Gen
Gönderim Zamanı: 31 Mart 2009 14:42
Arkadaşlar aşağıya yazacağım konu bilmece gibi ama yardımcı olursanız çok sevinirim.
Elimde iyi anne ve babadan gelme 10 adet duboisi var diyelim.Bu balıkların anne ve babası çok güzel.Ama ben bu 10 adet balığa gerekli ilgiye gösteremedim.Suyunu değiştirmedim yemini düzgün vermedim küçük akvaryumda besledim vs vs.Ama bu balıklar büyüdü ve yavru vermeye başladı.Fiziksel olarak türlerin özelliklerini sergileyemediler.Kötü bakım vs den dolayı.Bunların yavrularını benden x bey aldı.Ve muhteşem baktı.Balıkların seceresi düzgün olduğu için sizce bu yavrular dedelerine benzermi.Yoksa anne babaya çekerek türünün özelliklerini sergilemez mi ?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 31 Mart 2009 14:45
Kötü bakım genlerini bozmaz. Rengi cansız, boyutları olması gerektiğinden küçük, çelimsiz olabilirler ama içlerinde iyi balıklar. Yavruların dedelerine çekmesi lazım. Benim mantığım bu şekilde.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 31 Mart 2009 14:47
Balıkların türünün güzel örneklerini taşıması durumu , kalıtımsal olduğu kadar form düzeyleride bakıma bağlı bir olaydır. Bu nedenle sizin deyiminizle dedelerine cekecektir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 31 Mart 2009 14:48
Genetik olarak sonraki nesil kötü bakıldığından çelimsiz olsada onun içinde bulunan hücrelerle her doğan yeni balık atalarından bir gen alacağı için çelimsiz olacaktır diye birşey yoktur.
Atalarımız ne der gelişmiş kişilere sulak yerde mi yetiştin?
Bi nevi öyle birşey bakımsızlıktan çelimsiz oldu diye bütün nesil öyle gitmez!!!
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 31 Mart 2009 14:49
Genetik değişikliğe maruz bırakmayacak şekidle meydana gelen dış faktörlerden dolayı bu şekilde bozulmalar olmaz.Aynı yeni neslin daha uzun olması gibi.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 31 Mart 2009 14:53
İlginize teşekkürler.Peki genelde dede lerine çeker dedik.Bu oran yüzdesel olarak ne kadardır..Böyle bir rakam verme şansımız varmı ? Yoksa herşey bakım,alaka ve hacimemi bağlı ? canluqa 2009-03-31 14:58:14
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 31 Mart 2009 14:58
Genelde dedeye çekme diye bir durum yok Soner Bey,canlıların genetiği ne kadar düzgünse çevresel bakıma bağlı olarak o denli değişiklik gösterir.Anne ve babanın da genetiği büyük ihtimalle düzgündü sonuçta.Anne ve babada sonradan meydana gelen değişimler genetik temeli etkilemez.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 31 Mart 2009 15:17
Soner Bey,
Fenotip de denilen dış görünüşü genlerin yanısıra çevre şartları da belirler. Ortamın sıcaklığı, rakımı, iyi-kötü beslenme şartları vs...
Kaliteli genlere sahip ana-babadan kalitesiz döllere düşük oranda da olsa alınabilir. Yani sizin elinizdeki yavrular genetik olarak zayıf da olabilir ancak 10 tanesinin birden zayıf olma ihtimali çok düşük.
Sizin de bahsettiğiniz üzre uygun olmayan şartlarda beslenmeleri nedeniyle dış görünüşlerinde (tür özelliklerinde) sorunlar olması normaldir.
Yeni nesilin yavrularının da zayıf olma ihtimali evet vardır. Bu tamamen balıklarınızın kötü şartlara ne kadar şiddette ve ne kadar süreyle maruz kaldığıyla ilgili bir durumdur.
Örnek vermek gerekirse yetersiz beslenme nedeniyle gonadlardaki gelişme geriliği, üretilecek yumurtanın ve spermin kalitesini etkliyeceklerdir. Ayrıca kötü çevre koşulları yumurtada bulunacak besin miktarını da önemli oranda etkiler. Yani yavru, yumurta içerisinde nekadar iyi beslenirse o derece sağlıklı olur ve genelde ilk yumurtadaki yavrular daha iri ve sağlıklı olur. Sona doğru kalite azalır. Gerçi yumurtlarda mümkün olduğunca kaliteli besin bulundurmak için programlanmıştır canlılar fakat ortamda yeterli besin yoksa yapılacak da bir şey yoktur.
Bir diğer husus, su içerisindeki zararlı bileşiklerin su değişimleri, diğer canlılarca parçalanarak vb şekilde ortamdan uzaklaştırılmaması ve balıkların bu toksik maddelerle uzun süre teması da yine yumurta ve sperm kalitesini etkileyecek faktörlerdendir.
Tıpkı sağlıklı ana-babanın çocuklarının madde bağımlılığına yakalanması nedeniyle zayıf, çelimsiz olması ve bu kişilerinin çocuklarının da özürlü olması gibi...
Balıklarınızın yavruları hakkında net bir şey söylemek ise gerçekten zor. Çevre koşullarının genotipi etkileyip etkilemediği, etkilediyse ne kadar etkilediğini buradan söylemek güç.
Olay, türün çevre koşullarına ne kadar dayanıklı olduğu ile ilgili bir durum tamamen.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir