Frontoza Yavrularda Bant Sorunu
Gönderim Zamanı: 11 Eylül 2012 18:27
Arkadaşlar bu balıkları istanbul'da Yakup isimli bir arkadaştan anaçlarını görerek aldım. Herkesin hayal ettiği büyük koloniyi kurmak istiyordum. Http://www. Akvaryum. Com/forum/frontoza_burundiler_ve_gelisimleri_k585812. Asp linkte ki konuyu takip eden arkadaşlar bilirler. Bakmayan arkadaşlarımda bu linkten takip edebilir. Son derece kalite balıklar derken balıklar büyüdükçe hataları ortaya çıkmaya başladı. Bazı balıkta bir bazısında iki bantta beyaz noktalar belirdi. Bu konuda son derece üzgün ve rahatsızım. Yardımlarınızı ve yorumlarınızı bekliyorum. Yaşadığım durumu İstanbul'dan frontoza konusunda deneyimli Recep bey (oasis) çok güzel özetlemiş. Kendisine yardımlarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Aldığım balıkların anne babalarını dakikalarca izledim. Bantlarına,davranışlarına,renklerine baktım. Ama yinede başıma bu geldi. Ben balıkları satıp kimseyi üzmem.Ne yapacağımı şaşırdım. . |
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Eylül 2012 19:26
Güngör bey balıkları Burundi olarak satın aldım.
ERCÜMENT ÖZBAŞ 2012-09-11 19:32:57
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Eylül 2012 19:38
Ercüment bey ,öncelikle yavrularınızın istediğiniz yönde gelişim göstermemesine üzüldüm.Yanlız balıklar zaten burundi olduğuna göre ,balıklarınızın türünde herhangi bir kırmalık olma ihtimali yok.Yani balıklarınız saf burundidir merak etmeyin.Kırma tabir edilen olay ,maddi olarak daha değerli frontosa türlerinde rastlanan bir durum maalesef.Örneğin bir moba erkeğinin ,başka bir tür frontosa dişisiyle çiftleşmesinden doğan yavruların ,moba olarak dağıtılması gibi.Balıklarınızın bantlarındaki beyaz lekelere gelince ,bunlar balığın kuluçka evresi dahil ,büyümesi sırasında özellikle yüksek ısıya maruz kaldığında oluşabilen bir durum.Bu durum sadece burundide değil ,diğer tüm frontosa türlerinde de ,balığın orjinal olmadığının direkt işareti olamaz.Ama bu durumun göz zevki ve hevesimizi de olumsuz etkilediği gerçeğini göz ardı etmek mümkün değil.Sonuç olarak devamı size kalmış.Balıklarla devam edebilirsiniz.Ya da balıkları başka birine vermek isterseniz de ,şayet alacak arkadaşı durum konusunda bilgilendirirseniz bir sıkıntı olmaz bence.
dentu 2012-09-11 19:40:49
Biraz uzun oldu belki ama ,buradaki en önemli ayrıntı , '' Burundileriniz asla kırma değil ve muhtemelen balıklar büyüdükçe belli olmayacak düzeye inecek sıkıntılarınız ,merak etmeyin. ''
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Eylül 2012 19:39
Ercüment bey bence acele etmeyin gözlemlemeye devam edin çünkü o noktalar büyük ihtimalle kaybolacak. Aynısını kendi balıklarımdada gözlemlemiştim. Sizin bu yavrular ortalama kaç santim benimde kendi damızdıklarımın yavruları var 5-6 cm civarında hiç dikkat etmedim ama yarın sabah ilk iş bantlarına bakıp bi fotoğraf çekip sizinle paylaşıcam.
Damızdıklar ne kadar düzgün olursa olsun yavruların gelişimindeki su-ışık değerleride çok önemlidir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Eylül 2012 20:00
Ercüment bey.
Güngör beyinde belirttiği gibi bantlardaki beyazlıklarda ne satıcının nede damızlıkların en ufak bir suçu yok.Olay tamamen sizin bakımınızla yavru büyütmenizle alakalı.
Yinede moralinizi bozmayın ısı ve beslenmeye özen gösterirseniz büyük ihtimalle büyüdüklerinde o beyazlıklar kapanacaktır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Eylül 2012 20:01
Güngör bey ve Akın bey sizlere çok teşekkür ederim.İçim biraz rahatladı.Şu an balıklarımın en küçüğü 4,en büyüğü 7cm.Balıklarım tam olarak 5 aylık oldular.Antalyada bu yıl hava 50 dereceyi buldu.Akvaryumun suyunu klima kullanarak bile 30 derecelerde zoraki tuta bildim.Bu durumun etkisi olmuş olabilir o halde.
Herkese çok teşekkür ederim.
Herkese çok teşekkür ederim.
Şu anda balıkları Dainichi,Nls,sera gibi markaların 8 çeşit yemi ile beslemekteyim.Ayrıca su piresi üretip haftada en az bir kez de pire vermekteyim.Buna ek olarak karides ve somon da az miktarda veriyorum.
Ph değerlerim 8 civarlarında genellikle.
Bunlara ek olarak yapmam gereken bir şey olabilir mi acaba?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Eylül 2012 22:25
O beyazlıkların nedeni kesinlikle yüksek ısı. Su sıcak olursa yavrular çabuk boylanıyor ve şekillerinde biraz bozulma olabiliyor. Bence frontosalar için en ideal ısı 20-23 derece arasında yavaş boylanırlar ama formları mükemmel olur tecrübe ile sabittir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Eylül 2012 00:26
Elektrik faturam ağustos ayında 350 tl geldi.Bundan dolayı bir haftadır klima çalıştırmıyorum ve akvaryumlar şu anda 28 derece.Gelecek yılda aynı sorunu yaşayacağım sanırım.Akvaryum soğutucu almak istedim ancak 1000tl gibi rakamlar söz konusu.Antalya da bu balığı 23 derecede tutmanın daha maliyetsiz bir yolunu araştıracağım o halde.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Eylül 2012 00:29
Ercüment bey öncelikle merhaba.
Ercüment bey bu arada tankınızı soğutmak için DIY sistemlerde Kasa Fanı ile bir çalışma var bir ona bakın isterseniz ben denemedim ama, bir de rezistans bağlarsanız ısı 26 dereceye geldiğinde fan çalışır. Bende bodrum da yaşıyorum pek sizin oralar kadar bunaltıcı olmaz ama yinede ısı yüksek buralarda, bu yaz hiç 27 dereceyi geçmedi tankım maşşallah.
Balıklarınızdaki durum bendede mevcut ama geçiceği konusunda en ufak bir şüphem yok. Akın bey ve güngör bey in ısı konusunda söylediklerine bir sözüm yok ama şunuda belirteyim ben balıklarımı 3 cm iken aldım ve su hiç bir zaman 26 dereceyi geçmedi 23 ve 26 arasıydı hep. Bildiğim bir tek şey var kuluçka döneminde kusturulan ile anne ağzında büyüyen balık aynı olmuyor kesinlikle, tabiki damızlık balığın yumurtayı atmamasıda çok önemli kusturmamak için.
Valla ercüment bey sizi en iyi ben anlarım sanırım ama inanın onların gelişimini izlemek çok hoş oluyor. Bırakın bant ları falan ilk aldığımda filtrenin altnda ufak bir siyahlıklardı şimdi 10 cm lik erkek yüzgeçleri açtığında beyazlık falan hayal olup gidiyor.Tabiki zevkler ve renkler tartşlmaz asla, ama ben inanıyorum ki siz onlara gerekli bakım ve hassasiyeti gösterirseniz onlarda sizi yarı yolda bırakmazlar diye düşünüyorum.
Sağlıklı balıklar dilerim ercüment bey....
Ercüment bey bu arada tankınızı soğutmak için DIY sistemlerde Kasa Fanı ile bir çalışma var bir ona bakın isterseniz ben denemedim ama, bir de rezistans bağlarsanız ısı 26 dereceye geldiğinde fan çalışır. Bende bodrum da yaşıyorum pek sizin oralar kadar bunaltıcı olmaz ama yinede ısı yüksek buralarda, bu yaz hiç 27 dereceyi geçmedi tankım maşşallah.
Sağlıklı balıklar dilerim. Saygılar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 12 Eylül 2012 00:38
Size katılıyorum Egemen bey.Ben 54 adet aldım.Hemde ağızdan kusturarak.Nokta gibiydiler 50lt akvaryumda.Sonra 500lt tank yaptım onlara.Şimdi tankın içinde görünür oldular.Harika bir his.Bu hafta 2 adet 160x60x60 akvaryum aldım.Henüz kurmadım ama bu ay kurulumu tamamlayıp ayıracağım onları.En güzellerini hata olmayanlarını seçerim diye 54 adet aldım ama tamamı böyle olunca çok üzüldüm.
Neyse ki siz değerli arkadaşlar içimi rahatlattınız.Herkese minnettarım.İnşallah bu balıkları 160'lık akvaryumlarda büyüteceğim ve neler yaşayacağız hep birlikte göreceğiz..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 13 Eylül 2012 10:28
Balıklarınız orjinal brundidir. Brundilerde moba gibi dümdüz bant beklemek yanlış olur. Ayrıca balıkların siyah bantlarının üstündeki beyaz lekelere gelince bu özellikle brundi dişilerinde yoğun olan bir durumdur. Diğer türlerde de hatta blue zaire türleri olan moba, kapamba, mpimbwe, ikola vb. gibi türlerin dişilerinde bile olabilmektedir. Bantların üstündeki beyaz lekeler kalıcıdır ve balık büyüdükçe aynı oranda büyüyecektir. Bence bunu sorun etmeyin ve balıklarınız gayet normaller.
Ayrıca frontozalar 3-3,5 yaşından sonra yavru veren balıklar. Bu yüzden bekleme süresi uzun olunca insan belli bir zamandan sonra sıkılıyor benim gibi.
Benim evde akvaryumların suyunun ısısı 32-32,5 C.lerde temmuz ve ağustos ayında sürekli kaldı ve ölen ne frontozam, nede tropheusum oldu. Antalya şartlarında su ısısı 32 C ve altı ise balıklara hiç bir şey olmuyor. Akvaryum suyunun Isısı 33 C. nin üstünde 4 gün devam ederse balıklarda sersemleme oluyor, 5 ve 6 günlerde ise ölümler olabiliyor. Bu dönemlerde 3 günde bir su değiştirseniz ısıyı düşürüyor ve 3 gün yeterli oluyor. Veya buzluğa 1,5 litrelik su şişelerinden 5-6 tane koyun, bunları 2-3 günde bir akvaryuma atarsanız sürekli bu şekilde kullanabilirsiniz, buda idare ediyor. Şu anki 28 C.lerde hiç bir şey olmaz balıklara. Bu balıkların Antalyadan daha sıcak tropikal bölgelerden geldiğini unutmayın.Pacific 2012-09-13 13:53:15
Benim evde akvaryumların suyunun ısısı 32-32,5 C.lerde temmuz ve ağustos ayında sürekli kaldı ve ölen ne frontozam, nede tropheusum oldu. Antalya şartlarında su ısısı 32 C ve altı ise balıklara hiç bir şey olmuyor. Akvaryum suyunun Isısı 33 C. nin üstünde 4 gün devam ederse balıklarda sersemleme oluyor, 5 ve 6 günlerde ise ölümler olabiliyor. Bu dönemlerde 3 günde bir su değiştirseniz ısıyı düşürüyor ve 3 gün yeterli oluyor. Veya buzluğa 1,5 litrelik su şişelerinden 5-6 tane koyun, bunları 2-3 günde bir akvaryuma atarsanız sürekli bu şekilde kullanabilirsiniz, buda idare ediyor. Şu anki 28 C.lerde hiç bir şey olmaz balıklara. Bu balıkların Antalyadan daha sıcak tropikal bölgelerden geldiğini unutmayın.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 13 Eylül 2012 21:18
Ercüment bey seneye önlem olarak aklınızda bulunsun direk 220 ile çalışan 18 Watt 10 Amp lik güçlü bir fanla yazı sorunsuz geçirdim en sıcak günlerde bile ısı 28 in üstüne çıkmadı.
Ayrıca 18 Watt düşük bir değer olduğu için basit bir iç filtre kadar elektrik çeker başınız ağrımaz
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 13 Eylül 2012 22:31
Ali bey akvaryumum ithal akvaryum diye tabir edilen köşeleri silikonsuz tek parça ve orijinal kapaklı.Bu fanı nasıl monte ederim bilemedim.Ben de iki gündür soğutma konusunu araştırıyordum.Test aşamasında bir deneyim var.Eğer başarılı olursam sizlerle paylaşacağım.Ufak bir buzdolabı ile iş çözülecek gibi ama henüz işlerim nedeni ile deneyemedim.İnşallah yakında deneyeceğim sistemi.
Saygılar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir