İlk akvaryumum; tabii ki japon.
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2012 18:13
Fotoğraf:
Boyut (cm): 40x25x18
Kapasite (litre): 18
Canlılar: 1 adet erkek fantail goldfish, Anubias barteri var. nana, spiral bambu
Malzemeler: EHEIM 2006 iç filtre, 2.5w->10w 2700k 86lm philips led ampul, roxin termometre, timer.
Akvaryum Bakımı: Haftada bir 1/3 su değişimi ve iki haftada bir filtre temizliği, eksildikçe su ekleme.
Kullanılan Yemler: Zaman zaman bir damla vitamin emdirilmiş yarım JBL sarı pond stick, TetraFin(granugreen bitinceye kadar kullanmıyorum), Sera Granugreen(Eheim yem makinesi ile günde 2 sefer 4-5 parça), haftada 1 bezelye(su değişiminden hemen önce) vezaman zaman pul yem (suyu çok kirletiyor).
Kullanılan İlaçlar ve/veya Katkılar: Sera Aquatan veya Tetra AquaSafe Plus (1 hafta dinlenmiş musluk suyu kullandığım için artık kullanmıyoum), Sera Bio Nitrivec, Tetra WaterClarifier, DeepFix Fishtavit, Metilen Mavisi(hiç gerek olmadı) veTuz(artık bitki var), Deepfloramin sıvı gübre.
crimson comet 2012-04-17 23:13:06
Boyut (cm): 40x25x18
Kapasite (litre): 18
Canlılar: 1 adet erkek fantail goldfish, Anubias barteri var. nana, spiral bambu
Malzemeler: EHEIM 2006 iç filtre, 2.5w->10w 2700k 86lm philips led ampul, roxin termometre, timer.
Akvaryum Bakımı: Haftada bir 1/3 su değişimi ve iki haftada bir filtre temizliği, eksildikçe su ekleme.
Kullanılan Yemler: Zaman zaman bir damla vitamin emdirilmiş yarım JBL sarı pond stick, TetraFin(granugreen bitinceye kadar kullanmıyorum), Sera Granugreen(Eheim yem makinesi ile günde 2 sefer 4-5 parça), haftada 1 bezelye(su değişiminden hemen önce) ve
Kullanılan İlaçlar ve/veya Katkılar: Sera Aquatan veya Tetra AquaSafe Plus (1 hafta dinlenmiş musluk suyu kullandığım için artık kullanmıyoum), Sera Bio Nitrivec, Tetra WaterClarifier, DeepFix Fishtavit, Metilen Mavisi(hiç gerek olmadı) ve
Gözlemlenen Isı: ~24
Işıklandırma: Günde 4 saat 19:00-23:00 arası
Merhabalar,
Uzun zamandır bir akvaryumum olsun istiyordum, geçen ay bu siteden de faydalanarak biraz araştırdım ve japon balığı akvaryumu kurmaya karar verdim.
Hem maliyeti fazla olmasın diye hem de akvaryumu koyacak tek yerim olduğu için yerine göre ölçülerde bir tank aldım. İleride (oldukça ileride) daha büyük, bitkili, neon veya başka cins tetra balığı beslemeyi düşünüyorum.
-Şu anki balığım japon olduğu için, sevdiğim küçük yapraklı bitkiler ve mossları tercih edemiyorum. Belki bir ara anubias nana eklerim diyorum fakat çevremdeki akvaryumcularda pek bitki bulunmuyor. Bir tanesinin bitki akvaryumu var o da ölmek üzere olan balıklarını bu akvaryumda ölüme terk ettiği için tercih etmiyorum.
-Dekor olarak da balığın içine rahat girip çıkabileceği ve saklanabileceği testi, çömlek gibi bir şey almak istiyorum ama onu da bulamıyorum.
-İlk zamanlarda hava motoru almıştım ama çok gürültülü (küçük bir matkap gibi) çalıştığı için ve iç filtrenin yüzeyde yarattığı dalgalanma yeterli olduğunu düşündüğüm için geri verdim. Ayrıca gereğinden fazla kuvvetli olduğu için hava baloncukları su yüzeyinden yukarı fazla sıçrayıp ampülü ıslatıyordu. Maliyeti düşük ve gürültüsüz bir model bulursam görsellik için almayı düşünüyorum. Bu arada iç filtrenin çıkışı arka cama doğru.
-Akvaryumun durduğu yer radyatöre oldukça yakın ama sıcaklıkta 1 dereceden fazla değişim olmuyor.
Şimdiye kadar 4-5 akvaryumcuya gittim; çoğunun akvaryum konusunda bilgisi yetersizdi. En çok bu siteden faydalandım, katkılarınız için teşekkür ederim. Akvaryumum ile ilgili konularda aklıma geldikçe yazmaya devam ederim, şimdilik hepinize sağlıklı balıklar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2012 19:27
Bence akvaryumu 25L ye çıkartman gerek. Ve hiç görsele önem vermemişsin. Kaya ve bitki ile akvaryuma biraz önem vermelisin.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2012 19:41
Güzel bir başlangıç yapmışsınız keşke lepistes ile başlasaydınız daha sonra canlı bitki ekleyebilirdiniz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2012 19:50
İyi günler tek balık için yeterli sayılabilecek bir hacme sahip akvaryumunuz.Su değişimini her hafta yaparsanız daha iyi olur birde yem miktarını biraz daha arttırmanızı tavsiye ederim.Bu arada filtreniz nasıl memnunmusunuz?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2012 23:43
[QUOTE=BerkeCTB]İyi günler tek balık için yeterli sayılabilecek bir hacme sahip akvaryumunuz.Su değişimini her hafta yaparsanız daha iyi olur birde yem miktarını biraz daha arttırmanızı tavsiye ederim.Bu arada filtreniz nasıl memnunmusunuz?[/QUOTE]
İlk aldığım atman (modeli hatırlamıyorum) iç filtreye göre gayet iyi. 8 desibel daha sessiz çalışıyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2012 18:14
Bugün akvaryumun suyunda bulanıklık gibi değil ama sanki hafif bir puslanma farkettim. Akvaryumu kurarken (1 aydan fazla oldu) taşları, toz kalmayıncaya kadar defalarca yıkamıştım ama zamanla salınım mı yapıyor acaba? Bir de bazı taşlarda da yeşil renklenmeler gördüm; yosun mudur? Yosun yiyen bir hayvan mı almalıyım?
Balık da yerinde durmuyor, anca yem yerken fotoğrafını çekebiliyorum. :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Şubat 2012 13:16
Suyun bulanıklığını tetra waterclarifier ile halletim ama iyice çoğalan dipteki yeşillenme için henüz bir şey yapamadım.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Şubat 2012 13:28
Öncelikle hayırlı olsun Hakan bey size tavsiyem testi vs koymamanız zaten japonlar pek girmezler testinin içine boşuna hacminizi daraltmayın.Yosun için elma salyangozu yada cüce vatoz alabilirsiniz yosunlanmayı önlerler birde ışıklandırmayı çok fazla yapmayın aşırı ışıklandırmada yosun oluşumunu tetikler.
@Lİ TOPLUKAYA 2012-02-10 13:31:57
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Şubat 2012 13:29
Tamamen berrak bir su içn bakteri populasyonunun yeteri düzeyde sağlanması gerekli,bu da biraz zaman alacaktır.Ayrıc filtr temizliğinide çeşme suyu ile değil akavryumdan aldıgınız su ile yaparsanız çok daha faydalı olacaktır.Taşlar üzerindeki yeşillenmeler yosundan kaynaklanıyor sanırım,ısıklandırmayı azaltmak cozum olabılır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Şubat 2012 13:33
Hayırlı olsun başlangıç olarak aldığın malzemeler baktım oldukça zengin biraraştırma ve profesyonelce malzemeler almışsın, ilerin senin çok açık. İleride zaten büyük tanklara geçeceğini belirtiyorsun. Testi almana gerek yok en az fiyatı 10 liradır, birde akvaryumun küçük kalabalık yapar balığın yüzme alanını daraltır içinede girip çıkmaz testinin japonlar çok çok minik yavruyken bir süre girerler büyünceye kadar sonra daha girmekten çekinirler. Büyüyünce içine girip çıkamayacak durumdada kalır strese girer sonra. Dip çekimini her hafta 1/4 oranıda yaparsan ve ekleyeceğin su akvaryum ısısıyla aynı olursa iyi olur bir derece yüksek bir derece fazla ısı pek sorun yapmaz.İlk kurduğunda puslanma olur fazla karıştırma zemini, çakıların kumun tozundan falan filan, sonrasında su oturdukça ilerleyen haftalarda kendileğinden düzelir. Sağlıklı balıklar.
mesutok 2012-02-10 13:40:12
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Şubat 2012 14:07
[QUOTE=@Lİ TOPLUKAYA] Öncelikle hayırlı olsun Hakan bey size tavsiyem testi vs koymamanız zaten japonlar pek girmezler testinin içine boşuna hacminizi daraltmayın.Yosun için elma salyangozu yada cüce vatoz alabilirsiniz yosunlanmayı önlerler birde ışıklandırmayı çok fazla yapmayın aşırı ışıklandırmada yosun oluşumunu tetikler. [/QUOTE]
Teşekkür ederim. Elma salyangozu veya cüce vatozu düşündüm ama çevremdeki akvaryumcularda (petshoplarda) olmadığı için bir ara eminöne gittiğimde bakıcam.
Akvaryumu kuralı1,5 ay oldu; acaba bakteri kültürü alsam mı? Filtreyi dediğiniz gibi akvaryumdan aldığım su ile temizliyorum. Hatta dün temizlerken aldığım su berraktı, filtreden de yemyeşil su aktı(tetra waterclarifierden sonra).
İlk başlarda daha iyi seyir sağlasın diye günde 12 saat ışıklandırıyordum, şimdi 8 saate düşürdüm.
[QUOTE=mesutok]
Hayırlı olsun başlangıç olarak aldığın malzemeler baktım oldukça zengin biraraştırma ve profesyonelce malzemeler almışsın, ilerin senin çok açık. İleride zaten büyük tanklara geçeceğini belirtiyorsun. Testi almana gerek yok en az fiyatı 10 liradır, birde akvaryumun küçük kalabalık yapar balığın yüzme alanını daraltır içinede girip çıkmaz testinin japonlar çok çok minik yavruyken bir süre girerler büyünceye kadar sonra daha girmekten çekinirler. Büyüyünce içine girip çıkamayacak durumdada kalır strese girer sonra. Dip çekimini her hafta 1/4 oranıda yaparsan ve ekleyeceğin su akvaryum ısısıyla aynı olursa iyi olur bir derece yüksek bir derece fazla ısı pek sorun yapmaz.İlk kurduğunda puslanma olur çakıların kumun tozundan falan filan, sonrasında su oturdukça ilerleyen haftalarda kendileğinden düzelir. Sağlıklı balıklar.
[/QUOTE]
Akvaryum araştırma, kurulum ve bakım aşamasında en çok sizin mesajlarınızın faydasını gördüm, çok teşekkür ederim.
İlk kurduğum hafta yarım boy cam kavanoz koymuştum akvaryuma ve balığın ara sıra içine girip oturduğunu gözlemliyordum. Suyun akışından yorulup dinleniyordu sanırım. Sonra filtrenin çıkışını arka cama verdim ve camın içinde gördüğü görüntü stres yapabilir diye kavanozu çıkarttım. Daha sonra da içine girip saklanabileceği, karanlık bir ortam bulabileceği testi almak istedim ama dediğim gibi malzeme (hatta balık ve bitki) temini konusunda sıkıntım olduğu için henüz bir şey alamadım. Almaktan da vazgeçicem gibi görünüyor.
Dip çekimini de dediğiniz gibi yaparım. Çakıl taşlarını sıcak su da kullanarak defalarca yıkamıştım ama 1 ay sonra bulanıklık olmuştu. Tetra waterclarifier kullanınca geçti. Bir daha da olmaz diye umuyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Şubat 2012 15:43
Tekrar merhaba.
-Su değişimini haftalık, filtre temizliğini iki haftalık yapmaya başladım. Suyun biyolojik olarak dengelenmesi için de sera bio nitrivec aldım ve su değişimi sırasında temizlediğim(akvaryum suyu ile) filtre ve süngerine uyguladım.
-Akvaryumun olduğu dolabın radyatör tarafına strafor ile izolasyon yaptım. En yüksek sıcaklıkta 1 derecelik düşüş gözlemledim ve sıcaklık 24 derece civarında; yine en fazla 1 derecelik(yavaş) değişim oluyor.
-Nihayet bir akvaryumcuda, aradığım "Anubias barteri var. nana" bitkisini buldum ve tankıma
koydum. Az ışık istediğinden ve dipteki çakıl taşlarında yosun problemi olduğu
için 12'den 8 saate indirdiğim ışıklandırmayı 6 saate indirdim tekrar. Yavaş
geliştiği için sudaki nitrat/nitrit döngüsüne çok da faydası olmuyormuş sanırım
fakat sadece görünümü bile akvaryuma hava kattı.
-Pul yemi pul-pul ve çok yavaş vermek gerektiği için artık
kullanmıyorum.
Sağlıklı balıklar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Mart 2012 00:31
Hakan Bey bır tek anubıas bıle akvaryuma ayrı bır hava katmıs gercekten.Yalnız anubıasın rızom kısmını kuma gommez ısenız daha ıyı olacaktır.Kucuk tanelı kumlarda curume baslıyor,buyuk tanelı kumlarda bır sorunla karsılasmadım ama sızde rızomlerı dısta kalacak sekılde koyarsanız daha ıyı olacaktır.Anubıas fazla ısıktan dolayı yaprakalrında yosun olusturmya baslayacaktır.6 saatlık bır ısıklandırma anubıas ıcın cok bıle olabılır,kumda kı yosunlarda bu ısıklnadırmadan kaynaklanıyorlar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Mart 2012 01:33
[QUOTE=adige42]Hakan Bey bır tek anubıas bıle akvaryuma ayrı bır hava katmıs gercekten.Yalnız anubıasın rızom kısmını kuma gommez ısenız daha ıyı olacaktır.Kucuk tanelı kumlarda curume baslıyor,buyuk tanelı kumlarda bır sorunla karsılasmadım ama sızde rızomlerı dısta kalacak sekılde koyarsanız daha ıyı olacaktır.Anubıas fazla ısıktan dolayı yaprakalrında yosun olusturmya baslayacaktır.6 saatlık bır ısıklandırma anubıas ıcın cok bıle olabılır,kumda kı yosunlarda bu ısıklnadırmadan kaynaklanıyorlar.
[/QUOTE]
Teşekkür ederim yorumunuz için. Anubiası dediğiniz gibi koydum, forumdan öğrenmiştim yine. Fakat aldığımda neredeyse hiç kökü yoktu. Akvaryumcunun verdiği ağırlıkla dipte tuttum. Şimdi epey kökleri uzadı, yeni yeni sürgünler verdi. Bugünkü dip çekimi sırasında ağırlığı çıkartıp rizomdan çıkan kökleri gömecektim ama biraz daha uzasınlar diye haftaya pazara bıraktım. Biraz daha taş eklemem de lazım. Yapraklarda da problem olmadı aldığım gibiler, sadece biraz boyları uzadı.
Taşlardaki yeşillenmeyi artık sorun etmiyorum çünkü aşırı yosunlanma olmadığı gibi, yeşillenmiş görüntüsü oturmuş olgun bir hava verdi. Fakat suyun yeşillenmesini bir türlü durduramadım. Su berraklaştırıcı çok iyi işe yarasa da, bir haftadan daha kısa süre içinde iç filtreyi temizlemek zorunda bıraktığı için pek kullanışlı değil. Tatlı su midyelerinin işe yaradığını öğrendiysem de bir yerden temin edemedim. İstanbul dışında satan var ama para gönderme ve canlı kargosu işleri zor geldiği için alamadım. Başka ne yapabilirim diye düşünürken aydınlatma durumunu düşündüm bir an: benim tasarruflu ampül tamam 8 watt(405lm) ama verdiği 38 watt !! Nasıl oldu da gözden kaçırdım bilmiyorum. Gerçi verdiği ışık gücü harcadığıyla aynı olan akkor ampul bulmak da zor ama yarın ilk iş elektrikçileri gezicem. Yaz saati uygulamasına geçince günde 4 saate indirdim aydınlatmayı ama yine de çözüm olmayacaktır.
Bu arada iç filtreler hakkında sitede makale varmış onu da atlamışım. Okuduktan sonra iç filtrem biyolojik filtrasyon sağlamıyordur diye pipo filtre ve hava motoru aldım. Gözle görünür bir fayda göremedim. Işığı istediğim gibi değiştirebilirsem çıkartıcam. Yeşil su sorunu olmazsa iç filtreyi 2 haftalık temizleyince yeterli geleceğini düşünüyorum. Bir de pipo filtreyi ekledikten sonra balığın pullarında deformasyonlar oldu ufak tefek 1-2 pul döküntüsü şeklinde. Çıkarınca geçer inşallah.
Bu hobiye başlayınca bir uçlu, insan hep daha fazlasını istiyor. İlk günden beri bitkili de bir tankım olsun istiyordum. Dayanamayıp nano akvaryum yaptırdım. Şimdi onunla ilgileniyorum daha çok. Bitki bulmak çok zor. Bulunca da aşırı pahalı. Kurulumu tamamlayınca su mercimeği yetiştirip japonun akvaryumuna eklerim diye düşünüyorum. Hem nitratı alsın hem gölge yapsın diye. Bakalım hayırlısı...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir