İguanalar (Önemli)
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2011 02:05
Merhaba;
İguana beslemek isteyen ve çoğunlukla internetten ya da pet-shoplardan aldıkları bilgilerle hayal kırıklığı yaşayarak hayvanlarının hastalanmasına, sakatlanmasına veya ölümüne neden olan arkadaşlara bilgi vermek isterim.
2007 yılının Mayıs ayından beri bir iguana besliyorum. İguanamın türü Güney Amerika iguanası. ( Pet-shoplarda çoğunlukla bu tür iguanalar görürsünüz.) Sırtı yeşil-mavi ve çıkıntıları koyu kahverengi olan, erişkin boyu 1,60 cm. kadar uzayan, çok iyi bir tırmanıcı, yüzücü olan, oldukça hassas, işitme duyuları çok gelişmiş, el ve ayak tırnakları gayet keskin bir türdür.
İguanalarla ilgili bilinmesi gereken en önemli husus; kesinlikle diğer evcil hayvanlar gibi olmadıklarıdır. Evinizde besleyebileceğiniz kedi, köpek, kuş, balık gibi hayvanlardan farklı olarak, iguanalar fazlasıyla dikkat, hassasiyet, eksiğe yer olmayacak yaşam koşulları ve masraf gerektiren hayvanlardır. Yani bir heves ya da farklılık oluşturmak maksadıyla iguana beslemek isteyen arkadaşlara, bir iguananın hevesiniz sonucu ölebileceğini hatırlatmak mecburiyetindeyim.
İguanalar son derece hesaplı ısı ve nem koşullarına ihtiyaç duyarlar. Gündüz sıcaklığın 26–32 derece ve gece sıcaklığın 22–26 derece olduğu ortam hazırlanması mecburidir. Ayrıca yaşadığı ortamın nemli tutulması ve havadaki nem oranının düşmeyecek şekilde ayarlanması da kesinlikle önemlidir. Bu kurallara riayet etmeyen arkadaşlar ya da iguanasını odada, evin ortalık yerlerinde, banyoda vb. yerlerde beslediğini söyleyen arkadaşlar, normal koşullarda 20 yıla kadar yaşayabilen iguanalarının ömürlerinden çaldıklarını bilmelidirler. Çünkü doğru yaşam koşullarının oluşturulmadığı durumlarda iguanalar hazım sorunları yaşamakta, vücut ısılarını korumak için dolaşımlarını kontrol edememekte ve solunum yolları iltihaplarına kadar varan sorunlar yüzünden, birkaç yılda ölmektedirler.
İguanalar kesinlikle ‘katı vejeteryan’ hayvanlardır. İguanalar yumurta, peynir, et, böcek vb. türde protein içeren besinlerle beslenemezler. Bu tür yiyeceklerin verilmesi, kısa sürede ölümlerine yol açar. Bağırsak floralarını oluşturan bakteri grupları, protein parçalama özelliğine sahip olmadığından, bir iguanaya verilen hayvansal herhangi bir besin, iguanın sindirim sisteminde tahribata yol açar. Tıpkı ısı-nem koşullarına uymayan arkadaşlar gibi, iguanasına böcek, kedi maması, yumurta, peynir gibi besinler veren arkadaşlar, sözde sevdiği hayvanın bütün sindirim sistemini alt üst ettiğini ve iguanasına acı çektirerek ölümüne yol açtıklarını bilmelidirler.
İguanalar bol miktarda yeşillik ve meyve ile beslenirler. Kara lahana, su teresi, marul, turp yaprağı, gü yaprağı, salatalık, havuç, dere otu, maydonoz, elma, armut, muz, kırmızı erik, çilek, kivi gibi sebze ve meyveler ana besinleridir. Ayrıca zaman zaman (ayda bir-iki kez ) pazı, pezik, lahana gibi besinler de verilebilir. Bunların çeşitliliğini her öğün tabağında korumak ve günde en az iki kez öğn hazırlamak, iguananın düzenli beslenmesini ve sağlıklı yaşamasını sağlar. Besinlerine haftada iki kez katacağınız çok az tuz da, hayati öneme sahiptir. Ayrıca eczanelerden bulabileceğiniz Calcidine toz da, kalsiyum ve mineral tuzları bakımından, iguananıza veremediğiniz destek besini sağlar.
Bir iguananın yaşadığı ortam gürültüsüz, mümkünse tenha ve kendi hakimiyet alanını belirleyeceği kadar genişlikte hazırlanmış, steril ve kapalı olmalıdır. Bu tanımı akvaryum olarak algılayan insanlar yüzünden, binlerce iguana cam kutularda işkence çekmektedir. Belki yavru bir iguana ( boyu 15-20 cm’ken ) alışma sürecinde fanus kullanılabilir. Ancak ilk yıldan sonra mutlaka fanus ya da akvaryum terk edilmelidir. Çünkü iguananın yaşadığı ortam mümkün olduğunca havadar, çeperlerine tırmanabileceği kadar yüksek ve gün içerisinde gezinebileceği kadar geniş tutulmalıdır. Bu tanıma en uygun ortam; yüksekliği 2.m’den az olmayan, genişliği asgari 1,5 m. Civarı, tel bir kafes düzenidir.
Terraryum ismi verilen ve sözde sürüngen barınağı olarak satılan kafeslere kesinlikle inanmamanızı öneririm. Çünkü iguana çok hızlı büyüyen, siz farkında olmadığınız zamanlar gayet hareketli, atik ve atılgan bir hayvandır. Piyasada satılan terraryumlar, uygun yaşam koşullarını sağlamaktan uzaktır. Bir terraryum iguananızı yaşatmaktan çok, bir yerden başka bir yere taşımak için kullanılabilir. Bunun dışında iguananız için mutlaka bir kendinizin ya da bir marangozun yapacağı yüksek ve geniş tel kafese ihtiyacını vardır.
İguanalar için mutlaka UV-A ve UV-B lamba kullanılmalıdır. Normal aydınlatma amacıyla kullanacağınız ampüllerde ya da florasan lambaların dışında, iguanaya güneş ışığından sentezlediği D vitaminini sağlamanız için, ‘mutlaka UV lamba’ kullanmanız’ şarttır. Bu tür lambaları piyasadan bulabilirsiniz. Ancak yine yapılan bir hata; bu lambaların azami 6 ay ömür olduğunun bilinmemesidir. Yani kafese taktığını bir UV lamba ömür boyu yanıp dursa da, esas ışık özelliğini 6 ay kadar korur. Bu yüzden haftada iki gün kullanacağızdan yola çıkarak, UV lambanızı azami 6 ayda bir değiştirmeniz mecburidir.
İguanalar ısıyla hazmederler. Yani besinleri sıcaklıkla sindiriler. Bunu sağlamak için mutlaka kaliteli bir ısıtıcı kayaya ihtiyaç duyulur. Tepesine astığınız lamba ya da ortam sıcaklığı yetmez. İguana besini aldıktan sonra ısıtıcı kaya üzerine çıkar, karnını kayaya dayar ve yaklaşık 30 dakika kadar hareketsiz bekler. Bu nedenle piyasada satılan kayalardan en az 20 cm2 büyüklükte ve en fazla 30w. Gerilime sahip bir kaya almanız gerekmektedir. Kayanın büyüklüğüne ve ısı gücüne önem vermezseniz, karnı yanıklarla dolu bir iguanayla yaşamak zorunda kalırsınız.
İguanalar yüzmeyi çok severler. Suyun altında 8 dakikaya kadar kalabilirler. Bu yüzden ayda en az iki kez, iguananızı yüzdürmelisiniz. Ancak küçük leğenlerde, kovalarda değil, evinizin küvetini paylaşmalısınız. Bu yüzmeler hem iguananızı keyiflendirir, hem de derisindeki parazitlerin temizliğini sağlar. Yüzme sonrası yumuşak havluyla kurulamanız ve vakit geçirmeden sıcak ortama almanız gerekir.
İguanalar son derece temiz hayvanlardır. Tamamen tüysüzlerdir, salyasızlardır. Günde bir kez ve çoğunlukla sabah erken saatlerde dışkılarlar. Dışkıları idrarlarıyla karışıktır. Yani bir iguana çiş yapmaz. Kakasıyla birlikte çişini de yapmış olur. Tahmin edeceğiniz gibi dışkısı bu yüzden oldukça suludur. Dışkıladıktan sonra derhal o noktadan uzaklaşır ve kendisini temiz tutar. İnsanlar için tehlikeli olabilecek Salmonella bakterisini barındıran dışkı sonrası temizlik sağlamak için, kafes yüzeyini gazete kağıdı gibi kolaylıkla toplayıp atabileceğiniz şekilde hazırlamanız mecburidir. Bazı arkadaşların kedi kumu, talaş vb. malzemeler kullanması sakıncalıdır. Çünkü kumu eşeleyen ya da talaşta hareket eden bir iguananın solunum yollarını oluşacak tozdan koruması imkansız olduğundan, kısa bir süre sonra iguanın enfeksiyon kapmasına neden olunur.
İguanalar evcil değillerdir. Bir iguana heveslisi için hayalkırıklığı yaşatabilecek bu gerçeğin iyi bilinmesi gerekir. Bir iguana asla evcil değildir ve hiçbir zaman evcil olmayacaktır. Kolunuza ya da omzunuza tırmanan ve hareketsiz duran bir iguana, bunları evcil olduğu için yapmaz. Bir iguanayı kedi köpek sever gibi sevemezsiniz. Bir iguanayı elinize alıp gezdiremezsiniz. Bunlara bir yere kadar tahammül eden iguananız kısa bir süre sonra hırçınlaşır ve sizden uzaklaşır. Eğer sevmek istiyorsunuz, fazla sık olmayan aralıklarla başını biraz okşamanız ya da kısa bir süre kucağınıza alıp beklemeniz yeterlidir. Bunların dışında sanki bir oyuncakla oynar gibi iguananızla oynamanız sakıncalı sonuçlar doğuracaktır.
İguanalar hassas hayvanlardır. Çevrelerindeki her şeyi fark eder ve çarçabuk tepki verirler. Pencereden bir esinti, aşırı gürültü, yaşadığı ortamdaki yer değişiklikleri gibi farklılıklara cevap verirler.
İguanalar küsen hayvanlardır. Yemek saatini geçirdiğiniz, uzun süre banyo ettirmediğiniz ya da çok sık dokunduğunuz bir iguana, size küsebilir. Bunu hareketsizliğinden, iştahsızlığında ya da saldırganlığından anlayabilirsiniz.
İguanalar güçlü hayvanlardır. Bir iguana, sadece tek parmağının tırnağından asılı vaziyette, günlerce bekleyebilir. Bu son derece esnek ve güçlü parmakları, tırnakları ve kas yapısı nedeniyledir. Elastiki omurga yapısı, sürtünme ve aşınmaya dayanıklı derisi, sert pulları ve son derece kaslı kuyruk sokumu yüzünden, bir iguanın saldırısı acı verici olabilir.
İguanalar kamçılar ya da ısısır. Doğal ortamlarında gizlenerek, kaçarak ya da kuyruk darbesi vurarak hayatlarını sürdüren iguanalar, eğer gizleneceği ya da kaçacağı ortamı bulmazsa, sizi kamçılar. Yaklaşık 50 cm.lik bir kuyruğun suratınızda patlaması, tahmin edeceğinizden daha acıdır. Ayrıca mika gibi renksiz ancak oldukça keskin dişleriyle ısırılabilirsiniz. Bu nedenle onları öfkelendirecek ya da kıstıracak davranışlardan kaçınılması mecburidir.
İguanalar sahibini tanırlar. İguana sahibini diliyle tanır. Elinizi ya da kolunuzu birkaç kez diliyle yoklaması ve sonra gözleri ile şeklinizi algılaması sonrası, bir iguana sahibini tanır. En sık gördüğü ve besin tabağını en sık değiştiren kimseyi, sahibi olarak algılar. Diğer insanlardan kaçan, onlara saldıran ya da küsen bir iguana, sahibine karşı bu davranışları sergilemez.
Son olarak;
-Yaz aylarında haftada en az üç gün güneşlenmeyen bir iguana, kemik yapısı bakımıdan her zaman zayıf kalacaktır.
-Kafalarının üstünde, ışık-gölge algılama yeteneğine sahip bir duyarga vardır.
-10 yaşına gelmiş bir iguana, yaklaşık 1,5 metredir.
-İguana için mineral ve vitamin takviyesi amacıyla ayda 2 kez B1,D1-D2 ve Fosfat içeren tabletleri ezip vermeniz gerekir. Yiyeceğine karıştırıp verirseniz alır.
-Gece 9-12 saat uyku almalarını karanlık ve yeterince nemli bir ortamda sağlamazsanız iştahı düşer ve hareketsizleşir.
-Cinsiyetleri bacaklarının altındaki deliklerden anlaşılır. Kabarık ve sayıca 9-12 arası değişen deliğe sahip olanlar erkek, sönük ve 3-7 arası deliği olanlar dişidir.
-İguanalar yumurtlayarak çoğalırlar.
-İki ayda bir tırnaklarını kesmez ya da kendi kendine törpüleyebileceği bir eğe taşı temin etmezseniz, tırnakları çeşitli yüzeylere takılarak kırılır, kopar ve kanar.
- İguanalar deri dökerler. 2-3 ayda bir bütün vücutları tamamen soyulur. Parça parça derileri dökülür.
- Kuyrukları çok sert çekilirse kopabilir. Ancak tekrar uzama özelliği vardır. Ne varki çıkan kuyruk daima siyah renkte kalacaktır. Üzeri pullanmayacaktır. Bazı arkadaşların kuyruk darbesi almamak için kuyruğunu bilerek kopardıklarını ya da kuyruklarına ağırlık bağladıklarını biliyoruz. Bundan daha utanç verici ne olabilir?
- Kendi sağlığınız için kafes temizliği amacıyla Disinfex Biocid-E jel kullanmanız ve temizlik sonrası ellerinizi ve kollarınızı Actoderm sıvı ile temizlemeniz hayati önem taşır. Kesinlikte çamaşır suyu vb. maddeler kullanmayın. İguananız bundan zarar göreceği gibi, temizlik sağlamış olmazsınız.
İguana almadan önce bu bilgileri değerlendireceğinizi ve hayvanınızın size ait bir eşya değil, ‘yaşayan bir varlık’ olduğunu bilmenizi umuyorum. İhtiyaçları olduğunu, ilgi ve hassasiyet beklediğini, masraflı ve zaman gerektiren bir hayvan olduğunu ekliyorum.
Malzeme seçimi, marka isimleri ve merak ettiğiniz her tür sorunuz için e.posta ile haberleşebiliriz.Şu an 3,5 yaşında olan Çirkin’in 2007 Temmuz ve 2010 Aralık fotoğraflarını da ekliyorum. Aradaki büyüme sürecine, kafes vb. ayrıntılara dair fotoğraflar bağlantıdadır.
muratserdar 2011-01-02 02:05:43
akvaryum.com üyelerinden sevgili Figen hanımın ricasıyla aşağıdaki bilgilerimi paylaşıyorum. Tüm hayvanseverlere sonsuz sevgiler.
İguana beslemek isteyen ve çoğunlukla internetten ya da pet-shoplardan aldıkları bilgilerle hayal kırıklığı yaşayarak hayvanlarının hastalanmasına, sakatlanmasına veya ölümüne neden olan arkadaşlara bilgi vermek isterim.
2007 yılının Mayıs ayından beri bir iguana besliyorum. İguanamın türü Güney Amerika iguanası. ( Pet-shoplarda çoğunlukla bu tür iguanalar görürsünüz.) Sırtı yeşil-mavi ve çıkıntıları koyu kahverengi olan, erişkin boyu 1,60 cm. kadar uzayan, çok iyi bir tırmanıcı, yüzücü olan, oldukça hassas, işitme duyuları çok gelişmiş, el ve ayak tırnakları gayet keskin bir türdür.
İguanalarla ilgili bilinmesi gereken en önemli husus; kesinlikle diğer evcil hayvanlar gibi olmadıklarıdır. Evinizde besleyebileceğiniz kedi, köpek, kuş, balık gibi hayvanlardan farklı olarak, iguanalar fazlasıyla dikkat, hassasiyet, eksiğe yer olmayacak yaşam koşulları ve masraf gerektiren hayvanlardır. Yani bir heves ya da farklılık oluşturmak maksadıyla iguana beslemek isteyen arkadaşlara, bir iguananın hevesiniz sonucu ölebileceğini hatırlatmak mecburiyetindeyim.
İguanalar son derece hesaplı ısı ve nem koşullarına ihtiyaç duyarlar. Gündüz sıcaklığın 26–32 derece ve gece sıcaklığın 22–26 derece olduğu ortam hazırlanması mecburidir. Ayrıca yaşadığı ortamın nemli tutulması ve havadaki nem oranının düşmeyecek şekilde ayarlanması da kesinlikle önemlidir. Bu kurallara riayet etmeyen arkadaşlar ya da iguanasını odada, evin ortalık yerlerinde, banyoda vb. yerlerde beslediğini söyleyen arkadaşlar, normal koşullarda 20 yıla kadar yaşayabilen iguanalarının ömürlerinden çaldıklarını bilmelidirler. Çünkü doğru yaşam koşullarının oluşturulmadığı durumlarda iguanalar hazım sorunları yaşamakta, vücut ısılarını korumak için dolaşımlarını kontrol edememekte ve solunum yolları iltihaplarına kadar varan sorunlar yüzünden, birkaç yılda ölmektedirler.
İguanalar kesinlikle ‘katı vejeteryan’ hayvanlardır. İguanalar yumurta, peynir, et, böcek vb. türde protein içeren besinlerle beslenemezler. Bu tür yiyeceklerin verilmesi, kısa sürede ölümlerine yol açar. Bağırsak floralarını oluşturan bakteri grupları, protein parçalama özelliğine sahip olmadığından, bir iguanaya verilen hayvansal herhangi bir besin, iguanın sindirim sisteminde tahribata yol açar. Tıpkı ısı-nem koşullarına uymayan arkadaşlar gibi, iguanasına böcek, kedi maması, yumurta, peynir gibi besinler veren arkadaşlar, sözde sevdiği hayvanın bütün sindirim sistemini alt üst ettiğini ve iguanasına acı çektirerek ölümüne yol açtıklarını bilmelidirler.
İguanalar bol miktarda yeşillik ve meyve ile beslenirler. Kara lahana, su teresi, marul, turp yaprağı, gü yaprağı, salatalık, havuç, dere otu, maydonoz, elma, armut, muz, kırmızı erik, çilek, kivi gibi sebze ve meyveler ana besinleridir. Ayrıca zaman zaman (ayda bir-iki kez ) pazı, pezik, lahana gibi besinler de verilebilir. Bunların çeşitliliğini her öğün tabağında korumak ve günde en az iki kez öğn hazırlamak, iguananın düzenli beslenmesini ve sağlıklı yaşamasını sağlar. Besinlerine haftada iki kez katacağınız çok az tuz da, hayati öneme sahiptir. Ayrıca eczanelerden bulabileceğiniz Calcidine toz da, kalsiyum ve mineral tuzları bakımından, iguananıza veremediğiniz destek besini sağlar.
Bir iguananın yaşadığı ortam gürültüsüz, mümkünse tenha ve kendi hakimiyet alanını belirleyeceği kadar genişlikte hazırlanmış, steril ve kapalı olmalıdır. Bu tanımı akvaryum olarak algılayan insanlar yüzünden, binlerce iguana cam kutularda işkence çekmektedir. Belki yavru bir iguana ( boyu 15-20 cm’ken ) alışma sürecinde fanus kullanılabilir. Ancak ilk yıldan sonra mutlaka fanus ya da akvaryum terk edilmelidir. Çünkü iguananın yaşadığı ortam mümkün olduğunca havadar, çeperlerine tırmanabileceği kadar yüksek ve gün içerisinde gezinebileceği kadar geniş tutulmalıdır. Bu tanıma en uygun ortam; yüksekliği 2.m’den az olmayan, genişliği asgari 1,5 m. Civarı, tel bir kafes düzenidir.
Terraryum ismi verilen ve sözde sürüngen barınağı olarak satılan kafeslere kesinlikle inanmamanızı öneririm. Çünkü iguana çok hızlı büyüyen, siz farkında olmadığınız zamanlar gayet hareketli, atik ve atılgan bir hayvandır. Piyasada satılan terraryumlar, uygun yaşam koşullarını sağlamaktan uzaktır. Bir terraryum iguananızı yaşatmaktan çok, bir yerden başka bir yere taşımak için kullanılabilir. Bunun dışında iguananız için mutlaka bir kendinizin ya da bir marangozun yapacağı yüksek ve geniş tel kafese ihtiyacını vardır.
İguanalar için mutlaka UV-A ve UV-B lamba kullanılmalıdır. Normal aydınlatma amacıyla kullanacağınız ampüllerde ya da florasan lambaların dışında, iguanaya güneş ışığından sentezlediği D vitaminini sağlamanız için, ‘mutlaka UV lamba’ kullanmanız’ şarttır. Bu tür lambaları piyasadan bulabilirsiniz. Ancak yine yapılan bir hata; bu lambaların azami 6 ay ömür olduğunun bilinmemesidir. Yani kafese taktığını bir UV lamba ömür boyu yanıp dursa da, esas ışık özelliğini 6 ay kadar korur. Bu yüzden haftada iki gün kullanacağızdan yola çıkarak, UV lambanızı azami 6 ayda bir değiştirmeniz mecburidir.
İguanalar ısıyla hazmederler. Yani besinleri sıcaklıkla sindiriler. Bunu sağlamak için mutlaka kaliteli bir ısıtıcı kayaya ihtiyaç duyulur. Tepesine astığınız lamba ya da ortam sıcaklığı yetmez. İguana besini aldıktan sonra ısıtıcı kaya üzerine çıkar, karnını kayaya dayar ve yaklaşık 30 dakika kadar hareketsiz bekler. Bu nedenle piyasada satılan kayalardan en az 20 cm2 büyüklükte ve en fazla 30w. Gerilime sahip bir kaya almanız gerekmektedir. Kayanın büyüklüğüne ve ısı gücüne önem vermezseniz, karnı yanıklarla dolu bir iguanayla yaşamak zorunda kalırsınız.
İguanalar yüzmeyi çok severler. Suyun altında 8 dakikaya kadar kalabilirler. Bu yüzden ayda en az iki kez, iguananızı yüzdürmelisiniz. Ancak küçük leğenlerde, kovalarda değil, evinizin küvetini paylaşmalısınız. Bu yüzmeler hem iguananızı keyiflendirir, hem de derisindeki parazitlerin temizliğini sağlar. Yüzme sonrası yumuşak havluyla kurulamanız ve vakit geçirmeden sıcak ortama almanız gerekir.
İguanalar son derece temiz hayvanlardır. Tamamen tüysüzlerdir, salyasızlardır. Günde bir kez ve çoğunlukla sabah erken saatlerde dışkılarlar. Dışkıları idrarlarıyla karışıktır. Yani bir iguana çiş yapmaz. Kakasıyla birlikte çişini de yapmış olur. Tahmin edeceğiniz gibi dışkısı bu yüzden oldukça suludur. Dışkıladıktan sonra derhal o noktadan uzaklaşır ve kendisini temiz tutar. İnsanlar için tehlikeli olabilecek Salmonella bakterisini barındıran dışkı sonrası temizlik sağlamak için, kafes yüzeyini gazete kağıdı gibi kolaylıkla toplayıp atabileceğiniz şekilde hazırlamanız mecburidir. Bazı arkadaşların kedi kumu, talaş vb. malzemeler kullanması sakıncalıdır. Çünkü kumu eşeleyen ya da talaşta hareket eden bir iguananın solunum yollarını oluşacak tozdan koruması imkansız olduğundan, kısa bir süre sonra iguanın enfeksiyon kapmasına neden olunur.
İguanalar evcil değillerdir. Bir iguana heveslisi için hayalkırıklığı yaşatabilecek bu gerçeğin iyi bilinmesi gerekir. Bir iguana asla evcil değildir ve hiçbir zaman evcil olmayacaktır. Kolunuza ya da omzunuza tırmanan ve hareketsiz duran bir iguana, bunları evcil olduğu için yapmaz. Bir iguanayı kedi köpek sever gibi sevemezsiniz. Bir iguanayı elinize alıp gezdiremezsiniz. Bunlara bir yere kadar tahammül eden iguananız kısa bir süre sonra hırçınlaşır ve sizden uzaklaşır. Eğer sevmek istiyorsunuz, fazla sık olmayan aralıklarla başını biraz okşamanız ya da kısa bir süre kucağınıza alıp beklemeniz yeterlidir. Bunların dışında sanki bir oyuncakla oynar gibi iguananızla oynamanız sakıncalı sonuçlar doğuracaktır.
İguanalar hassas hayvanlardır. Çevrelerindeki her şeyi fark eder ve çarçabuk tepki verirler. Pencereden bir esinti, aşırı gürültü, yaşadığı ortamdaki yer değişiklikleri gibi farklılıklara cevap verirler.
İguanalar küsen hayvanlardır. Yemek saatini geçirdiğiniz, uzun süre banyo ettirmediğiniz ya da çok sık dokunduğunuz bir iguana, size küsebilir. Bunu hareketsizliğinden, iştahsızlığında ya da saldırganlığından anlayabilirsiniz.
İguanalar güçlü hayvanlardır. Bir iguana, sadece tek parmağının tırnağından asılı vaziyette, günlerce bekleyebilir. Bu son derece esnek ve güçlü parmakları, tırnakları ve kas yapısı nedeniyledir. Elastiki omurga yapısı, sürtünme ve aşınmaya dayanıklı derisi, sert pulları ve son derece kaslı kuyruk sokumu yüzünden, bir iguanın saldırısı acı verici olabilir.
İguanalar kamçılar ya da ısısır. Doğal ortamlarında gizlenerek, kaçarak ya da kuyruk darbesi vurarak hayatlarını sürdüren iguanalar, eğer gizleneceği ya da kaçacağı ortamı bulmazsa, sizi kamçılar. Yaklaşık 50 cm.lik bir kuyruğun suratınızda patlaması, tahmin edeceğinizden daha acıdır. Ayrıca mika gibi renksiz ancak oldukça keskin dişleriyle ısırılabilirsiniz. Bu nedenle onları öfkelendirecek ya da kıstıracak davranışlardan kaçınılması mecburidir.
İguanalar sahibini tanırlar. İguana sahibini diliyle tanır. Elinizi ya da kolunuzu birkaç kez diliyle yoklaması ve sonra gözleri ile şeklinizi algılaması sonrası, bir iguana sahibini tanır. En sık gördüğü ve besin tabağını en sık değiştiren kimseyi, sahibi olarak algılar. Diğer insanlardan kaçan, onlara saldıran ya da küsen bir iguana, sahibine karşı bu davranışları sergilemez.
Son olarak;
-Yaz aylarında haftada en az üç gün güneşlenmeyen bir iguana, kemik yapısı bakımıdan her zaman zayıf kalacaktır.
-Kafalarının üstünde, ışık-gölge algılama yeteneğine sahip bir duyarga vardır.
-10 yaşına gelmiş bir iguana, yaklaşık 1,5 metredir.
-İguana için mineral ve vitamin takviyesi amacıyla ayda 2 kez B1,D1-D2 ve Fosfat içeren tabletleri ezip vermeniz gerekir. Yiyeceğine karıştırıp verirseniz alır.
-Gece 9-12 saat uyku almalarını karanlık ve yeterince nemli bir ortamda sağlamazsanız iştahı düşer ve hareketsizleşir.
-Cinsiyetleri bacaklarının altındaki deliklerden anlaşılır. Kabarık ve sayıca 9-12 arası değişen deliğe sahip olanlar erkek, sönük ve 3-7 arası deliği olanlar dişidir.
-İguanalar yumurtlayarak çoğalırlar.
-İki ayda bir tırnaklarını kesmez ya da kendi kendine törpüleyebileceği bir eğe taşı temin etmezseniz, tırnakları çeşitli yüzeylere takılarak kırılır, kopar ve kanar.
- İguanalar deri dökerler. 2-3 ayda bir bütün vücutları tamamen soyulur. Parça parça derileri dökülür.
- Kuyrukları çok sert çekilirse kopabilir. Ancak tekrar uzama özelliği vardır. Ne varki çıkan kuyruk daima siyah renkte kalacaktır. Üzeri pullanmayacaktır. Bazı arkadaşların kuyruk darbesi almamak için kuyruğunu bilerek kopardıklarını ya da kuyruklarına ağırlık bağladıklarını biliyoruz. Bundan daha utanç verici ne olabilir?
- Kendi sağlığınız için kafes temizliği amacıyla Disinfex Biocid-E jel kullanmanız ve temizlik sonrası ellerinizi ve kollarınızı Actoderm sıvı ile temizlemeniz hayati önem taşır. Kesinlikte çamaşır suyu vb. maddeler kullanmayın. İguananız bundan zarar göreceği gibi, temizlik sağlamış olmazsınız.
İguana almadan önce bu bilgileri değerlendireceğinizi ve hayvanınızın size ait bir eşya değil, ‘yaşayan bir varlık’ olduğunu bilmenizi umuyorum. İhtiyaçları olduğunu, ilgi ve hassasiyet beklediğini, masraflı ve zaman gerektiren bir hayvan olduğunu ekliyorum.
Malzeme seçimi, marka isimleri ve merak ettiğiniz her tür sorunuz için e.posta ile haberleşebiliriz.Şu an 3,5 yaşında olan Çirkin’in 2007 Temmuz ve 2010 Aralık fotoğraflarını da ekliyorum. Aradaki büyüme sürecine, kafes vb. ayrıntılara dair fotoğraflar bağlantıdadır.
Elbette bir iguana için bunca emek, özen, zaman ve sevgi ayırdıktan sonra apansız sürünüp bacaklarınızdan başlayarak omuzlarınıza kadar tırmanması, kuyruğunu boynunuza dolayarak kalması ve çoğunlukla etrafa öfkeli, umarsız ya da ilgisiz bakışlarla bakarken, sizi tanıyıp kafasını yukarı aşağı sallayan bir 'dinazor' edasıyla yaklaşmasının zevki de anlatılmaz, yaşanır.
( diğer fotoğraflar, barınma alanı ve malzemeler için ) http://www.dosya.tc/download/22E40O/_irkin.zip.html
Sevgiler.
Murat Serdar Arslantürk
msarslanturk@yahoo.com
Sevgiler.
Murat Serdar Arslantürk
msarslanturk@yahoo.com
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2011 23:30
Paylaşım için teşekkürler üstad yanlız bu hayvan doğada bırkılsa daha güzel olacak, gerçekten bazı canlılar doğal ortamında kalmalı iguanalarda bunlardan bence ama arz-talep saçmalığı burdada gün yüzüne çıkıyor. zeus1981 2011-01-03 00:43:14
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2011 01:30
Haklısınız. Ancak koşullarını tabi ortamına en yakın şekliyle sürdürmeye çalışıp, alelade bir evcil hayvandan ziyade, doğal haliyle yaşayabilmesine olanak sağlamak için çaba sarf ediyorum.
Seviyorum bu hayvanı. Efendi, ağır, düzgün bir duruşu var. :)
Sevgi ve selamlar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2011 21:57
Bende de var bir tane. 1 ay kadar oldu ancak bugün hiç hareket etmedi ve yemek yemedi. Dün ona banyo yaptırmıştım, acaba nasıl bir sorunu var? Yardım ederseniz çok sevinirim.
f.torres 2011-01-21 17:34:41
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir