Haplochromisler Hakkında Herşey
HAPLOCHROMİS
Malawi gülünen büyük boyut ve farklı şekil itibariyle asil ve bir o kadarda güzel balıklarıdır Haplochromisler. Değişik şekil ve renk itibariyle birçok hobicinin malawi cichlidleri arasında en sevdiği gruplar arasına girmiştir. Ülkemizde belli başlı haplochromis türleri olsa da kalıplaşmış ve sevilmişlerdir. Bunların arasında en çok sevilenleri yunus cichlid, yaprak cichlid, vünüstüs, ahli vb. türlerdir.
Haplochromisler, akvaryumlarda asilliği ve güzelliği ifade ederler. Haplochromislerin çoğu sert, azcı ve ağır kişilikli balıklar olduklarından ilk tercih edilen balıklar arasındadır.
GÖL ÖZELLİKLERİ
Malawi cichlidleri 3 grupta incelenmektedir. Bunlar; gölün çoğunluğunu sağlayan mbunalar, haplochromisler ve imparatorlardan oluşmuşlardır. Bizim inceleyeceğimiz grup haplochromislerdir. Bu gölün su değerleri:
Ph= 7,5 – 9,0
Dh= 12 – 20
Isı= 22 –
Bu gölde balık gruplarının gösterdiği farklılıklardan dolayı 3 çeşit bölüm vardır. Bu bölümler; Geniş ve sık kayalıklardan oluşan alanlar, düz kumluklardan oluşan alanlar, kaya ve kumluklardan oluşan bazı bölümlerinde sazlıklar bulunan alanlar olarak incelenmektedir. Bizim inceleyeceğimiz olan haplochromisler; düz kumluklardan oluşan alanlarda ya da kaya ve kumluklardan oluşan alanlarda yaşamaktadırlar.
TANK SEÇİMİ:
Haplochromisler, mümkün olduğunca sınırları zorlayacak en büyük tanklarda bakılmalıdır. Doğalarında geniş yüzme alanları isteyen bu grup malawi cichlidleri için elden geldiğince en büyük tanklar tercih edilmelidir. Haplochromisler için tercih edilecek en az akvaryum hacmi
AKVARYUM DEKORASYONU:
Haplochromis akvaryumlarında dekor balıkların sağlığı açısından çok önemlidir. Doğalarını taklit etmek her balıkta olduğu gibi haplochromislerde de en sağlıklısı olacaktır. Haplochromis akvaryumlarında beslediğiniz türe uygun seçim yapılmalıdır. Örneğin: tek tür olarak yunus cichlid besliyorsanız, akvaryumunuzun dekorasyonu sadece tutmak gerekir. Yunuslar için düz kumluk alanlar en sağlıklısı olacaktır.
Haplochromis akvaryumlarında düz kumluk alan olduğuyla birlikte çok az sayıda kaya ve bitki (saz) de bulundurulabilir. Kaya bulundurulmasının amacı; hem doğalarında az sayıda olması hem de alfa erkeklerin dişiler üzerinde kur ya da baskınlık kurarken dişilerin kendilerini güvende hissetmeleri açısındandır. Yine bununla birlikte bazı haplochromis türlerinde avcılık yapmak amaçlı bitkileri kullanan balıklarda vardır. Bu balıkların doğasını benimsemeleri adına birkaç bitki alanı oluşturulup avlanmalarına izin verilebilir. Bu balıklara örnek; yaprak cichlid. Örnekler çoğaltılabilir.
AKVARYUM FİLTRASYONU:
Haplochromisler, akvaryumları çok kirleten balıklardır. Bu grup balıkların bakıldığı akvaryumlarda filtrasyon çok iyi olmalıdır. Haplochromis akvaryumlarında, kuvvetli bir dış filtre ya da sump sistemi en uygun olanıdır. Aynı zamanda hafif bir akıntı yaratmak ve balık pisliklerini çekip mekanik temizlik yapılabilmesi açısından bir iç filtrede uygun olacaktır.
- Dış filtre
Filtreleme sistemi yapıldıktan sonra akvaryumda temizlik yapılmak diye düşünülmemelidir. Düzenli olarak, periyodik aralıklarla dip çekimleri ve dinlenmiş su takviyeleri yapılmalıdır.
AKVARYUM SUYU:
Akvaryum suları temizliklerden önce kloru açması açısından dinlendirilmelidir. Malawi cichlidleri ülkemiz sularına çok kolay tolerans gösterebildiklerinden su hazırlayıcılar kullanılmasına gerek duyulmayabilir. Ama su hazırlayıcıların kullanılması balıkların sağlığı açısından önemlidir. Su değerleri:
Ph= 7,5 – 9,0
Dh= 12 – 20
Isı= 22 –
BESLENME:
Haplochromisler, çoğunlukla etçil beslenen balıklardır. Ancak aralarında bazı türler vardır ki hem etçil hem otçul olarak omnivor şekilde beslenirler. Örneğin: Yunus cichlid. Örnekler çoğaltılabilir. Beslenecek olan haplochromis türü çok iyi araştırılıp türe özgü uygun diyet hazırlanmalıdır.
Bu grup balıklar için günde 2–3 kez yemleme yapılmalıdır. Yemler kafadan salma değil uygun diyete uyacak şekilde yapılmalıdır. Haplochromis grubu balıklara, haftada bir kez canlı yem verilmesi uygundur. Canlı yem onlar için büyük besin kaynağıdır.
BALIK SEÇİMİ:
Haplochromislerde balık seçimi oldukça önem taşır. Bilindiği üzere haplochromisler agresif türlerdir. Uygun balık ve oran seçilmediği sürece ölümler kaçınılmaz olur. Bu sebeple balık seçiminde akvaryum hacmi, dekorasyonu ve uyumu ön planda tutmalıyız.
Haplochromisler, çok büyük boyutlu balıklar haline gelebildiğinden akvaryum hacimleri yüksek tutulmalıdır. 500 Litrelik bir haplochromis akvaryuma en fazla 10 balık koyulmalıdır. Koyulan balıklarda birbirlerinde uyumlu türler olmalı ya da tek tür olarak bakılmalıdır. Bazı akvaryumlarda haplochromislerle birlikte imparator, mbuna gibi diğer malawi cichlid grupları bakılmaktadır. Bu durum tamamen yanlış bir uygulamadır. Haplochromisler tankta en baskın ve büyük balıklar olacağından her zaman için alfalık haplochromislerde bulunacaktır. Bu sebeple diğer balıklar sürekli stres altında kalacak ve denge bozulacaktır.
Bazı haplochromis familyaları:
Aristochromis
Astatotilapia
Buccochromis
Caprichromis
Champsochromis
Cyrtocara
Diplotaxodon
Fossorochromis
HAPLOCHROMİS ÜRETİMİ:
Haplochromisler, üretimi diğer gruplara oranla daha zor olan balıklardır. Bir mbuna gibi kolay kolay üreyen balıklar değildir. Haplochromislerin üremesi için akvaryum dekoru, hacim, balık uyumu, balık orantısı, yemleme, ışıklandırma, stres gibi etkenler ön planda tutulmalıdır. Bu yargılar ön planda tutulup uygun koşullar sağlandıktan sonra bu balıklarda diğer türler gibi rahatça üretilebilir.
Haplochromis üretiminde dişi erkek oranı en az; 1 erkek 2–3 dişi olmalıdır. Bu orandan daha düşük haremler kurulursa erkeğin dişiyi öldürmesi kaçınılmaz olur. Akvaryumda stres etkeni kaçınılmazdır. Haplochromislerin üremesi için özel bir ortam hazırlamaya gerek yoktur. Yumurtlamaya hazır olan dişi ve her daim çiftleşmek isteyen erkek uygun ortamı bulduktan sonra çiftleşip, yavrularlar. Bu gölün balıklarında diğer göllere oranla amerikan, tanganyika vb. değişik bir yavrulama stili vardır. Bu göl balıkları ağızda kuluçka yaparak yavrularlar.
Haplochromisler, çiftleşme sonrasında dişi olan balık ağzındaki yumurtaları 18–29 gün arası kuluçkaya yatırır. Bu süre zarfında balık yemlenmez. Kuluçka evresi tamamlanınca dişi uygun bir kovuşa ya da bölmeye yavrularını bırakır.
YAVRULARIN BÜYÜTÜLMESİ:
Yavrular doğduktan sonra yavruları farklı bir akvaryuma alabiliriz. Haplochromislerin çoğu çok sayıda yavru verir. Bu sebeple yavru akvaryumunun hacmini de anaçların olduğu gibi yüksek tutmakta fayda var. Yavruları ilk 1–2 gün bitkisel toz haline getirilmiş yemlerle beslemelisiniz. Bunun nedeni sindirim sistemleri tam anlamıyla gelişmediğinden sindirimde zorluk çekebilecekleridir. 2 Günün sonunda yavrulara artemia vermeye başlayabilirsiniz. Artemiayı günde 1–2 öğün şeklinde verebilirsiniz. Artemianın yanında, öğütülmüş taze kuru yemler de verebilirsiniz.
Yemleme sonrasında arda kalan yemlerin nitrat, amonyak ve nitrit patlamalarına yol açmaması açısından, şifonlama yöntemiyle çekebilirsiniz.
Yavrular doğduktan ilk 1 hafta gibi bir süre içinde kesinlikle su değişimi yapmayınız. 1 Haftanın sonrasında %5 - %10 luk periyodik aralıklarla dip çekimleri ve dinlenmiş, ortama uygun, sıcaklığı akvaryumunki ile aynı olacak şekilde su takviyeleri yapabilirsiniz. Önerilen dip çekimi balık 2. haftasını geçtikten sonra günlük %10 luk oranlarda periyodik olarak yapmaktır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Tebrikler
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Meğinize sağlık Emre bey.Yararlı bir makale olmuş.Paylaşım için teşekkürler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir