fikrinize ihtiyacim var ricalarimla


deniÇevrim Dışı

Kayıt: 28/10/2010
İl: Ankara
Mesaj: 22
deniÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2010 15:05

Arkadaşlarım merhaba. Öncelikle hepinize keyifli balıklar diliyorum. Aranıza bugün katıldım çünkü artık aradıklarımı forumlarda bulamaz oldum ve sizlere danışmak istedim. Yardımlarınızı benden esirgemeyin lütfen. Bu hobiye yaklaşık 3 ay önce başladım. 150litrelik tankımda 6sp 4maviprenses besliyorum. Sarıprenseslerimin 2si erkek diğerleri dişi olmasına rağmen aynı boyutlardaki 2 erkeğimden sadece biri kararıp titriyor ve sadece 1 tane dişiye. Diğer erkekte tık yok. Sadece geziyor yem yiyor. Dişilerim de hemen hemen aynı boydalar ve erişkinler ben aldığımda 3-4cm iken şimdi 5-6 cm oldular ve anus-vent aralığından cinsiyetlerini net olarak seçebiliyorum. Üzerine titrenen tek dişim 1er ay arayla 2 kez anne olmayı denedi ve ilkinde bayram tatilinde şehir dışına 2 geceliğine gittiğimde tatil yemi atıp gitmiştim ve döndüğümde yavruları ağzında yoktu. 2. Deneyiminde ise bir başka dişiyle birbirlerinin etrafında hızla döndüklerini gördüm ağız ağıza kavga ediyorlardı hemen bir akvaryumcuya gidip yavruluk aldım, eve geldim tam kurmak için odaya girdim yine ağzında yumurta yoktu. İnanmayacaksınız ama o kadar üzüldüm ki her ikisinde de ağladım. Şimdi aynı dişim ağzından yumurtaları atalı 15 gün oluyor ve ben kendini yeniden toparlamasını bekliyorum. Sarıprenseslerle ilgili olacak sorularım şu şekilde;
niçin tek erkek tek dişiye titriyor?
diğer erkek aynı boyutlarda olmasına rağmen niçin hala kararma göstermedi ve dişilerle ilgilenmiyor?
aynı boyutta olan diğer dişilerim niçin yumurta almıyor ya da tüpçük çıkarmıyor?
sadece erkeğin titrediği dişi mi tüpçük çıkarır yoksa erişkinse erkek titremese de dişi yumurtlamaya hazırlanır mı?

arkadaşlar bir de mavi prenseslerimle ilgili sorun ve sorularım var. Günlük 3 mesaj hakkım varmış ve en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyorum lütfen ama lütfen bildiğiniz bir şey varsa benimle paylaşın.
4 mavi prensesimden dişi erkek ayrımını kesin olarak yapamadığım 2 tanesi var. Çok hareketliler zaten detaylı bakamıyorum. Bunun yanında balığı uzunluk ve yükseklik olarak değerlendirirsek yüksek bedenli olan yani daha hacimli büyüyen dişi. Buna eminim, hatta tüpçük çıkarmış bu sabah farkettim epey ileri durumda. Aksi olan şu ki erkek olduğuna emin olduğum mp ondan boyut olarak küçük ve ince uzun bir balık o erkek olan. Titrediğini görmedim ve beni şaşırtan dişi dediğim tüpçük çıkarmış olan büyük balık, küçük olan diğer mplere titriyor. Sorularım şu şekilde:
dişi mp titrer mi?
erkek küçük olursa çiftleşirler mi?
diğer cinsiyetini bilmediğim 2 mp aldığımda mavi olmasına karşın akvaryumda geçirdikleri ilk 2 gün kavgalar yaşandı ve o dönemde renkleri sarı-mavi oldu. Artık kavgalar bitti ama renkleri sarı-mavi olarak büyüyorlar. Belirgin canlı renklerinden eser kalmadı. Ne yapabilirim?
genel olarak sormak istediğim sorular da şunlar:
şu gün gidip bir büyük erkek mp alsam acaba tüpçük çıkarmış dişi ile ilgilenir ve çiftleşir mi? sonradan alınan tek balık akvaryumda uyum sorunu yaratır mı? diğer küçük erkek mp ile sorun yaşar mı? korkuyorum o da renk değiştirir diye.
sp lerim için ise diğer dişilerden de yavru alabilmek için ne yapmalıyım? dişilerden biri diğerleriyle aynı boyda olmasına rağmen daha yaşlı çünkü erken yaşta çok fazla annelik dönemi geçirmiş. Boyu kısa kalmış ama kocaman gırtlağı oluşmuş. Ama akvaryuma geleli neredeyse 2 ay oluyor ne tüpçük çıkardı ne birşey ve çok agrefis bir balık sadece kararan erkeğe ses çıkaramıyor onun dışında diğerlerinin hepsini kovalıyor.
arkadaşlarım lütfen yardım edin çok severek ve büyük duygusal bağlarla bağlanarak başladığım bu akvaryum sevdası beni üzmeye başladı. Neler yapılabilirim? yardım edin elimden geleni yapayım balıklarımın mutluluğu için. Çok fazla müdahale de etmek istemiyorum çünkü yakalamaya çalışırken çok korkuyorlar filan. Sonra odaya biri girince her biri bir deliğe giriyor, saklanıyor. Alışmaları zaman alıyor. Soru ve sorunlarım bunlar arkadaşlar. Engin fikirlerinizi ve yardımlarınızı bekliyorum. Sevgilerimle. .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

devilmentÇevrim Dışı

Kayıt: 27/02/2010
İl: Bursa
Mesaj: 167
devilmentÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2010 15:32

Öncelikle aramıza hoşgeldin sorularını kısaca yanıtlıycam.

1. Sp lerde dişide erkekte titrer ama senin gördüğün titreyen erkek baskın erkektir bu iş boya bakmaz yani boyu değil işevi önemlidir.
2. Tek dişiden yavru alıyorum diye üzülme diğer dişilerinde zamanla başlar ve yetişemessin kum tanesi gibi yavruların olur işallah.
3. Maviler hakkında pek bilgim yok ama çiftleşme özellikleri sarılara yakındır.
 Ama şunu söyliyeyim maviler sarılardan daha serttir ve rahatsız edebilir bu sepepten sarılarda yumurta atma gibi sorunlar cıkarabilir. Spler genelde ilk yumurtalarını atarlar anneliğe alışmaları zaman alabilir biraz sabırlı ol yeter.
Dikkat etmen gereken bir konuda akvaryum dizaynın eğer balıkların huzurluysa yumurta vericeklerdir.Pek sık akvaryumun içinde değişiklik yapma onu sevmezler. Bol mağralı bi düzen kur kuytu köşeler olsun ben mermer parcalarında odacıklar yapardım cok severler.
Sen acele etme bütün dişilerin vakti geldimi yavru verecektir.
 
Sağlıklı balıklar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kadir_7Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1751
kadir_7Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2010 15:53

 Öncelikle hoşgeldiniz.

 Cinsiyetlerinden emin olduğunuz balıklar, hazır olduklarında mutlaka yumurta alacaklardır. 5-6 cm olduklarını yazmışsınız, bu boydaki balıklar henüz üreme çağına gelmemiş olabilirler. Ya da henüz hazır değillerdir. Mümkün olduğunca saklanacakları alanlar yaratın, diyetlerine uygun besleyin. Su değişimlerini aksatmayın. Kaya Bey'in de dediği gibi; sarı prenseslerin yumurtalarını atmalarına neden olan sebep mavi prensesler olabilir ki, sarılara göre sert bir türdür. Balıklarınızın stres kaynaklı renk değişimleri zamanla düzelir. Dişiniz gerçekten tüpçük çıkarmışsa, büyük bir mavi prenses aldığınızda onunla çiftleşir. Akvaryuma ilk attığınızda, baskınlık mücadeleleri bitene kadar kavgalar mutlaka olur. Eğer imkanınız varsa; mavi prensesleri verip yerine İceman almanızı öneririm. Daha uysal bir türdür ve sarı prenseslerle en iyi anlaşan türlerden biridir. Kendinize o kadar dert etmeyin derim ben, zamanla herşey düzelir. Tebessüm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

deniÇevrim Dışı

Kayıt: 28/10/2010
İl: Ankara
Mesaj: 22
deniÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2010 16:48

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kadir_7Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1751
kadir_7Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2010 16:55
Balıklarınız mavi prenses değil, balıklarınızın türü Kenyi'dir. Mavi renkte olanlar dişi, sarı olanlar erkektir. Çok agresif bir türdür. Artık eminim ki sarı prenseslerinizin yumurtalarını atmalarındaki en büyük sebep bu balıklar. kadir_72010-10-28 16:57:03

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

devilmentÇevrim Dışı

Kayıt: 27/02/2010
İl: Bursa
Mesaj: 167
devilmentÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2010 17:32
Tankın genel bir resmini gönderebilirmisin dekor olarak birazdaha saklanma yerine ihtiyacın var gibi duruyor. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PuPPeT666Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/05/2010
İl: Izmir
Mesaj: 682
PuPPeT666Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2010 17:50
Kenyiler kesinlikle o akvaryumda sp leri rahat bırakmaz.Büyük ihtimalle sorunun kaynağı kenyiler.
Bir de birinci resimden gördüğüm kadarıyla akvaryumunuzda nerdeyse hiç dekor yok.
Buda sorun-stress-kavga sebebi olur.
Sp gibi bir tür için taşlarla oluşturulmuş bol saklanma yerleri,mağaralar yapmanız gerekli.
Bence en mantıklı çözüm...
Uygun dekoru hazırlayıp sarı prenseslerin yanına kenyileri çıkarıp iceman eklemek olacaktır.
Toplamda yanılmıyorsam 5-6 adet sp niz var(kenyiler ile karıştırmıyorsanız tabii).Yanına 1e 3-4d olacak şekilde iceman ekleyin.
Saygılar...
PuPPeT6662010-10-28 17:53:46

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir