HAMİLELİK DÖNEMİ


DarknightÇevrim Dışı

Kayıt: 09/06/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 53
DarknightÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2011 15:40
Ülkemize girişi en eski iki balıktan birisi olan ve hemen hemen hepimizin beslediği balık olan lepisteslerde hamilelik süreci ortalama 28 ila 35 gün arasıdır.Bu rakam, profesyonel akvaristlerde 22 ila 25 güne dek düşmektedir.

Hamilelik süreci şöyle meydana gelmektedir :

1-) Rahimde önce dişinin yumurtaları oluşur. Bu oluşum takribi 2-3 gün sürer. Oluşum sonunda dişi lepistesin karnı bal rengine yakın bir renk alır.

Yumurtaları oluşmuş bir dişi lepistes



2-) Yumurtaları oluşmuş dişi, suya östrojen salgılar ve erkekleri çiftleşmeye çağırır. Erkek balıklar bu koku ile çıldırmışçasına çiftleşmeye başlar. Aynı anda 2-3 erkek dahi bir dişiyi dölleyebilir. Ancak önemle belirtmeliyim ki, bu çiftleşme süreci dişi doğum yapana dek sürer. Bunun nedeni ise, hamileliğe bağlı olarak dişinin artan östrojen salgısıdır.

Çiftleşen bir çift lepistes



3-) Yumurtalar erkek tarasından döllenince, hızlı br oluşum başlar ve 2-3 gün içerisinde dişinin karnındaki sarılık değişir ve pembemsi bir hal alır. Bu pembemsilik, döllenmenmiş yumurtlarda oluşmaya başlayan embriyolardan kaynaklanmaktadır. Lepistesin, en hızlı geliştiği dönem bu dönemdir.

Döllenmiş yumurtalar 



4-) Dişinin karnındaki bu pembelik, yavruların vücudu oluşmaya başlayınca yerini kahverengiliğe bırakır. Bunun başlıca nedeni ise, yavruların yavaş yavaş kahverengiye renge yakın halde vücutlarının oluşması ve vücut renklerinden ötürü rahmin kahverengi halde gözükmesidir. Diğer bir neden ise bu oluşum zarfında dişi lepistesin rahminde biriken ve yavruların besin ihtiyacını sağlayan kahverengi sıvıdır.

Yavru lepistesler yavaş yavaş meydana geliyor



5-) Embriyoların gelişmesi ve vücutlarının oluşmasına bağlı olarak, dişinin rahmi yavrulara dar gelmeye başlar. Bunun sonucu olarak, dişi lepistesin karnı şişer ve yavruların anne karnındaki yumurtada büyümesiyle, dişinin karnı kahverengi renkten siyaha dönmeye başlar. Bu doğumun yaklaştığının sinyalidir. Genellikle 15. günden sonra dişinin karnı siyahlaşır Ancak burada önemle belirtmeliyim ki, her karnı siyahlaşan dişi lepistesin doğumu yakın değildir. Doğuma, ısı - stres - dişiye verilen proteinli yemler - su değerleri çok fazla etki eder.

Doğumu yaklaşmış dişi bir lepistes



6-) Dişi lepistes, yavrular artık rahme sığmayınca yani oluşumları tamamlanınca doğumu gerçekleştirir. Bazen bu doğum esnasında, yumurtalar dökülür. Bunun nedeni ise, bazı yumurtaların geç döllenmiş olması veya diğer yumurtalara nazaran tam gelişmemesinden kaynaklanır. Bu korkulacak veya üzülecek bir olay değildir. Ancak önemle belirtmeliyim ki, bazen çeşitli nedenlerden ötürü (Yetersiz beslenme, aşırı doğum, vücut yorgunluğu, hormon ilaçları) 4-5 doğum sonrası dişinin hamilelik, dişilik süreci sona erer. Dişi doğum yaptığında aşırı miktarda gelişmemiş yumurta dökmüşse ve suya sarımsı bir sıvı bırakmışsa, genellikle bir daha hamile kalmamaktadır. Bu olayı balığın menopoza girmesi olarak da adlandırabiliriz. 


7-) Dişi lepistesler genellikle doğum sonrası bel hizasında yamulurlar yani felç geçirirler. Bunun nedeni ise, dişinin rahminin yumurtaların gelişimi esnasında küçük gelmesi ve aşırı derecede şişmesinden kaynaklanır. Bu yamulma, diğer hamilelikte büyük oranda düzelir ancak tamamen geçmez. Siz değerli dostlarımızın yapması gereken ise, doğum sonrası dişi lepistesinizi, erkek lepisteslerin olmadığı ayrı bir akvaryuma almanız ve o akvaryumda 10-15 gün kadar bol proteinli yemlerle beslemenizdir.

Doğum sonrası yamulmuş ve tekrar hamile kalmış dişi bir lepistes



8-) Bildiğiniz üzere, doğum sonrası bazen dişi lepistesler ölmektedir. Bunun nedenleri olarak : 
-Dişinin hamilelikte çok yıpranması
-Yetersiz besleme
-Su değerleri
-Isı değerleri 
-Doğum esnasında strese girmesi ve erkek balıkların saldırması
-Akvaryum suyunda bulunan iç parazitler ve mikrobik hastalıklardır. 

Doğum yapan lepistesinizin ölmesinde genellikle en etkili olan neden iç parazitler ve mikrobik hastalıklardır. 
Hepimizin bildiği üzere canlıların mikroplara en zayıf olduğu an ağır yaralanma, vücudun su ve kan kaybetmesi veya geçirdiği ağır hastalıklardır. Bu nedenden ötürü, doğum yapan lepistesin, hamilelik süresince harcadığı efor ve biyolojik değerler sonucu, dişi lepistes iç parazitlere ve mikrobik hastalıklara yenik düşmektedir. Bu durumu kısmen de olsa engellemek için, dişinin hamileliği esnasında vitaminler kullanabilirsiniz

Teşekkür Edenler: [T]202866,Lepilist[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cnk52Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/05/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 1146
cnk52Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2011 16:16
Acaba bu kamburlaşmış veya yamulmuş(demek hiç içimden gelmiyor) dişilerin yavrularında bir sağlık problemi olur mu?
Yani genetik olarak yavruya geçme ihtimali var mı yada herhangi bir sağlık problemi yaratır mı?
cnk522011-06-20 16:16:31

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DarkdreamÇevrim Dışı

Kayıt: 04/01/2011
İl: Edirne
Mesaj: 261
DarkdreamÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2011 17:02
Kamburlaşma çok fazla doğurmaktan dolayı meydana gelir. Yavrularda hiç bir sağlık problemine neden olmaz. Genetik olarak yavrulara geçmez.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TOYOTAÇevrim Dışı

Kayıt: 19/06/2011
İl: Bursa
Mesaj: 159
TOYOTAÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2011 20:56
Merhaba katılıyorum kamburlaşma çok fazla doğumdan meydana gelen birşey endişelenicek bir durum yok genetik olma riski anneden yavruya geçme gibi bir olasılık yada risk yoktur ..

                                                             saygılar...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Reklamci FatihÇevrim Dışı

Kayıt: 16/04/2014
İl: Manisa
Mesaj: 2
Reklamci FatihÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Nisan 2014 20:58
bende lepistes bakmaya başladım arkadaşlar. 5 erkek 8 dişi lepistesim mevcut. Kafama takılan bişi var. 5 tane dişi lepistesimin arkası siyah renk gibi duruyor. ayırayım mı yoksa kalsın mı ve dişi kendi doğurdugu yavruları yermi ??

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Lepistes6372882Çevrim Dışı

Kayıt: 19/01/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 3
Lepistes6372882Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ocak 2018 22:31
Karnı iyice siyahlaştıysa ayırmalısın ama akvaryumda bitki vs saklanıcak alan mevcutsa hiç dokunmasan daha iyi dişi yi strese sokarsın yoksa [:lol:]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UGURBEYÇevrim Dışı

Kayıt: 09/01/2018
İl: Ankara
Mesaj: 114
UGURBEYÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ocak 2018 00:37
Nerdeyse bir ay olacak hala doğurmadı dişilerim galiba böyle dünyaya çocuk getiremem triplerine girdi[:D]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

m.adyhsiiÇevrim Dışı

Kayıt: 02/01/2018
İl: Adiyaman
Mesaj: 19
m.adyhsiiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2018 21:27
[QUOTE=Lepilist]Nerdeyse bir ay olacak hala doğurmadı dişilerim galiba böyle dünyaya çocuk getiremem triplerine girdi[:D][/QUOTE]
Benimkiler de öyle 😂😂

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir