İlk defa ciklet kusturdum. Çaresizim...


aykutka22Çevrim Dışı

Kayıt: 01/12/2012
İl: Edirne
Mesaj: 23
aykutka22Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2013 13:51
[VID]http://youtu.be/DKHyWwYm0eU[/VID]
[VID]http://www.youtube.com/watch?v=DKHyWwYm0eU&feature=youtu.be[/VID]


Az önce sarı prensesimi kusturdum, balığı çok hırpaladım gibi geliyor. İlk defa ciklet kusturuyorum. Balığıma bir şey olmasından da endişeliyim. Ağzındaki tüm yavru balıklar çıktı mı onuda bilmiyorum. Yavrular da 15 civarı. Sarı keseleri var, bir çoğuda hareket etmiyor, acaba öldüler mi?
Dişi SP'de yaklaşık 10 gündür yavru tankındaydı, şimdi ana tanka almak için alıştırıyorum. erkek hemen başına geldi. Dişi SP'nin çok bitkin olduğunu düşünüyorum. Sizce Ana tankta erkek onu hırpalar mı?
Yavruların olduğu akvaryumda dış filtremin araları bana biraz geniş gibi geldi, belli bir süre dış motor çalıştırmasam olur mu? Resimde gördüğünüz dış motor yerli üretimmiş markasını bilmiyorum. Kullanan var mı? Sizce ne kadar zaman sonra yavrular için tehlike oluşturmaz. Bayan çorabı geçireyim mi?
Anne için çok endişeliyim, yavruların yanına bıraksam daha mı iyi olur?
Bilgisini esirgemeyen tüm arkadaşlara şimdiden teşekkürler...
aykutka222013-01-26 13:52:43

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kadir_7Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1785
kadir_7Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2013 14:02
Merhaba, öncelikle anneyi ayıracak bir tankınız varsa bir süreliğine orada dinlenmeye alabilirsiniz. Eğer yoksa ana tankta saklanacağı alanları arttırın. Yavruların bulunduğu tankta dış ya da iç filtre şuan için yorucu olabilir. Onun yerine pipo filtre kullanmanızı tavsiye ederim. Ben Malawi beslediğim dönemler, 5 litrelik su bidonlarından yavruluk yapıp, yavrular iyice balık formunu alana kadar onun içinde büyütüyordum. İlk kusturmanız ve yüksek ihtimalle dişinin ağzında hala yumurta olabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

_uffuk_Çevrim Dışı

Kayıt: 08/08/2007
İl: Izmir
Mesaj: 38
_uffuk_Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2013 14:03
Aykut Bey dişiyi erkekten ayırın kendine gelene kadar. Ayrıca ağzında yavru kaldıysa yem yemeyecektir ve daha da halsiz düşer. Siz onu yavruların yanına alın. Ayrıca yavruların olduğu akvaryumda da çok hafif bir akıntı yapın. Fazla güçlü bir motor bağlamayın öldürürsünüz hayvanları. Su şartları uygunsa ölmezler merak etmeyin. Hayırlı olsun.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ELDESÇevrim Dışı

Kayıt: 14/07/2012
İl: Balikesir
Mesaj: 625
ELDESÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ocak 2013 14:04
Anneyi 1 gün süreyle balıkların yanında tutabilirsiniz.Daha sonra yavrularını yer.MAŞALLAH güzel güzel yavrularınız olmuş.Sabredin keseler gittiğinde inşallah sağlıklı balıklar olacaklar.Dişiyi koyabilirsiniz.Bir problem olmaz.İlk başlarda olsada sonra düzelecektir.Erkek üstünlüğünü ispatlayınca ve dişide kabul edinc ebir problem kalmayacaktır ;)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aykutka22Çevrim Dışı

Kayıt: 01/12/2012
İl: Edirne
Mesaj: 23
aykutka22Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2013 12:30
Dişi Sp'yi kusturma işlemim yaklaşık en az 3 dakika sürmüştür. Hepsini de kusturamamışım...
Dişi sp ana tankımda, erkek tarafından çok hırpalandı, bende yarım saat içinde yanından alıp, yavruların tankını sineklikle bölüp oraya koydum. Dişi SP' yaklaşık 24 saat saat sonra öldü. İlgiçtir, benim kusturamadığım yavruları kendi ağzından saldı ve sonra öldü. 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

_uffuk_Çevrim Dışı

Kayıt: 08/08/2007
İl: Izmir
Mesaj: 38
_uffuk_Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2013 03:45
Aykut Bey, yazık olmuş hayvana fakat bu deneyimden sonra öldürmezsiniz artık inşallah. Sp sert hayvandır, bu yüzden dişi çok hırpalandıysa erkekle aynı ortama koymayın bir müddet. Benim size tavsiyem; on gün sonra dişinizi kusturun, iki gün kadar ayrı bir yerde tutun, yem yemesi normalleşince ve kendine gelince erkeğin yanına salın. Başarılar diliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZaferixÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/10/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1038
ZaferixÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2013 01:33
Arkadaşım dişi balığın için geçmiş olsun, fakat kusturduktan sonra değil de keşke ağzı dolduğunda açsaydın konuyu da seni daha da bilgilendirseydik. Balığı kusturacaksan bir kuluçka makinen olmalı. Keseli yavruyu akvaryumda serbest olarak olarak durduğunu ilk sende görüyorum. Ayrıca dişi sayın mı az? Dişiyi hırpaladıysa dişi sayın az gibi olabilir. Arttırmanı tavsiye ederim. Bir de mağaralık bölgeler yaparsan, erkek sadece o dişiyle ilgilenmez ve dişin de dinlenmiş olur. Bence o dişi akvaryum dışında çok bıraktın diye öldü. Kustururken bir kaba 5-6 cm yüksekliğinde su dolduruyorum akvaryumdan. Dişiyi bu kaba alıp kustururken balığın dinlenmesi için, örneğin 30-35 saniyede bir kaba bırakıyorum hayvanı ki bu arada da kaptan elimle su alıp bırakıyorum oksijen oluşsun diye. Hayvan 5-10 saniye içinde kendine geldiği zaman da tekrar alıp kusturuyorum. Yanlış anlamayın lütfen sizi tenkit etmiyorum. Ken di tecrübemi paylaşıyorum sadece. Kusturduğum dişileri ana tank harici bir yere koymadım şu ana kadar ama, burada asıl nokta akvaryumumun bol kayalarla mağaralıklı olması ve dişi sayısının fazla olmasıdır. O balık kendine saklanacak bir yer bulur. Akşam kusturursanız sabaha da yem yemeye başlar. Siz kusturduğunuzda ağzında yumurta kalsa bile yem yiyebilir çünkü eskiye nazaran yumurta azaldığı için yem geçişi konusunda boşluk varsa balık yem yer.  Tekrar geçmiş olsun.Sağlıklı Hobiler ve Saygılar

Beğenenler: [T]175990,Ülkücü_50[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aykutka22Çevrim Dışı

Kayıt: 01/12/2012
İl: Edirne
Mesaj: 23
aykutka22Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2013 10:41
[QUOTE=Zaferix]Arkadaşım dişi balığın için geçmiş olsun, fakat kusturduktan sonra değil de keşke ağzı dolduğunda açsaydın konuyu da seni daha da bilgilendirseydik. Balığı kusturacaksan bir kuluçka makinen olmalı. Keseli yavruyu akvaryumda serbest olarak olarak durduğunu ilk sende görüyorum. Ayrıca dişi sayın mı az? Dişiyi hırpaladıysa dişi sayın az gibi olabilir. Arttırmanı tavsiye ederim. Bir de mağaralık bölgeler yaparsan, erkek sadece o dişiyle ilgilenmez ve dişin de dinlenmiş olur. Bence o dişi akvaryum dışında çok bıraktın diye öldü. Kustururken bir kaba 5-6 cm yüksekliğinde su dolduruyorum akvaryumdan. Dişiyi bu kaba alıp kustururken balığın dinlenmesi için, örneğin 30-35 saniyede bir kaba bırakıyorum hayvanı ki bu arada da kaptan elimle su alıp bırakıyorum oksijen oluşsun diye. Hayvan 5-10 saniye içinde kendine geldiği zaman da tekrar alıp kusturuyorum. Yanlış anlamayın lütfen sizi tenkit etmiyorum. Ken di tecrübemi paylaşıyorum sadece. Kusturduğum dişileri ana tank harici bir yere koymadım şu ana kadar ama, burada asıl nokta akvaryumumun bol kayalarla mağaralıklı olması ve dişi sayısının fazla olmasıdır. O balık kendine saklanacak bir yer bulur. Akşam kusturursanız sabaha da yem yemeye başlar. Siz kusturduğunuzda ağzında yumurta kalsa bile yem yiyebilir çünkü eskiye nazaran yumurta azaldığı için yem geçişi konusunda boşluk varsa balık yem yer.  Tekrar geçmiş olsun.Sağlıklı Hobiler ve Saygılar[/QUOTE]

Yazdıklarınızı tenkit olarak görmüyorum. İlginiz için teşekkür ederim. Forumdan ve internetten başka danışacağım bir bilgi kaynağı olmaması benim için eksi. Akvaryumumda yeteri kadar saklanmaya yer var. Linkte fotoğrafı var.
http://www.akvaryum.com/Forum/ciklet_akvaryumum-_oneri_ve_cevap_istiyorum_k638241.asp
Dişi-erkek sayım yeterli değil biliyorum. 5 tane sarı prenses aldım, akvaryumcu 1e-4d şeklinde verdi. Bunlardan sadece 1e-1d yetişkindi. Yetişkin dişide öldü. Geri kalan 3d'den 1'i erkekmiş, O'da yetişkin erkek tarafından öldürüldü. Şuan için akvaryumumda 1e-2dişi var. 2 dişininde birinden şüpheliyim O'da erkek olabilir. Çünkü her zaman kenarda, köşede saklanıp erkekten kaçıyor. Onunda fotoğrafını ekliyorum.

Hep bu şekilde, düşey olarak ısıtıcının kenarında saklanıyor. Yetişkin erkek, balık bu şekilde durdukça, diğer dişiyi kovalıyor.
Amacım bu yavrulardan 3-4 tane dişiyi ayırıp, büyük akvaryuma koymak istiyorum. Yavruları büyütemezsem, 2 tane dişi sp alacağım.
Tecrübesizliğim bana bir dişiyi kaybetmeye maloldu. Umarım yavruları öldürmem, bunun çinde tecrübesizim.
Şuan için yavrular sağlıklı görünüyor. Yavru tankında iç filtre var. Yavrular içine kaçar düşüncesi ile çalıştırmıyorum. Hava motorunuda daha çalıştırmadım. Hava kabarcıkları yavrulara çarpar ve öldürür diye korkuyorum. Hava motoru ve iç filtreyi ne zaman çalıştırmaya başlamalıyım ve attığım yemler altta birikiyor, onlar bitmeden yem atmalımıyım? (Yavru yemi aldım) Yavru akvaryumun temizliğini nasıl yapacağım? Belli bir oranda su eksiltip, yeni su mu eklemem zarar verir mi? Ne sıklık la yapmalıyım?
Teşekkürler....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZaferixÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 21/10/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1038
ZaferixÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2013 11:11
Öncelikle geçmiş olsun. 
120 litre tankınız yeterli. Balığınız çok korkmuşa benziyor. Ben de bu hobiye ilk başladığımda bu şekilde bir balığımı zamanla stresten kaybetmiştim. Baskın erkek sanırım baya agresif. 5-6 tane agresif erkek boyunda dişi almaya çalışın. Forumdan ilanlarda Edirne'den akvaryum hobisiyle uğraşan arkadaşlardan alırsanız dişileri daha sağlıklı olur.
Yavru tankınıza sakın iç filtre takmayın. Henüz keseleri kaybolmamış ve yüzebilecek kıvama geldikleri için şanslısınız. Aksi takdirde büyük ihtimal mantarlaşıp kaybolurlardı(yüzemeselerdi). Yavrular keselerinden tamamen arınıp, karın şişlikleri normale dönmeden yem yemeye başlamazlar. Eğer yem attıysanız bu şuanda sadece o akvaryumu kirletmekten başka bir işe yaramaz. Attığınız yemleri de 60 mm.lik bir şırıngaya 10 cm kadar bir hava hortumu takıp çektirme şansınız varsa iyi olur. Şu aşamada yavrulara sadece hava yeterli. Akvaryumculardan bir artemia kepçesi alırsanız (4-5 lira bişey sanırım) yavru tankınızdaki dipte oluşan pislikleri rahatça temizleme şansınız var.  İnşallah sorunsuz büyütürsünüz. 5-6 aydan önce çiftleşmezler. Sağlıklı Hobiler ve Saygılar Hocam

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PrincipalÇevrim Dışı

Kayıt: 20/04/2009
İl: Karaman
Mesaj: 242
PrincipalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2013 11:36
Ben kusturmaya karşıyım açıkçası. Bırakın hayvanlar nasıl biliyorsa öyle yapsın. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

_uffuk_Çevrim Dışı

Kayıt: 08/08/2007
İl: Izmir
Mesaj: 38
_uffuk_Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2013 13:23
Aykut Bey akvaryumda mutlaka bir hareket olsun. İç filtre şu an için güçlü gelir fakat pipo filtre tarzı birşey mutlaka kullanın. Ayrıca hayvanlar tam olarak gelişmeden de kesinlikle yem atmayın, attığınız tüm yemleri toplayın. Çok az miktarlarda dip çekimi yapıp taze su eklemeniz de yine faydalı olacaktır fakat dinlenmiş su koymaya özen gösterin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aykutka22Çevrim Dışı

Kayıt: 01/12/2012
İl: Edirne
Mesaj: 23
aykutka22Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2013 17:35
Pipo filtre ve 60 mm enjektör aldım. Yazılanları uyguluyorum. Teşekkürler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir