Hobiye Başlayan Broşürü Mert Bey'e Sonsuz Teşekkür


bjkalleyÇevrim Dışı

Yönetici
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 08 Şubat 2010 21:49
Hobiye başlayanlar için aşağıdaki broşürü hazırladık. Dernek üyemiz Sayın Mert Murat CANSU Bey sağolsun derneğimiz için ücretsiz olarak 10.000 adet bu broşürden basacak.

Bu broşürlerden 3000 adedi üzerinde akvaristler derneği logolu ve akvaristler.org.tr internet sitesi reklamlı olacak ancak 7000 adedinde ise bilgi dışında bir ibare bulunmayacak.

Bu broşürün amacı hobiye yeni başlayan pek çok kişiye 2 sayfada anlatılabilecek en önemli şeyleri anlatmak olacaktır. Broşüre fanusta balık bakmayın gibi ibarelerin ve web sitesi veya dernek ibaresinin konulmamasını nedeni bu broşürün olabildiğince dağıtılmasını sağlamaktır. Ne yazık ki pek çok akvaryumcu hala internetin hobiye kattıklarını görememiş ve internete karşı önyargılıyken üzerinde bir internet sitesi yazan broşürü dağıtmazlar veya en çok fanus ve japon balığı satarken üzerinde fanus almayın yazan broşürü dağıtmazlar. Bu yüzden idealist değil politik düşünüp bu işe yeni başlayan en fazla sayıdaki hobiciyi bilinçlendirerek hobiden erken kopuşlarının önüne geçmek adına aşağıdaki bilgilerin yazdığı broşürü dağıtacağız. Neticede bu işi gerçekten hobi için yapıyorsak önemli olan derneğin adının duyulması değil birkaç hobicinin daha bu işte bilinçsizce balık öldürüp hobiden soğumasını engellemektir.

< ="-" ="text/; =utf-8">< name="ProgId" ="Word.">< name="Generator" ="Microsoft Word 12">< name="Originator" ="Microsoft Word 12">

Adım Adım Akvaryum Kurulumu

1-Boş akvaryumunuzu ve dekorlarınızı (kum, kaya, kabuklar vb.) iyice yıkayınız. Yıkarken sabun, deterjan  gibi kimyasallar kullanmayınız. Kumunuzu tüm tortusu gidene kadar iyice yıkayınız.

2-Dış filtre kullanacaksanız, filtre malzemelerini iyice yıkadıktan sonra su akış yönünden başlayarak sırasıyla; seramik borucuklar, elyaf ve substrat koyarak kurunuz. Aktif karbonu ilk kurulumda kullanıp daha sonra çektiklerini kusmaması için 1 hafta sonra filtreden çıkartınız. İç filtre kullanacaksanız süngeri ve filtreyi yıkadıktan sonra filtreyi kurunuz ve akvaryuma yerleştiriniz.

3-Isıtıcının kullanma kılavuzunda yazdığı gibi yerleştirilmesine dikkat gösteriniz, ısıtıcının hangi su seviyesinde durduğu önemlidir. Büyük balık çarpması, kaya düşmesi gibi kazalara uğramayacak ve iyi akıntı alan bir yere yerleştiriniz.

4-Dekoru koyup filtre ve ısıtıcıyı yerleştirdikten sonra suyu doldurunuz. Damacana su kullanmanıza gerek yoktur 6. maddede anlatılan gerekli işlemler sonrası musluk suyu ile akvaryum kurulabilir.

5-Suyu koyduktan sonra varsa iç filtrenizin fişini takıp çalıştırınız. Dış filtreyi çalıştırmak için fişi takmadan önce varsa pompasını kullanarak yoksa da akvaryuma su veriş borusunun içindeki havayı ağzınızla çekerek filtrenin içine su dolmasını sağlayınız, su dolumu durduktan sonra fişini takınız. Filtre çalıştıktan sonra ısıtıcının da fişini takınız.  

6-Suyumuzu  pis bir dereden değil klorlanan musluktan dolduruğunuz için dezenfekte edip ilaç atmanıza gerek yoktur. Kloru gidermek ve ağır metalleri bağlamak için akvaryuma bir su düzenleycisi (Aqua Safe, Aquatan vb.) ekleyip 24 saat geçmesini bekleyiniz. Ardından bakteri oluşumunu hızlandırmak için minik bir yem parçası atıp, bakteri kültürü (Bactozym, Cycle vb.) ekleyip 48 saat bekleyiniz. Artık yavaş yavaş canlı eklemelerine başlayabilirsiniz.

Canlı Seçimi

5 cm civarı balıklar için 1 cm / 1 litre kuralı geçerlidir. Örneğin 80 litre bir akvaryumunuz varsa 5 cmlik balıklardan 80/5=16 adet bakabilirsiniz. Balık seçerken balığın; hareketli, yeme ilgili, derisinin temiz ve yüzgeçlerinin tam olduğunu gözlemleyiniz. Beslemeyi düşündüğünüz balıkların birbiriyle, akvaryum boyuyla ve akvaryumdaki su şartlarıyla uyumlu olduğunu akvaryumcunuzdan sorunuz. Akvaryumunuza farklı farklı pek çok tür koymak yerine aynı türden fazla sayıda balık koymayı tercih ediniz. Tecrübeniz yoksa Lepistes, Plati gibi canlı doğuranlarla başlamaktan kaçınınız, bu türler kolay üreyebilen ve uygun fiyatlı balıklar olmalarına karşın, kolay hastalanabilen ve zor tedavi edilen balıklardır. Kolay üreyebilen, bitki yemeyen, nispeten barışçıl ve dayanıklı olan üstelik de küçük boyu sayesinde çok büyük akvaryumlar gerektirmeyen Kribensis, nispeten iyi bir başlangıç balığıdır.

Bitki alırken başlangıçta; Anubias, Echinodorus ve Cryptocoryne cinsleri gibi, geniş yapraklı az ışığa ve bakıma uyum sağlayabilen bitkiler seçiniz. Yaprakları tel gibi olan, kırmızı olan bitkiler ve taban bitkileri genellikle yüksek ışık ve yumuşak su şartları isterler. Başlarda bu tip bitkileri almaktan kaçınınız. Gövdeli bitkiler (gövdesinden kök salan ve yapraklarını gövdeden çıkaran bitkiler) besinlerini genellikle sudan, çiçekli bitkiler (yapraklarını kumun altındaki kök bölgesinden çıkaran bitkiler) ise besinlerini genellikle tabandan alırlar. Bitki gübrelerini (sıvı veya taban gübreleri) bitkinizin çeşitlerine göre alınız.

 Akvaryum Bakımı

Yemlemeyi günde 2 kez, balıkların 2 dakikada atılan yemin tamamını tüketebileceği kadar yapınız. Canlı yükü normal olan bir akvaryumda haftada bir 1/3 lük su değişim yeterli olacaktır. Değiştireceğiniz suyu akvaryumdan bir hortum vasıtası ile vakumlayarak almanız daha pratiktir, suyu çekerken dipteki kaba pislikleri de alabilirsiniz. Yöntemi bilmiyorsanız akvaryumcunuzdan göstermesini isteyiniz. Biyolojik dengeyi bozmamak için akvaryum suyunuzun 1/3’ünden fazlasını bir kerede değiştirmeyiniz. Ekleyeceğiniz suyu 1 gün havalandırarak dinlendiriniz veya suyu eklemeden 1 saat önce ekleyeceğiniz suya su düzenleyicisi atınız. Haftada bir camları içten ve dıştan temizleyiniz. Filtre temizliğini ise iki ayda bir yapınız.

Yapılmaması Gerekenler ve Yanlış Bilinenler

Akvaryumun tamamını boşaltıp kumu tamamen yıkayıp tekrar kurulum yapmak oldukça hatalı bir yaklaşımdır. Akvaryumda kurulan biyolojiyi alt üst eder ve döngünün yeniden başlamasına neden olur. Bu sürede azot döngüsü oldukça yavaşlar ve balıkların sindirim sonucu suya bıraktığı zehirli amonyak onların zehirlenmesine neden olur.

Bitkili bir akvaryuma tuz atmayınız. Tuz; tatlı su bitkileri için öldürücüdür, bitkili akvaryumlarda bakılan tropik balıklar için ise rahatsız edicidir.

Balıklar bizim gibi sıcakkanlı canlılar değildirler. Soğukkanlı canlılar açlığa sıcakkanlılardan çok daha dayanıklıdırlar. Balıklar için fazla yem az yemden çok daha tehlikelidir. Balıkların doyma hissi vardır, çatlayarak ölmezler ancak yenmeyen artık yemler ve sindirim sonucu atılan fazla amonyak suyu bozar ve balıkların ölümüne neden olur. Siz akvaryumun yanındayken balıklar gelip yem istediğinide fazladan yem atmayınız.

Filtrenizdeki elyaf haricindeki; substrat, sünger ve borucukları musluk suyunda değil akvaryum suyunda çalkalayıp tekrar yerine koyunuz. Elyafı musluk suyunda yıkayabilirsiniz. Sünger ve substrat gibi bakteri tutucuların musluk suyunda yıkanması tuttukları bakterilerin ölümüne neden olacaktır.

Akvaryuma mavi ilaç atmayınız. Nasıl siz hasta değilken antibiyotik içmiyorsanız balıklar da hasta değilken ilaca gereksinim duymazlar.

Atılan ilaçlar akvaryum biyolojisini bozacağından ilaçlanacak hasta balığı, akvaryum suyundan dolduracağınız minik bir karantina tankına alarak tedavi ediniz. Ana akvaryumunuza ilaç atmayınız.

Çöpçü balıkları sanıldığı gibi balık pisliği yemezler. Onlar; sosyal yaşamları olan, en az 6’lı gruplar halinde yumuşak sularda bakılmaları ve ayrıca dip yemi ile beslenmeleri gereken kedibalıklarıdır.

Bilinenin aksine küçük akvaryumların bakımı büyüklerden daha zordur. Küçük akvaryumda su değerleri daha çabuk değişir, biyolojik sistem daha kolay bozulabilir. Küçük akvaryumun avantajları evde daha az yer kaplaması, daha az masraf ile kurulabilmesi ve su değişiminde daha az su taşınacak olmasıdır. Sağlıklı bir biyolojik sistem kurmanın daha kolay, görüntüsün daha hoş olacağı ve size daha çok canlı çeşidi bakma şansı sunacağı için şartlarınıza uygun olan en büyük akvaryumu almanızı öneririz.

Akvaryum hobisi, ne küçümsenecek kadar basit ne de büyütülecek kadar zor bir hobidir. Doğanın yasalarını ve güzelliğini sizi şaşırtarak ve keyiflendirerek bir köşeden izlemenizi sağlar. İyi hobiler...


hasan öztamurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 954
hasan öztamurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Şubat 2010 22:02
Hobi ve dernek adına süper hareketler bunlar ,sanal ortamda teşekkür etmek az gelir.Kolay gelsin Kazanannn

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

reisÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/02/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 12935
reisÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Şubat 2010 22:02
Dernekte toplanıp sadece çay kahve içmediğimizi, hobi ve hobici için çok faydalı işler yapacağımızı gösteren bir fikirdi bu.
 
Başta Mert kardeşim olmak üzere bu konuda emeği geçen herkese teşekkürler... Bu bir başlangıç, bundan sonrası gelecek, çok daha faydalı işlere imza atacağız inşallah...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

jacobsen__Çevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,33377[/C] [C]4,2,33377[/C] [B]2813,3[/B]
Kayıt: 16/09/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 7157
jacobsen__Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Şubat 2010 22:06
Mert ellerine sağlık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nadirgoktanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/12/2009
İl: Ankara
Mesaj: 966
nadirgoktanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Şubat 2010 22:08
Yeni başlayacaklar ve yeni başlamasalar bile yukardaki maddelerden ders çıkaracaklar için çok iyi bir iş çıkarmışsınız.Tebrikler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aquatopyaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1046
aquatopyaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Şubat 2010 23:04
Derneğimizde ciddi anlamda çok güzel şeyler olmaya başladı.Devamının geleceğine inanıyorum.Hazırladığı yazıdan dolayı refete,baskısını yapacak olmasından dolayı merte çok teşekkür ederim.
 
Saygılar..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ERHAN USULÇevrim Dışı

Kayıt: 18/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 472
ERHAN USULÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Şubat 2010 23:33
Broşürler çok güzel ve yararlı ama bu broşürleri gerçekten de akvaryum bilgisi olmayanların eline geçmesi gerekiyor.Demek istediğim akvaryumculara bırakıpta onlarında müşterilerine sunması gibi böylece hafta sonu gördüğüm durum olmaz muhtemelen.Kişi akvaryumu omuzlayıp götürüyor içinde malzemeler ve poşette balık.Ama şöylede bir gerçek var kaç akvaryumcu bugün malzemeleri al balığı 3 gün sonra al der???

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onurdemirbalaÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,1,36187[/C] [B]4861,3[/B]
Kayıt: 05/11/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1983
onurdemirbalaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Şubat 2010 23:33
Çok güzel olmuş,iste böyle birşeydi bahsedip karar verdiğimiz güzel bir şekildede uygulanmış.Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KaPTaNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1007
KaPTaNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Şubat 2010 23:58
Broşürler hazırlanınca bizede istiklal caddesinde bir gövde gösteri ile broşürleri dağıtmak düşer.Tebessüm 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

@hemÇevrim Dışı

Kayıt: 03/12/2008
İl: Ankara
Mesaj: 211
@hemÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Şubat 2010 01:03
Tebrik ederim.
Yanlız broşürler sadece İstanbul'da mı?
Çünkü Türkiye'nin bu bilgilere çok ihtiyacı var.

Saygılarımla...
@hem2010-02-09 01:03:30

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

myıldız81Çevrim Dışı

Kayıt: 27/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1926
myıldız81Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Şubat 2010 17:41
Selam;Tebessüm
 
Bu güzel çalışma için çok teşekkür ederim.....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

freeasabirdÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]4477,1[/B]
Kayıt: 15/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1397
freeasabirdÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Şubat 2010 18:01
Teşekkürler Mert Bey,
Elinize, emeğinize sağlık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BUGRACAGATAYÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/01/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1596
BUGRACAGATAYÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Şubat 2010 18:11
Merhaba;
 
    Elinize sağlık.Yeni başlayan arkadaşlar için gerçektem güzel bir çalışma olmuş.Bir fikir sunmak isterim bu başlığı da formda ana sayfada yayınlasak çok etkili olacağını düşünüyorum nacizane tavsiyem.Eline bu broşürlerden ulaşmayanlar için faydalı olur.
BUGRACAGATAY2010-02-09 18:13:23

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MERT MURATÇevrim Dışı

Kayıt: 06/02/2007
İl: Samsun
Mesaj: 1377
MERT MURATÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Şubat 2010 14:26
Saygıdeğer dernek ve forum üyeleri,gönül bağıyla bağlı olduğumuz hobimize ne kadar emek versek azdır.Burası çok büyük bir aile ve bu ailede herkez bir işin ucundan tutuyor,bende elimden geldiği kadar yardımcı olmaya ve aileye faydalı olmaya çalışıyorum.Broşürlerimiz hazır bugün dernek merkezi olan Ankara'ya gönderiyorum.Refet gerekli düzenlemeyi yapacaktır.Bende bu işi düşünen ve hobiye kendini adıyan herkeze teşekkür ederim .SAYGILARIMLA 


MERT MURAT CANSU

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir