Her Şeyiyle green terrorler


kurty_pirateÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/01/2008
İl: Ankara
Mesaj: 304
kurty_pirateÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Şubat 2009 01:13
Herşeyleriyle Green Terörler
 
 
 
    Green Terror’ler büyüleyici akvaryum balıklarıdır, fakat kesinlikle 55galonun(209 litre) altındaki akvaryumlarda beslenmemesi önerilir. Eğer başka balıklarla Green Terror’ü beslemek isterseniz oldukça büyük bir tanka ihtiyacınız vardır ve Green Terror’ün saldırganlığına dayanabilecek balıklara ihtiyacınız olacak. İnsanlara karşı saldırganlığı yoktur ama balıklara karşı çok serttir.

 

    Gerçek Green Terrorler için bilimsel ismi Aequidens rivulatus’tur, fakat bazı başka balıklar da Green Terror adı altında satılıyor. Bunlardan biri Blue Acara (Aequidens pulcher). Blue Acara ile Green Terror aynı cinstendir.

 

 

 

     Green Terror’ün doğal habitatı Güney Amerika’da Ekvador ve Peru da yaşarlar, İspanyolca konuşulan bu yerlerde Green Terror’e Vieja balığı olarak adlandırırlar. Tipik Green Terror’leri bu iki ülkenin Pasifik tarafında dere ve nehirlerin kıyılarında buşabilirsiniz. Green Terror’lerin habitatı Ekvador’un Esmeraldes Nehrinden başlar ve Peru’nun Tumbes Nehrinden devam eder. Bugün, Green Terror’ler akvaryumlarda da üretilebiliyor. Bu tür fazla popüler olmadığından IUCN ‘nin tehlikedeki kırmızı hatta olan balık türleri arasında değildir. Vahşi Green Terror’ler 15 aydan daha az bir zamanda populasyonlarını ikiye katlarlar ve bu yüzden fazla tehtid altında değildirler.

 

     Green Terror’ler ılık tropikal Ekvador ve Peru sularında yaşarlar. Su sıcaklıkları 20-24 C (79-86 F) olan akvaryumlarda ve pH ı 7 ye yakın suları sever, ama bazik ve asidik sularda da yaşayabilir. pH 6.5 altında olmayan asidik sularda ve pH ı 8 in üstünde olmayan bazik sularda yaşayabilir. Green Terrorler için dH değeri de 25’tir.

 

 

 

     Green Terror’ler çok çekici bir görünüşe sahiptirler ve yetişkinlerin belirleyici nitelikleri parlak ve göz alıcı yeşil veya yeşil-mavi renklere sahip olmalarıdır. Bütün pulları koyu parlak yeşil ile dekore edilmiştir. Vücudunun arkasında zeytin yeşili gölgeler vardır. Green Terrorlerin iki çeşit varyasyonları vardır. Kuyruk ve sırt yüzgeçlerinin kenarları sarıdan turuncuya renklenmiştir.

 

    Eğer genç bir Green Terror aldıysanız, henüz yeşil olmayabilir. Renkler yetişkin olduklarında daha belirgin olacaktır. Yavru Green Terrorler çoğunluğu bronz ile gümüşi mavi renklerle kamufle edilmiştir. Eğer yetişkin Green Terrorleriniz renk değiştiriyorsa akvaryumunuzun su değerleri bozulmuş demektir. Yeterli filtrasyon ve taze suyla Green Terror beslenmesi gerekir.

 

    Yetişkin Green Terrorler 30 cm’ye(12 inç)  kadar büyüyebilir ama bu oldukça az yaygın olan bir durum. Genellikle boyları 20 cm(8 inç) civarındadır. Dişileri en fazla 20 cm e kadar büyüse de genellikle 15 cm civarındadır.

 

 

 

 

     Green Terrorler oldukça obur canlılardır. Akvaryumunuza koyduğunuz zaman sürekli aynı derinlikte bulunmayacaklardır çünkü Green Terrorler çok geniş bir habitatta yaşarlar suyun dibinden su yüzeyine kadar her yerde yaşarlar ve yiyecek ararlar. Bu yüzden akvaryumunuzun her yerinde yiyecek ararlar.

 

     Green Terrorler çok farklı yemlerle beslenmelidirler. Çok fırsatçı oburlardır. Yemek için her fırsatı değerlendireceklerdir. Balıklar büyüdükçe daha büyük yemlere beslenmeleri gerekir. Canlı yemlerle beslenmesi her zaman fark eder ve tercih edilir.

 

     Makalenin başında Green Terrorlerin ne kadar saldırgan olduğunu ve akvaryumdaki diğer balıkların da sert balıklar olması gerektiğinden bahsetmiştik. Bu yüzden yavruyken aldığınız balıklar yeteri kadar hacmi olan akvaryumlara koyulması gerekir. Boyları 30 cm ye kadar çıkabildiklerinden yanında beslediğiniz diğer balıklarında boylarının benzer olması şart.

 

    Green Terrorler büyük hacimli akvaryumlara ihtiyaç duyarlar. 5inçlik(13cm) bir Green Terror 35 galonluk(132litre) hacim isterler. Sadece hacmin yeterli olması yetmez. Akvaryum uzunluğu da önemli. Bu boydaki balık için akvaryum boyu 36inç(91cm) olmalı. Yetişkin Green Terrorler ise 55 galon(209 litre) hacim isterler ve tabi ki de 48inç(122 cm) akvaryum uzunluğu olması gerekir. Sağlıklı bir şekilde Green Terror beslemek için akvaryum hacminiz 100gallondan(379 litre) az olmamalıdır.

 

 

 

 

     Green Terror akvaryumunun dekorasyonu yapılırken bitki kullanılmamalıdır. Çünkü Green Terrorler iyi kazıcıdırlar. Bütün bitkilerinizi söküp atacaktır. Hareketli, bir yere bağlı olmayan, bitkiler kullanılabilir. Akvaryumda yüzebilecekleri geniş alanlar olmalı. Eğer çok sert yapraklı bitkiler kullanırsanız kökünü kesinlikle kayalara sıkıştırmanız gerekir. Kayalar da akvaryumda mutlaka olması gereken dekorlardır.

 

     Green Terrorler akvaryum şartlarında üremesi fazla zor olmayan balıklardır. Green Terrorler yumurta bırakırlar ve onları canları pahasına korurlar. Green Terrorler çift olarak yumurtaları korur. Yumurtladıklarından sonra ısıyı yükseltmek gerekir. Bu ısı 25–27 C(77–81 F) olmalıdır. Bu zamanlarda su biraz asitli olmalıdır ve pH 6,5 yakınlarında olmalıdır. Ve suyunuz daha az sert olmalıdır ve bu değer de 5–8 dH olmalıdır. Belirgin hörgücü olan erkeklerden yavru almak hiç de zor değildir. Genç yetişkin Green Terror çiftlerinden yavru almak yaşlılara göre daha kolaydır.

 

 

 

    Green Terrorler yumurtlamak için uygun yerlere ihtiyaç duyar, düz kayalar gibi. Green Terrorler buraya yumurtlamadan önce iyice temizlerler. Dişi Green Terrorler bu düz alana 300–400 yumurta bırakır, bazı dişiler 600den fazla yumurta bile bırakabilir. Green Terrorlerin iyi bir anne baba olana kadar yumurtalardan ve larvalardan ayrılmamalı. Green Terrorler yumurtalarını korumak için akvaryumdaki bütün balıkları öldürebilir. Çok dikkat edilmelidir.  Erkek düz kayanın üstündeki yumurtaları dişi ilgilenene kadar diğer canlılardan korur. Yumurtalar suyun ısısına göre 3–4 gün içinde çatlar ve yavru balılar çıkar. Yetişkin Green Terrorler onları korumaya devam eder. Bu devrede yavrular ince tabaka şeklinde sıkışık – yapışıktır. 9-12 gün sonra yavrular serbestçe yüzebilecek kadar büyürler. Eğer düzenli su değişimini geciktirir veya yapmazsanız yavrular çok çabuk etkileneceği ve dayanıksız oldukları için hemen ölecektirler. Yavrular tuzlu su karidesini afiyetle yiyecektirler. Yavrular ¾ inç (2cm) boyuna ulaştığında kendi başlarına büyüyebilecek deneyime sahip olurlar ve hızla büyürler.

 
 
 
 
 
 
 
MÜKEMMEL BİR POZ.
 
 
 
 
 
 
 
 
kurty_pirate2009-02-10 23:46:40

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

özhanÇevrim Dışı

Kayıt: 29/05/2007
İl: Kocaeli
Mesaj: 842
özhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Şubat 2009 13:50

Kurtuluş bey gerçekten açıklayıcı ve yararlı bir çeviri olmuş.Ellerinize emeğinize sağlık.Paylaşım için teşekkürler...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Muzaffer DEMİRÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]8624,2[/B]
Kayıt: 22/03/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 2114
Muzaffer DEMİRÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Şubat 2009 13:58
Selam,

Tercümeyi siz mi yaptınız acaba?

25 dH su sertliğinde yaşaması, beni şaşırttı Kafasi%20Karismis

Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kurty_pirateÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/01/2008
İl: Ankara
Mesaj: 304
kurty_pirateÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Şubat 2009 23:48
Evet Muzaffer Bey tercümeyi ben yaptım ama İngilizceyi unutmuşum Sikkin. Elimde sözlükle biraz uğraştırdı :).

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ahmet KURUÇAYÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 380
Ahmet KURUÇAYÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Şubat 2009 00:39
Kurtuluş bey,çok faydalı bir paylaşımı olmuş,ellerinize,emeklerinize sağlık.Cinsiyet konusuna hiç değinmemişsiniz,bu konudada böyle açıklayıcı çeviriler olursa dahada çok faydalı olacagına inanıyorum.Sağlıklı akvaryum dileklerimle.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir