Hamburg Sünger Filitresi - Hamburger Matt


bjkalleyÇevrim Dışı

Yönetici
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 17 Ağustos 2018 00:49
Gözünüze nasıl hoş geliyorsa öyle yapın. Hatta tam ortaya akvaryum ayracı gibi koyup iki tarafta farklı türler de bakabilirsiniz, ayracınız da filtreniz olur.

Beğenenler: [T]208360,JaapStam[/T][T]185812,calderon[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

calderonÇevrim Dışı

Kayıt: 07/05/2016
İl: Kütahya
Mesaj: 233
calderonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ağustos 2018 17:29
[QUOTE=JaapStam]

100*50*60h ölçülerinde akvaryum, Sobo WP3500 model 1200L/h kafa motoru var hocam. 5 cm kalınlığında da biyolojik sünger aldım. Sizce süngeri sizin yaptığınız gibi L şeklinde mi yapmalıyım, yoksa 50 cm enlemesine mi? [/QUOTE]

Fark etmez gözünüze hangisi güzel gelirse onu yapın L şeklinde yaparsanız eliniz rahat girsin çıksın

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatihselcuk83Çevrim Dışı

Kayıt: 29/08/2018
İl: Balikesir
Mesaj: 6
fatihselcuk83Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Eylül 2018 01:57
100x40x50 tankında çoğunluğu yetişkin sarı mavi prenses ve demasoni cikletlerim var. 8 aydır hiçbir balık kaybı yasamamistim. Konuyu tam araştırmadan Hamburg filtresi dış motorun çekim borusunun olduğu köşeye yerleştirmiştim. Yaklaşık 1 1.5 ay sonra yetişkin demasonilerden 2 tanesini birer gün arayla kaybettikten sonra hemen müdahale Edip hmf süngeri devreden çıkarttım. Daha sonra balık kaybı yaşamadım. Ama ben yine de hmf filtresi tankında uygulamak istiyorum. Dış motorun çekim borusunun olduğu köşeye değil de diğer köşeye L şeklinde köşeye tutturup hava motoru ve borulâr vasıtasıyla suyu ana bölüme aktarsam dış filtrenin içindeki bakteri kültürünu öldürmek değil mi? Yani kurulu sisteme hmf filtre uygulanırken bakteri kültürü eklemek gerekmez değil mi? Üst taraflarda hesaplamalarda bahsedilmiş ama bunlar benim çok da anladığım knular değil. Denmiş ki şu kadar sürede hmf süngerde bakteri kültürü oluşur. Ben hava motoru yardımıyla suyu aktaracağım ve sistem daha geç otursa da olur. Yeter ki balıklar geç de olsa daha sağlıklı daha temiz bir ortamda bulunsunlar. Bir de ciklet balıklarında bitki yosun biraz zor oluyor ya, biyolojik sungerin yüzeyini nasıl yesillendirip kötü görüntüyü ortadan kaldırabilirsiniz?[EDIT]fatihselcuk83,2018-09-11 01:59:02[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AliKURTÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 15/08/2018
İl: Kirsehir
Mesaj: 2188
AliKURTÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 11 Eylül 2018 09:52
Benimde aklımda hamburg projesi var çok faydalı bir filtrasyon olduğu söyleniyor. Tankı değiştirmeyi düşünüyorum şuan tankı komple boşaltıp hamburg yapmaya üşendiğimden yeni tanka kurmayı düşünüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KınayuÇevrim Dışı

[B]14703,1[/B]
Kayıt: 02/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 21472
KınayuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Eylül 2018 10:25
[QUOTE=bjkalley]Gözünüze nasıl hoş geliyorsa öyle yapın. Hatta tam ortaya akvaryum ayracı gibi koyup iki tarafta farklı türler de bakabilirsiniz, ayracınız da filtreniz olur.[/QUOTE]
Selamlar bu şekilde çok daha iyi olur ama bu tarz uygulamada kafa motoru nerde duracak ? Köşede L şeklinde bunun için tercih edilmiyormu arkasına gizlemek için kafa motorunu .[EDIT]Kınayu,2018-09-11 10:26:30[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Yönetici
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 14 Eylül 2018 01:37
[QUOTE=Kınayu]
Selamlar bu şekilde çok daha iyi olur ama bu tarz uygulamada kafa motoru nerde duracak ? Köşede L şeklinde bunun için tercih edilmiyormu arkasına gizlemek için kafa motorunu .[/QUOTE]
Kötü görünür şekilde herhangi bir tarafta olacak. Eğer bir tarafta yavru varsa, yavru olmayan tarafa koymak daha doğru.

Beğenenler: [T]81103,Kınayu[/T]
+1: [T]81103,Kınayu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DeadRabbitÇevrim Dışı

Kayıt: 20/05/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 33
DeadRabbitÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Eylül 2018 17:32
Bu filtre, biolife akıllı filtrasyonu kısa sürede sağlanması sonucu özellikle üretim, yavruluk ve yavru büyütme akvaryumlarında kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Ama daha sonra genel akvaryumlarda da kullanılmıştır.


Sünger, akvaryumculardan kolaylıkla bulabileceğimiz, Kendi kendini taşıyacak kadar sert olan ve suya olumsuz etkileri olmadığını bildiğimiz en az 5 cm kalınlığında, kullandığınız yem ve balık adedine göre büyük gözenekli yada küçük gözenekli, her türlü sünger olur. , Süngerin yüzeyine açacakları küçük delik yada yarıkların içine Java moss veya Java Fern yerleştirip de farklı görüntülerde elde edebilirsiniz.

Süngerin boyutunu nasıl hesaplayacağız.
Bu sistemi kuracağımız akvaryumun hacmini iyi bilmemiz gerekir. Hacim hesaplamak için, akvaryumun eni çarpı, boyu çarpı yüksekliği bölü bindir. Örneğin. 100 cm Eni, 60 cm boyu ve 50 cm genişliği olan akvaryumun hacmi 300 lt dir gibi. Hacmi bildiğimize göre, formülü verebiliriz.
Hacim çarpı bin çarpı, akvaryum suyunun saatteki dönüş miktarı (Bu rakam 2 ve 3 olmalıdır) Bu akvaryum için 600 lt ile 900 lt arasında demek olduğu gibi, bölü saatte süngerin içinden geçen suyun hızı. Buda dakikada 5 ile 10 litre arasında olarak hesaplanır. Yani kısaca bu örnek üzerinden gidersek. Süngerin boyutu en az 40 cm olması gerekir. Süngeri sıkıştırırken 2 şer santim fazla olmasında da fayda vardır.

Süngeri nasıl yerleştireceğiz?
İster yan veya arka duvar, ister eğerek köşeye koyacağımız süngeri yerleştirirken yanlarından, üstünden, altından suyun serbest olarak geçmemesi için tam ölçülerde kesilmesi ve akvaryumun tabanından itibaren konulması gerekir. Zaman içinde süngerin çıkarılıp bakımının yapılması veya tamamen değiştirilmesi için ince cam veya pvc köşebent ya da paslanmayan kuşaklar ile çerçevelenmesi (Taban dahil) yararlı olur. Burada en çok dikkat edilmesi gereken durum, yerleştirilen sünger ile cam arasında su çekmek için kullanılan boruların rahat çalışması için minimum 2 cm aralık kalmasını sağlamaktır. Bu ölçü sadece boruları dışarıdan desteklenen bir motor ile çalışan filtre sistemi için geçerli olup eğer akvaryum içine yerleştirilmesi düşünülen kafa motoru varsa, bu alanın daha fazla olması gerekir. Önemli olan suyun süngerin tamamından geçişinin sağlanmasıdır. Yüksek hacimli ve büyük akvaryumlarda su basıncının etkisiyle süngerin duvara doğru eğilmemesi için, cam ile sünger arasına su akışını engellemeyecek destekler konulmalıdır.

Süngerin temizliği,
Çok uzun süre temizlik yapmadan kullanabilmemiz için tasarlanmıştır. Kurulumundan bu yana, tabi ki kullanılan malzemenin kalitesine bağlı olarak 10 sene ve üzeri yıl geçmiş akvaryumlarda, hiç temizlenmeden etkili arıtma yapan filtreler olduğu bildirilmektedir. Tabi ki bu akvaryumda hiç temizlik yapmayacağımız anlamına da gelmemelidir.Su değişimi en kolay tedbirdir. Süngeri ayrıca temizlemek için, su çekerken, hortum ile üzerinden vakumla biriken fazlalıkları da alabilirsiniz yalnız, Sünger tıkanmadan süngere dokunmak doğru bir yaklaşım olmaz. Süngerin tıkandığını, süngerin duvar ile arasında kalan bölgedeki su seviyesinin farkından anlıya bilirsiniz.Eğer süngerin arkasındaki bölgedeki su seviyesi normalden çok aşağıdaysa, süngeri temizleyip kullanmaktansa yenisi ile değiştirilmesi uygun olur.

Sünger filtrede biyolojik temizlik ilk balık konulduktan 10-12 hafta sonra, tam randımanlı olarak çalışmaya başlar. Bu yüzden, süngeri kesinlikle sıkıp temizlemeye kalkmayın.Hatta yerinden bile çıkarmayın, çünkü zamanla cam ve sünger arasında tortular oluşacaktır ve bu tortular, bakteri depolarıdır ve tam temizliğin yapıldığı bölgelerdir.Bu Pipo filtre, akvaryumun biyolojik yapısını çok daha dengeli hale getirmektedir. Süngerin boyu da en az 5 cm su seviyesinden yüksek olmalıdır. Bu sayede direk hava ile temas ettiği için, bakteriler de ona göre daha aktiftir. Filtre alan daha azdır ve dış filtrede filtrasyon daha çok bitkiler, aksesuarlar, taban malzemesi, kaya ve bunun gibi malzemeler sayesinde olur. Ayrıca bu tür filtreler kimyasal etkilere karşı da belli bir koruma sağlayabilmektedir. Bu filtrelerin kullanıldığı akvaryumlar dış etkilere karşı çok daha dirençli ve genel olarak su değerleri çok daha sabittir.

Sump sistemine oranla, çok ama çok ucuza mal olmaktadır. Ayrıca bu sistemi kurmak isteyen arkadaşlara tavsiyem en az 300 lt lik akvaryumlara kurmalarıdır bu yüzden de kullanacakları kafa motorunu da çok iyi seçmeleridir. Çünkü bu sistemin asıl işlevliği, suyun yeterli şekilde dönmesini sağlamaktır. Size tavsiyem, dış motorla birlikte kullanacaksanız en az akvaryum suyunu bir saatte 2 yada 3 kere çevirecek bir kafa motoruna sahip olmanızdır, yok sadece bu sistemi kullanacağım diyorsanız, en az 5 kere döndürmelidir.


Beğenenler: [T]208360,JaapStam[/T][T]205783,YASİN SARAÇ[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir