Geophagus altifrons günlüğü
EKİPMANLAR:
125-50-60 Ana tank + 80 lt sump
Biyolojik sünger, Bioball, Substrat, Lav kırığı, Elyaf
Atman 104 kafa motoru
Jager 300W ısıtcı
3-4cm cıvarı yükseklite, 0,5-2mm silis kum
Dev saz, Saz, Cripto, Anubias
Mangrow kökü, Hindistan cevizi kabuğu, Çömlek
BAKIM:
Haftada 2 kez %25 su değişimi
SU DEĞERLERİM :
Isı : 27 derece
pH 7.5
İletkenlik µS/cm 555
Toplam sertlik 29
Ekim 2012 de 7-8 cm boyda aldığım geophagus altifrons larım ortalama her ay 1cm (belki biraz daha fazla) büyüyerek 11 cm cıvarına geldiler. (Bugün 26-12) Onlarla beraber tankta yaşayan 8 adet kakadum vardı. Geoplar yaklaşık 10 gün önce kumu kazmaya ve kur yapmaya başlayınca muhtemel bir yumurtlama öncesinde önlem amaçlı olarak kakadularımı çıkardım ve geopları dahada tetiklemek amacıyla su değişimlerinde %50 R/O suyu kullanarak hem pH ı düşürüp hemde suyu yumuşatmaya (iletkenliğini azaltmaya) başladım. Kur yapma davranışları şöyle oluyor. Önce kafa kafaya gelip solungaç ve ağız bölgelerini şişiriyorlar hemen ardından da birinin başı diğerinin kuyruğuna gelecek şekilde yan yana durup birbirlerine kuyruk sallıyorlar. Bu hareketlerin toplamı 5-6 saniye kadar sürüyor ve erkek arkasını dönüp giderken dişi kazdığı çukur çevresinde biraz daha bekliyor. Araştırmalarımda 1. yıldan itibaren veya 15-16 cm olduklarında cinsel olgunluğa eriştiklerini okudum ama forumdaki bir arkadaş 12cm cıvarı iken yavru aldı. Ben balıklarımı Umut Katipoğlu ndan aldım. İthal olduğunu ve 6-7 aylık olduğunu tahmin ettiğini söylemişti. Buna göre balıklarım 9-10 aylık diye kabul ediyorum. Belki benimkilerde bu boyda iken yavru verir. Bilemiyorum. Balıklarım 4 adet. En büyüğü ile en küçüğü arasında 1-1,5 cm boy farkı var. anladığım kadarıyla büyükten küçüğe erkek-dişi-dişi-erkek olarak bir boy sıralaması var. Çukur kazıp toprak taşıyanların dişi olduğunu tahmin ediyorum. 2 dişi kazıyor ve diğer 2 erkekle kur yapıyorlar. Kazdıkları çukur 15 cm çapına kadar büyük olabiliyor. Büyük erkek (alfa erkek) küçük erkeği kovalıyor. 2 dişi birbirine karşı bölge (çukur) koruması yapıyorlar. alfa erkek her iki dişiye kur yaparken , küçük erkek sadece küçük dişiye kur yapabiliyor, daha büyük olan diğer dişiden pek yüz bulamıyor. Sanırım muhtemel eşleşme büyük-büyük, küçük-küçük şeklinde olacak. Tankta sadece 4 geop olması hem onlar hemde benim için büyük rahatlık olacak kanısındayım. Ama ne zaman olur bilemiyorum. Balık sayısı az ve tank büyük olduğu için su değişiminide haftada 1 %25 olarak değiştireceğim.
Küçük dişi önce 2. bir çukur yaptı, sonrada kenardan 3. bir çukur (geçit gibi) yaparak bölgesini genişletti. 3 çukurun toplamı yaklaşık 2 avuç büyüklüğüne ulaştı. Diğer dişi (büyük olan) mango kökünün altına doğru çukurunu genişletip ara sıra mango altında saklanıyor. Onun çukuruda 1-1,5 avuç kadar oldu. Bu çukur olayları sump girişinin diğer tarafında, nispeten akıntının daha az olduğu bölgede oluyor.
28-12 Bugün alfa erkek ve büyük dişi ağız ağıza gelmeye başladı. Hareketleri biraz sert sayılabilir. Ayrıca erkek dişinin çukurunun hemen yanında bir yerden kum taşımaya ve çukuru genişletmeye başladı ama çok az genişletti çukuru. Hava yğışlıydı alçak basıncın etkisi ile tetiklenmiş olabileceğini düşündüm. Küçük dişi ise sürekli çukur faaliyetleri içersinde. en büyük çukur onun ve en aktif olanda o. Ama ağız ağıza geldiğini görmedim onun. Normal davranışları olan kum eleyip tükürme işi küçük erkek ve dişide hiç kalmadı desem yeridir. büyük dişide öyle sayılabilir ama alfa erkek böyle değil. O normal davranışlarına devam ediyor. Birde ilginçtir, küçük erkek genellikle yerden 1 karış kadar yukarda hareketsiz duruyor ve sadece diğer 3 ünün ona olan saldırılarını savuşturmak için kaçıyor. Küçük dişinin saldırısına karşılık verirken alfa erkekten kaçıyor, büyük dişiye ise bazen karşılık veriyor bazen umursamıyor bazende kaçıyor. Saldırılar oyun yada üstünlük taslama mahiyetinde. Kesinlikle zarar verici boyutta değil. Zaten balıktada anormal bir durum veya rahatsızlık belirtisi yok. 4 üde yemlere karşı istekli ama granül yemi sevmemeye başladılar. Sık ve azar azar beslemenin sonucu galiba.
Merhaba
Forumda bu türle ilgili fazla bir bilgi olmaması nedeniyle, herkesin bilgi ve tecrübelerini paylaşarak bu canlıya daha iyi bakılabileceğini düşünerek ilk defa bir konu açtım. Amacım burada herkesin başından geçen (önemli veya önemsiz düşündüğü) olayları anlatarak bilgi dağarcığı oluşturmak ve bu türle ilgilenenlerinde bu paylaşımla bu canlıya daha rahat edebileceği bir ortam ve beslenme koşullarını sunabilmesidir. Altifrons besleyen herkesin katılımıyla amacıma ulaşmayı düşünüyor, katılımlarınızı bekliyorum.Beğenenler: [T]91062,KarabeY[/T][T]176774,ozgur0681[/T]
Teşekkür Edenler: [T]91062,KarabeY[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Dişi erkek ayrımı konusunda net değilim. Aralarında hiç bir fark görünmüyor gibi. Ama yan yana geldiklerinde dişinin vücudunun daha zarif, ince uzun olduğunu görebiliyorum. Erkeklerde kafa-ense bölümü daha geniş ve sert bir görünümü var. Balıklar büyüdükçe erkeğin yüzgeçlerinin daha uzun olacağını ve cinsiyet ayrımının daha rahat yapılacağını biliyorum.
Suyu yumuşatmasına katkı sağlar düşüncesiyle sump a 1 litre zeolit (2 paket)ilave ettim.
Pek çok sitede tank kurulumu ile ilgili aynı klasik tavsiyeler var. Geniş alan, ince kum, mangrow kökü SAKLANMA YERLERİ vs gibi. Benim tankımdada saklanma amaçlı hindistan cevizi kabuğu, mango kökü ve çömlek var ama şimdiye kadar buralara saklandıklarını veya yuvalandıklarını hiç görmedim. Gezinirken oralarada şöyle bir girip çıkıyorlar o kadar. Biraz daha zaman geçsin bu konuyu tekrar değerlendirip bu malzemeleri çıkarıcam.
Kurutulmuş karidesi çok sevdiklerini görünce menülerine haşlanmış karides ilave ettim.
3-1-13 bölge sahiplenme olayı bitti. Eskisi gibi dolaşıyorlar. Üstünlük sağlama, kur yapma vs. hiçbirşey kalmadı. Kakaduları yanlarına koydum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Mehmet bey maşllah siz iyi takip ediyorsunuz altifrons gelişimlerini, benim altifronslarım daha büyük olmasına rağmen zamanım olmaması ve akvaryumun kalabalık olmasından dolayı kurlaşma ve eş tutma işi olmuyor. İçlerinden birkaç tanesini yavru amaçlı olarak ayırıp başka tankta bakacağım artık..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Mehmet bey gerek gözlemleriniz gerekse de beslemekte olduğunuz tür ile beslemeyi düşündüğünüz türler gerçekten çok güzel ALLAH gönlünüze göre versin.Ancak bu işin sonu yok diye düşünüyorum ben Faruk abi de iyi bilir.:))Keyifli hobiler dilerim,saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Mehmet abi Altifronslar monoformik canlılardıri dişi erkek ayrımı çoğu kez üreme döneminde bile uzaktan seçilemez, yumurtlarken görebilme fırsatın olursa o dakikadan itibaren kesin emin olabilirsin. Gelişim ve büyüme dönemindeki itinalı bakımın sayesinde elindekilerin türünün en iyi örnekleri olacağını düşünüyorum. Her ne yapıyorsan iyi gidiyorsun diyerek son noktayı koyuyorum.
Abi ayrıca Evin bir köşesinde 60x60cm bir alan bulursan, su dinlendirme konusunda 300 lt dikey silindirik tankım hizmetinde... Boş şekilde seni bekliyor.
Beğenenler: [T]91062,KarabeY[/T]
Teşekkür Edenler: [T]91062,KarabeY[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
8-1 hepsi eski bölgelerine geri döndü ve kurlaşma hareketleri tekrar başladı.
Cinsel olgunluğa erişmelerinin 12-15 ayda gerçekleştiğini, (erkeklerin 15-16cm, dişilerin 13-14cm den itibaren)ama kurlaşmanın oldukça erken (5-6 aydan itibaren) başlayabildiğini yazan kaynaklar var. Buda benim tankımdaki kurlaşma hareketlerinin normal olduğunu ama beklentiye girmenin de gereksiz olduğunu gösteriyor. büyüme olarakta ilk yılda 15-18 cm ye kadar hızla büyüdüğü, 2. yıl büyümenin azalarak devam ettiği ve 3. yılda durduğu ve daha fazla büyümediği belirtiliyor.
Çoğu zaman hobiciler arasında altifrons-surinamensis karışıklığı yaşanıyor. G. surinamensis in ithalatı ve ticareti yasak, koruma altında olan bir tür. Onun içinde piyasadaki balıkların %99 altifrons olduğunu söyleyebilirim. Yabancı kaynaklarda bunlara surinam benzeri anlamında Surinamensoid (=surinamensis gibi) deniyor ve hemen altifrons örneği veriliyor.(winnemilleri,neadema,altifrons) Surinamensoid denmesinin bir başka nedenide bu görünümlü balıkların çok geniş bir coğrafyada ve pek çok nehirde yaşıyor olması.Hemen hemen tüm güney amerikaya yayılmış durumda ve küçük farklarlada olsa hepsinin birbirinden farklı olması bu tartışmaların sürekli canlı kalmasını sağlıyor. Google fotolarına bakınca birbirine benzeyen ama farklı görünümlerde pek çok foto olma sebebide bu. Genelde yavru alınan balık büyüyünce bir sürpriz yaşamak istenmiyorsa anne-babayı görüp öyle alınmasında yarar var. Çünkü ithalat listeleri veya satıcıların beyanları bu karmaşa içinde yuvarlanıp gidiyor ve alıcılar ne aldığını ancak 1-1,5 sene sonra balık ergin hale gelince anlayabiliyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir