Her hobicinin bilmesi gereken genel bilgiler.(A'dan Z'ye sıralı)
Gönderim Zamanı: 09 Şubat 2012 21:48
-A-
Acısu: Tatlı su ve deniz sularının karışım alanındaki az tuzlu su. (Bkz. "Acısu balıkları.")
Acısu balıkları: Genellikle deltalarda, acısularda (tatlı su ile deniz suyunun birbirine karıştığı noktalar) yaşayan balıklara verilen isim.
Örnek: Moli (Poecilia sphenops), velifera (Poecilia velifera), mono (Monodactylus argenteus), argus (Scatophagus argus), okçubalığı (Toxotes jaculatrix).
Aktif karbon: Saf karbon. Akvaryumlarda zararlı maddeleri ve kokuyu gidermek için kullanılan malzeme.
Akvarist: Akvaryum ile hobi anlamında ilgilenen kişi. (Bkz. "Akvaryum, Sucul.")
Akvaryum: İçinde su canlılarının bakılıp incelendiği, genellikle camdan yapılan hazne.
İçinde su canlılarının sergilendiği yapı. (Şehir akvaryumu)
Su canlılarını beslemek, üretmek, incelemek için yapılan hobi. (Akvaryum hobisi)
Alg: Suda yaşayan, köksüz bitkiler. Esmer su yosunları (Rhaeophyceae), kırmızı su yosunları (Rhodophyceae), mavi su yosunları (Cyanophycea) olarak 3'e ayrılırlar.
Alkali: Güçlü bazik özellikleri olan su. Orijinali Arapça olup "al-qaliy" şeklindedir. (Bkz. "Ph.")
Amazon: Güney Amerika'nın hemen hemen tamamını kaplayan nehir. And Dağların'nda (Peru) doğar ve Atlas Okyanusu'na dökülür.
Amfibyum: İkiyaşayışlı. Balıklarla sürüngenler arasında yer alan ve Gymnophiona (ayaksızlar), Urodela (kuyruklular), Anura (kurbağalar) adında 3 takımda incelenen omurgalı hayvanlar sınıfı.
Semender yavrusu - Triturus sp. (Fotoğraf: Onur G. HİTİT):
Aphanius: Cyprinodontidae ailesinin Akdeniz kıyılarına yakın sulak alanlarında yaşayan bir cinsi. Ülkemizde de bu cinsin birçok türü doğal olarak bulunmaktadır. Bazıları: A. burduricus, A. anatoliae, A. villwocki, A. mento. (Bkz. "Killifish.")
Aphanius balığı - Aphanius villwocki (Fotoğraf: Onur G. HİTİT):
Artemia: "Artemia salina" olarak da bilinir. Artemiidae ailesinden, akvaryumculukta özellikle yavru balıkların beslenmesinde çok kullanılan canlı yem, bir tür kabuklu hayvan.
-B-
Bakteri: Mikroskobik, klorofilsiz, tek hücreli ya da ipliksi organizmaların genel adı.
Biyobal: "Bioball" olarak da bilinir. Biyolojik filtrasyonda kullanılan bir malzemedir. Top şeklinde ve üzerinde kanallar bulunan bir malzemedir. Bu kanallara, biyolojik filtrasyonu sağlayan bakteriler yerleşir.
Biyolojik filtrasyon: Çeşitli faydalı bakterilerden faydalanarak azotlu bileşikleri zararsız hale getirerek yapılan filtrasyon. (Bkz. "Biyobal.")
Biyotop: Canlıların üzerinde yaşadığı ve yaşaması için gerekli kaynakları içeren büyük bölgeler.
Örnek: Malawi Gölü kayalık bölge biyotopu, Orinoco Nehri biyotopu.
(Latince "hayat" anlamına gelen "bios" ve "bölge" anlamına gelen "topos" sözcüklerinden türetilmiştir.)
Biyotop akvaryumu: Aynı sulak alan içerisinde yaşayan canlıların bir arada bakıldığı, yaşadıkları sulak alanın özelliklerine göre düzenlenmiş, doğal olana benzetilmiş akvaryum çalışması.
-C-
Cama cam: İçinde teknik ekipmanlar (ısıtıcı, filtre gibi), su ve balıktan başka bir öğe bulunmayan, dekorasyonsuz akvaryumlar.
Genelde diskus akvaryumları veya üretim akvaryumları cama cam akvaryumlardır.
Canlı yem: Balıklar başta olmak üzere çeşitli akvaryum canlılarının beslenmesinde kullanılan, genelde omurgasız canlılardan ibaret olan yem. En çok kullanılan canlı yemler; tubifeks, artemia, sivrisinek larvaları, kurtçuklar ve su piresidir.
Characidae: Characiformes takımından, piranha ve tetraları içeren balık ailesi. Çoğunlukla Güney Amerika'ya yayılmış olsalar da Afrika'da yaşayan türler de vardır. Ağızlarında dişleri bulunur. Alabalıklardaki gibi ikinci sırt yüzgeçleri de vardır. En bilinenleri: Neon tetra, kırmızı piranha, pacu.
Cichlid: Okunuşu "sihlid" ve "siklid" şeklindedir. Alacalevrek. (Bkz. "Cichlidae.")
Cichlid - Cichlasoma severum (Fotoğraf: Onur G. HİTİT):
Cichlid - Cichlasoma nigrofasciatum (Fotoğraf: Onur G. HİTİT):
Cichlid - Microgeophagus ramirezi (Fotoğraf: Halit DEĞER):
Cichlidae: Perciformes (levreksiler) sınıfının en kalabalık balık ailelerinden biri. En bilinenleri: Melek balığı, astronot balığı, diskus, ramirezi, kakadu, sarı prenses, ahli, frontosa, tropheus, leptosoma gibi balıklardır. Bu aile, yüzlerce cins ve binlerce türü içerir. Yaşam alanı çok geniştir. Amerika'dan Afrika'ya, Asya'nın güney kesimlerinden Madagaskar'a kadar uzanan yaşam alanları vardır. "Alacalevrekler" olarak da bilinirler.
CO2: Karbondioksit. (Bkz. "Karbondioksit sistemi.")
Cyprinidae: Cypriniformes takımının en geniş ailesidir. "Sazangiller" de denir. Tanınmış akvaryum balıkları ile birlikte bazı av balıklarını da içerir. En bilinenleri: Japon balığı, sazan, golyan, rasbora, tetrazon, danio gibi balıklardır.
Sazangil - Danio rerio (Fotoğraf: Halit DEĞER):
Sazangil - Danio frenkei (Fotoğraf: Halit DEĞER):
Sazangil - Rasbora heteromorpha (Fotoğraf: Halit DEĞER):
Sazangil - Barbus titteya (Fotoğraf: Tarkan MÜLLER):
Cüce cichlid: Anavatanı Güney Amerika'nın tatlı suları olan, Apisto grubunu oluşturan (Apistogramma cinsi) cichlid grubu. (Bkz. "Cichlid.")
Cüce cichlid - Apistogramma cacatuoides (Fotoğraf: Şefik HANCI):
Cüce cichlid - Apistogramma agassizii alenquer (Fotoğraf: Volkan TOPHİSAR):
-Ç-
Çöpçü balığı: Siluriformes (yayınsılar) takımının Callichthyidae ailesini oluşturan balıkların ortak adı.
Bu ailenin Corydoras cinsi, en sevilen akvaryum balıkları arasındadır. En bilinenleri: Corydoras paleatus, Corydoras aeneus, Corydoras trilineatus, Corydoras panda, Corydoras julii, Corydoras sterbai, Corydoras similis.
Çöpçü balıkları, sürü balıklarıdır. Taban kısmında, geniş sürüler halinde dolaşırlar. Yağmur mevsiminde ürerler.
Yumurtalarını taşıyan Corydoras paleatus dişisi (Fotoğraf: Onur G. HİTİT):
Corydoras similis (Fotoğraf: Ufuk UÇAR):
Corydoras aeneus - Albino form (Fotoğraf: Ufuk UÇAR):
Corydoras trilineatus (Fotoğraf: Onur G. HİTİT):
-D-
Daphnia: Bkz. "Su piresi."
Discus: Anavatanı Amazon Nehri olan, tatlı su akvaryumlarının en gözde balıkları arasında yer alan, oval bir şekle sahip, sarif görünüşlü Amerikan cichlid türü.
Küçükken sürüler halinde dolaşan discus balıkları, büyüdüklerinde çiftler oluştururlar. Diğer cichlid türlerinde olduğu gibi yavrulara ana-baba birlikte bakarlar. (Bkz. "Cichlid.")
Discus - Symphsodon discus (Fotoğraf: Ufuk UÇAR):
-E-
Elma salyangozu: Ampullariidae ailesinin Pomacea, Lanistes, Marita cinslerini oluşturan tropikal tatlı su salyangozlarının ortak adı. Yabancı literatürlerde "apple snail" olarak bilinirler. Ülkemizde "elma salyangozu" olarak bilinirler. Birçok türü vardır. En bilinenleri, çoğunlukla sarı renge sahip olan Pomacea bridgesii ve Pomacea canaliculata türleridir. Çoğunlukla sarı renkte olmalarına karşın mavi, beyaz, kahverengi renkli olanlarına da rastlanır. Afrika, Anavatanları Orta ve Güney Amerika'dır. Diğer salyangoz türleri erdişi iken, elma salyangozların erkek ve dişileri vardır.
Pomacea bridgesii (Fotoğraf: Onur G. HİTİT):
-F-
Filtrasyon: Akvaryum ortamında atık maddelerin temizlenmesini ve etkisiz hale getirilmesini sağlayan sistem. 3 temel filtrasyon türü vardır: Mekanik filtrasyon, kimyasal filtrasyon, biyolojik filtrasyon.
Filtre: Filtrasyon işlemlerinin yapılmasını sağlayan cihaz. Filtrelerin birçok türü vardır: Sünger filtre, şelale filtre, pipo filtre gibi filtrelerdir, kanister filtre, sump.
-G-
Gammarus: Kırmızıdan kahverengiye değişen renkleri olan, 0,3 - 1,5 cm. arasında değişen boylara ulaşabilen, akvaryum balıkları için yem olarak da kullanılabilen, karideslere yakın bir tür omurgasız canlı.
Gammarus fasciatus (Fotoğraf: Onur G. HİTİT):
Gonopod: Canlı doğuran balıkların erkeklerinde bulunan, üreme organına dönüşmüş anüs yüzgeci.
Plati erkeğinin gonopodu(Fotoğraf: Onur G. HİTİT):
-İ-
İhtiyoloji: Balıkları inceleyen bilim dalı. Orijinali; "Ichthyology" şeklindedir.
-K-
Karantina tankı: Yeni alınan balıkları akvaryuma bırakmadan önce herhangi bir hastalıklarının olup olmadığını gözlemlemek için kullanılan, veya hasta bir balığı tedavi etmek için kullanılan tank.
Karantina tanklarında taban malzemesi, bitkiler, dekorasyon öğeleri bulunmaz. Sadece teknik ekipman (filtre, ısıtıcı vs.) bulunur.
Karbondioksit sistemi: Akvaryum bitkilerinin ihtiyacı olan CO2 gazını akvaryum ortamında üretmek için kurulmuş mayalı düzenekler veya tüplü düzeneklerle yapılmış sistem.
Ev yapımı mayalı karbondioksit sistemi (Fotoğraf: Murat SAĞDIÇ):
Karnivor: Orijinali "carnivore" şeklindedir. Et ile beslenen canlı.
Küçük böcekleri organları vasıtasıyla hapsedip sindiren bitkiler. (Karnivor bitkiler)
Killifish: Cyprinodontiformes (dişlisazancıklar) takımının Cyprinodontidae ailesini oluşturan balıklar. Amerika, Afrika, Avrupa ve Asya'nın çeşitli bölgelerinde yaşarlar. Küçük göllerden nehirlere, mevsimlik bataklıklara kadar birçok alanda yaşarlar. Birçoğunun yaşam döngüsü 1 yıldır. Ülkemizde Aphanius cinsinin birçok türü doğal olarak bulunmaktadır. (Bkz. "Aphanius, Yıllık balıklar.")
Killifish - Aplocheilus lineatus (Fotoğraf: Onur G. HİTİT):
-L-
Labirentli balıklar: Perciformes takımının anabantoidei alt takımını oluşturan küçük yapılı tatlı su balıklarıdır. Bu gruba labirent balığı adını veren; solungaçlarının üstündeki kılcal damarlarla kaplı girintili çıkıntılı bir çift boşluktur. Yardımcı bir solunum organı olarak işlev gören bu yapı sayesinde, yuttukları havayla da solunum yapabilirler. Oksijeni yetersiz sularda da yaşamlarını sürdürebilirler.
Labirent balıkları, Asya ve Afrika'daki tatlı sularda yaşarlar. Birçok türün erkekleri, ağızlarından saldıkları sümüksü bir sıvıyla kaplı hava kabarcıkları ile su yüzeyine yakın yerlerde yuva yaparlar. Labirent balıkları, 5 familyaya ayrılmıştır: Badidae, Anabantidae, Belontiidae, Helostomotidae ve Osphronemidae.
Labirentli balık - Betta splendens erkeği (Fotoğraf: Halit KORKUT):
Labirentli balık - Betta splendens dişisi (Fotoğraf: Volkan TOPHİSAR):
-M-
Malawi Gölü: Afrika'da vadi göllerinin sonuncusu olan, dünyanın en büyük 9. gölü.
Dünyanın en temiz göllerindendir. Akvaryum hobisinde birçok gözde balık türü bu göld e yaşar. (Bkz. "Cichlid, Mbuna.")
-N-
Nitrat: Nitritin faydalı bakteriler tarafından okside edilmiş halidir. (Bkz. "Nitrat.")
Nitrifikasyon: Akvaryumda çeşitli sebepler sonucu oluşan amonyağın, aerobik bakteriler ile önce nitrite, sonra da nitrata dönüştürülmesi ile gelişen süreç. (Bkz. "Nitrat, Nitrit, Biyolojik filtrasyon.")
Nitrit: Dışkılardan, artık yemlerden açığa çıkan amonyağın aerobik bakteriler tarafından dönüştürülmüş ilk hali. (Bkz. "Nitrat, Biyolojik filtrasyon.")
-O-
Omnivor: Hem etçil, hem de otçul beslenen hayvanlar.
Otomatik yemleme: Akvaryumlarda önceden ayarlanan ve zamanlarda yemlemeyi yapan cihaz.
-P-
Paludaryum: Su altında yaşayan canlılarla birlikte, su kenraında yaşayan canlıların da incelendiği akvaryumlar.
Salon için bataklık/su kenarı simülasyonu.
Paludaryum (Fotoğraf: Ufuk UÇAR):
Paludaryum (Fotoğraf: Onur G. HİTİT):
Ph: Suyun (veya herhangi bir sıvının) asit veya alkali değerlerinin ölçüsü, hidrojen-oksijen oranı.
Poeciliidae: Cyprinodontiformes (dişlisazancıklar) takımının bir ailesi. "Canlı doğuranlar" olarak da bilinirler. Yavrularını doğururlar. Oldukça geniş bir ailedir. Dağılımı Kuzey Amerika'nın orta ve doğu kesimlerinden, Orta Amerika'ya ve Güney Amerika'ya kadardır. Bazı türleri dünyanın çeşitli yerlerine götürülüp bırakılmışlardır. En bilinenleri; lepistes (Poecilia reticulata), moli (Poecilia sphenops), velifera (Poecilia velifera), kılıçkuyruk (Xiphophorus helleri), plati (Xiphophorus maculatus), sivrisinek balığı (Gambusia affinis) türleridir.
Sivrisinek balığı - Gambusia affinis (Fotoğraf: Onur G. HİTİT):
Kılıçkuyruk - Xiphophorus helleri (Fotoğraf: Şefik HANCI):
Poecilia endler (Fotoğraf: Onur G. HİTİT)
-R-
Reef: Tuzlu su kıyısı akvaryumu.
-S-
Su piresi: Boyları 0,2 ile 5 mm. arasında değişen, akvaryum balıklarının beslenmesinde kullanılan omurgasız canlı türü. (Bkz. "Daphnia.")
Su piresi (Fotoğraf: Murat SAĞDIÇ):
Sucul: Suya ait, suya düşkün, suda yaşayan.
Sump: Okunuşu "samp" şeklindedir. Geniş hacimli akvaryumlarda kullanılır.
Çalışma prensibi dış filtrelerle (kanister) aynı olan, akvaryumun taban veya arka camı delinmek suretiyle, içine filtre elemanlarının sıralandığı bir hazneye (tanka) borularla bağlanarak yapılan bir filtre sistemidir.
Sump (Fotoğraf: Oral SEZEN):
-T-
Taban malzemesi: Akvaryumun tabanına serilen malzeme. Dekorasyon amaçlı olarak kullanıldığı gibi, filtrasyona da (biyolojik filtrasyon) faydalı olur. Yüzey bitkileri dışındaki bitkiler için olmazsa olmazdır. Genelde midye kırığı, laterit, kuvars, dere kumu gibi malzemeler kullanılır.
Taban malzemesi - Dere kumu (Fotoğraf: Onur G. HİTİT):
Tank: Hazne. Dekoru yapılmamış, boş akvaryum.
Tanganyika Gölü: Zaire ve Tanzanya arasında kalan Afrika Gölü. Baykal Gölü'nden sonra dünyanın en büyük 2. gölüdür.
Takashi Amano: Bitkili akvaryumlar konusunda uzman, dahilikle delilik arasındaki o ince çizgiyi sarsan, akvaryum hobisini bir ressam gibi uygulayan Japon akvarist.
Takashi Amano (Fotoğraf: akva.sk sitesi arşivinden):
-U-
Ultraviyole filtre: Zararlı bakterileri ve mikroorganizmaları ultraviole ışığı ile arıtan filtre.
-Y-
Yıllık balık: Yaşam döngüsünü 1 yılda tamamlayan balıklar. (Bkz. "Killifish.")
Yosun patlaması: Sudaki çeşitli maddelerin (yosunlar tarafından besin olarak kullanılan gübrelerin) artması sonucu su yosunlarının miktarlarındaki ani artma.
Yüzey bitkileri: Köksüz, suyun yüzeyinde bulunan, tabanla ilgisi olmayan bitkilere verilen ad. En bilinenleri: Su mercimeği (Lemna minor), riccia (Riccia fluitans) gibi bitkilerdir.
Su mercimeği - Lemna minor (Fotoğraf: Onur G. HİTİT):
Kaynak: http://www.akvanusya.com/genel/1172-grafik-destekli-online-akvaryum-sozluk.html
Acısu: Tatlı su ve deniz sularının karışım alanındaki az tuzlu su. (Bkz. "Acısu balıkları.")
Acısu balıkları: Genellikle deltalarda, acısularda (tatlı su ile deniz suyunun birbirine karıştığı noktalar) yaşayan balıklara verilen isim.
Örnek: Moli (Poecilia sphenops), velifera (Poecilia velifera), mono (Monodactylus argenteus), argus (Scatophagus argus), okçubalığı (Toxotes jaculatrix).
Aktif karbon: Saf karbon. Akvaryumlarda zararlı maddeleri ve kokuyu gidermek için kullanılan malzeme.
Akvarist: Akvaryum ile hobi anlamında ilgilenen kişi. (Bkz. "Akvaryum, Sucul.")
Akvaryum: İçinde su canlılarının bakılıp incelendiği, genellikle camdan yapılan hazne.
İçinde su canlılarının sergilendiği yapı. (Şehir akvaryumu)
Su canlılarını beslemek, üretmek, incelemek için yapılan hobi. (Akvaryum hobisi)
Alg: Suda yaşayan, köksüz bitkiler. Esmer su yosunları (Rhaeophyceae), kırmızı su yosunları (Rhodophyceae), mavi su yosunları (Cyanophycea) olarak 3'e ayrılırlar.
Alkali: Güçlü bazik özellikleri olan su. Orijinali Arapça olup "al-qaliy" şeklindedir. (Bkz. "Ph.")
Amazon: Güney Amerika'nın hemen hemen tamamını kaplayan nehir. And Dağların'nda (Peru) doğar ve Atlas Okyanusu'na dökülür.
Amfibyum: İkiyaşayışlı. Balıklarla sürüngenler arasında yer alan ve Gymnophiona (ayaksızlar), Urodela (kuyruklular), Anura (kurbağalar) adında 3 takımda incelenen omurgalı hayvanlar sınıfı.
Semender yavrusu - Triturus sp. (Fotoğraf: Onur G. HİTİT):
Aphanius: Cyprinodontidae ailesinin Akdeniz kıyılarına yakın sulak alanlarında yaşayan bir cinsi. Ülkemizde de bu cinsin birçok türü doğal olarak bulunmaktadır. Bazıları: A. burduricus, A. anatoliae, A. villwocki, A. mento. (Bkz. "Killifish.")
Aphanius balığı - Aphanius villwocki (Fotoğraf: Onur G. HİTİT):
Artemia: "Artemia salina" olarak da bilinir. Artemiidae ailesinden, akvaryumculukta özellikle yavru balıkların beslenmesinde çok kullanılan canlı yem, bir tür kabuklu hayvan.
-B-
Bakteri: Mikroskobik, klorofilsiz, tek hücreli ya da ipliksi organizmaların genel adı.
Biyobal: "Bioball" olarak da bilinir. Biyolojik filtrasyonda kullanılan bir malzemedir. Top şeklinde ve üzerinde kanallar bulunan bir malzemedir. Bu kanallara, biyolojik filtrasyonu sağlayan bakteriler yerleşir.
Biyolojik filtrasyon: Çeşitli faydalı bakterilerden faydalanarak azotlu bileşikleri zararsız hale getirerek yapılan filtrasyon. (Bkz. "Biyobal.")
Biyotop: Canlıların üzerinde yaşadığı ve yaşaması için gerekli kaynakları içeren büyük bölgeler.
Örnek: Malawi Gölü kayalık bölge biyotopu, Orinoco Nehri biyotopu.
(Latince "hayat" anlamına gelen "bios" ve "bölge" anlamına gelen "topos" sözcüklerinden türetilmiştir.)
Biyotop akvaryumu: Aynı sulak alan içerisinde yaşayan canlıların bir arada bakıldığı, yaşadıkları sulak alanın özelliklerine göre düzenlenmiş, doğal olana benzetilmiş akvaryum çalışması.
-C-
Cama cam: İçinde teknik ekipmanlar (ısıtıcı, filtre gibi), su ve balıktan başka bir öğe bulunmayan, dekorasyonsuz akvaryumlar.
Genelde diskus akvaryumları veya üretim akvaryumları cama cam akvaryumlardır.
Canlı yem: Balıklar başta olmak üzere çeşitli akvaryum canlılarının beslenmesinde kullanılan, genelde omurgasız canlılardan ibaret olan yem. En çok kullanılan canlı yemler; tubifeks, artemia, sivrisinek larvaları, kurtçuklar ve su piresidir.
Characidae: Characiformes takımından, piranha ve tetraları içeren balık ailesi. Çoğunlukla Güney Amerika'ya yayılmış olsalar da Afrika'da yaşayan türler de vardır. Ağızlarında dişleri bulunur. Alabalıklardaki gibi ikinci sırt yüzgeçleri de vardır. En bilinenleri: Neon tetra, kırmızı piranha, pacu.
Cichlid: Okunuşu "sihlid" ve "siklid" şeklindedir. Alacalevrek. (Bkz. "Cichlidae.")
Cichlid - Cichlasoma severum (Fotoğraf: Onur G. HİTİT):
Cichlid - Cichlasoma nigrofasciatum (Fotoğraf: Onur G. HİTİT):
Cichlid - Microgeophagus ramirezi (Fotoğraf: Halit DEĞER):
Cichlidae: Perciformes (levreksiler) sınıfının en kalabalık balık ailelerinden biri. En bilinenleri: Melek balığı, astronot balığı, diskus, ramirezi, kakadu, sarı prenses, ahli, frontosa, tropheus, leptosoma gibi balıklardır. Bu aile, yüzlerce cins ve binlerce türü içerir. Yaşam alanı çok geniştir. Amerika'dan Afrika'ya, Asya'nın güney kesimlerinden Madagaskar'a kadar uzanan yaşam alanları vardır. "Alacalevrekler" olarak da bilinirler.
CO2: Karbondioksit. (Bkz. "Karbondioksit sistemi.")
Cyprinidae: Cypriniformes takımının en geniş ailesidir. "Sazangiller" de denir. Tanınmış akvaryum balıkları ile birlikte bazı av balıklarını da içerir. En bilinenleri: Japon balığı, sazan, golyan, rasbora, tetrazon, danio gibi balıklardır.
Sazangil - Danio rerio (Fotoğraf: Halit DEĞER):
Sazangil - Danio frenkei (Fotoğraf: Halit DEĞER):
Resim ölçeklenmiştir..Tam boyutlu görmek için tıklayınız..Resmim orjinal boyutu 640x480. |
Sazangil - Rasbora heteromorpha (Fotoğraf: Halit DEĞER):
Sazangil - Barbus titteya (Fotoğraf: Tarkan MÜLLER):
Resim ölçeklenmiştir..Tam boyutlu görmek için tıklayınız..Resmim orjinal boyutu 800x600. |
Cüce cichlid: Anavatanı Güney Amerika'nın tatlı suları olan, Apisto grubunu oluşturan (Apistogramma cinsi) cichlid grubu. (Bkz. "Cichlid.")
Cüce cichlid - Apistogramma cacatuoides (Fotoğraf: Şefik HANCI):
Cüce cichlid - Apistogramma agassizii alenquer (Fotoğraf: Volkan TOPHİSAR):
Resim ölçeklenmiştir..Tam boyutlu görmek için tıklayınız..Resmim orjinal boyutu 800x600. |
-Ç-
Çöpçü balığı: Siluriformes (yayınsılar) takımının Callichthyidae ailesini oluşturan balıkların ortak adı.
Bu ailenin Corydoras cinsi, en sevilen akvaryum balıkları arasındadır. En bilinenleri: Corydoras paleatus, Corydoras aeneus, Corydoras trilineatus, Corydoras panda, Corydoras julii, Corydoras sterbai, Corydoras similis.
Çöpçü balıkları, sürü balıklarıdır. Taban kısmında, geniş sürüler halinde dolaşırlar. Yağmur mevsiminde ürerler.
Yumurtalarını taşıyan Corydoras paleatus dişisi (Fotoğraf: Onur G. HİTİT):
Resim ölçeklenmiştir..Tam boyutlu görmek için tıklayınız..Resmim orjinal boyutu 820x615. |
Corydoras similis (Fotoğraf: Ufuk UÇAR):
Resim ölçeklenmiştir..Tam boyutlu görmek için tıklayınız..Resmim orjinal boyutu 640x480. |
Corydoras aeneus - Albino form (Fotoğraf: Ufuk UÇAR):
Resim ölçeklenmiştir..Tam boyutlu görmek için tıklayınız..Resmim orjinal boyutu 640x480. |
Corydoras trilineatus (Fotoğraf: Onur G. HİTİT):
-D-
Daphnia: Bkz. "Su piresi."
Discus: Anavatanı Amazon Nehri olan, tatlı su akvaryumlarının en gözde balıkları arasında yer alan, oval bir şekle sahip, sarif görünüşlü Amerikan cichlid türü.
Küçükken sürüler halinde dolaşan discus balıkları, büyüdüklerinde çiftler oluştururlar. Diğer cichlid türlerinde olduğu gibi yavrulara ana-baba birlikte bakarlar. (Bkz. "Cichlid.")
Discus - Symphsodon discus (Fotoğraf: Ufuk UÇAR):
Resim ölçeklenmiştir..Tam boyutlu görmek için tıklayınız..Resmim orjinal boyutu 640x480. |
-E-
Elma salyangozu: Ampullariidae ailesinin Pomacea, Lanistes, Marita cinslerini oluşturan tropikal tatlı su salyangozlarının ortak adı. Yabancı literatürlerde "apple snail" olarak bilinirler. Ülkemizde "elma salyangozu" olarak bilinirler. Birçok türü vardır. En bilinenleri, çoğunlukla sarı renge sahip olan Pomacea bridgesii ve Pomacea canaliculata türleridir. Çoğunlukla sarı renkte olmalarına karşın mavi, beyaz, kahverengi renkli olanlarına da rastlanır. Afrika, Anavatanları Orta ve Güney Amerika'dır. Diğer salyangoz türleri erdişi iken, elma salyangozların erkek ve dişileri vardır.
Pomacea bridgesii (Fotoğraf: Onur G. HİTİT):
-F-
Filtrasyon: Akvaryum ortamında atık maddelerin temizlenmesini ve etkisiz hale getirilmesini sağlayan sistem. 3 temel filtrasyon türü vardır: Mekanik filtrasyon, kimyasal filtrasyon, biyolojik filtrasyon.
Filtre: Filtrasyon işlemlerinin yapılmasını sağlayan cihaz. Filtrelerin birçok türü vardır: Sünger filtre, şelale filtre, pipo filtre gibi filtrelerdir, kanister filtre, sump.
-G-
Gammarus: Kırmızıdan kahverengiye değişen renkleri olan, 0,3 - 1,5 cm. arasında değişen boylara ulaşabilen, akvaryum balıkları için yem olarak da kullanılabilen, karideslere yakın bir tür omurgasız canlı.
Gammarus fasciatus (Fotoğraf: Onur G. HİTİT):
Gonopod: Canlı doğuran balıkların erkeklerinde bulunan, üreme organına dönüşmüş anüs yüzgeci.
Plati erkeğinin gonopodu(Fotoğraf: Onur G. HİTİT):
-İ-
İhtiyoloji: Balıkları inceleyen bilim dalı. Orijinali; "Ichthyology" şeklindedir.
-K-
Karantina tankı: Yeni alınan balıkları akvaryuma bırakmadan önce herhangi bir hastalıklarının olup olmadığını gözlemlemek için kullanılan, veya hasta bir balığı tedavi etmek için kullanılan tank.
Karantina tanklarında taban malzemesi, bitkiler, dekorasyon öğeleri bulunmaz. Sadece teknik ekipman (filtre, ısıtıcı vs.) bulunur.
Karbondioksit sistemi: Akvaryum bitkilerinin ihtiyacı olan CO2 gazını akvaryum ortamında üretmek için kurulmuş mayalı düzenekler veya tüplü düzeneklerle yapılmış sistem.
Ev yapımı mayalı karbondioksit sistemi (Fotoğraf: Murat SAĞDIÇ):
Eklentiyi Orjinal boyutta görmek için tıklayınız.. |
Karnivor: Orijinali "carnivore" şeklindedir. Et ile beslenen canlı.
Küçük böcekleri organları vasıtasıyla hapsedip sindiren bitkiler. (Karnivor bitkiler)
Killifish: Cyprinodontiformes (dişlisazancıklar) takımının Cyprinodontidae ailesini oluşturan balıklar. Amerika, Afrika, Avrupa ve Asya'nın çeşitli bölgelerinde yaşarlar. Küçük göllerden nehirlere, mevsimlik bataklıklara kadar birçok alanda yaşarlar. Birçoğunun yaşam döngüsü 1 yıldır. Ülkemizde Aphanius cinsinin birçok türü doğal olarak bulunmaktadır. (Bkz. "Aphanius, Yıllık balıklar.")
Killifish - Aplocheilus lineatus (Fotoğraf: Onur G. HİTİT):
-L-
Labirentli balıklar: Perciformes takımının anabantoidei alt takımını oluşturan küçük yapılı tatlı su balıklarıdır. Bu gruba labirent balığı adını veren; solungaçlarının üstündeki kılcal damarlarla kaplı girintili çıkıntılı bir çift boşluktur. Yardımcı bir solunum organı olarak işlev gören bu yapı sayesinde, yuttukları havayla da solunum yapabilirler. Oksijeni yetersiz sularda da yaşamlarını sürdürebilirler.
Labirent balıkları, Asya ve Afrika'daki tatlı sularda yaşarlar. Birçok türün erkekleri, ağızlarından saldıkları sümüksü bir sıvıyla kaplı hava kabarcıkları ile su yüzeyine yakın yerlerde yuva yaparlar. Labirent balıkları, 5 familyaya ayrılmıştır: Badidae, Anabantidae, Belontiidae, Helostomotidae ve Osphronemidae.
Labirentli balık - Betta splendens erkeği (Fotoğraf: Halit KORKUT):
Resim ölçeklenmiştir..Tam boyutlu görmek için tıklayınız..Resmim orjinal boyutu 640x467. |
Labirentli balık - Betta splendens dişisi (Fotoğraf: Volkan TOPHİSAR):
Resim ölçeklenmiştir..Tam boyutlu görmek için tıklayınız..Resmim orjinal boyutu 2816x2112. |
-M-
Malawi Gölü: Afrika'da vadi göllerinin sonuncusu olan, dünyanın en büyük 9. gölü.
Dünyanın en temiz göllerindendir. Akvaryum hobisinde birçok gözde balık türü bu göld e yaşar. (Bkz. "Cichlid, Mbuna.")
-N-
Nitrat: Nitritin faydalı bakteriler tarafından okside edilmiş halidir. (Bkz. "Nitrat.")
Nitrifikasyon: Akvaryumda çeşitli sebepler sonucu oluşan amonyağın, aerobik bakteriler ile önce nitrite, sonra da nitrata dönüştürülmesi ile gelişen süreç. (Bkz. "Nitrat, Nitrit, Biyolojik filtrasyon.")
Nitrit: Dışkılardan, artık yemlerden açığa çıkan amonyağın aerobik bakteriler tarafından dönüştürülmüş ilk hali. (Bkz. "Nitrat, Biyolojik filtrasyon.")
-O-
Omnivor: Hem etçil, hem de otçul beslenen hayvanlar.
Otomatik yemleme: Akvaryumlarda önceden ayarlanan ve zamanlarda yemlemeyi yapan cihaz.
-P-
Paludaryum: Su altında yaşayan canlılarla birlikte, su kenraında yaşayan canlıların da incelendiği akvaryumlar.
Salon için bataklık/su kenarı simülasyonu.
Paludaryum (Fotoğraf: Ufuk UÇAR):
Eklentiyi Orjinal boyutta görmek için tıklayınız.. |
Paludaryum (Fotoğraf: Onur G. HİTİT):
Ph: Suyun (veya herhangi bir sıvının) asit veya alkali değerlerinin ölçüsü, hidrojen-oksijen oranı.
Poeciliidae: Cyprinodontiformes (dişlisazancıklar) takımının bir ailesi. "Canlı doğuranlar" olarak da bilinirler. Yavrularını doğururlar. Oldukça geniş bir ailedir. Dağılımı Kuzey Amerika'nın orta ve doğu kesimlerinden, Orta Amerika'ya ve Güney Amerika'ya kadardır. Bazı türleri dünyanın çeşitli yerlerine götürülüp bırakılmışlardır. En bilinenleri; lepistes (Poecilia reticulata), moli (Poecilia sphenops), velifera (Poecilia velifera), kılıçkuyruk (Xiphophorus helleri), plati (Xiphophorus maculatus), sivrisinek balığı (Gambusia affinis) türleridir.
Sivrisinek balığı - Gambusia affinis (Fotoğraf: Onur G. HİTİT):
Kılıçkuyruk - Xiphophorus helleri (Fotoğraf: Şefik HANCI):
Resim ölçeklenmiştir..Tam boyutlu görmek için tıklayınız..Resmim orjinal boyutu 640x482. |
Poecilia endler (Fotoğraf: Onur G. HİTİT)
-R-
Reef: Tuzlu su kıyısı akvaryumu.
-S-
Su piresi: Boyları 0,2 ile 5 mm. arasında değişen, akvaryum balıklarının beslenmesinde kullanılan omurgasız canlı türü. (Bkz. "Daphnia.")
Su piresi (Fotoğraf: Murat SAĞDIÇ):
Sucul: Suya ait, suya düşkün, suda yaşayan.
Sump: Okunuşu "samp" şeklindedir. Geniş hacimli akvaryumlarda kullanılır.
Çalışma prensibi dış filtrelerle (kanister) aynı olan, akvaryumun taban veya arka camı delinmek suretiyle, içine filtre elemanlarının sıralandığı bir hazneye (tanka) borularla bağlanarak yapılan bir filtre sistemidir.
Sump (Fotoğraf: Oral SEZEN):
Resim ölçeklenmiştir..Tam boyutlu görmek için tıklayınız..Resmim orjinal boyutu 640x480. |
-T-
Taban malzemesi: Akvaryumun tabanına serilen malzeme. Dekorasyon amaçlı olarak kullanıldığı gibi, filtrasyona da (biyolojik filtrasyon) faydalı olur. Yüzey bitkileri dışındaki bitkiler için olmazsa olmazdır. Genelde midye kırığı, laterit, kuvars, dere kumu gibi malzemeler kullanılır.
Taban malzemesi - Dere kumu (Fotoğraf: Onur G. HİTİT):
Tank: Hazne. Dekoru yapılmamış, boş akvaryum.
Tanganyika Gölü: Zaire ve Tanzanya arasında kalan Afrika Gölü. Baykal Gölü'nden sonra dünyanın en büyük 2. gölüdür.
Takashi Amano: Bitkili akvaryumlar konusunda uzman, dahilikle delilik arasındaki o ince çizgiyi sarsan, akvaryum hobisini bir ressam gibi uygulayan Japon akvarist.
Takashi Amano (Fotoğraf: akva.sk sitesi arşivinden):
-U-
Ultraviyole filtre: Zararlı bakterileri ve mikroorganizmaları ultraviole ışığı ile arıtan filtre.
-Y-
Yıllık balık: Yaşam döngüsünü 1 yılda tamamlayan balıklar. (Bkz. "Killifish.")
Yosun patlaması: Sudaki çeşitli maddelerin (yosunlar tarafından besin olarak kullanılan gübrelerin) artması sonucu su yosunlarının miktarlarındaki ani artma.
Yüzey bitkileri: Köksüz, suyun yüzeyinde bulunan, tabanla ilgisi olmayan bitkilere verilen ad. En bilinenleri: Su mercimeği (Lemna minor), riccia (Riccia fluitans) gibi bitkilerdir.
Su mercimeği - Lemna minor (Fotoğraf: Onur G. HİTİT):
Kaynak: http://www.akvanusya.com/genel/1172-grafik-destekli-online-akvaryum-sozluk.html
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 10 Şubat 2012 00:31
Kardeşim alıntıda olsa çalışman güzel ve faydalı özellikle yeni başlayanlara.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir