Fotosentez neden hemen başlamaz?


kdenizÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/04/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 505
kdenizÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2013 09:51

Konu ile ilgili daha önce okuduğumu belirttiğim yazılardan bir kaçını aktarmak istiyorum.

Anlatım sebebi ile daha anlaşılır olacağını düşünüyorum.

 

 

Bitkiler suya O2 vermek için su basıncını yenmek zorundadırlar. Su basıncını yeninceye dek bünyelerinde O2 gazı birikmeye başlar. Gaz basıncı ve su basıncı ile dengelenince, üretilmeye devam eden O2 dışarı su ortamına çıkmaya başlar.
Su değişiminden sonra akvaryum suyu yoğunlaşmaya başlar. Suyun buharlaşması, yemleme, balıkların ve canlı artıkları, gübreler vs.. Akvaryuma karıştıkça su yoğunlaşır ve basınç artar. Bitkiler bu basıncı yenmek için gövdelerinde daha çok O2 gazı biriktirirler.
Su değişimi yaptıktan sonra su yoğunluğu düşer ve bitkilerin gövdesindeki gaz basıncı su basıncından yüksek duruma gelir. Bitkinin gövdesindeki bu gazın basıncı su basıncıyla eşitleninceye dek çıkmaya başlar. Eğer ışıklar açık ise bitki bir yandan O2 üreteceğinden bu olay daha da uzun sürer.
Bu nedenledir ki bir dahaki su değişimine kadar bitkilerin fotosentez yapma hızı değişkenlik gösterebilir. Her zaman su değişiminden sonra fotosentez daha iyi olur, çünkü bitki bünyesindeki gazı daha kolay dışarı verebilir.
Bir şey daha ilave etmek istiyorum. Eklediğimiz su daha sıcak olursa bitki bünyesindeki gaz genleşerek yine basınç farkını değiştirip daha da fazla dışarı çıkabilir.

Tunç SÖNMEZOĞLU

 

Bitkiler, fotosentez yaparak kendileri için gerekli olan besini elde ederler, bu işlemin sonucunda oksijen açığa çıkar. Fotosentez hızının artmasına etki eden en önemli faktörler, CO2 miktarı, ışık ve sıcaklıktır. Bu değerler yükseldikçe fotosentez hızı da artıyor. Elbette fotosentez olması için diğer elementlere ve elde edilecek ürünler için nitrat ve fosfat’a da ihtiyaç vardır ama birincil olarak sıraladıklarımızın ( ışık,CO2,sıcaklık) önemi, nispeten daha fazladır diye düşünüyorum.

Klorofil hücresinde meydana gelen bu reaksiyon sonucunda ortaya çıkan oksijen, hücre dışına taşınarak, bitkinin arenkima adı verilen hücre aralarındaki küçük boşluklarda birikir.

Bu birikme neticesinde, bitki yaprakları yüzebilir hale gelmektedir. Genellikle tabandan kurtulan canlı bitkiler, bu sebeple su üstünde yüzerler. Ayrıca bu sayede yapraklarını su içinde dik tutabilirler, aksi halde bitkiler tabana çöküyor olmalıydılar.

Bu yapıyı, bitkinin tümünde, süngerimsi bir yapı olarak hayal edebiliriz ki, bu yapının amacı, oksijen elde edilen bölgelerden, oksijen elde edilmeyen veya ortamında oksijence fakir olan bölgelere, hücre solunumu gereği olarak, oksijen akışının sağlanması ve buradaki hücrelerin canlılıklarını korumaları içindir, diye düşünüyorum.

Sucul bitkilerde yapraklardan köke doğru, oksijen akışının olduğu çeşitli çalışmalar ile gösterilmiş.

Bu akışın sağlanması için sanırım bitki içinde, çevre basıncının üstünde bir basınca ihtiyaç vardır. Bu basınç, üretilen oksijen miktarı ile ilgili olabilir. Bitki hücresinde üretilen oksijen miktarı da daha öncede söylediğim gibi, fotosentez aktivitesinin verimliliği ile ilgili olmalı.

Bitki, uygun şartlar altında sürekli oksijen üretir ama, bu yapı (arenkima) içinde her zaman oksijen bulunmayabilir. Su değişimi ile ilave edilen suda bulunan gazların, miktarlarına bağlı olarak kendilerine ait kısmı basınçları var. ( Oksijen, Azot, Karbondioksit v.b )
Bitkinin bahsettiğim yapısında da, hali hazırda birikmiş gazların kısmı basınçları ( Henry kanunu) var. Bu basınçlar, kapladıkları hacim ile ilgili. Fizik kanunları gereği bu farklı basınçlar birbirlerini dengelemeye çalışıyorlar ve yön olarakta, çok olandan az olan tarafa doğru oluyor.

Değişen su ile birlikte bitkinin içindeki gazların kısmı basınçları ile ortamdaki gazların kısmı basınçları arasında fark var ise, bu farkı dengelemek için bitki ile ortam arasında bir gaz alışverişi olacaktır. Bu alış veriş sırasında bitkiden gaz çıkışı olduğu görülebilecektir. Bu yargım, Sn Sönmezoğlu’nun düşüncesini destekler nitelikte.

Bu alışveriş neticesinde şartlar, fotosentezin hızlanmasına da neden olabilir ama karar vermekte güçlük çekeceğimiz nokta ise, bu gazın ne kadarının birikmiş olan gazlardan, ne kadarının o anda fotosentez sonucunda oluşan oksijenden oluştuğu sorusu olur, kanımca.
Sinan ERENAY

 

 

Bitkiler şartlar uygun olduğu sürece fotosentez yaparlar. Bunu hızlandıran faktörler Co2, ışık şiddeti ve besin miktarıdır. Fotosentez yapan bitkinin hücreleri arasında biriken O2 miktarı çok arttığında, çeperleri delerek kabarcık halinde ortaya çıkar. Eğer oksijen oranı çeperi delecek kadar yoğun değilse O2 ozmoz ile suya verilir. 
Co2 eklemek su basıncına etki etmiyor ama bitki yoğun fotosentez yaptığı için hücre içi basınç çok artıyor ve buna bağlı olarak baloncuklar halinde gaz kaçışları meydana geliyor. 
Bitkilerin ürettiği O2 nin balıklar yeterli olması için, ya balık popülasyonu az olacak yada Co2 takviyesi ile oksijen üretimi arttırılacak. Genelde low-tech tanklarda oksijen yetersizliği gözlenebiliyor, bu yüzden balık yükünüzü azaltmakta fay var. Ya da ara ara havalandırma yapılabilir. Balıkların ürettiği co2 bitkileriniz için her zaman yeterli gelmeyebilir, ya da belki co2 seviyesi yeterlidir ama fotosentez için gereken diğer faktörlerin yetersizliği nedeniyle fotosentez yeterli hızda gerçekleşmiyordur. 
Bitkiler sadece oksijen gazı üretir. 
Bu durum bitkilerin hücre yapıları ile ilgili. Bazılarının hücre aralıkları geniş olup daha fazla oksijen tutabilir, hücre zarları daha kalın olduğu için oksijenin bunu yırtıp baloncuk halinde suya karışması güç olabilir. Bir ihtimal de farklı tür bitkilerin farklı oranlarda fotosentez yapmasıdır. Bu durumlardan dolayı farklı bitkilerden farklı miktarlarda oksijen çıkışı gözleyebiliriz.
Önder YÖNLÜ


Beğenenler: [T]21364,umitlee[/T][T]191362,CaptainJava[/T][T]233832,ahmetd[/T]
Teşekkür Edenler: [T]21364,umitlee[/T][T]233832,ahmetd[/T]
+1: [T]233832,ahmetd[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Akgün CemÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 02/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 446
Akgün CemÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2013 13:31
[QUOTE=Bayram]Mustafa bey cevabınız o kadar güzelki bu konuda benimde bazı sıkıntılarım vardı. Hepsini aydınlattı teşekkür ederim. 

Rahman bey sizede teşekkürler.

İki bilgide çok aydınlatıcı oldu. İkisininde doğru olduğunu düşünüyorum.

Su değişiminden sonra bitkiler bir anda kabarcık çıkarmaya başlıyorlar. Suyun yoğunluğu ve basıncı derken bitkinin oksijeni salması sırasında karşılaşacağı basınç, azaldığı için  sanırım bitki bu kabarcıkları çıkarıyor.

Ancak biraz gübre eklediğimde duruyor. Yada havalandırmadan co2 eklediğimde duruyor.

Sanırım bir adet daha timer alıp hava motorunuda ona bağlamak görsellik için daha güzel olacak.

Bu noktada kablolar, cihazlar vs. Bir bitkili akvaryum meraklısı otomasyondan anlayan biri otomatik kontrol ünitesi geliştirse çok iyi olacak.

Geceleri yada ışık kapalıyken havalandırma çalışsın su oksijene doysun, otomatik 4-3-4 ışıkları çalışırsın, sıcaklık artınca fanı çalıştırsın, ph kontrolü ve kh, gh değerlerini sürekli kontrol edip en çok 1 saat aralıklarla gerekli düzenlemeleri yapsın. Dünyada varmı acaba böyle bir cihaz.

Akvaryumun heryerinde serum, kablo, cihazlar var. Bide fotosentez gözlemleyememek.

Havalandırma oksijene doyurduğu için faydalı olacak sanırım timer alıp bunu denemeliyim hemen. 

Cem bey akvaryumun sıcaklığı nedir bu arada. Işıklandırma yetersizde gelmiş olabilir co2 ve besin takviyesi sağlamsa. Sıcaklıktan dolayı hızlı çözünüyorda olabilir oksijen. Bununda ufak bir payı olabilir. Sıcaklık 25 ten fazlaysa belki aydınlatma biraz artırılması ilk başta fotosentezi görmek için faydalı olabilir.

Kaç faktör oldu bu arada. Yoğunluk, basınç, sıcaklık, ışık, . İyice kafam karıştı. Ben uyuyayım gari.
[/QUOTE]
 
Bayram bey merhaba,
Sıcaklık 25 derece sabit... ışıklandırma 4x39 watt yüksek çıkışlı T5 ler ile, 2 daylight + 2 grolüx şeklinde... Toplamda 156 watt ışıklandırmam var ki sanırım suyun neti de 170 litre felandır. Yani ışıklandırmada 1 e 1 oranını hemen hemen yakalayabiliyorum.
Bendeki sıkıntının, daha doğrusu geç başlayan fotosentezin nedeni Mustafa beyinde dediği gibi oksijen oranı ile alakalı... ph ın biraz yüksek olması (dolayısı ile co2 seviyesinin az olması) da besin alınımını etkilediği için bir miktar geciktirmeye neden oluyordur muhtemelen.
Sizlerde çok iyi biliyorsunuz ki doğa ana da muhteşem bir orantı ve döngü var... Bunu kendi çabalarımız ile tanklarımızda oluşturmaya çalışsakda %100 yakalama şansımız elbette mümkün değil... Ama ne kadar çok dengeleri kurabilrsek o kadar çok bitki ve canlılar mesut-mutlu yaşamaya devam edeceklerdir :) Hepimizin amacı onları mutlu edip, mutlu olmak... Yoksa inanın çekilir şey değil :) Her hafta dinlenmiş su ayarla, su değiştir, budama yap, filtre temizle, gübre al-yap, tüp doldurt, canlı yem besle, elektrik faturası, su faturası, tüp parası, malzeme parası... Çok mu yakındım acaba :)) Şaka bir yana bunlar zevkle yapılmasa başarılı olunacağını sanmıyorum açıkçası...


Fotosentez ile ilgili olarak gözlemlediğim bir şeyi daha ilave etmek isterim: Büyük veya geniş yapraklı bitkilerin fotosentezi minik kabarcıkların taramalı tüfek gibi, sicim şeklinde ve sık olarak çıkıyor olması (örnek olarak anubias türleri, sesiflora, amazon hançeri, Ludviga Repens gibi bitkiler)... Minik ve dar yapraklı bitkilerin fotosentezi ise yavaş ve biriken büyük baloncuğun tek parça olarak su yüzüne çıkması şeklindedir (örnek olarak cuba, hemianthus, glosso gibi bitkiler)... Tabi bu, fotosentezin az yada çok olması ile alakalıdır büyük ihtimalle. Daha doğrusu çeperlerinin dar veya geniş olması ile alakalıdır diye düşünüyorum...

Beğenenler: [T]191362,CaptainJava[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YFYİĞİTÇevrim Dışı

Kayıt: 12/03/2010
İl: Ankara
Mesaj: 460
YFYİĞİTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2013 17:21
Beyin fırtınası yapıyoruz gibi geliyo anlatılanları anlamak için özel çaba sarfediyorum anlayamıyorum :) bitkiler CO2 le mi fotosentez yapıyo yoksa yıllardır bildiğimiz bilgiler yanlış da oksijenle mi fotosentez yapıyo kimse CO2 den bahsetmiyo :D

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BayramÇevrim Dışı

Kayıt: 05/04/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 421
BayramÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2013 18:45
Su değiştirmek için dinlendirmeye uğraşmaya gerek yok bence. Dıy klor giderici işe yarıyor direk çeşmeden ayarlanan bir hortumla işler kolaylaşır.

Tüp kadar mayalı sistemde işe yarıyor. Mutfaktan çaktırmadan biraz şeker alıp yapılıyor.

Taban bitkilerini budamayada gerek yok. O yönden çok iyi oluyorlar.

Filtreyi pek temizlediğim söylenemez. Sık su değişimi yapınca çok sorun olmuyor.

Canlı yem olarak artemia seti var sürekli havalandırma açık. Tırnak ucu kadar artemia katıyorum 2-3 gün gidiyor. Yavrularda hızlı büyüyor hani. 10 gr artemia aldım 1 yıldır kutunun yarısına gelemedim. O kadar çok lepistes büyüttüki.

Timerle hava motorunu bağlayıp geceleri oksijen verilirse fotosentezide gözlemleriz.

Gübre yapmak banada zevk veriyor heleki yeni maddeler bulup geliştirmek ve bitkilerin tepkisini gözlemlemek. Yoksa gerçekten dışardan bakanlar için çok zahmetli işler. Bir maddeyi bulabilmek için saatlerce dolaştığım oldu.

Kalın yapraklı bitkilerin sanırım depolama yetenekleride yüksek sanırım. Diğer bitkilere oranla daha çok ve sık kabarcık çıkarıyorlar.

Aslında bitkiler geceleride o2 kullanıyor. Sanırım hava motorunun gece çalışması için ayarlayacak bir timerde gerekiyor bitkili akvaryumlara. Bu bitkilerin hızlı büyümesine akvaryumun daha havadar, yosunsuz ve balıkların daha sağlıklı olması için güzel ve bizim içinde çok büyük kolaylık olacak. Takip etmek zorunda kalmayacağım her gün. Otomatik havalansın akvaryum ışıklar kapalıyken.

Co2 de 24 saat versem havalandırma olacağı için hiç sorun olmaz o zaman.
Bayram2013-03-15 18:52:08

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Akgün CemÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 02/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 446
Akgün CemÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2013 01:02

Aslında hep yaptığımız bir mantık hatası var... Akvaryuma oksijen vermek için kullandığımız hava motoruna bağlı hava taşı sistemi... Bu sistemin gerçek amacı su yüzeyini hareketlendirerek suya oksijen sağlamak... Yoksa hava taşından çıkan gazın suda çözünerek tankımızı oksijen açısından zenginleştidiğini düşünmek yanılgıdır... Ben eskiden beri akvaryumlarımda hiç hava motoru ile tanka hava vermedim. Dış filtremin su çıkış borusunu tankımın üst seviyesinde paralel bir şekilde monte ederim. Bu zaten suyun yukarıdan hareketlenmesine yeterde artar bile. Kezza üretim filtresi kullanılan tanklarda ise filtreden çıkan hava kabarcıkları gene suyu hareketlendirmeye yetmektedir.  

Akgün Cem2013-03-26 12:46:42

Beğenenler: [T]191362,CaptainJava[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BayramÇevrim Dışı

Kayıt: 05/04/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 421
BayramÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Mart 2013 01:04
Aslında onu denedim ama balıklar su yüzeyine toplanınca vazgeçtim. Debiden kaynaklanabilir.

İki adet timer kurdum. Biri ışıklar kapalıyken hava motorunu çalıştırıyor. CO2 mayalı sistem şişe sayısını artırdım. Balıklar ve bitkiler daha mutlu.

Tüp korkumu yenemediğim için bu sisteme devam.

Fotosentez gözlemliyorum fikirlerini ve yorumlarını paylaşan herkese çok teşekkürler.

CO2 miktarını artırıp, karanlıkta O2 vermek faydalı oldu.

Şimdi her ne kadar elektrik kesintileri çok az 1-2 saat sürsede güç kaynağı bulmam lazım. O zaman kafam iyice rahat edecek. Filtrede var çünkü arada kalan.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Akgün CemÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 02/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 446
Akgün CemÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 26 Mart 2013 12:42
[QUOTE=Bayram]

Bu noktada kablolar, cihazlar vs. Bir bitkili akvaryum meraklısı otomasyondan anlayan biri otomatik kontrol ünitesi geliştirse çok iyi olacak.

Geceleri yada ışık kapalıyken havalandırma çalışsın su oksijene doysun, otomatik 4-3-4 ışıkları çalışırsın, sıcaklık artınca fanı çalıştırsın, ph kontrolü ve kh, gh değerlerini sürekli kontrol edip en çok 1 saat aralıklarla gerekli düzenlemeleri yapsın. Dünyada varmı acaba böyle bir cihaz.

[/QUOTE]
 
Bayram, buna benzer bir cihazı bir arkadaşım yaptı :) tam olarak hepsini kapsamasada buna çok yakın... Artı olarak da: Dimmer ekleyip gün ışığını tamamen taklit etti... yani ışıklar yavaş yavaş aydınlanıyor ve yavaş yavaş kapanıyor :)
 
Akgün Cem2013-03-26 12:57:05

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BayramÇevrim Dışı

Kayıt: 05/04/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 421
BayramÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Mart 2013 12:47
Nasıl bir cihaz. Linki filan var mı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Akgün CemÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 02/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 446
Akgün CemÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 26 Mart 2013 12:55
[QUOTE=Bayram]Nasıl bir cihaz. Linki filan var mı?[/QUOTE]
Kendisi bu siteye üye ama pek girmez, dolayısı ile konusuda yok malesef. Kendisi LED sistemler ve aydınlatma konusunda profesyoneldir. Soğutmalı, dimmerli aydınlatma sistemleri kuruyor. Ph kontrol sisteminide bir dönem bu sisteme entegre etmişti ancak bitkiliyi bıraktığı ve Resif e geçtiği için şuan onlarla ilgilenmiyor :) Akgün Cem2013-03-26 12:56:21

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

b0zbeyÇevrim Dışı

Kayıt: 27/10/2008
İl: Ankara
Mesaj: 162
b0zbeyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Kasım 2016 07:52
Konu eski ama fotosentez hk faydali tartisma olmus. Guncellemeye deger.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KraerÇevrim Dışı

Kayıt: 20/10/2019
İl: Istanbul
Mesaj: 47
KraerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Kasım 2019 23:39
Bitkilerde çok sağlıklı gelişim görüyorum ancak ne yaptıysam henüz gozlemlenebilir fotosentez göremedim.
umarım bir gün görürüm.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KınayuÇevrim Dışı

[B]14703,1[/B]
Kayıt: 02/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 21472
KınayuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Kasım 2019 07:21
[QUOTE=Kraer]Bitkilerde çok sağlıklı gelişim görüyorum ancak ne yaptıysam henüz gozlemlenebilir fotosentez göremedim.
umarım bir gün görürüm.[/QUOTE]

Selamlar hocam konuyu okudunuzmu ? Fotosenteze etki eden faktörler sizde tamamı mevcutmu ?
Ben konuyu okudum bunları çıkardım .

Fotosentezi etkileyen faktörler.
Co2, ışık şiddeti ve besin miktarı sıcaklık Yaprak ve stomaların (gözenek); yapı, sayı ve şekli de fotosentezi etkiler.

[EDIT]Kınayu,2019-11-18 07:23:37[/EDIT]

+1: [T]72358,Akgün Cem[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hkucukÇevrim Dışı

Kayıt: 03/03/2021
İl: Ankara
Mesaj: 37
hkucukÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2021 11:52
Anlaşılan tartışmaya katılanlardan sadece bir kişi fen dersinden geçmiş [:)] Biz nefes alırken oksijen alır c02 atarız. Bitkiler tam tersi. Suyun oksijene doyması durumu da tam böyle bir durumu tetikliyor. Bitkiler suyun içinde olduğu için biz onlara c02 yi destek olarak veririz. Onlarda c02 yi nefes almak için kullanırlar. Burada süre az. Gün içinde güneşin 4 saatte batıp tekrar doğması diye bir durum yok. O nedenle bitkilerede bu yöntem yanlış olur. Işığınız ve c02 niz aralıksız 8 saat açık kalsın ve kapansın yeterli olacaktır. Sıvı gübrelemeye de dikkat etmek lazım.

Beğenenler: [T]191362,CaptainJava[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir