artar. Bunun yanında balığın bakımı, gelişimi, beslenmesi, su kalitesi(Ph, Gh, KH) yavru sayısı ve yavrulama süresinde çok fazla etkilidir. Bu durumları göz önünde bulundurursak bir paslı ciklet dişisi ortalama 5 ile 60 arası yavru yapabilir. Paslı cikletler'den oluşturulacak bir kolonide erkek sayısının az olması önemlidir. Oluşturduğunuz kolonide erkek sayısı dişi sayısına oranla fazla ise bu kavgalara sebebiyet verecektir. İdeal bir koloni 1 erkek 4 - 5 dişi gibi olmalıdır.

 

   Not: Bu makale şahsımdan ya da akvaryum.com’ dan izin almaksızın başka yerde yayınlanamaz.

Alkın Yılmaz

31/01/2009

aLkIn412009-02-01 11:37:30

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

wiwiwiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/03/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1605
wiwiwiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2009 21:01
Şu paslı gerçekten mükemmel balıklar. Bir zamanlar bende de vardı ama hiç kavgalarını görmedim. Tabi hepsi aynı olacak diy bir mecburiyet yok. Daha biraz önce Eminönünden geldim belki Paslı bulurum diye gitmiştim ama çok az vardı olanlarda pek sağlıklı görünmüyorlardı.
Elinize, emeğinize sağlık güzel bir bilgilendirme olmuş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Emre NarÇevrim Dışı

Kayıt: 13/10/2007
İl: Rize
Mesaj: 3138
Emre NarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Ocak 2009 21:11
Alkın, gayet başarılı bir çalışma. Eline sağlık. Teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

correct79Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/11/2007
İl: Kocaeli
Mesaj: 801
correct79Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2009 17:01
Bravo Alkın, güzel çalışma olmuş... emoricat2009-02-02 01:34:54

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir