Hangi Balığı Beslemeliyim?


DessÇevrim Dışı

Kayıt: 30/10/2011
İl: Samsun
Mesaj: 376
DessÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Temmuz 2013 11:21
Yeni başlayanlar için güzel bir kaynak olmuş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MIYMIYÇevrim Dışı

Kayıt: 15/07/2013
İl: Bursa
Mesaj: 95
MIYMIYÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Temmuz 2013 14:28
Bence ilk olarak Japon Balığı beslemenizi öneririm. Eğer en az ''1'' yıl yaşatabiliyorsanız, ''Beta balığı''na geçin. Onuda uzun zaman (1 yıl) yaşatıyorsanız Lepistes balığı'na geçin. Sonra kılıçkuyruk. Sonra usta oldunuz istediğinizi besleyin...

Beğenenler: [T]166639,melibuyuk7[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

A.Poyraz YılmazÇevrim Dışı

Kayıt: 27/07/2013
İl: Ankara
Mesaj: 156
A.Poyraz YılmazÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Temmuz 2013 04:06
Öncelikle merhaba;

hobiye yeni başlamış bir çok kişinin kafasını kurcalayan bu konu hakkında bende bir şeyler paylasmak istiyorum akvaristler arasında derecelendirilmiş bir çok tür mevcuttur zorluk seviyesine göre 1,2,3 diye devam edip gider hobiye yeni katılan bir kişinin ilk önce japon ve canlı doğuranlar ile baslaması gayet mantıklıdır hem canlıların nelere gereksinim duyduklarını iyice anlamıs ve öğrenmiş olursunuz fakat ben bu isi ögrendim diyerek direk ciklet türlerinden ( afra lions, afra cobue, maison reef,) gibi bir çok canlıyı beslemekte biraz sıkıntılı olur çünkü cikletler canlı doguranlar gibi kolay türler değildir
ciklet türüne yeni baslayan kişiler için ise sarı prenses i öneririm zaman geçtikçe daha bilgilenecek olup canlıların gereksinimlerini daha iyi karşılayacaksınız iyi geceler. . MaLawia062013-07-27 04:09:02

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatih.kaplanÇevrim Dışı

Kayıt: 29/07/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 7
fatih.kaplanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Temmuz 2013 15:27

Yeni başlayanlardan sayılırım(4 ay). Japon, lepistes, cüce vatoz, neon balıklarını beslemeye çalıştım. Yöneticimizin bilgilerini yararlı görmekteyim. Teşekkür ederim. Yalnız ''Neon, kırmızı burun gibi amerikan tetraları su şartlarına oldukça duyarlı, fazla hata kaldırmayan balıklar olduklarından yeni başlayan hobicilerce seçimi uygun olmayacaktır. ''
ifadesine itirazım var. 

Çünkü ilk aldığım 3 japon kısa sürede beyaz benek hastalığı ile öldüler. Sonra sırasıyla lepistes, kelebek çöp balık, cüce vatoz, neon balıklarına baktım. Yöneticimizin dediğinin aksine japonlar en zayıf neonlar ise en dayanıklı çıktılar. Bu arada akvaryumum 15 lt. hacminde olup daha geniş bir eve çıktığımda 200 lt. hacimli bir akvaryum alıp, lepistes, cüce vatoz, ve neon yetiştireceğim. 

omardaing2013-09-06 09:26:19

Beğenenler: [T]176240,Hamitchiu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DidonÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/03/2010
İl: Ankara
Mesaj: 642
DidonÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Ağustos 2013 20:21
[QUOTE=bjkalley] Yeni başlayan hobiciler çoğunlukla ilk olarak japon balıkları ve canlıdoğuranlar ile akvaryumlarını renklendirirler. Peki bu seçim ne derece doğrudur?

Seçim yapmak istiyorsak önce nelere göre seçeceğimize, yani kriterlerimize karar vermeliyiz. İlk sırada su şartlarına dayanıklılık gelir. Su değerlerindeki (sıcaklık, pH, klor) uygunsuzluklara ve/veya değişimlere balığın iyi derecede tolere etmesi gerekir. İkinci özellik balığın karakteridir. Balık akvaryumda saldırgan, huzur bozucu tavırlar sergilememelidir. Üçüncü özellik ise balığın geldiği boydur. Pek çok küçük sevimli balık yeni başlayanların genellikle seçtiği küçük akvaryumlara birkaç ay içinde sığmaz hale gelebilirler. Bunlar dışında sırasıyla; hastalıklara karşı dayanıklılık,  beslenme tarzı, yem seçmesi doğal şartlarındaki günlük değişimleri (ışık, sıcaklık gibi) gelir. Bu kriterler arasında üreme kolaylığı yoktur. Üreme yeni başlayan hobicinin düşünmesi gereken son şeydir. Önemli olan balığın nitelikli bir yaşam sürmesidir.

Bu bağlamda canlıdoğuranları incelediğimizde Gerek su değerlerindeki hassasiyetleri, gerekse de hastalıklara karşı dayanıksız olmaları nedeniyle. Canlı doğuranların asla kolay balıklar olmadığı bilinmelidir. Küçük cüsseleri nedeniyle hastalığa karşı fazla direnç de gösteremez çok çabuk ölürler. Kolay üremeleri insanları cezbetse de, başardım sandırsa da bu bir aldatmacadır. Kolay üremesi ile balığın kolay bir balık olması arasında bir bağlantı yoktur.

Japon balıklarına göz attığımızda daha iyimser bir tablo görüyoruz. Zaten daha fazla dayandıkları için küçücük fanuslara canlıdoğuran koyulamazken, japon balığı koyulabiliyor. Japon balığının su değerlerine çok iyi tolere ettiğini söyleyebilirim. Hızlı bir süreçte olmasa da büyük boyutlara ulaşır, büyük boyutlarda su şartlarında daha hızlı bozulmaya sebep olabilir bu yüzden akvaryum küçükse büyük balık alınmamalıdır. Japon balığında dikkat edilmesi gereken nokta uzun süreler akvaryumda yapay seleksiyonla üretilmiş inci gövde, balon göz gibi balıkların diğer vahşi olanlara yakınlara nazaran daha dayanıksız olmasıdır. Bağışıklık sistemleri daha zayıf olduklarından su şartlarından daha kolay etkilenebilip, hastalıklara da daha kolay yakalanabiliyorlar. Bu yüzden turuncu düz japon veya en azından altınbaş gibi nispeten daha dayanıklı olanları seçilmelidir.

Amerikan Zebra da sık kullanılan bir başlangıç balığıdır. Su şartlarına tolere olsun, geldiği boyut olsun yeni başlayan balığı olmak için çok idealdir. Ancak ne yazık ki özellikle küçük akvaryumlarda çok ciddi kavga ve ölümlere sebebiyet verip yeni hobicileri hobiden soğutabilir. Bu bağlamda uyumlu bir çift almak çok önemlidir. Kimi zaman çiftler arasında dahi ciddi kavgalar yaşanabilmektedir.

Tetrazon; Amerikan Zebra ile benzer özelliklere sahip, dayanıklı ancak sert bir balıktır. Akıntı ve geniş yüzme alanı gibi istekleri de olduğundan Tetrazon da yeterli boyutta bir akvaryum ve yeterli sayıda tetrazon yoksa iyi bir seçim olmayacaktır. Üstelik diğer balıklara da huzursuzluk verirler.

Melekler dayanıklılık, su şartlarına tolere ve sertlik bakımından ideal olmasa da, iyi bir yeni başlayan hobici balığıdır. Dikkat edilmesi gerkeen husus hızlı büyüdüğünden ve yüksekliğinden dolayı hacimli ve yüksek akvaryumlar gerektirdikleridir.

Köpek Balıkları ise aşırı hızlı büyüdüğünden dolayı diğer özelliklerine dahi bakılmadan düşünülmemesi gereken bir balıktır.

Amerikan Cüce cichlidleri; su şartlarına fazla tolere edemeyen, fazla yem seçen balıklar olduğundan üstelik de ülkemize gelen balıkların çok büyük yüzdesi sağlıksız olduğundan yeni başlayanlar için uzak durulması gereken türlerdendir.

Afrika cüce cichlidlerinden Kribensis ise; şartlara uyumu, barışçıl yapısı, uygun boyutu ve hastalığa dayanımı nedeniyle ideal bir yeni başlayan balığıdır.

Neon, kırmızı burun gibi Amerikan Tetraları su şartlarına oldukça duyarlı, fazla hata kaldırmayan balıklar olduklarından yeni başlayan hobicilerce seçimi uygun olmayacaktır.

Malawi Cichlidleri; kötü su şartlarına ve hastalıklara dayanıklı olmaları nedeniyle cazip görünse de büyük boyutları ve saldırganlıkları nedeniyle can sıkıcı olabilirler. 1 erkek 4 dişi 8cm civarında Sarı Prenses 120 litre akvaryum için çok uygun olacaktır. Ancak cinsiyet seçimi konusunda işi bilen birilerinden yardım alınmalıdır. Yapılan en büyük hatalardan biri Malawiler'den 2'şer 3'er toplam 8-10 yavru alıp küçük bir akvaryuma koymaktır. Yavru balıklar doğada sürü halinde gezip beslendikleri için az sayıda bir de küçük akvaryumda strese girip hastalıklara yenik düşeceklerdir. 6 cm'den küçük malawi almak yeni başlayanlar için uygun değildir. Bu konuda genelleme yapılıp yeni başlayanlara hiçbir balığın yavrusunu almamalarını öneririm.

Tanganyika Cichlidleri Malawiler'den daha çeşitlidir. Fazla büyüyen pek çok tür zaten yeni başlayanları fiyatlarıyla da cezbetmeyecektir. Bununla beraber iri boyutlara gelip saldırgan olurlar. Tanganyika cichlidleri'nin hepsi suya hassastır. Belirli derecelerde tolere edebilen olsa da özellikle klora tolereleri Malawiler'den çok daha azdır (En hassaslardan birisi Calvus'dur). Malawi'den geçiş yapmak düşünülürse genç veya yetişkin 4cm'den küçük olmayan Brichardiler iyi seçim olacaktır. Uyumlu balık seçilirse; üreme dönemlerinde kavga etmeleri bir yana, kardeşler küçük kardeşlerinin bakımına, yuva korumasına bile yardım ederler.

Beta ve Gurami su şartlarına belirli derecede tolere edebilen, uygun boyutlu, hastalıklara dayanıklı iyi birer yeni başlayan balıklarıdır. Betalarda 2 erkek olmaz ancak 1 erkek 5-6 dişi ile beraberce beslenebilir. Guramiler de tatlı sert bir takım kavgalar yapabilse de yüksek popülasyon ve/veya dişi sayısı erkeklerin ilgilerini dağıtmaya yetecektir.

Discus balığı çoğu kişiyi hobiye çeken bir balıktır. Ancak ulaştığı boy ve kimi zaman çıkmaza sürüklenen kavgalar nedeniyle yeni hobicileri endişelenedirip hobiden soğutabilir. Bu yüzden yeni hobicilerin ilk etapta düşünmemesi gereken bir türdür. Bunun dışında su şartlarına tolere, hastalığa dayanıklılık ve yem yeme üzerine zorluğu hakkında çeşitli yorumlar bulunmaktadır. Bu yorumların hepsine katılıyorum. Hem çok zor hem çok kolay balıklar. Bu zorluk ve kolaylık balığa göre değişmektedir. Geldiği yere ve bakıldığı şarta göre su şartlarına ve hastalıklara dayanıklılığı hayal edilemeyecek derecede fark olabilir. İleride bir gün alınırısa bu balıkta da yapılacak en büyük yanlışlardan biri küçük discuslardan başlamak olacaktır.

Unutmayalım akvaryumdaki sorunlarımızın önemli bir kısmı yanlış balık seçimi nedeniyle olmaktadır. Belirtilen tür seçimine ek olarak, ilk başlarda tek tür beslemek, dişi erkek oranı önemliyse işi bilen birine seçtirip satıcıdan garanti almak, karantina tankımız yoksa bir balığın sağlıklı olmasından emin olup birkaç gün gözlemleyip almak gerekir.

Saygılar, [/QUOTE]
Merhaba size ozel mesaj ile ulasmaya calistim ama her seferinde hata verdi. İzin verirseniz eger sizin yazdiginiz bazi makaleleri blogumda kaynak gostererek ve yazarin ismi gececek sekilde yayinlamak istiyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

asimozcanÇevrim Dışı

Kayıt: 23/09/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 548
asimozcanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ağustos 2013 18:25
Yeni başlayanlar renkleri güzel diye papağan alıyorlar sonra papağan akvaryumda kendini tek bırakıyor. Papağan almamalarını tavsiye ederim. Zaten balığın genleri ile oynanmış. Beslenmemesi ve alınmaması gereken bir balık.
omardaing2013-09-06 09:24:40

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pharaoxÇevrim Dışı

Kayıt: 09/02/2010
İl: Sakarya
Mesaj: 26
pharaoxÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ağustos 2013 07:08
Bence akvaryum ilgi, uğraş mevzuudur. bakmak istediği canlının yaşam koşullarını ve ihtiyaçlarını karşılayamayacaksa, ilgilenemeyecekse, başlamasın, ne kendine ne de hayvanlara eziyet etmesin  kuş yada köpek öneririm 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BluelifeÇevrim Dışı

Kayıt: 26/07/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 305
BluelifeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ağustos 2013 11:24
Malawi Chiclid'leri genel anlamda dayanıklı türlerdir ve sert su severler. 25 ile 29 derece aralığında rahatlıkla beslenebilir.  Oksijeni eksik etmediğin sürece başlangıç olarak ideal türdür. Seyri zevklidir. Tavsiye benim . 
 Seçim sizin ... 


Bluelife Demasony ...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

harslan76Çevrim Dışı

Kayıt: 24/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 15
harslan76Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2013 21:56
arkadaşlar bende 2 yunus 2 maviprenses 4 sari prenses 1 zurefa 2 asronot  4 papağan balığı ve çöpçüler filan var son zamanlarda balıklarım hep aynı sekilde ölüyorlar  neden dolayı bilmiyorum bana yardımcı olabilcek varsa özelden yada burdan yazsın lütfen

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Eray GurdoganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1293
Eray GurdoganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2013 22:22
[QUOTE=fatih.kaplan]

Yeni başlayanlardan sayılırım(4 ay). Japon, lepistes, cüce vatoz, neon balıklarını beslemeye çalıştım. Yöneticimizin bilgilerini yararlı görmekteyim. Teşekkür ederim. Yalnız ''Neon, kırmızı burun gibi amerikan tetraları su şartlarına oldukça duyarlı, fazla hata kaldırmayan balıklar olduklarından yeni başlayan hobicilerce seçimi uygun olmayacaktır. ''
ifadesine itirazım var.

çünkü ilk aldığım 3 japon kısa sürede beyaz benek hastalığı ile öldüler. Sonra sırasıyla lepistes, kelebek çöp balık, cüce vatoz, neon balıklarına baktım. Yöneticimizin dediğinin aksine japonlar en zayıf neonlar ise en dayanıklı çıktılar. Bu arada akvaryumum 15 lt. hacminde olup daha geniş bir eve çıktığımda 200 lt. hacimli bir akvaryum alıp, lepistes, cüce vatoz, ve neon yetiştireceğim.

[/QUOTE]

Fatih bey merhaba

Neon tetra , lepistes ve cüce vatos 200 litrelik tankta beraber yaşarlar ama üretemezsiniz. Neon tetra üretimi oldukça zordur. Üretim için bir çift bol bitklendirilmiş ve loş aydınlatmalı bir tanka konurlar ve sonra da yumurtlama işlemi bittikten sonra dişi ve erkek tanktan alınmalıdırlar ki yumurtaları ve yavruları yemesinler. Yavrular da yumurtadan çıktıklarındalepistes yavrusunun 1/3'ü kadar olacaklarından her yemi yiyemezler, önce infuseria sonra microkurt sonra da artemia ile beslenmelidirler. Lepistesleriniz doğursa tetralar yavruları yerler. Bu iki türü aynı tankta üretemezsiniz. Belki lepistes ve cüce vatos olabilir ama Neon tetra o tankta üremez.

Sevgiler saygılar

Eray

Beğenenler: [T]182157,Thebus[/T][T]201241,MügeAnıl[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pasamaliÇevrim Dışı

Kayıt: 16/09/2013
İl: Adana
Mesaj: 27
pasamaliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Eylül 2013 22:15
Merhaba birkac sene once biraktigim hobime geri donuyorum lepistes almak istiyorum fakat adana da istedigim gibi guclu lepistes bulamadim moli plati ve neon tetra beslemek istiyorum 2 adet tankim var 60 litrelik ic filitre ve isiticim var adanadan bulabilirsem canli bitki de ekleyecegim bana yardimci olurmusunuz ?pasamali2013-09-17 22:16:33

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NecrodacronÇevrim Dışı

Kayıt: 22/09/2013
İl: Samsun
Mesaj: 5
NecrodacronÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Eylül 2013 01:54
yeni baslayanlar için benim şahsi görüşüm önce kolay beslenebilir bir tür bulup beslemesidir ama öncelikle önemli olan balıgı almadan önce onun yaşam standartlarını ögrenip ona göre akvaryum koşullarını sağlarsa hiç farketmez çogu balık türünü besleyebilir zor balıklara tabiki tecrübe kazandıktan sonra

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Eray GurdoganÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1293
Eray GurdoganÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Eylül 2013 04:52
Bettalarda 2 erkek olmaz söylemine katılmıyorum. Yeterli alan verildiğinde 2 , 3 , hatta 4 erkeği ayna tankta besledim 3 erkek ve 3 dişi şeklinde de uzun süre besledim. Şu an ise 20x20x15cm ölçüsündeki bir leğenin içinde bolca bitki arasında 2 e 2 d bulunmakta, ufak yüzgeç tırtıklaması dışında bir sıkıntı yok. Artık şu bettalar bir arada yaşamazlar söyleminden vazgeçin. 
Yeterli alan verildikten sonra bettalar yaşar, doğada da bu böyle.

Sevgiler saygılar

Eray

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onurdemir014Çevrim Dışı

Kayıt: 25/09/2013
İl: Bolu
Mesaj: 97
onurdemir014Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Eylül 2013 23:09
Ben hem lepistes besliyorum hem sarı prenses 
lepistes zevk işi sarı prenses sabır işi bunu anladım :D saygılarımla

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir