İç Parazit Hastalığı Hakkında Yöntemler (derleme)


FurkancngrÇevrim Dışı

Kayıt: 26/02/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 170
FurkancngrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2017 03:06
Herkeze merhaba [:)]
Bu konuyu açma sebebim;iç parazit hastalığının balıklarıma uzun bir süre tebelleş olması ve çabalarım sonucu hastalıktan kurtulmam.
Forumda iç parazit hakkında çok fazla bilgi var. Bunlar çok işime yaradı fakat hepsini yapboz parçası gibi birleştirmem zor oldu ve zaman aldı. Haliyle geçen zamanda bilgisizlik insanı telaşlandırıyor. Yapılacak müdahaleleri erkenden öğrenip uygulamak daha yararlı oluyor...
Kısaca bu konuda iç parazitle mücadele eden arkadaşlara, forumdan ve internetten aldığım kaynaklarla yardımcı olmaya çalışıcağım.

[B]Bu hastalıkta erken tehşis hayati rol oynuyor.[/B] Eğer balığınızın iç parazit olduğu kanısına vardığınızda hayvancağız bu şekilde ise geç kalınmış olabilir.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/194839/060320170216431.jpg[/IMG]
(bende ilk defa bu kadarını görüyorum açıkcası)

[K]Hastalık Belirtileri;[/K]Kararma,kuytu köşelerde,karanlıkta durma,titreme,[B]Dışkıda beyaz,şeffaf renk[/B].. Vb. Zaten hayvanın davranışları ilginizi çekip çoktan forumda belirtileri aramaya başlayacaksınız..

Dışkıyı özellikle belirttim çünkü bu hastalık sindirim sisteminde,bağırsaklarda normal seviyede olan bir bakterinin kötü su şartlarında üremesiyle başlar,sonra diğer organlara doğru fethe çıkar. Balık yorgun düşüp,iştahsızlık vb. sebeplerden dolayı ölecektir.

[K]"İç parazit" hastalığına yakalanan bir balığın dışkısı;[/K]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/194839/060320170225251.jpg[/IMG] [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/194839/060320170226541.jpg[/IMG]

Balığın dışkısında anormallik sezdiyseniz önlem harekatlarını başlamanızı öneririm.
Bu anormallikler başlangıçta;Normal dışkıya karışık azar azar,ara ara şeffaflıklar,beyazlıklar olabilir.

[K]İLAÇSIZ TEDAVİ YÖNTEMİ;[/K] Aslında bu çok zor veya masraf yapacağınız bir şey değil. Ben 10 TL masraf yaptım. Sizin evinizde bulunuyorsa masrafa gerek bile yok. Sarımsağın suyunu çıkarıp yeme iyice yedirin. 5 dakika bekleyip suyunu çekmesini bekleyin. Herşey hazır.
2.Yem olaraksa balık sayısına göre dilimlediğiniz salataları batması için herhangi birşeye bağlayıp,batırıp akvaryum içine atın. Ben çatala batırmıştım. Balıklar ilk seferde yemeye bilir. 4 Saat geçmeden alın. Yoksa suyu bozmaya başlayacaktır.
[B]Salatalık;[/B]Balıkların sindirim sistemini düzenleyen,rahatlatan bitkisel bir yemdir. Çok idealdir çünkü hemen her evde,her yerde kolayca bulabiliriz.
[B]Sarımsak;[/B]Birçok hastalığa iyi gelir. Zaten antibiyotik etkisi ve diğer yararlarını daha önceden duymuşsunuzdur.Sarımsağın bileşiminde şekerler, vitaminler (A, B, C), kükürtlü bir uçucu yağ ve içerisinde bol olarak allil sülfür bulunuyor.
Sarımsağın özel kokusu ve tadı bundan ileri geliyor. Sarımsağın ihtiva ettiği yağ olan 'Oleum allicine', 1944 senesinde J. Cavallit•ve J. Bailey adlı iki Bilim adamı tarafından keşfedilmiş. Bu yağın 1 miligramı, 15 OE penisilinin aktivitesine eşit kıymetli bir deva.
[B]Sarımsak Salgın Hastalıklara Karşı Kalkandır[/B]
Uzmanlar, sarımsağın, salgın hastalıkların yayılmasını engelleyen en önemli faktör olduğunu belirtiyor.
-İştahı açıyor.
-Kabızlığı önlüyor.
-Zararlı bakterileri yok ediyor.
-Bağırsak gazlarını ortadan kaldırıyor.
Gibi saymakla bitmeyen özellikleri vardır. Sarımsağı kendi hastalıklarınız içinde kullanabilirsiniz.

[B]Sarımsaklı Yem Hazırlamak İçin;[/B][VID]https://www.youtube.com/watch?v=CN0wi7Tshu8[/VID]

[K]Dip Çekimi;[/K]Dışkı yoluyla diğer balıklara bulaşabiliyor bu illet parazit. Akvaryumdaki nitrat,amonyak oranını düşürmek için ve dışkıları atmak için her gün %20-%30 dip çekimi yapıp dinlenmiş su ekleyin. Tabi bunun tek nedeni nitrat ve amonyak değil. Akvaryum suyunu sürekli tazelemek faydalı olacağını düşünüp günlük olarak değiştirdim 400L tankımdan.
Sarımsak-Salatalık diyetine bezelye,ıspanak da ekleyebilirsiniz. Eminimki yararlı olacaktır.

Eğer tehşisi yaptığınızda balığınız iştahsızsa. Yeme gelmyorsa,tek çare ilaçlı tedavi yapmak olacak
[K]İlaçlı Tedavi;[/K] Eczaneden Flagyl (Tablet) + Cipro + 2.5’luk şırınga alınır=20 lira civarı tutuyor.
Önce ısı kademeli olarak 32’ye çıkarılır.

1. Gün 50 litreye 1 flagyl + 100 litreye 1 cipro eritilerek suya karıştırılır.
Isı 32’den 34’e çıkarılır.

2. Gün %50-60 civarı dipten su değişimi yapılır. 100 litreye 3 flagyl, 100 litreye 2 cipro eritilir.
Isı 34.

3. Gün %50-60 su değişimi, 100 litreye 3 flagyl, 100 litreye 1 cipro.

4. Gün %50 su değişimi, filitre temizliği + varsa karbonla filitreleme yapılır.
Isı kademeli olarak tekrar 30’a düşürülür.

Tedavinin her gününde tankı izleyin, özellikle beyaz dışkı gördüklerinizin, yem almayan iştahsız balıkların ağzına flagyl sıkın.

Eczaneden 2.5’luk şırınga (Balığın boyuna göre 5’lik veya 10’lukta olabilir.)
Şırınganın iğnesi çıkarılır, 1 Flagyl hapı 4’e kırılıp şırıngaya atılır, sonra akvaryumun suyundan şırıngaya su çekilir.
Flagyl eriyene kadar beklenir.

Balık kepçeye alınır.
Nefes almak için ağzını açmaya başlayınca şırıngadan ağzına ilaç boşaltılır.
Bu esnada iki taraftan solungaçlarına da flagyl sıkılır. (Balık flagylle yıkanmış gibi olur.)
Balığı hemen geri bırakmamak gerekiyor, ilacı sıktıktan sonra bir 10-20 saniye yutmasını beklemek gerek.

Bu hastalıkla birlikte balık yorgun düşeceğinden dolayı diğer hastalıklara kapıyı açık bırakıyor. Haliyle yorgun düşen balığı farklı mikroskobik parazitler,bakteriler sararak ölüm dahada hızlanmış oluyor.
Örnek olarak beyaz beneğe,aynı zamanda iç paraziti olan Tropheus Bemba(yanlış olabilir kusura bakmayın. [:)]);
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/194839/060320170258471.jpg[/IMG]

Parazitlerin mikroskobik görüntüsü;
[VID]https://www.youtube.com/watch?v=X19YpAFQEjI[/VID]

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=mkJllIgllo4[/VID]

Bu konu altında kendimdende birşeyler katarak,forumdan ve internetten topladığım bilgileri bir araya getirdim. Mesajınızı veya bir yerde yazdığınız mesaja benzer bir bilgi görürseniz bilinki sizin mesajınızdan elde edilen bir bilgidir. [:)] Bu konuda size teşekkürü borç bilirim. Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana. Bilgilerini esirgemeyip konu içinde eksik kalan noktaları tamamlayan arkadaşlara ayrıca teşekkür ederim. Kalabalık yapmamışımdır umarım.. Sağlıcakla kalın...[:)][EDIT]Furkancngr,2017-03-07 22:50:17[/EDIT]

Beğenenler: [T]228882,ErdemGuven[/T][T]237668,Sema43[/T]
Teşekkür Edenler: [T]212698,Yunus492[/T][T]228882,ErdemGuven[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ChesÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,3,192491[/C]
Kayıt: 28/12/2016
İl: Bursa
Mesaj: 2005
ChesÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2017 10:45
Furkan Bey, sade ve faydalı bir yazı olmuş tebrik ediyorum. İç parazit sorununu yaşayan biri olarak benim de çok işime yarayacak. Sarımsak tedavisini koruma amaçlı uygulayacağım. Fakat hastalığa kapılan balıklarımı hem yem yemediği vakit anlıyorum. O nedenle bahsettiğiniz ilaç tedavisini uyguladım. Cidden sonuç veriyor. 2 balığımı kurtardım. Diğer arkadaşlara uygulamalarını tavsiye ederim.

Teşekkür Edenler: [T]194839,Furkancngr[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FurkancngrÇevrim Dışı

Kayıt: 26/02/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 170
FurkancngrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2017 11:13
[QUOTE=Ches]Furkan Bey, sade ve faydalı bir yazı olmuş tebrik ediyorum. İç parazit sorununu yaşayan biri olarak benim de çok işime yarayacak. Sarımsak tedavisini koruma amaçlı uygulayacağım. Fakat hastalığa kapılan balıklarımı hem yem yemediği vakit anlıyorum. O nedenle bahsettiğiniz ilaç tedavisini uyguladım. Cidden sonuç veriyor. 2 balığımı kurtardım. Diğer arkadaşlara uygulamalarını tavsiye ederim.[/QUOTE]

Sarımsağın sindirim sistemini düzenleme özelliği var. Balıklarımı daha yeni kurtardım bu hastalıktan. Ve tek yaptığım sarımsak suyunu emdirdiğim yemle salatalık vermem. Bunun dışında düzenli su değişimleri.
Şuan kurtuldular. Önlemek için kullanılacak Sarımsağın hastalıkta da illaki işe yarayacağını düşünüp verdim. İyikide vermişim. Yorum için teşekkürler [:)][EDIT]Furkancngr,2017-03-06 11:14:50[/EDIT]

Beğenenler: [T]192491,Ches[/T][T]237668,Sema43[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir