Gübrenin önemi nedir?
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2013 16:19
[QUOTE=Bayram]Akvaryumunuzun boyutlarını, ışıklandırma ve co2 sistemini ayarladıktan sonra bitkiler büyümeye başlarlar.
[/QUOTE]
Bir süre bitkiler stoklarındaki maddeler, sudan alabildikleri maddeler ve tabandan alabildikleri maddelerle idare ederler.
Ancak eğer ışıklandırmanız güzel ve ihtiyacı karşılıyorsa ve co2 sisteminiz varsa yada mayalı sistem bitkiler bir süre sonra hızlı büyürler.
Ancak bu noktada bir problem çıkar. Sudaki ve tabandaki besin yetmeyebilir.
Yaprakların rengi değişebilir, kıvrık çıkabilir, yapraklarda delikler oluşabilir.
Bu belirtilerin hepsi besin eksikliğinden kaynaklanır.
Bunlardan en önemlisi eser elementler, iz elementlerdir. Bunların başlıcaları demir, çinko, mangan, bakır, magnezyum, bor, molibden olarak tesbit edilmiştir. Bu elementlerin suya az miktarlarda eklenmesinin bitki gelişiminde faydalı olduğu gözlenmiştir.
Ayrıca suda en çok eksikliği hissedilen diğer besin potasyumdur. Gözlemlere göre potasyum eklenmesi bitkilerin gelişiminde faydalı olmuştur.
Nitrat ve fosfat ise suda balıkların artıklarından ve yemlerden dolayı bitkilere azda olsa bir süre yetebilir. Eksikliği görülürse eklenmelidir.
Demir ise bu elementlerin en önemlisi özellikle bazı bitkiler için ayrıca eklenmesi gereklidir.
Bitki akvaryumunda iyi bir ışıklandırma olmadan ve co2 verilmeden gübre vermek yosun sorunlarına yol açabilir.
Linkte verdiklerinizden biri gübre değil su düzenleyici. Diğerleride sadece demir.
Seachem flourish comprehensive en iyi gübrelerden biridir. Çok faydalıdır.
Potasyum gübresi içinde toz potasyum sülfatın 110 gramını 1 lt suda çözerek haftada bir 100 lt suya bir şırıngayla eczaneden 50 krş alabilirsin 20-30 ml katabilirsin.
İlk etapta bu iki gübre yeterli gelecektir. Akvaryumdaki bitkileri gözlemleyerek diğerlerinide ekleyebilirsin zamanla.
Eğer ışık çok yok bitkiler anubias, java fern gibi çok ihtiyacı olan bitkiler değilse kaynamış yumurta suyu, mineralli maden suyu faydalı olabilir. Ancak ölçülerini tesbit etmek zor olduğu için yosuna yol açabilirler. Yinede bunların yol açacağı yosun sorunları fazla gübrelemenin açacağı yosun sorunlarından azdır.
Gübrenin gerekli ve faydalı olması için bitkinin fotosentez yapması lazım. Büyümesi lazım. Fotosentez için gerekli maddeler su, co2 ve ışık. Su bol zaten. Co2 mayalı sistemle yada co2 sistemiyle eklenmeli yada ihtiyaçları düşük ve yavaş büyüyen bitkiler için balıklardan gelen co2 yeterli.
Işık ise en önemlisi. Başlangıç için akvaryum kaç litre? Bu litreye göre litre başına 1 yada 2 watt ışıklandırma için ne yapılabilir? İşte yeterli ışık ayarlanırsa zaten bitkiler hızlı büyür ve gübre ihtiyacı doğar.
Yoksa zaten yeterli ışık yok, co2 yoksa bitkiler yavaş yavaş sakin sakin büyürler. Belki tabana misket gerekebilir az balık varsa. Yada bazen eser elementler eklenebilir. Faydası olabilir.
Ancak hiç gübreleme yapmadan litre başına 0,5 wattan daha az ışık vererek bol balıklı, tabanı sağlam olan akvaryumlarda çok güzel bitkiler yetiştirenlerde vardır.
Ancak bitkilerin büyümesi yavaş olabilir belki buda sıkabilir. Ancak ışık azken gübre atmakta bitkiyi falan büyütmez her yer yosun olur.
Çok güzel özetlemişsiniz. Çoğu arkadaş hevesle hızlı bir şekilde bitkilerini büyükmek, görsel olarak çok güzel akvaryumları bir an önce kurmak istiyor.
Aslında öncelikle sağlıklı bir bitki akvaryumunun nasıl idame ettirilmesi gerektiğini iyice tecrübe edip, sonrasında işin detayına inmek gerekiyor. Zamanında ben de hobiye çok hızlıca girmiş ve pekçok şeyi deneyip sorunlarla karşılaşmıştım. Şimdi yazılanları tebessümle okuyorum :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 13 Mart 2013 16:31
Bitkili akvaryumlarda gübreleme hakkında detaylı bilgiye aşağıdaki konudan ulaşabilirsiniz
http://www.akvaryum.com/bitkili_tanklarda_gubre_makaler_37_735.asp
http://www.akvaryum.com/bitkili_tanklarda_gubre_makaler_37_735.asp
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir