Hagen kum üzerinde ağarma
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2014 22:00
Önceki bir senelik akvaryumda da bu sorun başlamıştı son zamanlarda. Şimdi tankı baştan kurdum. Hageni de çok iyi şekilde yıkadım. İkinci haftasına girdi. Yine bölge bölge hagenlerin üstü ağarıyor. Bunun nedenini bilen var mı?MSA 2014-06-23 22:00:53
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2014 22:30
Standart florasan kullandıysanız onlar yosun gelişimini çok tetikler. Başka birçok nedeni olabilir. Şu başlığı incelemenizde fayda var:
maviyeşil 2014-06-23 22:41:07
[QUOTE]
Kahverengi Alg (Brown Algae – Diatoms)
Diatomlarda kahverengi renkli tek hücreli alglerdir. Tabanda bir toz kütlesi gibi başlar ve hızla bir kütle haline gelip gerekli besinleri bulursa 5 gün gibi bir sürede tüm tankı kaplar.
Sebebi:
• Yeni kurulmuş Tank: Yeni kurulmuş akvaryumlar diatomlara karşı dirençsizdir.
• Aşırı besin: Silikat ve silisik asit içeren maddeler diatom patlamasına sebep olur. Silisik asit çeşme suyundan, silikat ise sürekli olarak taban malzemesinden yada dekorasyonda kullanılan kaya, taş gibi şeylerden kaynaklanabilir. Çeşme suyu değerlerinizi belediyelerin sitesindeki aylık olarak yayınladıkları su değerleri testlerinden takip edebilirsiniz.
Mücadele:
• R/O suyu silikatı absorbe edebilir ama sınırlı bir süre için. Özellikle silikat doğadaki kaya toprak gibi şeylerde bolca bulunur ve bu malzemeleri akvaryumda dizayn için kullanmak oldukça sakıncalıdır. Yetersiz az ışıklandırma da bu alge sebeptir. Işık şiddeti arttırılırsa algin kahverengiden yeşile döndüğü görülecektir. Silikatı absorbe etmek diatom’u kontrol altına alacaktır.
• Sifonlama/Kazıma: Bu iki yöntemle diatom kolayca uzaklaştırılabilir.
• Eskimiş aydınlatma: Bazen eskimiş floresanlar diatom algine neden olabilir.[/QUOTE]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2014 22:40
Tank hacmi, balık cinsi, balık sayısı, balık boyları, yemleme, aydınlatma türü, aydınlatma saatleri... gibi detaylı bilgiler verirseniz daha isabetli bir yorum yapabiliriz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Haziran 2014 19:00
Ahmet bey bu sorunun cevabını tam olarak bilemesem de, iyi bildiğim şey yeni kurulan akvaryumlarda (kendi tankımda dahil) bir çok kişi de denk geldiğim ve zamanla bu sorunun geçtiği. Hatta size arkadaşın kurulumdan sonra paylaştığı fotolardan iki tanesini göstereyim.
Sonuç olarak yeni kurulan akvaryumlarda bu durum normal, kişisel olarak size tavsiyem gübre kullanmamay devam etmeniz, aydınlatma süresinde ilk 10 gün için 6 saatin üzerine çıkmamanız, su değişimlerini sık sık yapıp sonra kademe kademe azaltmanız. Bu süre zarfında da o ağaran kısımları elle toplayın yada kumun o kısmını hafiften karıştırarak alta gömülmesini sağlayın. Böylece o kısım ışık alamayacak aynı zamanda sirkülasyona maruz kalamayacak ve doğal olarak da o beyaz oluşum zamanla sönecektir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Haziran 2014 19:30
Eski bir yılını doldurmuş akvaryumda da aynı sorun çıkmıştı. Işıklandırmam aşırı değil. Tahminimce su değişiminden kaynaklanıyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Haziran 2014 20:36
Ya yosundur ya da kumdan kaynaklı bir sorundur. Başka bir şey aklıma gelmiyor. Tabi bakteri kültürüde tutunmuş olabilir oraya.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 26 Haziran 2014 00:30
Sorun devam ediyor. Herhangi bir gübreleme yapmıyorum yeni kurulum olduğu için. Haftada %50 su değişimi yapıyorum. Aydınlatma 3+3 devam ediyor.
İlginç tarafı bir yıllık tankta son aylarda bu olay başlamıştı. Akvaryumu dağuttım, kumu çok çok iyi yıkadım. Yeni kurulumda yine oluşmaya başladı.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir