Geophagus altifrons günlüğü


MYAKISÇevrim Dışı

Kayıt: 21/08/2011
İl: Izmir
Mesaj: 202
MYAKISÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Aralık 2012 14:23

EKİPMANLAR: 
125-50-60 Ana tank + 80 lt sump
Biyolojik sünger, Bioball, Substrat, Lav kırığı, Elyaf
Atman 104 kafa motoru
Jager 300W ısıtcı
3-4cm cıvarı yükseklite, 0,5-2mm silis kum
Dev saz, Saz, Cripto, Anubias
Mangrow kökü, Hindistan cevizi kabuğu, Çömlek

BAKIM:
Haftada 2 kez %25 su değişimi

SU DEĞERLERİM :
Isı : 27 derece
 pH   7.5   
İletkenlik  µS/cm  555      
Toplam sertlik   29


Ekim 2012 de 7-8 cm boyda aldığım geophagus altifrons larım ortalama her ay 1cm (belki biraz daha fazla) büyüyerek 11 cm cıvarına geldiler. (Bugün 26-12) Onlarla beraber tankta yaşayan 8 adet kakadum vardı. Geoplar yaklaşık 10 gün önce kumu kazmaya ve kur yapmaya başlayınca muhtemel bir yumurtlama öncesinde önlem amaçlı olarak kakadularımı çıkardım ve geopları dahada tetiklemek amacıyla su değişimlerinde %50 R/O suyu kullanarak hem pH ı düşürüp hemde suyu yumuşatmaya (iletkenliğini azaltmaya) başladım. Kur yapma davranışları şöyle oluyor. Önce kafa kafaya gelip solungaç ve ağız bölgelerini şişiriyorlar hemen ardından da birinin başı diğerinin kuyruğuna gelecek şekilde yan yana durup birbirlerine kuyruk sallıyorlar. Bu hareketlerin toplamı 5-6 saniye kadar sürüyor ve erkek arkasını dönüp giderken dişi kazdığı çukur çevresinde biraz daha bekliyor. Araştırmalarımda 1. yıldan itibaren veya 15-16 cm olduklarında cinsel olgunluğa eriştiklerini okudum ama forumdaki bir arkadaş 12cm cıvarı iken yavru aldı. Ben balıklarımı Umut Katipoğlu ndan aldım. İthal olduğunu ve 6-7 aylık olduğunu tahmin ettiğini söylemişti. Buna göre balıklarım 9-10 aylık diye kabul ediyorum. Belki benimkilerde bu boyda iken yavru verir. Bilemiyorum. Balıklarım 4 adet. En büyüğü ile en küçüğü arasında 1-1,5 cm boy farkı var. anladığım kadarıyla  büyükten küçüğe erkek-dişi-dişi-erkek olarak bir boy sıralaması var. Çukur kazıp toprak taşıyanların dişi olduğunu tahmin ediyorum. 2 dişi kazıyor ve diğer 2 erkekle kur yapıyorlar. Kazdıkları çukur 15 cm çapına kadar büyük olabiliyor. Büyük erkek (alfa erkek) küçük erkeği kovalıyor. 2 dişi birbirine karşı bölge (çukur) koruması yapıyorlar. alfa erkek her iki dişiye kur yaparken , küçük erkek sadece küçük dişiye kur yapabiliyor, daha büyük olan diğer dişiden pek yüz bulamıyor. Sanırım muhtemel eşleşme büyük-büyük, küçük-küçük şeklinde olacak. Tankta sadece 4 geop olması hem onlar hemde benim için büyük rahatlık olacak kanısındayım. Ama ne zaman olur bilemiyorum. Balık sayısı az ve tank büyük olduğu için su değişiminide haftada 1 %25 olarak değiştireceğim.

Küçük dişi önce 2. bir çukur yaptı, sonrada kenardan 3. bir çukur (geçit gibi) yaparak bölgesini genişletti. 3 çukurun toplamı yaklaşık 2 avuç büyüklüğüne ulaştı. Diğer dişi (büyük olan) mango kökünün altına doğru çukurunu genişletip ara sıra mango altında saklanıyor. Onun çukuruda 1-1,5 avuç kadar oldu. Bu çukur olayları sump girişinin diğer tarafında, nispeten akıntının daha az olduğu bölgede oluyor.
28-12 Bugün alfa erkek ve büyük dişi ağız ağıza gelmeye başladı. Hareketleri biraz sert sayılabilir. Ayrıca erkek dişinin çukurunun hemen yanında bir yerden kum taşımaya ve çukuru genişletmeye başladı ama çok az genişletti çukuru. Hava yğışlıydı alçak basıncın etkisi ile tetiklenmiş olabileceğini düşündüm. Küçük dişi ise sürekli çukur faaliyetleri içersinde. en büyük çukur onun ve en aktif olanda o.  Ama ağız ağıza geldiğini görmedim onun. Normal davranışları olan kum eleyip tükürme işi küçük erkek ve dişide hiç kalmadı desem yeridir. büyük dişide öyle sayılabilir ama alfa erkek böyle değil. O normal davranışlarına devam ediyor. Birde ilginçtir, küçük erkek genellikle yerden 1 karış kadar yukarda hareketsiz duruyor ve sadece diğer 3 ünün ona olan saldırılarını savuşturmak için kaçıyor. Küçük dişinin saldırısına karşılık verirken alfa erkekten kaçıyor, büyük dişiye ise bazen karşılık veriyor bazen umursamıyor bazende kaçıyor. Saldırılar oyun yada üstünlük taslama mahiyetinde. Kesinlikle zarar verici boyutta değil. Zaten balıktada anormal bir durum veya rahatsızlık belirtisi yok. 4 üde yemlere karşı istekli ama granül yemi sevmemeye başladılar. Sık ve azar azar beslemenin sonucu galiba.

MYAKIS2012-12-29 14:25:13

Merhaba

Forumda bu türle ilgili fazla bir bilgi olmaması nedeniyle, herkesin bilgi ve tecrübelerini paylaşarak bu canlıya daha iyi bakılabileceğini düşünerek ilk defa bir konu açtım. Amacım burada herkesin başından geçen (önemli veya önemsiz düşündüğü) olayları anlatarak bilgi dağarcığı oluşturmak ve bu türle ilgilenenlerinde bu paylaşımla bu canlıya daha rahat edebileceği bir ortam ve beslenme koşullarını sunabilmesidir. Altifrons besleyen herkesin katılımıyla amacıma ulaşmayı düşünüyor, katılımlarınızı bekliyorum.
Saygılar

Beğenenler: [T]91062,KarabeY[/T][T]176774,ozgur0681[/T]
Teşekkür Edenler: [T]91062,KarabeY[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bilentungulÇevrim Dışı

Yönetici
[B]11883,3[/B]
Kayıt: 04/06/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1408
bilentungulÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 31 Aralık 2012 10:24
Mehmet bey merhaba,
 
Tankınızla ve balıklarınızla ilgili resimleri de paylaşabilir misiniz eğer şansınız varsa ? Görsel olarak desteklenmiş olması bence çok yararlı olur bizler için.
Teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MYAKISÇevrim Dışı

Kayıt: 21/08/2011
İl: Izmir
Mesaj: 202
MYAKISÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ocak 2013 17:24


Tankımın genel görüntüsü ve kurlaşma olarak yorumladığım hareketler


Tek olan ise büyük dişi dedğim balığım

Beğenenler: [T]91062,KarabeY[/T]
Teşekkür Edenler: [T]91062,KarabeY[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

unreatsÇevrim Dışı

Kayıt: 16/03/2012
İl: Ankara
Mesaj: 238
unreatsÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ocak 2013 22:02
Mehmet bey öncelikle emeğinize sağlık,çok nadide  ve hassas bir tür altifrons lar iyi bir ortam sağlandığında ki gördüğüm kadarı ile bunu yapmışsınız keyfine doyum olmayacak bir canlı benim karma tankımda 1 adet bulunmakta ve bu canlı ile ilgili gözlemim çok barışçıl olması zaman zaman topajoslarımla burun buruna geliyorlar,ancak saniyeler sonra normale dönüyorlar.Benim bu canlılar ile fazla bir tecrübem olmamakla beraber  paylaşacağım son bilgi ise su değişimlerinin ihmal edilmemesidir,sağlıklı günler dilerim.41 Kere MAŞALLAH. unreats2013-01-04 22:03:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MYAKISÇevrim Dışı

Kayıt: 21/08/2011
İl: Izmir
Mesaj: 202
MYAKISÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Ocak 2013 12:17
Teşekkür ederim Tufan bey
Pek çok sitedeki ortak görüşte bu doğrultuda. Altifrons bakımında öncelikli maddeler şu şekilde sıralanıyor. Temiz su, güçlü bir mekanik ve biyolojik filtrasyon, haftalık %50-70 su değişimi, nitrata karşı hassas olduğu söyleniyor.  Bu arada bir gözlemimi paylaşayım. Bundan önce diskus bakıyordum. Diskus bakımının 1. şartı bol su değişimi ve su kalitesidir. Evde sağda solda su dinlendirme bidonları artınca, baktım olmuyor çözüm olarak EDTA ile suyun klorunu almaya başladım.
Son derece pratik bir yöntem. Kombiden 29 dereceye ayarlı suya 40 lt/10mg ölçüsünde şırıngayla EDTA karışımını koyuyorsun 15dk sonra su değişimine başlıyorsun. Su ısıtma ve dinlendirme problemi ortadan kalkıyor. Altifronsları ilk aldığımda onlarada bu uygulamayı yaptım. %25 su değiştirdim. Balıklar aşağı yukarı yüzmeye başladı= Problem belirtisi.  Bir dahaki sefere aynı formülle bu sefer %15 su değişimi yaptım. Yine aşağı-yukarı yüzmeye başladılar. Bu rahatsızlık belirtilerinden sonra bir dahada EDTA kullanmadım. Önce su dinlendirme bidonlarına döndüm. Şimdide 3lü kartuş filtreden geçirerek dinlenmiş su kullanıyorum. Ama bu konu aklıma takıldı. İlerde tekrar EDTA ile su değiştirip son bir gözlem yapıp nihai karara varmayı düşünüyorum. Şimdilik su kalitesi konusunda oldukça hassas olduklarını söyleyebilirim.


Dişi erkek ayrımı konusunda net değilim. Aralarında hiç bir fark görünmüyor gibi. Ama yan yana geldiklerinde dişinin vücudunun daha zarif, ince uzun olduğunu görebiliyorum. Erkeklerde kafa-ense bölümü daha geniş ve sert bir görünümü var. Balıklar büyüdükçe erkeğin yüzgeçlerinin daha uzun olacağını ve cinsiyet ayrımının daha rahat yapılacağını biliyorum.

Suyu yumuşatmasına katkı sağlar düşüncesiyle sump a 1 litre zeolit (2 paket)ilave ettim.

Pek çok sitede tank kurulumu ile ilgili aynı klasik tavsiyeler var. Geniş alan, ince kum, mangrow kökü SAKLANMA YERLERİ vs gibi. Benim tankımdada saklanma amaçlı hindistan cevizi kabuğu, mango kökü ve çömlek var ama şimdiye kadar buralara saklandıklarını veya yuvalandıklarını hiç görmedim. Gezinirken oralarada şöyle bir girip çıkıyorlar o kadar. Biraz daha zaman geçsin bu konuyu tekrar değerlendirip bu malzemeleri çıkarıcam.

Kurutulmuş karidesi çok sevdiklerini görünce menülerine haşlanmış karides ilave ettim.

3-1-13 bölge sahiplenme olayı bitti. Eskisi gibi dolaşıyorlar. Üstünlük sağlama, kur yapma vs. hiçbirşey kalmadı.  Kakaduları yanlarına koydum.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

faruk06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/12/2006
İl: Ankara
Mesaj: 615
faruk06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2013 10:44
Mehmet bey maşllah siz iyi takip ediyorsunuz altifrons gelişimlerini, benim altifronslarım daha büyük olmasına rağmen zamanım olmaması ve akvaryumun kalabalık olmasından dolayı kurlaşma ve eş tutma işi olmuyor. İçlerinden birkaç tanesini yavru amaçlı olarak ayırıp başka tankta bakacağım artık..

Mehmet bey maşllah siz iyi takip ediyorsunuz altifrons gelişimlerini, benim altifronslarım daha büyük olmasına rağmen zamanım olmaması ve akvaryumun kalabalık olmasından dolayı kurlaşma ve eş tutma işi olmuyor. İçlerinden birkaç tanesini yavru amaçlı olarak ayırıp başka tankta bakacağım artık..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MYAKISÇevrim Dışı

Kayıt: 21/08/2011
İl: Izmir
Mesaj: 202
MYAKISÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2013 18:39
Teşekkür ederim Faruk bey. Emeklilikte birşeylerle ilgilenmek gerekiyor. Böyle oluncada balık hobime istediğim kadar vakit ve emek harcayabiliyorum. Okuduklarımla gözlemlerimi birleştirip burda paylaşmaya çalışıyorum. Benim tankımda balık sayısı az. Gönlümden geçen türler Festivus ve Rotkeil. Sanırım Mesonauta festivus alıp son noktayı koyacağım. Rotkeil de çok güzel ama bitkiden vaz geçmek gerekiyor. Altifrons ve festivusta yavru alabilirsem rotkeile geçmeyi hedefliyorum. 
Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

unreatsÇevrim Dışı

Kayıt: 16/03/2012
İl: Ankara
Mesaj: 238
unreatsÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2013 21:32

Mehmet bey gerek gözlemleriniz gerekse de beslemekte olduğunuz tür ile beslemeyi düşündüğünüz türler gerçekten çok güzel ALLAH gönlünüze göre versin.Ancak bu işin sonu yok diye düşünüyorum ben Faruk abi de iyi bilir.:))Keyifli hobiler dilerim,saygılar.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Umut KatipoğluÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 16/08/2008
İl: Izmir
Mesaj: 3335
Umut KatipoğluÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2013 12:14
Mehmet abi Altifronslarda çok iyi gidiyorsun, eğer bir gün bu tankı yada eşleri bozmak gibi bir planın olursa önce benim haberim olsun isterim.
 
Senin altifronslar bir tık daha küçük olsalar da Faruk abinin Altfornsları ile kardeşler, bu bağlamda bakım şartları ve ilgi alakanın gerçekten üreme belirtilerini hızlandırdığını fark etmiş oluyoruz. Eminim faruk abininde yeterli vakti ayırabilme durumu olsaydı çoktan yüzen yavru fotoğrafları paylaşılıyordu.
 
Ancak bana göre herne olursa olsun Altifrons türü maksimum boyları 25-30cmlik devler olduklarından, bu boyda henüz ısınma turlarına çıkıyorlar denilebilir. 15 cm sonrası her açıdan daha sağlıklı ve erşikin forma ulaştıkları zaman oluyor. Erkek 25cm  Dişi 18cm olduğunda ise tadından yenmeyecek bir güzellik ve mükemmel derecede profesyonel üreyebilen anaçlar oluyorlar.
 
Geophagin ailesinin içerisinde en sevdiğim tür olan Altifronsu yaşatan siz abilerime sonsuz teşekkürlerimi sunarım.


Mehmet abi Altifronslar monoformik canlılardıri dişi erkek ayrımı çoğu kez üreme döneminde bile uzaktan seçilemez, yumurtlarken görebilme fırsatın olursa o dakikadan itibaren kesin emin olabilirsin. Gelişim ve büyüme dönemindeki itinalı bakımın sayesinde elindekilerin türünün en iyi örnekleri olacağını düşünüyorum. Her ne yapıyorsan iyi gidiyorsun diyerek son noktayı koyuyorum.

Abi ayrıca Evin bir köşesinde 60x60cm bir alan bulursan, su dinlendirme konusunda 300 lt dikey silindirik tankım hizmetinde... Boş şekilde seni bekliyor.

Beğenenler: [T]91062,KarabeY[/T]
Teşekkür Edenler: [T]91062,KarabeY[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MYAKISÇevrim Dışı

Kayıt: 21/08/2011
İl: Izmir
Mesaj: 202
MYAKISÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Şubat 2013 20:04
Merhaba umutcum
iyi dileklerin için teşekkür ederim. Senin gibi bir altifrons aşığından bu sözleri duymak benim için ayrıca bir gurur kaynağı.
Bu balıkları gerçekten çok seviyorum. ve yaptığım herşeyi ve internetten değişik forum ve dergilerden öğrendiklerimi de burada paylaşmaya çalışıyorum. Önce 'not defteri' bölümüne öğrendiklerimi not alıyorum, sonrada buraya kopyala yapıştır yapıyorum. Daha öncede paylaşmıştım amacım bu canlıya en iyi koşulları sunabilmek. Benim doğru yada yanlış yaptığım bir şeyden diğer hobiciler ders alırda benim hatamı tekrarlamazsa en büyük kazanç bu olur.
 
Altfronsu ilk defa internette diskusla birlikte görmüştüm. Bendede o aralar diskus vardı. Sonra altifronsa geçince, diskustan kalma bir alışkanlıkla sık su değişimine bununlada devam ettim. Bence iyi gelişimin ilk sırrı bol bol ve sık su değişiminde. 4 altifrons ve 8 kakadum var tankımda ve haftada 2 kez %25-30 cıvarı su değişimi yapıyorum. Pek çok hobiciye bu ebattakki bir tanka ve canlı adedine göre bu su değişimi fazla gelebilir. Bu türü beslemenin ilk şartı haftalık % 50-70 su değişimi ve çok iyi bir filtrasyon.  Sump sistemim yaklaşık 1,5 yaşında ve iyice oturmuş bir sistem olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Altifronsları ilk aldığımda dış parazit problemi yaşadım. Isıyı 30 dereceye yükseltip 100 litreye yarım çay bardağı hesabıyla 10 gün boyunca tuz tedavisi uyguladım. Bir dahada ( 3 aydır) tuz kullanmadım. Şu anda tankımda hiç tuz yok yani. Büyütmesi son derece zevkli ve kolay. Ne versem yiyorlar diyebilirim ama haşlanmış karides ve spirulina en çok sevdikleri yemler. İlk öğün karides, 2. öğün tetra discus granül yem ve 3. öğün spirulina oluyor. Arada dondurulmuş su piresi, kurutulmuş tubifex ve kurutulmuş karides te veriyorum. Ayda 1 cm den fazla büyüyorlar. Şu anda 14cm yi zorluyor  (Büyük erkek) .
Cinsiyet konusunda sana katılıyorum. Gerçekten zor bir konu ama seyrettikçe bir takım farkları görebiliyorum. Umarım yanılmam. Ben 2e  2d  olduğunu düşünüyorum. Çünkü sadece dişiler çukur kazıyor ve diğer 2 erkek hiç kazmıyorlar.


8-1 hepsi eski bölgelerine geri döndü ve kurlaşma hareketleri tekrar başladı.

Cinsel olgunluğa erişmelerinin 12-15 ayda gerçekleştiğini, (erkeklerin 15-16cm, dişilerin 13-14cm den itibaren)ama kurlaşmanın oldukça erken (5-6 aydan itibaren) başlayabildiğini yazan kaynaklar var. Buda benim tankımdaki kurlaşma hareketlerinin normal olduğunu ama beklentiye girmenin de gereksiz olduğunu gösteriyor. büyüme olarakta ilk yılda 15-18 cm ye kadar hızla büyüdüğü, 2. yıl büyümenin azalarak devam ettiği ve 3. yılda durduğu ve daha fazla büyümediği belirtiliyor.

Çoğu zaman hobiciler arasında altifrons-surinamensis karışıklığı yaşanıyor. G. surinamensis in ithalatı ve ticareti yasak, koruma altında olan bir tür. Onun içinde piyasadaki balıkların %99 altifrons olduğunu söyleyebilirim. Yabancı kaynaklarda bunlara surinam benzeri anlamında  Surinamensoid (=surinamensis gibi) deniyor ve hemen altifrons örneği veriliyor.(winnemilleri,neadema,altifrons) Surinamensoid denmesinin bir başka nedenide bu görünümlü balıkların çok geniş bir coğrafyada ve pek çok nehirde yaşıyor olması.Hemen hemen tüm güney amerikaya yayılmış durumda ve küçük farklarlada olsa hepsinin birbirinden farklı olması bu tartışmaların sürekli canlı kalmasını sağlıyor. Google fotolarına bakınca birbirine benzeyen ama farklı görünümlerde pek çok foto olma sebebide bu. Genelde yavru alınan balık büyüyünce bir sürpriz yaşamak istenmiyorsa anne-babayı görüp öyle alınmasında yarar var. Çünkü ithalat listeleri veya satıcıların beyanları bu karmaşa içinde yuvarlanıp gidiyor ve alıcılar ne aldığını ancak 1-1,5 sene sonra balık ergin hale gelince anlayabiliyor.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

katmerogluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 885
katmerogluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Şubat 2013 02:47
Bende yaklaşık 1.5 senedir Altifrons besliyorum.İlk elime geçtiklerinde 6 taneydiler.2 Erkeği tanktan çıkarttım şuan tahminimce 2e2d ama emin değilim 3 dişide olabilir.
Bulundukları akvaryum 110x50x60h 8 Rasbora ve Kakadularla beraberler.
Videoda 15sn.den itibaren sağdaki Geoplar 2 kere yavruladılar . Ama akvaryum kalabalık olduğu için yavrular yenildi.Videoyu arkadaşın telefonundan çektik :
[VID]http://www.youtube.com/watch?v=Hq-hygIUNpE[/VID]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ibrahimsarıÇevrim Dışı

Kayıt: 30/03/2010
İl: Bursa
Mesaj: 389
ibrahimsarıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Şubat 2013 09:38
Merhaba herkese iyi günler bir hafta önce tür değişimine gidip bende geophagus surinamensis bakmaya başladım.Şimdi çok ufaklar renk ve desenleri belirgin değil çok ürkek tavırlar segiliyorlar.Daha 2-3 gündür yem almaya başladılar.Akvaryumumda sadece  12 adet surinamensis  6 ad L144 bir adet sajica ve sayısız yavru sajicalar var.İleride sürü balığı olarak 20+ penguen eklemeyi düşünüyorum.Sizce yavru boydaki balıklarımı nasıl beslemeliyim, hangi marka yemleri vermeliyim.İYi hobiler. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MYAKISÇevrim Dışı

Kayıt: 21/08/2011
İl: Izmir
Mesaj: 202
MYAKISÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Şubat 2013 13:50
Merhaba ümit bey
Tankınızın boyutları ve dizaynı altifronslar için ideal bir ortam oluşturmuş. Tebrik ederim. Benimde idealimdeki ortam bu. Altifronsla ilgilenen her arkadaşada örnek olmasını tavsiye ederim. Altifronslar kaç cm ?  yumurtlama öncesi davranışları nasıldı? tüpçük oluşumunu gözleme şansınız oldumu?
agresif davranışlar gözlemledinizmi? yavruları kusturmayı düşündünüzmü? su değerleriniz nedir? vb. gözlem ve deneyimlerinizide paylaşırmısınız.
Merhaba ibrahim bey
Balıklarınız hayırlı uğurlu olsun, zevkle büyütmenizi dilerim. Tank ölçülerinizle uyumlu olmak şartıyla canlı adedini arttırmamanızı öneririm. Altifronslar son derece hızlı büyüyen canlılar. Sonrasında canlı azaltmanız gerekecek. Bence şu anda bile canlı adediniz çok fazla. Su değişimi ile su kalitesini yüksek, nitrat seviyesini düşük tutmak ve iyi bir biyolojik filtre bu canlıyı beslemenin ilk şartı. Yem konusunda seçici değiller ama benim uyguladığım beslenme düzenini tavsiye ederim. Sıralamayı yukarda hatalı yazmışım. 1. öğün tetra discus granül yem, 2. öğün haşlanmış karides, 3. öğün spirulina şeklinde olacak. İsterseniz ara öğünlerde ilave edebilirsiniz ama su değişimini dahada arttırmak şartıyla tabii.
İyi forumlar. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ibrahimsarıÇevrim Dışı

Kayıt: 30/03/2010
İl: Bursa
Mesaj: 389
ibrahimsarıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Şubat 2013 14:08
Açıklamalarınız için teşekkür ederim mehmet bey.Tankımın ölçüleri  170/60/55 brüt 560 litre eğer sağsalim büyütebilirsem 12 surinamdan başka amerikan eklemeyi düşünmüyorum.İleride 20 adet civarı sürü balığı neon tetra olur penguen tetra olur hangisi denk gelirse, birde 10 lu cory sürüsü eklemeyi düşünüyorum.Sajica yavruları büyüyünce zaten tanktan çıkacaklar şu anki boylarında yakalamak çok zor olduğu için duruyorlar.Tek sajica içinde aynı şey geçerli oda geçici bir süreliğine duruyor.Biyolojik filtrasyon demişsiniz 100/40/40 lık bir 4 kuleli sump kullanıyorum dün sumpın bir bölmesine japon şemsiyesi denen bitkiden ekledim duyduğuma göre nitratı yok etmede çok yardımcı imiş.Su değişimine gelince şu an hem geop lar hemde L 144 ler çok ufaklar su değişimine şu an cesaret edemiyorum 1-2 hafta geçince yavaş yavaş su değişimlerine başlayacağım.Verdiğiniz örnek beslenme programınıda uygulamaya çalışacağım tekrar teşekkürler iyi hobiler. ibrahimsarı2013-02-03 15:29:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir