Goko's Reefs / İki Resif Güncel Foto S.12-14


giorgiobaramidzeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1542
giorgiobaramidzeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Ekim 2019 11:48
Selam,

Akvaryumda balıklardan yana bir türlü sağlıklı ortamı oluşturamadım son zamanlarda. 7/24 UV çalıştırmama rağmen balıklarım hastalıkla mücadele ediyor. Palyaçolar ve chromislerde hiç bişey yok. Yellow watchman çift de problemsiz. Ancak 2 yıldan fazladır bende olan Blue Tangimi dün kaybettim. Şu an powder da benek olmuş durumda. Bakalım hep beraber görücez. Elimdeki balıklar toparlayana kadar uzun bir süre balık almayı düşünmüyorum açıkcası. Bu parazit ile ilgili tam olarak bir sonuç bulabilmiş de değilim ama şunu söyleyebilirim bildiğimiz hastalıklardan değil. Bu işi layıkıyla yapan bir tanıdığımızın su ürünleri bölümünden prof hocasının canlıların ölüm şekli ve gözlemleriyle alakalı aşağıdaki sonuçlara vardığını söyleyebilirim. Hatalığın Oodinium olduğunu düşünüyoruz. Tedavi sürecinde ışıkları kapalı tutmak tarzı yöntemler var -aşağıda detaylı olarak görebilirsiniz- ancak mercan dolu akvaryumda bunu yapmak imkansız. Hadi balıkları çıkarıp karantina yapalım desek, o da imkansız gibi çünkü koca akvaryumda hepsini çıkarmak işkenceye dönüşecektir. Ne yapacağımı bilemiyorum.

[B]Oodinium Hastalığı Nedeni :[/B]
Oodinium'u bir balıkta tanımanız için onun ne olduğunu bilmeniz gerek öncelikle. Tatlı sularda yaşayan Oodinium limnectum bir Dinoflagellate'tır. Yani aslında okyanuslardaki plantonların grubundan parazitik bir algaedir. Zoologlar onu 'protozoa' ailesine dahil ediyorlar, buna karşılık botanistlere göre Oodinium bir 'algae'. İnce saç benzeri uzantıları olduğundan protozoandırlar, ancak yeşil klorofil pigmentleri nedeniyle daha çok algae olarak sınıflandırılırlar. Balığın en yumuşak dokusuna uzantılarını yerleştirir ve içinde bulunan renk pigmentleri vasıtasıyla ışığı kullanarak dokuyu yiyeceğe çevirir. Balığın en yumuşak dokusu solungaçlarının iç kısımları olduğundan parazit ilk olarak oraya yerleşme eğilimindedir. Birkaç günlük beslenme sonrasında uzantılarını çıkartıp tankın dibine düşer ve bir kist oluşturur. Kistin içinde 250 veya daha fazla dinaspor oluşur,kist çatlar ve dinasporlar serbest yüzer safhaya geçip yeniden av aramaya başlarlar. Oodinium aracı bir canlı olmadan çoğalamaz, ancak yetişkin bir parazit türüne göre 28 saat ile 1 ay arası aracısız kendi başına yaşayabilir. Tüm yaşam döngüsünü (dinoflagellate-kist-dinospor safhaları) 6 ile 12 gün gibi uzun bir devrede tamamlar. Bu döngüde ilaca karşı en hassas safhası kistten çıkıp sebest yüzen dinosporlara dönüştüğü safhadır.

[B]Oodinium Hastalığı Belirtileri :[/B]
Parazitler ilk olarak solungaçlara yerleştiğinden ilk belirtiler balığın enfeksiyon kaptığı 6-8 saat içerisinde sık nefes almaya başlamasıdır. Bir balığın normal nefes alıp vermesi dakikada 60-90 iken sık nefes alıp vermesi ile sayı dakikada 200-300'e çıkıyor. Normalde gözle görülemeyecek kadar küçük parazitler balığın vücudunu kaplayıp o bildik sarı pudra görüntüsünü meydana getirdiklerinde hastalık oldukça ileri bir safhadadır. Gene de oodinium'u en iyi tanıma imkanı balığı neredeyse tümden kaplayan sarı pudra şekeri, veya altın sarısı toz, şeklindeki görüntüdür. Bu tozlar aslında parazitin kist oluşturup balığa yaptışığını gösterir. Yani her bir toz zerreciği içinde yüzlerce dinspor barındıran bir kist. Beyaz benek ile karıştırılabildiği söylense de bu pek doğru değil. Beyaz benek beyaz kristal tuzu andırır, ve kistler genelde yüzgeçlerdedir. Oodinium sarıdır, kistler çok daha miniktir ve yüzgeçlerden önce vücutta büyük alanları kaplar. Oodinium'un akvaryumlara nasıl bulaşabildiği kesin olarak saptanamamıştır, fakat deneyimler gösteriyor ki, parazit özellikle nitrit-nitrat seviyeleri yükseldiğinde çoğalma eğilimi gösteriyor. Özellikle yavru tanklarında oodinium'a dikkat edin. Yavrularda çok yüksek ölüm oranlarına yol açabilir. Bunun dışında uzun süre soğuk suya maruz kalmış balıklarda ve uluslararası-yurtiçi nakil edilen balıklarda da oodinium'a çok sık rastlanıyor.

[B]Oodinium Hastalığı Tedavi Yoları :[/B]
İlk belirtileri olan sık nefes almayı fark etmeseniz bile sarı toz bölgeleri gördüğünüz an harekete geçin. İlaçtan önce akvaryumu her türlü ışıktan uzak tutun. Oodinium parazitleri fotosentez yaparak beslendiğinden ilk olarak tankın etrafını koyu renkli bir kağıt ile kaplayarak ışığı kesin. Işık almayan bir köşeye balıkların durumunu izleme imkanı verecek bir pencere açın. Piyasada oodinium'u tedavi ettiğini belirten ilaçlar vardır. Asla deniz canlıları için hazırlanmış oodinium ilaçlarını satın almayın, çünkü tuzlu sulardaki oodinium (Amyloodinium ocellatum) bakır bazlı ilaçlar ile yok ediliyor ve bakır tatlı su balıkları için yüksek oranda zehirli bir madde. Piyasada satılan oodinium ilaçlarının özellikle formalin-malachite yeşili bir karışımdan oluştuğunu kontrol edin. Bulamıyorsanız kendiniz ayrı ayrı alacağınız formalin ile malachite yeşilini karıştırın. Yumuşak sularda 10 litreye 1 mg, sert sularda 10 litreye 2 mg seklinde en az 5 gün kullanın. İlk günlerde iyileşme belirtisi görseniz bile ilacı kesmeyin. Tüm hastlıklarda olduğu gibi filtre süngerini ve aktif karbonu çıkarın tedavi boyunca. Formalin kullanırken sularınızın çok temiz olduğuna dikkat edin. Ayrıca tedavi boyunca ilaç kullanımından önce her gün en az %20 su değiştirin, çünkü oodinium yukarıda belirtildiği gibi nitrit-nitratların varlığında ilerleme eğilimi gösteriyor. Tam iyileşme gördüğünüzde tedaviyi kesin, 1 hafta sonra tekrar 3 günlük bir tedavi uygulayın. Yukarıda belirtilen hiçbir ilacı bulamıyorsanız antibiyotik uygulayın. Ancak antibiyotiğin bakteriyel etkili değil daha çok parazitik etkili güçlü bir antibiyotik olmasına dikkat edin. Tedaviyi en az 4 gün sürdürün, ve aynı formalin-malachite yeşili tedavisinde olduğu gibi her gün su değiştirmeye gayret edin. Tedavi bittikten sonra %50 su değiştirin, 1 hafta sonra 3 günlük tedavi tekrar uygulayın.
Oodinium ilacı
Kadife hastalığı içindir.
Tatlı su ve tuzlu su akvaryumları içindir.
Tatlı sularda oodinium pllularis, tuzlu sularda amyloodihi ocellatumların sebep olduğu velvet hastalığına karşı çok etkilidir.
Aynı zamanda akvaryuma yeni balık koymadan önce önlem ve karantina uygulamaları için en iyi üründür.
Omurgasız canlıların bulunduğu akvaryumlar için zararlıdır.
Deniz balığı tedavilerinizi ayrı izde bir kap veya akvaryumda yapmanız tavsiye edilir.

[B]Kullanım Şekli:[/B]

10 gün 100 lt. suya 10 ml uygulayınız.
2. gün Azoo CU testi ile cu ++ seviyesini ölçünüz.
İdeal cu ++ seviyesi 0,3 mg/1 dir.
Çıkan değer düşükse 1. gün uygulamasını tekrar ediniz.
3. gün 2. günkü uygulamayı tekrar ediniz.
Erken önlem almak için 100 lt suya 5 ml. ekleyiniz.
Uygulama esnasında aktif karbonu çıkartınız.
Tedaviden sonra suyun % 50 sini değiştiriniz ve aktif karbonu tekrar koyunuz.
Bitki ve mercan akvaryumları için tavsiye edilmez.

Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rccolÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/08/2010
İl: Bursa
Mesaj: 1380
rccolÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Ekim 2019 13:36
Geçmiş olsun.
Umarım daha fazla kayıp olmadan atlatabilirsiniz.

Teşekkür Edenler: [T]15655,gokberkgonenc[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Street ParrotÇevrim Dışı

Yönetici
[C]3,1,12491[/C] [C]2,2,12491[/C] [B]1414,3[/B]
Kayıt: 05/07/2006
İl: Adana
Mesaj: 4508
Street ParrotÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 27 Ekim 2019 01:09
Konuyu okumaya başladım ne güzel 2017 den günümüze kadar gelmiş diyordum. Büyük akvaryuma geçene kadar hastalık sorunda olmamış. Sonra hastalıklar başlamış üzücü olmuş.
Çok geçmiş olsun umarım bir an önce herşey yoluna girer.[EDIT]Street Parrot,2019-10-27 10:05:03[/EDIT]

Beğenenler: [T]15655,gokberkgonenc[/T]
Teşekkür Edenler: [T]15655,gokberkgonenc[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KınayuÇevrim Dışı

[B]14703,1[/B]
Kayıt: 02/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 21472
KınayuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ekim 2019 08:34
Selamlar kardeşim büyük geçmiş olsun [:(] Bu detaylı açıklayıcı bilgiler ışığında inşallah sorunu çözersin .

Beğenenler: [T]15655,gokberkgonenc[/T]
Teşekkür Edenler: [T]15655,gokberkgonenc[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

giorgiobaramidzeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1542
giorgiobaramidzeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2019 00:45
[QUOTE=Street Parrot]Konuyu okumaya başladım ne güzel 2017 den günümüze kadar gelmiş diyordum. Büyük akvaryuma geçene kadar hastalık sorunda olmamış. Sonra hastalıklar başlamış üzücü olmuş.
Çok geçmiş olsun umarım bir an önce herşey yoluna girer.[/QUOTE]

Valla ne durmaya niyetim var, ne bozmaya niyetim var [:D]. Gözü kalanın gözü çıksın diyoruz, devam ediyoruz ne yapalım.

[QUOTE=Kınayu]Selamlar kardeşim büyük geçmiş olsun [:(] Bu detaylı açıklayıcı bilgiler ışığında inşallah sorunu çözersin .[/QUOTE]

Teşekkür ederim.

Madem konuya mesaj yazıldı ufak bir güncelleme yapiyim. 1.5 litrelik pet şişeden kapan yapmama rağmen balık yakalayamadım, şimdi 5 litrelik şişeden denemeyi düşünüyorum. Bu arada Prodac marka bir ilaç buldum. Teşhisi doğru koymak önemliydi, bütün gözlemler bu hastalığa çıkarıyor. Vebu hastalığın ilacını aslında hiç de istemesemde sanırım kullanıcam.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/15655/281020190039281.jpg[/IMG]

İlaç bu ; Prodac Sanifish Oodiny Coral

İlacın mercanlara vs zarar vermediği yazıyor. Bakalım nasıl olacak. Ben yine de tüm balıkları çıkarmanın yolunu arıyorum. İşimi garantiye alıyim.


Bütün bunlar sanki yeterince canımı sıkmamış gibi, son eklediğim torchlardan en en en sevdiğim Aussi Black Torch canlımı ki 6 kafa tatlı tabağı kadar bir torchdu, Brown Jelly hastalığına kurban vermiş bulunmaktayım. Bu hastalığın da teşhisi doğru ancak bunun tedavisi vs yok. Neden olduğu da bilinmiyor. Kanser gibi bir hastalık LPS türü canlılar için. Hasta olan kafa kırılıp akvaryumdan uzaklaştırılmalı ki diğer kafalara ve LPS lere bulaşıcı bir hastalık. Malesef 3-5 saat içerisinde bütün torch u sarmış ve öldürüyordu. Bende komple çıkarıp attım ki diğer LPS lerime zarar vermesin.

Her gün farklı tecrübelerle devam ediyoruz. Biraz ihmal ettim farkındayım, mercan popülasyonu arttıkça element tüketimi de artıyor haliyle. Hiç test falan yapmıyordum ki sanıyorum su değişimi de yapmadığım için artık akvaryumdaki Potasyum tükendi yavaştan. Kh da düştü dolayısıyla Ca, Mg gibi değerler de oynadı. 2 günde KH ı ideal seviyelere çektim. İlk fırsatta günlük tüketimi hesplayıp dozaj pompasını devreye sokup sistemi daha da stabil hale getirmem şart. Mercanlar doldu taşıyor.

Sevgiler.

Beğenenler: [T]204889,IESER[/T][T]193736,Ekrem Kaan[/T]
Teşekkür Edenler: [T]12491,Street Parrot[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Street ParrotÇevrim Dışı

Yönetici
[C]3,1,12491[/C] [C]2,2,12491[/C] [B]1414,3[/B]
Kayıt: 05/07/2006
İl: Adana
Mesaj: 4508
Street ParrotÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 04 Kasım 2019 00:14
[QUOTE=gokberkgonenc]

İlaç bu ; Prodac Sanifish Oodiny Coral
İlacın mercanlara vs zarar vermediği yazıyor. Bakalım nasıl olacak. Ben yine de tüm balıkları çıkarmanın yolunu arıyorum. İşimi garantiye alıyim.

Sevgiler.[/QUOTE]
Gökberk Bey son durum nedir[:?] İlaç işe yaradı mı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

giorgiobaramidzeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1542
giorgiobaramidzeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Kasım 2019 09:41
[QUOTE=Street Parrot]
Gökberk Bey son durum nedir[:?] İlaç işe yaradı mı?[/QUOTE]

İlacı almadım ki [:D] [:D]

Aslında şöyle, akvaryumda balık varken dünyadaki bütün ilaçları kullansam da %100 etki göstericeğini düşünmüyorum. Ve %0.000001 lik ihtimal bile riske atamam. Bu yüzden ilacı aslında balıkları akvaryumdan çıkardıktan sonra kullanmak daha mantıklı olacaktır diye düşünüyorum. Kafamda hala şüpheler var, örneğin ilacın prospektüsünde ısıyı 29-30 a çıkarın diyor. Ki bu ilaç mercan olan akvaryumlarda kullanılabilsin diye yapılmış. E ısıyı 29-30 a çıkarmak bütün mercanları ölüme sürüklemek demek. Hele hele kısa sürede bu seviyede artış çok riskli. Isıyı 28 e çıkarıp ilacı kullanınca da bu sefer acaba işe yaradımı tereddütü yaşamaktansa balıkları çıkarıp, bu ilacı kullanıp işimi garantiye almak istiyorum.

Beğenenler: [T]12491,Street Parrot[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

giorgiobaramidzeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1542
giorgiobaramidzeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2019 11:26
Merhaba,

Biraz güncelleme yapalım ;

- Hastalık sonrası herhangi bir aksiyon almadım, 4 chromis, 2 watchman ve 1 palyaço devam ediyor. Ne yakalamakla uğraştım, ne ilaç vs başka bir tedaviyle. Zaman en büyük ilaç [:D]

Bu arada tabi mercanlar alev aldı yanıyorlar. Sps girişi yaptım biraz, eskiden plateler falan vardı zaten onlar da dolu dizgin.

Uzatmadan resimlere geçiyorum buyrun ;

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/15655/031220191124031.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/15655/031220191122011.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/15655/031220191122531.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/15655/031220191122541.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/15655/031220191123381.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/15655/031220191122001.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/15655/031220191123161.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/15655/031220191123171.jpg[/IMG]

Sevgiler.

Beğenenler: [T]108164,sorceres[/T][T]204889,IESER[/T][T]168985,tugi[/T][T]12491,Street Parrot[/T][T]201114,DrTuren[/T][T]213877,MertGezer[/T][T]204980,nzmyksl[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sorceresÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,108164[/C] [C]2,2,108164[/C] [B]13373,3[/B]
Kayıt: 05/03/2011
İl: Ankara
Mesaj: 4095
sorceresÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2019 14:48
O kadar hastalıktır sıkıntıdır bahsedince ortada bir şey kalmadı sandım ki mükemmel bir fotoğraf paylaşmışsın Gökberk [:nazar:]
Nazar değmesin. Türünü bilmediğim turuncu sps çok hoşuma gitti. Ayrı bir hava katmış akvaryuma[:nazar:]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

giorgiobaramidzeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1542
giorgiobaramidzeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2019 17:04
[QUOTE=sorceres]O kadar hastalıktır sıkıntıdır bahsedince ortada bir şey kalmadı sandım ki mükemmel bir fotoğraf paylaşmışsın Gökberk [:nazar:]
Nazar değmesin. Türünü bilmediğim turuncu sps çok hoşuma gitti. Ayrı bir hava katmış akvaryuma[:nazar:][/QUOTE]

Teşekkür ederim çok, aslında turuncu olan canlı sps türü değil. Orange cauliflower coral veya orange dendronephthya diye geçiyor. Soft ve özel bir tür aslında. Bakalım kısa süre önce ekledim tanka ama sanırım hassas bir tür, gün içinde bir çok kez polip açıp kapatıyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

dancerÇevrim Dışı

Kayıt: 03/09/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 743
dancerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2019 17:59
Güzel bi akvaryum..güle güle besleyin..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

giorgiobaramidzeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1542
giorgiobaramidzeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Aralık 2019 16:43
Yeni gozdemiz Carpet Anemone ;

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/15655/051220191642101.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/15655/051220191642551.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/15655/051220191642121.jpg[/IMG]

Sevgiler

Beğenenler: [T]204889,IESER[/T][T]12491,Street Parrot[/T][T]151628,Mete Duru[/T][T]187293,SahinTaskin[/T][T]201114,DrTurenX[/T]
+1: [T]187293,SahinTaskin[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

IESERÇevrim Dışı

Kayıt: 15/03/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 132
IESERÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Aralık 2019 18:57
Hocam hayırlı olsun güzel ve değerli bir canlı yakında bende akvaryumu büyütüyorum 90.40.45 lik kuruyorum canlılar sığmıyor picoya[:D]

Beğenenler: [T]15655,gokberkgonenc[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

giorgiobaramidzeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1542
giorgiobaramidzeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Aralık 2019 15:54
Gün geçmiyor ki nazar üzerine nazar devam etsin... Gerçi ufak ufak şeyler, bu da ayrı keyif diyip geçiyorum. Nerden geldiği belli olmayan ki baya dikkatliyimdir, bubble alg ve 2 adet farklı yerlerde mini mini minicik aiptasyam var. Aiptasyalara dokunmuyorum şimdilik, tüp kurtları da çoğaldı. Bubble alg çözümü olarak Fox Face ekledim ki uzun zaman balık eklememiştim malum hastalıktan ötürü. Bu sefer foxface hem dayanıklı balık, hem bubble alg yiyici hem de nispeten uygun fiyatlı diye tercih ettim. 1 haftada yüzde 80 oranında bubble alg tüketti. Bu şekilde Aralık ayını da geçirirsem çok istemeyerek de olsa tüp kurtlarımı ve aiptasyaları tüketmesi için Chelmon eklemeyi planlıyorum. Bakalım zaman ne göstericek.

Mercanlarda vs hiç bir problem yok. Su tamamlamam bozuldu, 1 haftadır elle manuel olarak su ekliyorum. Onun dışında pleksi kestirdim ve sump içi refigium yaptım. Bu refigiumda 2-3 parça kayalar, 2 tane domates anemon ve 2-3 conch mevcut şimdilik. Yakında o bölümle ilgili de foto eklerim.

Sevgiler.

Beğenenler: [T]204889,IESER[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir