Frontozaların cinsiyeti hakkında
Frontosoda cinsiyet ayrımı yapmak uzman kişiler için bile oldukça zor olabilir. Pek çok ithalatçı, ihracatçı, bakıcı ve hatta uzman akvaristler bile yanlış karar verebilmektedir. Ancak bu doğru karar verilemez anlamına gelmiyor, sadece oldukça zor bir adım olduğunu belirtmek gerekir..
Frontosa’da cinsiyet ayrımını belirten pek çok nokta bulunmaktadır. Ancak bunlardan hiç birisi balık 7,5-8 cm boya ulaşmadan doğru sonucu vermeyecektir.
1.Davranış Biçimi:
Akvaryum ortamında uzunca bir süre grup halinde yaşayan frontosaları inceleme fırsatı bulunabilir ise,gözleme dayalı bir cinsiyet ayrımı yapma şansı da olabilir.Genellikle buradan elde edilecek sonuç eğer balıklar birlikte büyümüşler ise ya da uzunca bir süredir aynı ortamda (birbirlerinden rahatsızlık duymacak süre boyunca) bulunmuşlar ise doğrudur.
Eğer 6 ya da daha fazla frontosa aynı yerde büyümüşlerse en büyük olanlar çok yüksek ihtimalle erkektir.Çünkü erkekler dişilere oranla daha çok ve hızlı bir gelişim sürecinde olurlar. Erkekler, haremin kralı olabilmek için şiddetle savaşmak zorundalar.Bu nedenle daha iri olan balık bu savaşta galip gelecektir ve iri olan balığın erkek olma ihtimali daha fazladır.Gruptan eğer bu erkek ayrılır ise ikincil erkek frontosa, grup içersinde büyüme çabasını arttırır ve haremdeki liderliği ele geçirir.
Hobiye yeni başlamış kişiler genellikle en büyük olanın erkek ve diğer balıkların dişi olduğu görüşündedirler.Bu bir ihtimal olmakla beraber yanlış olma ihtimali oldukça yüksektir.Baskın olmayan erkekler vücut formu bakımından fazla büyük olmazlar ve dişi zannedilip akvaryumda bırakıldıklarında baskın erkeklerin şiddetine maruz kalırlar.
Erkek balıklar genellikle dişileri elde tutabilmek adına birbirlerine agresif tavırlar içersinde bulunurlar.Bu erkekler arasında mücadele dikkatle izlenmeye değer bir gösteridir. Dişilere,yüzgeçlerini katlayıp bir yanlarını sergilerler.Bu hareketi yavaşça dönülen geniş bir daire hareketi izleyebilir.Bu davranışlar son derece nazik jestlerdir ve diğer göl cikletlerine göre yakalaması zor anlardır.
2.Kafa Yapısı:
Frontosanın kafasındaki şişkinlik (kamburluk) sırt kasının büyümesiyle alakalı bir durumdur.Bazı yaşlı balıklarda bu şekil inanılmaz derecede büyük olsa da cinsiyet ayrımı ile hiçbir alakası bulunmamaktadır.Türe bağlı olarak oldukça büyük kafa yapısı olan dişiler olmasıyla berbaer kafasında herhangi bir şişkinliği olmayan erkek balıklar da olabilir.Diğer taraftan genelde pasif erkeklerin kafalarındaki şişkinlik son derece az olmaktadır.Baskın erkeklerin başında ise çıkıntı mutlaka mevcuttur.
3.Tüpçük ve Vent Aralığı:
Bu terimler balığın cinsiyetini ayırmak için cinsel oragınlarının kontrol edilmesi anlamına geliyor.En güvenilir yöntem olarak karşımıza çıkıyor.Daha iri olan balıklarda bu ayrım oldukça net yapılabilirken genç balıklarda bu ayrım biraz zor olabilir.8-9 cm’nin altındaki balıklara bu ayrım kişiyi oldukça zorlamaktadır. Özellikle bir kez çiftleşmiş balıkların ayrımı tüpçük iyice belirginleştiği için daha da kolay yapılabilir.
Aşağıdaki resimde erkek ve dişi frontosanın ayrımı net olarak görülebiliyor.Her iki balıkta da iki adet delik gözükmekte.Yukarıya yakın olan anüs iken aşağı tarafta anüse yakın olan üreme organıdır.Dişinin üreme organı daha yuvarlak bir şekle sahipken erkekte daha üçgen bir yapı ile karşılaşıyoruz.Biraz pratik ile bu ayrımı daha net yapabilirsiniz.
Dişi Erkek
Bazen bu ayrım bile zor olabilir.Buradaki örnek ayrım yapabilmek için uygun bir resim olsa da çok daha net ayrım yapılabilecek örnekler karşımıza çıkabilir.Üreme organı tamamen üçgen yapıda olan erkek frontosalar görmek mümkün olabilr.
Alıntıdır.Yorumkat
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir