Hobiye Tekrar Döndüm Birkaç Sorum Var


bihruzbeyÇevrim Dışı

Kayıt: 29/06/2017
İl: Izmir
Mesaj: 34
bihruzbeyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Temmuz 2019 19:21
Merhabalar, her ne kadar birkaç senedir balık beslemiyor olsam da uzun seneler evimizde küçük çaplı akvaryumlar eksik olmadı. Tabii geçmişte balıklarımı uzun süreler yaşatamıyordum, yaşatmayı başarabildiğim balıklar da yanık kalıyordu. Yani acemiliğimden ve pet shop sahiplerinin yanlış yönlendirmelerinden dolayı balıklarım sağlıksız oluyordu. Hobiye tekrar dönme kararı aldım. En geç önümüzdeki birkaç ay içinde bir akvaryum kurmayı planlıyorum. Ama bu sefer her şeyi eksiksiz ve usulüne göre yapmak istiyorum. Alacağım balıkların gelişim evrelerine tanık olmak istiyorum. Bu konuda sizlere maddeler halinde sorular sormak ve daha rahat cevaplayabilmeniz için bilgiler vermek istiyorum. Cevaplarınızı merakla bekliyor olacağım.

1) Öncelikle 50 litre kapasiteli bir akvaryum kurmayı düşünüyorum. Ölçülerini belirleme özgürlüğü sunduğu için camcıdan cam kestirip akvaryumu kendim yapmak istiyorum. Daha önceden hiç böyle bir şey yapmadım zorlanır mıyım bilmiyorum. Bu litrede bir akvaryum yapmak kolay mıdır? Bu konuda internette birçok video olmasına rağmen kafam karışmış durumda. Akvaryum yapımına dair önerebileceğiniz bir kaynak var mı? Yoksa son çare olarak hazır akvaryumlara mı yönelmeliyim?

2) Kurmayı düşündüğüm akvaryumda japon balığı beslemek istiyorum. Yani bitkili bir akvaryum olmayacak. Belki bir iki tane anubias gibi düşük destekli bitki ekleyebilirim.

3) Akvaryuma malzemeleri yerleştirdik, klorsuz suyu ekledik. Daha sonra bakteri kültürünü ilave ettik. Bu durumda akvaryumu 3 gün boş bir şekilde çalıştırdık. Bu uygulamadan sonra balıkları ekleyebiliyoruz sanırım. Aklıma takılan nokta akvaryum oturana kadar amonyak ve bir sonraki halka olan nitrit değerlerinde sıfırı görene kadar günlük su değişimi mi yapmalıyız? Amonyak ve nitrit yükseldiği anda anında balıklara zarar verir mi yoksa müdahale ettiğimiz an sorun çözülür mü? Çünkü balıklar akvaryumdayken amonyak ve nitrit seviyesinin sıfırdan yüksek olması kötü sonuçlar doğuruyormuş. Kurmuş olduğunuz sağlıklı akvaryumların kurulum aşamalarında hangi yöntemleri izlediğinizi paylaşabilirseniz çok mutlu olurum.

4) Amonyak, nitrit ve nitratı ölçmek için Prodac gibi markalar öneriliyor ancak öğrenci olduğum için de biraz pahalı geldi bana. Varsa bu üç değeri ölçebileceğimiz –memnun kaldığınız- fiyat konusunda daha uyguna testler önerebilir misiniz ya da su değerlerini ölçtüğünüz makul ve farklı yöntemler var mı? Yoksa bahsi geçen markayı almayı düşünüyorum.

5) Akvaryumda sadece pipo filtre kullanmayı düşünüyorum. Dipteki tortuları ve pislikleri çekememesi dışında bir dezavantajı var mıdır?

Şimdilik aklıma gelenler bunlardı. Gerekirse güncelleme yapabilirim. Teşekkür ederim.

[EDIT]bihruzbey,2019-09-16 03:46:46[/EDIT]

Beğenenler: [T]216083,bhdr8650[/T]
+1: [T]216083,bhdr8650[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HeinzenÇevrimiçi

Kayıt: 23/03/2019
İl: Kocaeli
Mesaj: 184
HeinzenÇevrimiçi
Gönderim Zamanı: 31 Temmuz 2019 21:55
1-) Bana kalırsa akvaryumu kendiniz yapmaya kalkmayın. Tecrübeli değilseniz sonuç hüsran olabilir. Bırakın camcı kendisi halletsin. Güvenilir bir camcı olması ve akvaryum yapımında tecrübeli olması önemli tabii ki.

2-) Anubias japonlarla olabilecek en uyumlu bitkilerdendir. Dekorlara tutturulabilmesi ve sert yaprakları olması sebebiyle japon akvaryumlarında çok estetik durur ve japonlar tarafından yenmez. Güzel bir seçim.

3-) Günlük su değişimi yapılmasına gerek yok. Akvaryumu kurduktan sonra bakteri kültürü oluşturup ardından balıkları ekleyebilirsiniz. Tüm kurulumlarımda bu yöntemi izledim ve sıkıntı olmadı. Eğer akvaryumda filtrasyon yeterince iyiyse veya nitratı besin olarak kullanan bitkiler varsa (pistia, su mercimeği gibi) nitrat çok büyük ölçüde yok olacaktır. Geri kalan nitrat da zaten haftalık su değişimleriyle akvaryumdan uzaklaştırılmış olur. Yani endişeye gerek yok.

4-) Piyasadaki tüm testerlar pahalı. Çünkü tamamı ithal. Şimdiye kadar hiçbir akvaryumumda amonyak veya nitrat testi yapmadım. Pek de gerekli olduğunu düşünmüyorum ama tamamen kendi fikrim.

5-) Pipo filtre japon akvaryumunda olmaz. Japonlar fazla pisler dolayısıyla akvaryumda sağlam bir filtrasyon şart. Dipteki pisliklerin çekilmesinin görsellik haricinde bir olayı yok. Pislikler dipte kalsa da sorun olmayacaktır. Ancak akvaryumdaki amonyak ve nitrat oranlarını kontrol altında tutabilmek için güçlü bir filtrasyon ve kaliteli filtre malzemeleri şart. Aksi halde özellikle ufak hacimlerde filtrasyon yetersizliği ciddi sorunlar doğurabilir.[EDIT]Heinzen,2019-07-31 21:58:23[/EDIT]

Beğenenler: [T]198377,bihruzbey[/T]
Teşekkür Edenler: [T]198377,bihruzbey[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir