Fluval Edge 23l Resif Dönüşümü
Gönderim Zamanı: 02 Ekim 2016 05:41
Merhaba Arkadaşlar.
Bir süredir, Fluval Edge akvaryumumu nasıl deniz yaparım diye kafa patlatıyordum. Bu akvaryumların 3 boyutlu güzel bir tasarımları vardır. Akvaryum 6 kenarından da kapalıdır. Üstünde bulunan küçük bir baca açıklığından akvaryumun ihtiyaçları (filtreleme, aydınlatma, ısıtma, yemleme, havalandırma vb.) karşılanmakta olup bu baca üzeri gözenekli bir kapak ile kapatılmaktadır. Akvaryumun orijinalinde askı filtre ve led aydınlatma bulunmaktadır.
Akvaryum öncelikle tatlı su için tasarlanmıştır. Mevcut haliyle tuzlu su için kullanılması zordur. Çünkü aydınlatması tuzlu su için yetersiz, sump filtre yok ve PS koyacak yer bulunmamaktadır.
Yurt dışında akvaryumun resif yapılmış olmasına rağmen, uygulamalarda genellikle PS akvaryumun içine konmaktadır ve görüntü kirliliğine sebep olmaktadır. Ayrıca Fluval Edge için "Saltwater Convertion Kit"ler oluşturulmuştur. Fakat bu kitler hem Türkiye'de bulunmuyor hem de çok pahalı. Ayrıca sadece 46 Lt Fluval Edge modeli için yapılmışlar. Bu kitler overflow yöntemi ile suyu çekmekte, PS'dan ve filtreden geçirdikten sonra akvaryuma geri pompalamaktadır. Ayrıca bu kitler LED aydınlatma barındırmaktadır. Owerflov riskli bir yöntem olmasına rağmen bu konuda sorun yaşanıp yaşanmadığını bilmiyoruz. Örnek kitler aşağıdaki gibidir.
[IMG]https://cdn.shopify.com/s/files/1/0154/5721/products/main_image_1.jpg[/IMG][IMG]https://cdn.shopify.com/s/files/1/0154/5721/files/Fluval_Tank.12_grande.jpg[/IMG]
Hal böyle iken Fluval Edge Deniz Akvaryumu dönüşümü için kolları sıvadım. Düşüncem akvaryumun arka sütununun içine sump yapıp akvaryuma açacağım delikle sumpa su çekmek ve PS ile filtreden geçirdikten sonra akvaryuma geri pompalamak. Fluval Edge Akvaryumun baca kısmı akrilik malzemeden olması büyük şans. Çünkü buraya açılacak delik ile sumpa akış sağlayacağım.
Öncelikle elimdeki akvaryumun arkasında bulunan sütunun iç ölçülerini detaylı çıkardım ve bir sump tasarımı yaptım. Bu tasarımın hayata geçmesi için bir tabela firmasına ölçüleri verdim ve pleksiden sumpı yaptırdım. Ölçüler aşağıdaki gibidir.
[IMG]https://i.hizliresim.com/kEpoby.jpg[/IMG]
Tabelacı istediğim ölçülerde pleksiden yaptı ve yapıştırdı. İsterseniz camdan da yapılabilir. Ben olası kesip biçme işlemlerini düşünerek pleksi tercih ettim. Fakat bana 70 TL'ye maloldu. Bence yüksek bir bedel. Daha ucuza mal edilebilir. Ben aceleci davrandım. Pleksinin yapıştırma kimyasalı özel bir madde. Akvaryum silikonu tutmuyor. Bu nedenle hiç uğraşmıyım tabelacıya yaptırayım dedim. Daha sonraki uygulamalarda istediğimiz ölçülerde sipariş edip kendimiz yapıştırabiliriz. 8cm olan kalınlığı 7,5cm'e düşürmenizi tavsiye ederim. Nedenini daha sonra açıklayacağım.
[IMG]https://i.hizliresim.com/Y4p0DA.jpg[/IMG]
Kuruluma geçerken ihtiyacımız olan malzemeler;
1. Fluval Edge 23L Akvaryum [:D]
2. Verdiğim ölçülerde pleksiden yada camdan yapılmış sump 70 TL (daha ucuza mal edebiliriz sanırım)
3. Matkap ve matkap ucu (Ben 1cm çapında demir delme ucu kullandım kullanacağınız boruya göre ucun çapını kendiniz belirleyin)
4. Bir parça plastik boru (Akvaryumdan sumpa akışı sağlamak için)
5. 12'lik akvaryum hortumu (20 cm kadar yeterli)
6. Küçük kafa motoru 29 TL (Ben Hydor Pico 200 Kullandım)
7. Filtre Malzemeleri (tercihinize göre)
8. Dalga motoru 90 TL (Ben Hydor Koralia Nano 900 kullandım)
9. Tornavida seti, Maket Bıçağı, Bant, Makas, Pense, Yankeski vb. malzemeler
10. 20 Lt. Hazır Deniz Suyu 60 TL (Reeflowers Caledonia Sea Water deniz suyu kullandım. İsterseniz kendiniz deniz tuzu ile hazırlayabilirsiniz)
11. 10 kg. Canlı Deniz Kumu 100 TL (Süreci hızlandırmak için Red Sea Live Reef Base Ocean White canlı kum kullandım. Dilerseniz standart kumları kullanabilirsiniz. 10 kg fazla 6-7 kg yeterli. Ben 10 kg hazır paket olduğu için aldım)
12. 2,5-3 kg Kaya (Nasıl tercih ediyorsanız)
13. Bakteri Kültürü 25 TL
[IMG]https://i.hizliresim.com/NkNPpQ.jpg[/IMG]
Öncelikle akvaryumun baca kısmının arka kenarı tam ortasına delik açmak için ölçü alıp işaretliyoruz. (Birkaç delik deldim fakat idealin tam orta noktası olduğuna karar verdim)
[IMG]https://i.hizliresim.com/885BMA.jpg[/IMG]
Matkap ucunu mutlaka demir delmek için olan uçlardan seçin. Matkabı yüksek devirde çok baskı uygulamadan kullanın. Dik ve düz tutarak oynatmamaya çalışın. Akrilik baca çatlayabilir. Matkap ucu akrilik bacayı yontarak ilerleyecektir. Uç ısındıkça malzeme yumuşayacak ve delmesi daha kolay olacaktır.
[IMG]http://i.hizliresim.com/7AdzZW.jpg[/IMG]
Deldikten sonra takacağınız borunun çapına uygun olması için matkapla deliği genişletebilirsiniz.
Akvaryumun arkasındaki siyah kulenin hortuma denk gelen orta kısmını maket bıçağı yardımıyla oyun. (Maket bıçağının ucunu ateşte kızdırarak kullandım. Kesmesi daha kolay oldu)
[IMG]http://i.hizliresim.com/gXpaRR.jpg[/IMG]
[IMG]http://i.hizliresim.com/Mk274Q.jpg[/IMG]
[IMG]http://i.hizliresim.com/qEpLnD.jpg[/IMG]
Ardından bacadaki deliğe hafif akvaryum silikonu sürün ve boruyu yerleştirin. Yerleştirdikten sonra dış kısımdan tekrar borunun kenarlarını silikonlayın.
[IMG]http://i.hizliresim.com/QQNqG3.jpg[/IMG]
[IMG]http://i.hizliresim.com/dXDpEV.jpg[/IMG]
Silikon kururken siyah kulenin içini açın. Aşağıda görülen kablo aparatı çıkacaktır. Bu aparatı tornavida ile sökün. Altındaki çıkıntı şeklindeki tornavida yuvasını maket bıçağı ile kesip alın.
[IMG]https://i.hizliresim.com/byp3B0.jpg[/IMG]
[IMG]https://i.hizliresim.com/dXDpOr.jpg[/IMG]
[IMG]https://i.hizliresim.com/5YXJDl.jpg[/IMG]
[IMG]https://i.hizliresim.com/A3Na1r.jpg[/IMG]
Hazırladığımız sump kule içine oturacaktır.
[IMG]https://i.hizliresim.com/0ygdEo.jpg[/IMG]
Akvaryumun taban plastiğinin arkasında bulunan çıkıntıyı maket bıçağı yardımı ile kesiyoruz.
[IMG]https://i.hizliresim.com/OENgoP.jpg[/IMG]
[IMG]https://i.hizliresim.com/znLX09.jpg[/IMG]
Kesilen yere, kabloların dışarıya çıkışı için yankeski ile küçük bir oyuk açıyoruz.
[IMG]https://i.hizliresim.com/G3NV9V.jpg[/IMG]
[IMG]http://i.hizliresim.com/vZV9B4.jpg[/IMG]
Aydınlatma, pompa, ısıtıcı, dalga motoru vb. cihazların kabloları sumpın önünden yada yanından aşağıya inecek ve bu delikten dışarıya çıkacak. Bunu göz önünde bulundurarak deliğin büyüklüğünü ayarlayın. Sumpın enini 8cm yerine 7,5cm yaptırırsanız kabloların geçişinde daha rahat edersiniz. Çünkü 8cm olduğunda kenarlardan pek boşluk kalmıyor.
[IMG]http://i.hizliresim.com/rEprb3.jpg[/IMG]
Kulenin kapağını kapatmadan önce sumpın içine istediğimiz filtre malzemelerini yerleştiriyoruz.
[IMG]https://i.hizliresim.com/Mk27ZN.jpg[/IMG]
[IMG]https://i.hizliresim.com/QQNqnk.jpg[/IMG]
Ardından kafa motoruna 12lik boru takarak sumpın küçük boşluğuna yerleştirebiliriz. Ben Hydor Pico 200 kullandım. Boyutları gayet uygun.
[IMG]https://i.hizliresim.com/XdNAG7.jpg[/IMG]
[IMG]https://i.hizliresim.com/byp318.jpg[/IMG]
[IMG]https://i.hizliresim.com/dXDpr4.jpg[/IMG]
Tercihinize göre filtre malzemelerini ekleyerek tamamlıyoruz. (Normalde geniş boşluğa Tunze 9001 PS konulacak. Fakat birkaç gün PS olmadan sadece filtre ile çalıştıracağım)
[IMG]https://i.hizliresim.com/5YXJ0R.jpg[/IMG]
Hortumun fazlalık kısımlarını kesiyoruz. Ben şimdilik biraz uzun bıraktım. Akvaryuma cam basış borusu aldığım zaman uygun biçimde hortumu tekrar keseceğim.
[IMG]https://i.hizliresim.com/0ygdX8.jpg[/IMG]
Artık sumpı kuleye yerleştirip kapağını kapatabiliriz. Bundan sonra akvaryumu doldurmaya başlıyoruz. Reeflowersin hazır deniz suyunu kullandım.
[IMG]http://i.hizliresim.com/1NB5Q5.jpg[/IMG]
[IMG]http://i.hizliresim.com/LQNrVV.jpg[/IMG]
[IMG]http://i.hizliresim.com/rEprlP.jpg[/IMG]
Ardından canlı deniz kumunu dolduruyoruz. Ben süreci hızlandırmak için hazır deniz suyu ve canlı deniz kumu kullandım. Sabırlıysanız suyunuzu kendiniz hazırlayıp istediğiniz kumu kullanabilirsiniz.
[IMG]http://i.hizliresim.com/7Adz0l.jpg[/IMG]
[IMG]http://i.hizliresim.com/PQN9L8.jpg[/IMG]
Akvaryum bembeyaz oldu. 2-3 gün filtrede çevirmem lazım. Kafa motoru sorunsuz çalışıyor. Debisi biraz fazla geldiği için askı filtrenin musluğunu ucuna takarak debisini düşürdüm.
[IMG]http://i.hizliresim.com/gXpa3N.jpg[/IMG]
Yaklaşık 18 saat sonra su oldukça berraklaştı. Şu an filtrede seramik halka, aktif karbon, biyolojik sünger ve elyaf var. Su iyice berraklığını kazandığında sünger, elyaf ve aktif karbonu çıkarıp asıl filtre malzemelerine geçeceğim. Ayrıca kumun 1/3'ini çıkaracağım.
[IMG]http://i.hizliresim.com/ZYRAn3.jpg[/IMG]
Şu an sumplı çalışan bir Fluval Edge akvaryumumuz var. Uygulama 23 Lt olan model için yapılmış olup 46 Lt modelde de rahatlıkla uygulanabilir. Sadece pleksi sumpın boyu değişecek. 46 Lt için yapılacak uygulamada filtre malzemeleri ve PS için daha fazla yer kalacak.
Bundan sonra basış borusuna bir musluk takıp lily pipe cam basış borusu ile akvaryuma suyu basacağız. Ayrıca Tunze 9001 PS'i sumpun geniş bölümüne yerleştireceğim. Aydınlatma ise Çin'den geliyor.
[IMG]http://www.emaakvaryum.com/myassets/products/363/pr_01_1363.jpg?rev=1378405391[/IMG]
[IMG]https://www.aquasabi.com/vcdn/images/item/zoom/bjljbgBcWM/aqua-rebell-glass-lily-pipe-of3-13-mm-3.jpg[/IMG]
[IMG]https://ae01.alicdn.com/img/pb/715/789/161/1161789715_282.jpg[/IMG]
Birkaç gün içinde canlıları eklemeye başlayacağım. Gelişmelerden haberdar edip güncel fotoğraflar paylaşırım.
[EDIT]cheki,2016-10-02 18:02:09[/EDIT]
Bir süredir, Fluval Edge akvaryumumu nasıl deniz yaparım diye kafa patlatıyordum. Bu akvaryumların 3 boyutlu güzel bir tasarımları vardır. Akvaryum 6 kenarından da kapalıdır. Üstünde bulunan küçük bir baca açıklığından akvaryumun ihtiyaçları (filtreleme, aydınlatma, ısıtma, yemleme, havalandırma vb.) karşılanmakta olup bu baca üzeri gözenekli bir kapak ile kapatılmaktadır. Akvaryumun orijinalinde askı filtre ve led aydınlatma bulunmaktadır.
Akvaryum öncelikle tatlı su için tasarlanmıştır. Mevcut haliyle tuzlu su için kullanılması zordur. Çünkü aydınlatması tuzlu su için yetersiz, sump filtre yok ve PS koyacak yer bulunmamaktadır.
Yurt dışında akvaryumun resif yapılmış olmasına rağmen, uygulamalarda genellikle PS akvaryumun içine konmaktadır ve görüntü kirliliğine sebep olmaktadır. Ayrıca Fluval Edge için "Saltwater Convertion Kit"ler oluşturulmuştur. Fakat bu kitler hem Türkiye'de bulunmuyor hem de çok pahalı. Ayrıca sadece 46 Lt Fluval Edge modeli için yapılmışlar. Bu kitler overflow yöntemi ile suyu çekmekte, PS'dan ve filtreden geçirdikten sonra akvaryuma geri pompalamaktadır. Ayrıca bu kitler LED aydınlatma barındırmaktadır. Owerflov riskli bir yöntem olmasına rağmen bu konuda sorun yaşanıp yaşanmadığını bilmiyoruz. Örnek kitler aşağıdaki gibidir.
[IMG]https://cdn.shopify.com/s/files/1/0154/5721/products/main_image_1.jpg[/IMG][IMG]https://cdn.shopify.com/s/files/1/0154/5721/files/Fluval_Tank.12_grande.jpg[/IMG]
Hal böyle iken Fluval Edge Deniz Akvaryumu dönüşümü için kolları sıvadım. Düşüncem akvaryumun arka sütununun içine sump yapıp akvaryuma açacağım delikle sumpa su çekmek ve PS ile filtreden geçirdikten sonra akvaryuma geri pompalamak. Fluval Edge Akvaryumun baca kısmı akrilik malzemeden olması büyük şans. Çünkü buraya açılacak delik ile sumpa akış sağlayacağım.
Öncelikle elimdeki akvaryumun arkasında bulunan sütunun iç ölçülerini detaylı çıkardım ve bir sump tasarımı yaptım. Bu tasarımın hayata geçmesi için bir tabela firmasına ölçüleri verdim ve pleksiden sumpı yaptırdım. Ölçüler aşağıdaki gibidir.
[IMG]https://i.hizliresim.com/kEpoby.jpg[/IMG]
Tabelacı istediğim ölçülerde pleksiden yaptı ve yapıştırdı. İsterseniz camdan da yapılabilir. Ben olası kesip biçme işlemlerini düşünerek pleksi tercih ettim. Fakat bana 70 TL'ye maloldu. Bence yüksek bir bedel. Daha ucuza mal edilebilir. Ben aceleci davrandım. Pleksinin yapıştırma kimyasalı özel bir madde. Akvaryum silikonu tutmuyor. Bu nedenle hiç uğraşmıyım tabelacıya yaptırayım dedim. Daha sonraki uygulamalarda istediğimiz ölçülerde sipariş edip kendimiz yapıştırabiliriz. 8cm olan kalınlığı 7,5cm'e düşürmenizi tavsiye ederim. Nedenini daha sonra açıklayacağım.
[IMG]https://i.hizliresim.com/Y4p0DA.jpg[/IMG]
Kuruluma geçerken ihtiyacımız olan malzemeler;
1. Fluval Edge 23L Akvaryum [:D]
2. Verdiğim ölçülerde pleksiden yada camdan yapılmış sump 70 TL (daha ucuza mal edebiliriz sanırım)
3. Matkap ve matkap ucu (Ben 1cm çapında demir delme ucu kullandım kullanacağınız boruya göre ucun çapını kendiniz belirleyin)
4. Bir parça plastik boru (Akvaryumdan sumpa akışı sağlamak için)
5. 12'lik akvaryum hortumu (20 cm kadar yeterli)
6. Küçük kafa motoru 29 TL (Ben Hydor Pico 200 Kullandım)
7. Filtre Malzemeleri (tercihinize göre)
8. Dalga motoru 90 TL (Ben Hydor Koralia Nano 900 kullandım)
9. Tornavida seti, Maket Bıçağı, Bant, Makas, Pense, Yankeski vb. malzemeler
10. 20 Lt. Hazır Deniz Suyu 60 TL (Reeflowers Caledonia Sea Water deniz suyu kullandım. İsterseniz kendiniz deniz tuzu ile hazırlayabilirsiniz)
11. 10 kg. Canlı Deniz Kumu 100 TL (Süreci hızlandırmak için Red Sea Live Reef Base Ocean White canlı kum kullandım. Dilerseniz standart kumları kullanabilirsiniz. 10 kg fazla 6-7 kg yeterli. Ben 10 kg hazır paket olduğu için aldım)
12. 2,5-3 kg Kaya (Nasıl tercih ediyorsanız)
13. Bakteri Kültürü 25 TL
[IMG]https://i.hizliresim.com/NkNPpQ.jpg[/IMG]
Öncelikle akvaryumun baca kısmının arka kenarı tam ortasına delik açmak için ölçü alıp işaretliyoruz. (Birkaç delik deldim fakat idealin tam orta noktası olduğuna karar verdim)
[IMG]https://i.hizliresim.com/885BMA.jpg[/IMG]
Matkap ucunu mutlaka demir delmek için olan uçlardan seçin. Matkabı yüksek devirde çok baskı uygulamadan kullanın. Dik ve düz tutarak oynatmamaya çalışın. Akrilik baca çatlayabilir. Matkap ucu akrilik bacayı yontarak ilerleyecektir. Uç ısındıkça malzeme yumuşayacak ve delmesi daha kolay olacaktır.
[IMG]http://i.hizliresim.com/7AdzZW.jpg[/IMG]
Deldikten sonra takacağınız borunun çapına uygun olması için matkapla deliği genişletebilirsiniz.
Akvaryumun arkasındaki siyah kulenin hortuma denk gelen orta kısmını maket bıçağı yardımıyla oyun. (Maket bıçağının ucunu ateşte kızdırarak kullandım. Kesmesi daha kolay oldu)
[IMG]http://i.hizliresim.com/gXpaRR.jpg[/IMG]
[IMG]http://i.hizliresim.com/Mk274Q.jpg[/IMG]
[IMG]http://i.hizliresim.com/qEpLnD.jpg[/IMG]
Ardından bacadaki deliğe hafif akvaryum silikonu sürün ve boruyu yerleştirin. Yerleştirdikten sonra dış kısımdan tekrar borunun kenarlarını silikonlayın.
[IMG]http://i.hizliresim.com/QQNqG3.jpg[/IMG]
[IMG]http://i.hizliresim.com/dXDpEV.jpg[/IMG]
Silikon kururken siyah kulenin içini açın. Aşağıda görülen kablo aparatı çıkacaktır. Bu aparatı tornavida ile sökün. Altındaki çıkıntı şeklindeki tornavida yuvasını maket bıçağı ile kesip alın.
[IMG]https://i.hizliresim.com/byp3B0.jpg[/IMG]
[IMG]https://i.hizliresim.com/dXDpOr.jpg[/IMG]
[IMG]https://i.hizliresim.com/5YXJDl.jpg[/IMG]
[IMG]https://i.hizliresim.com/A3Na1r.jpg[/IMG]
Hazırladığımız sump kule içine oturacaktır.
[IMG]https://i.hizliresim.com/0ygdEo.jpg[/IMG]
Akvaryumun taban plastiğinin arkasında bulunan çıkıntıyı maket bıçağı yardımı ile kesiyoruz.
[IMG]https://i.hizliresim.com/OENgoP.jpg[/IMG]
[IMG]https://i.hizliresim.com/znLX09.jpg[/IMG]
Kesilen yere, kabloların dışarıya çıkışı için yankeski ile küçük bir oyuk açıyoruz.
[IMG]https://i.hizliresim.com/G3NV9V.jpg[/IMG]
[IMG]http://i.hizliresim.com/vZV9B4.jpg[/IMG]
Aydınlatma, pompa, ısıtıcı, dalga motoru vb. cihazların kabloları sumpın önünden yada yanından aşağıya inecek ve bu delikten dışarıya çıkacak. Bunu göz önünde bulundurarak deliğin büyüklüğünü ayarlayın. Sumpın enini 8cm yerine 7,5cm yaptırırsanız kabloların geçişinde daha rahat edersiniz. Çünkü 8cm olduğunda kenarlardan pek boşluk kalmıyor.
[IMG]http://i.hizliresim.com/rEprb3.jpg[/IMG]
Kulenin kapağını kapatmadan önce sumpın içine istediğimiz filtre malzemelerini yerleştiriyoruz.
[IMG]https://i.hizliresim.com/Mk27ZN.jpg[/IMG]
[IMG]https://i.hizliresim.com/QQNqnk.jpg[/IMG]
Ardından kafa motoruna 12lik boru takarak sumpın küçük boşluğuna yerleştirebiliriz. Ben Hydor Pico 200 kullandım. Boyutları gayet uygun.
[IMG]https://i.hizliresim.com/XdNAG7.jpg[/IMG]
[IMG]https://i.hizliresim.com/byp318.jpg[/IMG]
[IMG]https://i.hizliresim.com/dXDpr4.jpg[/IMG]
Tercihinize göre filtre malzemelerini ekleyerek tamamlıyoruz. (Normalde geniş boşluğa Tunze 9001 PS konulacak. Fakat birkaç gün PS olmadan sadece filtre ile çalıştıracağım)
[IMG]https://i.hizliresim.com/5YXJ0R.jpg[/IMG]
Hortumun fazlalık kısımlarını kesiyoruz. Ben şimdilik biraz uzun bıraktım. Akvaryuma cam basış borusu aldığım zaman uygun biçimde hortumu tekrar keseceğim.
[IMG]https://i.hizliresim.com/0ygdX8.jpg[/IMG]
Artık sumpı kuleye yerleştirip kapağını kapatabiliriz. Bundan sonra akvaryumu doldurmaya başlıyoruz. Reeflowersin hazır deniz suyunu kullandım.
[IMG]http://i.hizliresim.com/1NB5Q5.jpg[/IMG]
[IMG]http://i.hizliresim.com/LQNrVV.jpg[/IMG]
[IMG]http://i.hizliresim.com/rEprlP.jpg[/IMG]
Ardından canlı deniz kumunu dolduruyoruz. Ben süreci hızlandırmak için hazır deniz suyu ve canlı deniz kumu kullandım. Sabırlıysanız suyunuzu kendiniz hazırlayıp istediğiniz kumu kullanabilirsiniz.
[IMG]http://i.hizliresim.com/7Adz0l.jpg[/IMG]
[IMG]http://i.hizliresim.com/PQN9L8.jpg[/IMG]
Akvaryum bembeyaz oldu. 2-3 gün filtrede çevirmem lazım. Kafa motoru sorunsuz çalışıyor. Debisi biraz fazla geldiği için askı filtrenin musluğunu ucuna takarak debisini düşürdüm.
[IMG]http://i.hizliresim.com/gXpa3N.jpg[/IMG]
Yaklaşık 18 saat sonra su oldukça berraklaştı. Şu an filtrede seramik halka, aktif karbon, biyolojik sünger ve elyaf var. Su iyice berraklığını kazandığında sünger, elyaf ve aktif karbonu çıkarıp asıl filtre malzemelerine geçeceğim. Ayrıca kumun 1/3'ini çıkaracağım.
[IMG]http://i.hizliresim.com/ZYRAn3.jpg[/IMG]
Şu an sumplı çalışan bir Fluval Edge akvaryumumuz var. Uygulama 23 Lt olan model için yapılmış olup 46 Lt modelde de rahatlıkla uygulanabilir. Sadece pleksi sumpın boyu değişecek. 46 Lt için yapılacak uygulamada filtre malzemeleri ve PS için daha fazla yer kalacak.
Bundan sonra basış borusuna bir musluk takıp lily pipe cam basış borusu ile akvaryuma suyu basacağız. Ayrıca Tunze 9001 PS'i sumpun geniş bölümüne yerleştireceğim. Aydınlatma ise Çin'den geliyor.
[IMG]http://www.emaakvaryum.com/myassets/products/363/pr_01_1363.jpg?rev=1378405391[/IMG]
[IMG]https://www.aquasabi.com/vcdn/images/item/zoom/bjljbgBcWM/aqua-rebell-glass-lily-pipe-of3-13-mm-3.jpg[/IMG]
[IMG]https://ae01.alicdn.com/img/pb/715/789/161/1161789715_282.jpg[/IMG]
Birkaç gün içinde canlıları eklemeye başlayacağım. Gelişmelerden haberdar edip güncel fotoğraflar paylaşırım.
[EDIT]cheki,2016-10-02 18:02:09[/EDIT]
Beğenenler: [T]130784,Chewere[/T][T]160184,akyamaner[/T][T]157800,Abdullah32[/T][T]17057,İSTAVRİT[/T][T]89754,blackMagic[/T][T]101090,darkaura[/T][T]121401,cmcrae[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2016 02:36
Merhaba arkadaşlar,
Fluval Edge LED dönüşümünü yaptım demiştim. İlk mesajımı revize edebilsem oraya ekleyecektim ama beceremedim.
Biliyorsunuz akvaryumun kendi led armatürü bulunmaktadır. Bu armatürde 21 adet led bulunmakta bunların 3 tanesi mavi diğerleri beyaz renk. Bu aydınlatma bitki ve deniz akvaryumları için yetersiz. Fluval ayrıca bu model için 42 ledden oluşan bir armatür satıyor. İsteyen 42 ledli armatürü alıp değiştirebilir.
Ben farklı bir armatür siparişi verdim. Amacım mevcut armatürü iptal edip yerine yeni sipariş verdiğimi koymaktı. Fakat mevcut armatür üzerinde de değişiklik yapılması konusunda biraz kafa yordum ve başarılı bir uygulama yaptım. Adım adım dönüşümü anlatacağım.
Mevcut led armatüre su girdiği için 2/3'si çalışıyordu fakat sonradan hiçbiri çalışmamaya başladı. Sanırım bu armatürlerde su girmesi kronik bir sorun. Bunun üzerine armatürü açıp elimden bir şey gelir mi diye bakmak istedim. Fakat durum pek iç açıcı değildi. Armatürün içindeki PCB'nin (ledleri tutan baskı devre) boyutları 15cm x 3cm'dir.
[IMG]https://i.hizliresim.com/Y4agPk.jpg[/IMG] [IMG]https://i.hizliresim.com/883Yn1.jpg[/IMG]
Çeşitli led ürünleri satan sitelerde ledler için hazır PCB'ler bulunmaktadır. Orijinal devreye yakın boyutlarda 156x24mm, 156x35mm, 150x30mm vb. seçenekler var. Bu boyutların hepsi 6 adet led alıyor. Bu nedenle önce PCB'mizi seçmeli, 6 adet istediğimiz renklerde renklerimizi seçmeli ve bu ledleri yakmak için uygun bir sürücü almalıyız.
Ben aşağıdaki siteden 4 adet Royal Blue 460nm ve 2 adet Beyaz 7000k 1-3W LED seçtim. Ayrıca 156x24mm PCB ve uygun LED sürücüsünü aldım. Ayrıca 6 adet LED lensi aldım. Fakat lensler şimdilik elimde kaldı. Lens almanız çok şart değil. Toplam 39 TL verdim. Eğer lens almazsanız maliyetiniz 20-25 TL dolaylarında olur.
http://www.semileds.com.tr Ayrıca internete "6'lı alüminyum led PCB" yazarsanız bir sürü site çıkıyor. PCB'nin alüminyum olması soğutma açısından önemli.
Burada birçok led seçeneğinden istediğinizi seçebilirsiniz. UV ledler de var. Aldığım ledlerin 1-3W aralığında olması istersek 1w, istersek 3w çalıştırabilmemizdir. Bunu seçeceğimiz sürücü belirliyor. Ben 1w kullanabilmek için sürücü seçtim. 3w için sürücü seçseydim bu sefer ledleri soğutma derdim olacaktı.
[IMG]https://i.hizliresim.com/lE8bJr.jpg[/IMG]
[IMG]https://i.hizliresim.com/oEa6G9.jpg[/IMG]
15,6 cm uzunluk fluval armatürü için fazla geliyor. Bu nedenle aşağıdaki gibi bir tarafından yarım santim kadar kesmek gerekiyor. Direk 15cm'lik PCB bulursanız kesme derdiniz olmaz.
[IMG]https://i.hizliresim.com/VEG3ov.jpg[/IMG]
[IMG]https://i.hizliresim.com/nEaJzM.jpg[/IMG]
[IMG]https://i.hizliresim.com/vZlJk4.jpg[/IMG]
Kestikten sonra aldığımız ledleri PCB'ye lehimliyoruz. PCB üzerinde ledlerin + ve - uçlarının nerelere geleceği yazıyor. LED üzerinde de bir ayağın üzerinde küçük bir delik var. Delik olan ayak + uçtur. Delik olmayan - uç.
[IMG]https://i.hizliresim.com/1N3G1N.jpg[/IMG]
LED'leri uygun biçimde yerleştirip lehimliyoruz. Ben Mavi-Beyaz-Mavi-Mavi-Beyaz-Mavi olacak şekilde sıraladım ve lehimledim. PCB alüminyum olduğu için lehimlemekte zorlandım. Çünkü PCB'ye değen lehim hemen soğuyup donuyor. Bu durum PCBnin ne kadar etkin soğuttuğunu gösteriyor fakat lehimde zorluk çektim. Bu nedenle güçlü bir havya kullanmanızı öneririm.
[IMG]https://i.hizliresim.com/LQXOkZ.jpg[/IMG]
Lehimleme işi bittikten sonra sürücünün + ve - uçları, PCB'nin en ucunda bulunan + ve - ile belirtilen yerlere lehimlenmesi gerekir. İsterseniz sürücüyü led armatür içine yerleştirebilirsiniz. Fakat ben suya yakın olmasını istemediğim için orijinal adaptörün içini açarak adaptörün içini boşaltıp sürücüyü yerleştirmeyi tercih ettim. Eğer orijinal adaptörün içine sürücü sığmazsa iri bir adaptör bulup onun içine sürücüyü yerleştirebilirsiniz. Bu durumda orjinal adaptörün kablosunu kesip yeni yaptığınız adaptöre bağlayabilirsiniz. Ben orijinal adaptörün içini sağlıklı açamadığım için sürücüyü farklı bir adaptöre yerleştirdim ve orijinal adaptörün kablosunu kullandım.
[IMG]https://i.hizliresim.com/rEaJW3.jpg[/IMG] [IMG]https://i.hizliresim.com/rEaJq3.jpg[/IMG]
Bulduğum bir adaptörün içini açıp boşalttım.
[IMG]https://i.hizliresim.com/7ApyON.jpg[/IMG]
220 uçlarına sürücünün 220 uçlarını lehimledim. Çıkış uçlarına orijinal adaptörden aldığım kabloyu lehimledim. İçinde sürücü oynamasın diye silikonlayıp kapattım. Ve sonuç:
[IMG]https://i.hizliresim.com/PQAORO.jpg[/IMG]
Sürücümüz ve PCB'miz hazır olduğuna göre mevcut armatürü akvaryumdan söküyoruz. Önce en alttaki, sonra ortadaki vidaları söküyoruz. Ardından armatürün ayaklarını ortalarından açıp armatürü söküyoruz.
[IMG]https://i.hizliresim.com/9G3D6N.jpg[/IMG]
[IMG]https://i.hizliresim.com/qEaJgd.jpg[/IMG]
[IMG]https://i.hizliresim.com/Mkbaz1.jpg[/IMG]
Diğer 2 vida ise armatürün şeffaf kapağının altında. Şeffaf kapağı tornavida yardımıyla açıyoruz. Bu kapak armatüre yapıştırılmış yada silikonlanmış olabilir. Çıkarırken dikkat etmeliyiz.
[IMG]https://i.hizliresim.com/QQ0pky.jpg[/IMG]
[IMG]https://i.hizliresim.com/pEa64o.jpg[/IMG]
Açtıktan sonra kenar vidalarını söküyoruz ve armatürün içini açıyoruz.
[IMG]https://i.hizliresim.com/kEaOrJ.jpg[/IMG] [IMG]https://i.hizliresim.com/NkdZVg.jpg[/IMG]
Mevcur PCBye anahtardan gelen mavi ve kırmızı kabloları kesip, PCB'yi yerinden çıkarıyoruz. Armatüre su girdiği için ne kadar kirli olduğunu görüyorsunuz.
[IMG]https://i.hizliresim.com/aXazq2.jpg[/IMG]
Ardından maket bıçağı yada yankeski yardımıyla armatürdeki ızgaranın kenarlarından kesip ızgarayı çıkarıyoruz. Ben yankeski kullandım.
[IMG]https://i.hizliresim.com/D3r7X3.jpg[/IMG]
[IMG]https://i.hizliresim.com/mEa2l4.jpg[/IMG]
Şimdi yeni PCB'yi armatüre yerleştireceğiz. Öncesinde PCB kenarındaki + uca kırmızı kabloyu, - uca siyah kabloyu lehimliyoruz.
[IMG]https://i.hizliresim.com/vZljYr.jpg[/IMG]
[IMG]https://i.hizliresim.com/1N3Jj5.jpg[/IMG]
[IMG]https://i.hizliresim.com/LQXbdV.jpg[/IMG]
Lehimledikten sonra hazırladığımız sürücülü adaptörü prize takıp armatürün anahtarını da açıp ledlerin yanıp yanmadığını kontrol edebilirsiniz.
[IMG]https://i.hizliresim.com/rEaOYP.jpg[/IMG]
PCB'yi armatüre yerleştirdiğimizde en baştaki ledin küçük bir kısmının plastiğin altında kaldığını farkedeceksiniz. Bu nedenle bu kısma gelen plastiği yankeski ile bir miktar oyabilirsiniz.
[IMG]https://i.hizliresim.com/7Ap62l.jpg[/IMG] [IMG]https://i.hizliresim.com/PQAlv8.jpg[/IMG]
[IMG]https://i.hizliresim.com/gXDOjN.jpg[/IMG] [IMG]https://i.hizliresim.com/9G3mp8.jpg[/IMG]
Ardından armatür içinde PCB'nin oturmasını engelleyen eski PCB'yi tutmayı sağlayan ayakları kesiyoruz.
[IMG]https://i.hizliresim.com/Y4agba.jpg[/IMG]
Ardından PCB'yi oturtup arkasından silikonla sabitleyebiliriz.
[IMG]https://i.hizliresim.com/883Y1r.jpg[/IMG]
[IMG]https://i.hizliresim.com/D3r7J1.jpg[/IMG]
Artık armatürümüz hazır sayılır. Son olarak şeffaf kapağın oturacağı yerleri de silikonlayıp şeffaf kapağı da monte ediyoruz.
[IMG]https://i.hizliresim.com/E3BPJ9.jpg[/IMG] [IMG]https://i.hizliresim.com/2jRJZ0.jpg[/IMG]
Silikonların kurumasını bekledikten sonra armatürü avaryumda yerine takıp vidalarını sıkıyoruz. Ardından fişe taktığımızda armatürümüz ışıl ışıl yanacak.
[IMG]https://i.hizliresim.com/ZYa9d0.jpg[/IMG] [IMG]https://i.hizliresim.com/B81L2j.jpg[/IMG]
Alacağınız ledler 1w yada 1-3w ledler olacaktır. 1-3w ledi alıp 1w olarak sürmek direk 1w'lık ledleri sürmeye göre daha az ısınma yapıyormuş. Bu nedenşe 1-3w almanızı öneririm.
Ayrıca çok farklı hazır alüminyum PCB'ler var. İstediğiniz ledi, istediğiniz boyut pcb'yi ve istediğiniz sürücüyü seçip farklı akvaryumlarda da kendi armatürünüzü yapabilirsiniz.
Akvaryuma canlıları yerleştirmeye muhtemelen yarın başlayacağım. Hala uygun fiyata 2. el Tunze 9001 PS bulamadım
Fluval Edge LED dönüşümünü yaptım demiştim. İlk mesajımı revize edebilsem oraya ekleyecektim ama beceremedim.
Biliyorsunuz akvaryumun kendi led armatürü bulunmaktadır. Bu armatürde 21 adet led bulunmakta bunların 3 tanesi mavi diğerleri beyaz renk. Bu aydınlatma bitki ve deniz akvaryumları için yetersiz. Fluval ayrıca bu model için 42 ledden oluşan bir armatür satıyor. İsteyen 42 ledli armatürü alıp değiştirebilir.
Ben farklı bir armatür siparişi verdim. Amacım mevcut armatürü iptal edip yerine yeni sipariş verdiğimi koymaktı. Fakat mevcut armatür üzerinde de değişiklik yapılması konusunda biraz kafa yordum ve başarılı bir uygulama yaptım. Adım adım dönüşümü anlatacağım.
Mevcut led armatüre su girdiği için 2/3'si çalışıyordu fakat sonradan hiçbiri çalışmamaya başladı. Sanırım bu armatürlerde su girmesi kronik bir sorun. Bunun üzerine armatürü açıp elimden bir şey gelir mi diye bakmak istedim. Fakat durum pek iç açıcı değildi. Armatürün içindeki PCB'nin (ledleri tutan baskı devre) boyutları 15cm x 3cm'dir.
[IMG]https://i.hizliresim.com/Y4agPk.jpg[/IMG] [IMG]https://i.hizliresim.com/883Yn1.jpg[/IMG]
Çeşitli led ürünleri satan sitelerde ledler için hazır PCB'ler bulunmaktadır. Orijinal devreye yakın boyutlarda 156x24mm, 156x35mm, 150x30mm vb. seçenekler var. Bu boyutların hepsi 6 adet led alıyor. Bu nedenle önce PCB'mizi seçmeli, 6 adet istediğimiz renklerde renklerimizi seçmeli ve bu ledleri yakmak için uygun bir sürücü almalıyız.
Ben aşağıdaki siteden 4 adet Royal Blue 460nm ve 2 adet Beyaz 7000k 1-3W LED seçtim. Ayrıca 156x24mm PCB ve uygun LED sürücüsünü aldım. Ayrıca 6 adet LED lensi aldım. Fakat lensler şimdilik elimde kaldı. Lens almanız çok şart değil. Toplam 39 TL verdim. Eğer lens almazsanız maliyetiniz 20-25 TL dolaylarında olur.
http://www.semileds.com.tr Ayrıca internete "6'lı alüminyum led PCB" yazarsanız bir sürü site çıkıyor. PCB'nin alüminyum olması soğutma açısından önemli.
Burada birçok led seçeneğinden istediğinizi seçebilirsiniz. UV ledler de var. Aldığım ledlerin 1-3W aralığında olması istersek 1w, istersek 3w çalıştırabilmemizdir. Bunu seçeceğimiz sürücü belirliyor. Ben 1w kullanabilmek için sürücü seçtim. 3w için sürücü seçseydim bu sefer ledleri soğutma derdim olacaktı.
[IMG]https://i.hizliresim.com/lE8bJr.jpg[/IMG]
[IMG]https://i.hizliresim.com/oEa6G9.jpg[/IMG]
15,6 cm uzunluk fluval armatürü için fazla geliyor. Bu nedenle aşağıdaki gibi bir tarafından yarım santim kadar kesmek gerekiyor. Direk 15cm'lik PCB bulursanız kesme derdiniz olmaz.
[IMG]https://i.hizliresim.com/VEG3ov.jpg[/IMG]
[IMG]https://i.hizliresim.com/nEaJzM.jpg[/IMG]
[IMG]https://i.hizliresim.com/vZlJk4.jpg[/IMG]
Kestikten sonra aldığımız ledleri PCB'ye lehimliyoruz. PCB üzerinde ledlerin + ve - uçlarının nerelere geleceği yazıyor. LED üzerinde de bir ayağın üzerinde küçük bir delik var. Delik olan ayak + uçtur. Delik olmayan - uç.
[IMG]https://i.hizliresim.com/1N3G1N.jpg[/IMG]
LED'leri uygun biçimde yerleştirip lehimliyoruz. Ben Mavi-Beyaz-Mavi-Mavi-Beyaz-Mavi olacak şekilde sıraladım ve lehimledim. PCB alüminyum olduğu için lehimlemekte zorlandım. Çünkü PCB'ye değen lehim hemen soğuyup donuyor. Bu durum PCBnin ne kadar etkin soğuttuğunu gösteriyor fakat lehimde zorluk çektim. Bu nedenle güçlü bir havya kullanmanızı öneririm.
[IMG]https://i.hizliresim.com/LQXOkZ.jpg[/IMG]
Lehimleme işi bittikten sonra sürücünün + ve - uçları, PCB'nin en ucunda bulunan + ve - ile belirtilen yerlere lehimlenmesi gerekir. İsterseniz sürücüyü led armatür içine yerleştirebilirsiniz. Fakat ben suya yakın olmasını istemediğim için orijinal adaptörün içini açarak adaptörün içini boşaltıp sürücüyü yerleştirmeyi tercih ettim. Eğer orijinal adaptörün içine sürücü sığmazsa iri bir adaptör bulup onun içine sürücüyü yerleştirebilirsiniz. Bu durumda orjinal adaptörün kablosunu kesip yeni yaptığınız adaptöre bağlayabilirsiniz. Ben orijinal adaptörün içini sağlıklı açamadığım için sürücüyü farklı bir adaptöre yerleştirdim ve orijinal adaptörün kablosunu kullandım.
[IMG]https://i.hizliresim.com/rEaJW3.jpg[/IMG] [IMG]https://i.hizliresim.com/rEaJq3.jpg[/IMG]
Bulduğum bir adaptörün içini açıp boşalttım.
[IMG]https://i.hizliresim.com/7ApyON.jpg[/IMG]
220 uçlarına sürücünün 220 uçlarını lehimledim. Çıkış uçlarına orijinal adaptörden aldığım kabloyu lehimledim. İçinde sürücü oynamasın diye silikonlayıp kapattım. Ve sonuç:
[IMG]https://i.hizliresim.com/PQAORO.jpg[/IMG]
Sürücümüz ve PCB'miz hazır olduğuna göre mevcut armatürü akvaryumdan söküyoruz. Önce en alttaki, sonra ortadaki vidaları söküyoruz. Ardından armatürün ayaklarını ortalarından açıp armatürü söküyoruz.
[IMG]https://i.hizliresim.com/9G3D6N.jpg[/IMG]
[IMG]https://i.hizliresim.com/qEaJgd.jpg[/IMG]
[IMG]https://i.hizliresim.com/Mkbaz1.jpg[/IMG]
Diğer 2 vida ise armatürün şeffaf kapağının altında. Şeffaf kapağı tornavida yardımıyla açıyoruz. Bu kapak armatüre yapıştırılmış yada silikonlanmış olabilir. Çıkarırken dikkat etmeliyiz.
[IMG]https://i.hizliresim.com/QQ0pky.jpg[/IMG]
[IMG]https://i.hizliresim.com/pEa64o.jpg[/IMG]
Açtıktan sonra kenar vidalarını söküyoruz ve armatürün içini açıyoruz.
[IMG]https://i.hizliresim.com/kEaOrJ.jpg[/IMG] [IMG]https://i.hizliresim.com/NkdZVg.jpg[/IMG]
Mevcur PCBye anahtardan gelen mavi ve kırmızı kabloları kesip, PCB'yi yerinden çıkarıyoruz. Armatüre su girdiği için ne kadar kirli olduğunu görüyorsunuz.
[IMG]https://i.hizliresim.com/aXazq2.jpg[/IMG]
Ardından maket bıçağı yada yankeski yardımıyla armatürdeki ızgaranın kenarlarından kesip ızgarayı çıkarıyoruz. Ben yankeski kullandım.
[IMG]https://i.hizliresim.com/D3r7X3.jpg[/IMG]
[IMG]https://i.hizliresim.com/mEa2l4.jpg[/IMG]
Şimdi yeni PCB'yi armatüre yerleştireceğiz. Öncesinde PCB kenarındaki + uca kırmızı kabloyu, - uca siyah kabloyu lehimliyoruz.
[IMG]https://i.hizliresim.com/vZljYr.jpg[/IMG]
[IMG]https://i.hizliresim.com/1N3Jj5.jpg[/IMG]
[IMG]https://i.hizliresim.com/LQXbdV.jpg[/IMG]
Lehimledikten sonra hazırladığımız sürücülü adaptörü prize takıp armatürün anahtarını da açıp ledlerin yanıp yanmadığını kontrol edebilirsiniz.
[IMG]https://i.hizliresim.com/rEaOYP.jpg[/IMG]
PCB'yi armatüre yerleştirdiğimizde en baştaki ledin küçük bir kısmının plastiğin altında kaldığını farkedeceksiniz. Bu nedenle bu kısma gelen plastiği yankeski ile bir miktar oyabilirsiniz.
[IMG]https://i.hizliresim.com/7Ap62l.jpg[/IMG] [IMG]https://i.hizliresim.com/PQAlv8.jpg[/IMG]
[IMG]https://i.hizliresim.com/gXDOjN.jpg[/IMG] [IMG]https://i.hizliresim.com/9G3mp8.jpg[/IMG]
Ardından armatür içinde PCB'nin oturmasını engelleyen eski PCB'yi tutmayı sağlayan ayakları kesiyoruz.
[IMG]https://i.hizliresim.com/Y4agba.jpg[/IMG]
Ardından PCB'yi oturtup arkasından silikonla sabitleyebiliriz.
[IMG]https://i.hizliresim.com/883Y1r.jpg[/IMG]
[IMG]https://i.hizliresim.com/D3r7J1.jpg[/IMG]
Artık armatürümüz hazır sayılır. Son olarak şeffaf kapağın oturacağı yerleri de silikonlayıp şeffaf kapağı da monte ediyoruz.
[IMG]https://i.hizliresim.com/E3BPJ9.jpg[/IMG] [IMG]https://i.hizliresim.com/2jRJZ0.jpg[/IMG]
Silikonların kurumasını bekledikten sonra armatürü avaryumda yerine takıp vidalarını sıkıyoruz. Ardından fişe taktığımızda armatürümüz ışıl ışıl yanacak.
[IMG]https://i.hizliresim.com/ZYa9d0.jpg[/IMG] [IMG]https://i.hizliresim.com/B81L2j.jpg[/IMG]
Alacağınız ledler 1w yada 1-3w ledler olacaktır. 1-3w ledi alıp 1w olarak sürmek direk 1w'lık ledleri sürmeye göre daha az ısınma yapıyormuş. Bu nedenşe 1-3w almanızı öneririm.
Ayrıca çok farklı hazır alüminyum PCB'ler var. İstediğiniz ledi, istediğiniz boyut pcb'yi ve istediğiniz sürücüyü seçip farklı akvaryumlarda da kendi armatürünüzü yapabilirsiniz.
Akvaryuma canlıları yerleştirmeye muhtemelen yarın başlayacağım. Hala uygun fiyata 2. el Tunze 9001 PS bulamadım
Beğenenler: [T]114398,onur_0606[/T][T]157257,ZodiJack[/T][T]89754,blackMagic[/T][T]85243,haligan[/T]
Teşekkür Edenler: [T]157257,ZodiJack[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2016 11:55
Selamlar Çabanız , el emeğiniz ve sabrınız için tebrik ederim. Fakat emin olun o litre bir akvaryum için fazla bir harcama olmuş , kum, su ,bakteri kültürü ,filtre malzemeleri hiç gereği yoktu.Harcadığınız para ile daha büyük akvaryum yapar keyfine bakardınız.Yanlış anlamayın uzun zamandır tuzlu su ile uğraşıyorum tavsiye de bulunmak istedim. 20 lt su herhangi bir akvaryumu olandan alabilirdiniz benden isteseniz ben bile verebilirim.hem su hem bakteri kültürü bedavaya gelirdi.canlı kuma da gerek kalmazdı 1-2 haftaya canlanırdı. Bide kum çok aşırı fazla zamanla kumun içi gereğinden fazla kirlenecek.İnce taneli gözüküyor dalga motoru onu uçuracaktır.
Tercih sizin tabiki eğlenceli uğraşı olabilir fakat gereksiz masraf yerine canlı alabilirdiniz .[EDIT]yagmurlugeceler,2016-10-06 11:57:35[/EDIT]
Tercih sizin tabiki eğlenceli uğraşı olabilir fakat gereksiz masraf yerine canlı alabilirdiniz .[EDIT]yagmurlugeceler,2016-10-06 11:57:35[/EDIT]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2016 16:05
Tebrik ederim gerçekten çok uğraşmışsınız. Bence hobimizin güzelliği de buradan geliyor, emeğinize sağlık...
Teşekkür Edenler: [T]165572,cheki[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2016 16:24
Kerem bey elinize sağlık. Şirin bir akvaryum olmuş. Ümit beyin dediği gibi küçük akvaryum biraz fazla uğraştırmış ancak sonuçta arz talep meselesi. Göze hitap etmiş bence. Güzel bir palyaço akvaryumu olmuş :) Anlatım için de ayrıca teşekkürler. Benim merak ettiğim, dikkat ettiğim kadarıyla power ledlerde soğutma kullanmamışsınız. Ampuller yanmıyor mu? Ben 2-3 sene önce power led sistemi yapmıştım ama ısınmadan dolayı yandılar. Şu anda da power led sistemi kurulu ancak soğutması da mevcut fan ile. İmzamdaki akvaryuma bakarsanız görebilirsiniz. 1w sürücü ile 3w ampul kullandığınızdan dolayı mı yanmıyor? Metal levha da yok sanırım altında?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 07 Ekim 2016 17:03
Merhaba. Led konusu çok araştırdığım bir konu değil. Linkini verdiğim firma ile yaptığım görüşmelerde aşağıdaki sonuçlara vardım.
1. PCB alüminyum olduğu için bir miktar soğutma sağlıyor.
2. 3w led olsaydı ekstra soğutma gerekecekti. Fan yada ekstta alüminyum profille.
3. 1w led olursa ekstra soğutmaya gerek kalmaz dediler.
4. Ledler 2 türe ayrılıyordu. 1w ve 1-3w olacak şekilde. 1-3w ledleri kaç watta çalıştırmak istiyorsanız sürücüsünü ona göre seçiyorsunuz.
5. 1w led olursa soğutmaya gerek olmaz dediler demiştim. 1-3w led alıp bunları 1wlık sürücüyle sürerseniz soğutmaya hiç gerek kalmaz dediler.
6. Ledlerin pcb ye temas ettiği noktalar var. Bu noktalara iletimi artırmak için pasta sürmeye gerek var mı dedim (bilgisayar işlemcisi ile işlemci fanı arasına sürülen pasta gibi) 1w sürücü alacağın için pasta sürmeye ferek yok, 3w sürücü olsaydı önerirdik dediler.
Durum bu. Armatürü sabaha kadar açık bırakmama rağmen hiç bir problem yaşamadım şu an.
Bu arada elbette çok daha ucuza halledebilirdim. Hatta 250tl ye 2.el balıklarıyla, malzemeleriyle satılan akvaryumlar var. Fakat bu iş hobi ve hobinin anlamı bu. Ben bu akvaryumları beğeniyorum. 1 tane fluval edge bitkili karides akvaryumum var. Bunun yanına aynı modelden nano deniz akvaryumu yapmak istedim sadece. Akvaryumun tasarımını orijinalliğini bozmadan birşeyler yapmaya çalıştım. Yapılabileceğini göstermek istedim.
Ümit beyin dediği gereksiz maliyet sanırım hazır su ve hazır kum için. Kesinlikle katılıyorum kendisine. Fakat bu konuda başlık açıp facebook anketi oluşturduğumda doğru düzgün bir cevap alamadım. Bana söylenen hazır akvaryumdan su kum kaya alınsa bile birkeç hafta canlı koyamayacağımdı. Bu konu beni rahatsız ediyordu. Fakat bir akvaryumcunun sıfır akvaryuma 2-3 gün içerisinde balıkları yerleştirdiğini görünce ona sordum ve bu aldığım ürünleri kullanmamı tavsiye etti.
Hazır deniz suyu ve deniz kumu dışında sadece pleksi ve led aydınlatmaya ekstra masraf yapıldı. Bu masrafta 99 TL tuttu. Çok daha düşük maliyete yapılabilir.
1. PCB alüminyum olduğu için bir miktar soğutma sağlıyor.
2. 3w led olsaydı ekstra soğutma gerekecekti. Fan yada ekstta alüminyum profille.
3. 1w led olursa ekstra soğutmaya gerek kalmaz dediler.
4. Ledler 2 türe ayrılıyordu. 1w ve 1-3w olacak şekilde. 1-3w ledleri kaç watta çalıştırmak istiyorsanız sürücüsünü ona göre seçiyorsunuz.
5. 1w led olursa soğutmaya gerek olmaz dediler demiştim. 1-3w led alıp bunları 1wlık sürücüyle sürerseniz soğutmaya hiç gerek kalmaz dediler.
6. Ledlerin pcb ye temas ettiği noktalar var. Bu noktalara iletimi artırmak için pasta sürmeye gerek var mı dedim (bilgisayar işlemcisi ile işlemci fanı arasına sürülen pasta gibi) 1w sürücü alacağın için pasta sürmeye ferek yok, 3w sürücü olsaydı önerirdik dediler.
Durum bu. Armatürü sabaha kadar açık bırakmama rağmen hiç bir problem yaşamadım şu an.
Bu arada elbette çok daha ucuza halledebilirdim. Hatta 250tl ye 2.el balıklarıyla, malzemeleriyle satılan akvaryumlar var. Fakat bu iş hobi ve hobinin anlamı bu. Ben bu akvaryumları beğeniyorum. 1 tane fluval edge bitkili karides akvaryumum var. Bunun yanına aynı modelden nano deniz akvaryumu yapmak istedim sadece. Akvaryumun tasarımını orijinalliğini bozmadan birşeyler yapmaya çalıştım. Yapılabileceğini göstermek istedim.
Ümit beyin dediği gereksiz maliyet sanırım hazır su ve hazır kum için. Kesinlikle katılıyorum kendisine. Fakat bu konuda başlık açıp facebook anketi oluşturduğumda doğru düzgün bir cevap alamadım. Bana söylenen hazır akvaryumdan su kum kaya alınsa bile birkeç hafta canlı koyamayacağımdı. Bu konu beni rahatsız ediyordu. Fakat bir akvaryumcunun sıfır akvaryuma 2-3 gün içerisinde balıkları yerleştirdiğini görünce ona sordum ve bu aldığım ürünleri kullanmamı tavsiye etti.
Hazır deniz suyu ve deniz kumu dışında sadece pleksi ve led aydınlatmaya ekstra masraf yapıldı. Bu masrafta 99 TL tuttu. Çok daha düşük maliyete yapılabilir.
Beğenenler: [T]157257,ZodiJack[/T][T]114046,yagmurlugeceler[/T]
Teşekkür Edenler: [T]157257,ZodiJack[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 20 Ekim 2016 05:24
Merhaba öncelikle kutluyorum, çok güzel bir başlık olmuş ve tam aradığım konuyu yazmışsınız. Bende büyük akvaryumumu kapatıp ofisim için Fluval Edge 23 yada 46 kurup hobime devam etmek istiyorum. Merak ettiğim memnun musunuz? 23L nano tank fazlamı küçük diye düşünüyorum. uzun zamandır bu akvaryum kurulumu için Tunze 9001 aradım fakat türkiyede hiçbiryerde bulamadım. Tavsiye edermisiniz yada tavsiye edebilceğiniz başka bir çözüm varmı böyle küçük kompakt ve pis görüntüsü olmayan bir akvaryum istiyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 20 Ekim 2016 09:08
Merhaba, bende bir tatlı su bir tuzlu su olmak üzere 2 tane var. Tatlı su da memnun olduğum için bi tane daha alıp tuzlu suya çevirdim. Videolarını ekliyorum.
[VID]https://youtu.be/tcDYtcmLLmo[/VID]
Ben yaptığım uygulamadan memnunum benim yaptığım uygulamanın üzerine sadece 2 önerim var.
1- Matkapla açtığınız delik biraz daha büyük olsun 18lik boru takmak için 18mm çaplı matkap ucuyla açabilirsiniz. Ayrıca sumpa akış için taktığınız boru biraz daha uzun ve aşağıya eğimli olsun. Ben borunun ucuna aşağı eğimli 18lik hortum taktım. Bu şekilde de olur.
2- Yaptırdığınız sumpın eni 7.5cm gibi olursa kabloların yanından geçişi konusında rahat edersiniz.
Ofis için 23 L ideal. 46L sanki biraz daha büyük gelecektir. Ben özellikle 23L tercih ettim. Uygun tasarım, malzeme ve balık seçimi ile görsel olarak da memnun olursunuz.
Ben sump ölçülerini Tunze9001 sığaccak şekilde ayarladım. Elinde olanlar memnun bu psden. Bulması zor. Sıfırı birkaç yerde var. 2. El ilana düştüğü gibi satılıyor. Ve neredeyse sıfıra yakın fiyata. Ben zar zor buldum bitane. İlk başta hydor slim skim düşündüm ama büyük geliyor.
[VID]https://youtu.be/tcDYtcmLLmo[/VID]
Ben yaptığım uygulamadan memnunum benim yaptığım uygulamanın üzerine sadece 2 önerim var.
1- Matkapla açtığınız delik biraz daha büyük olsun 18lik boru takmak için 18mm çaplı matkap ucuyla açabilirsiniz. Ayrıca sumpa akış için taktığınız boru biraz daha uzun ve aşağıya eğimli olsun. Ben borunun ucuna aşağı eğimli 18lik hortum taktım. Bu şekilde de olur.
2- Yaptırdığınız sumpın eni 7.5cm gibi olursa kabloların yanından geçişi konusında rahat edersiniz.
Ofis için 23 L ideal. 46L sanki biraz daha büyük gelecektir. Ben özellikle 23L tercih ettim. Uygun tasarım, malzeme ve balık seçimi ile görsel olarak da memnun olursunuz.
Ben sump ölçülerini Tunze9001 sığaccak şekilde ayarladım. Elinde olanlar memnun bu psden. Bulması zor. Sıfırı birkaç yerde var. 2. El ilana düştüğü gibi satılıyor. Ve neredeyse sıfıra yakın fiyata. Ben zar zor buldum bitane. İlk başta hydor slim skim düşündüm ama büyük geliyor.
Beğenenler: [T]47151,InFlames[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 20 Ekim 2016 10:36
Kurulum aşamasını henüz okuyamadım ama son hali çok güzel görünüyor. Daha önce'de örnekleri oldu. Başarılı bir tank olacak bence.
Akşam konunun tamamını zevk ile okuyacağım.
Selamlar, seviler.
Akşam konunun tamamını zevk ile okuyacağım.
Selamlar, seviler.
Teşekkür Edenler: [T]165572,cheki[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 22 Ekim 2016 14:14
Tekrar merhaba, ben Tunze 9001'in sıfırını halen aramaktayım, tüm malzemeleri toparlayıp başlayacağım. Led olarakta fluval edge 46Litre olanın ledleri 23Litreyede uyuyor, 21li led yerine 42li led kullansam yeterli olurmu acaba? Birde akvaryumda dalga motoru ne kullandınız. Isıya ve çok yer kaplamamasına karşı bir düşüncem https://www.youtube.com/watch?v=irZl6kcFazk bu ürünü kafa motoru çıkışına takıp dalga motoru kullanmamak.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 22 Ekim 2016 14:43
Ben de 2. el 9001 aldım diye seviniyordum fakat 9002 göndermişler :(
42 LED nasıl olur bilmiyorum mercan için gene çok uygun olmayacaktır (bir de bunu bulması zor). Benim yaptığım gibi istediğiniz ledleri seçerek ideal kombinasyonu yaratabilirsiniz.
Kafa motoru olarak Hydor Koralia Nano 900 kullandım. Fakat tank zaten küçük olduğu için dalga motorunun çok gerekli olduğunu düşünmüyorum. Kafa motorunun çıkışını bahsettiğiniz gibi kullanabilirsiniz. Fakat kafa motorunun debisi yüksek, tanktan sumpa akış zayıf olursa sump boşalıp akvaryum taşacaktır. Tanktan sumpa akışı kuvvetlendirmek için ekstra delikler açılabilir. Ben bunu yapmayı planlıyorum. Kafa motorunun basışına tkılacak bu ürün için de delik açılabilir. Böyle bir ürün ideal olacaktır benim de aklıma yattı.
42 LED nasıl olur bilmiyorum mercan için gene çok uygun olmayacaktır (bir de bunu bulması zor). Benim yaptığım gibi istediğiniz ledleri seçerek ideal kombinasyonu yaratabilirsiniz.
Kafa motoru olarak Hydor Koralia Nano 900 kullandım. Fakat tank zaten küçük olduğu için dalga motorunun çok gerekli olduğunu düşünmüyorum. Kafa motorunun çıkışını bahsettiğiniz gibi kullanabilirsiniz. Fakat kafa motorunun debisi yüksek, tanktan sumpa akış zayıf olursa sump boşalıp akvaryum taşacaktır. Tanktan sumpa akışı kuvvetlendirmek için ekstra delikler açılabilir. Ben bunu yapmayı planlıyorum. Kafa motorunun basışına tkılacak bu ürün için de delik açılabilir. Böyle bir ürün ideal olacaktır benim de aklıma yattı.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 06 Kasım 2016 00:31
Tunze 9001 PS ekleyip bir hafta çalıştırdıktan sonra 2 Percula, 1 ateş karides ve 5-6 adet mercan girişi yaptım.
[VID]https://youtu.be/IPxOr17CDHQ[/VID]
[VID]https://youtu.be/IPxOr17CDHQ[/VID]
Beğenenler: [T]193595,bdonder[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2020 21:08
Konuyu hortlatmak istiyorum. Cevap gelir mi? 3D yazıcı ile bazı dizayn değişiklikleri ve edge 23lt için sorularım olacak. Şimdiden teşekkürler.[:)]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir