F1 Yunus Üretim ( Resimler 1 - 10 // Yumurtalar 13-14 )
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2011 11:05
Forumda Yunus konusunda yada malawi konusunda en yetkili ağız Reis olduğuna göre onun bilgisini kaile almalıyız.
Akvaryumumuzda yaşadığımız gözlemlediğimiz bir şey genel yargı olmaz Reis üstüne basa basa şartlar korunduğunda kafasında bir değişme olmaz demiş zaten.
Akvaryumumuzda yaşadığımız gözlemlediğimiz bir şey genel yargı olmaz Reis üstüne basa basa şartlar korunduğunda kafasında bir değişme olmaz demiş zaten.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2011 12:43
[QUOTE=Serhan Karaağaçlı]Abi, Ümit abininde dediği gibi senin balıklara bir şey olmaz. Bundan yana şüphen olmasın. Daha önce benim akvaryumu aldığım adamın 5-6 yaşında yunusları vardı ve kafaları görülmeye değerdi. Keşke o zamanlar fotoğrafını çekebilseydim. Kafalarında gerileme de söz konusu değildi. Hele ki senin balıkların F0 yavruları. [/QUOTE]
Burak Bulut 2011-01-15 12:48:07
Çok teşekkür ederim valla içim rahatladı.
Umarım çok daha iyileri sizlerin olur.
Sump sistemim hakkında bildirim yaptım fakat cevap gelmedi arkadaşlar.
Alta tekrar yazıyorum.
Sisteme ilk giren suyun alanını akvaryumcu arkadaş geniş tuttuğu için oraya kalın gözenekli sünger koyamıyorum. Dolayısıyla tabanı 8 paket seramik 2 Litre Siporax doldurdum. Su önce buraya iniyor sonra seramiklerden geçerek alttan biyolojik sünger ile karşılaşıyor. Ardından elyaf.
Sonra karbon kömür ki bu üründende en az 6 paket rahatlıkla vardır yani neredeyse 3 Litre denebilir. Ardından tam 2 Litre Biobal toplar var. son olarak yine geniş bir gözenek söz konusu burası hem suyun yukarı aktarıldığı bölüm hemde neredeyse 10kg yakın zeolitin bulunduğu bölüm.
Sizce sump konusunda değişikliğe gitmeme gerek varmı yoksa mevcut sistemin bu şekilde devam etmesi yeterlimi.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2011 13:06
Sumptan zeolit ve biobalları çıkarabilirsiniz.Zeolit beslediğiniz türler için uygun değil.İlk koyduğunuzda suyun ph değerini düşürebilir.Zaman sonra bünyesindeki sodyum iyonlarını bırakıp akvaryumunuzdan magnezyum ve kalsiyum alırsa yumuşatma özelliği bir nebze kaybolabilir ama bana kalırsa riske girmeye değmez.Eğer illada kullanacağım derseniz buffer tarzı katkılarla sertliği stabilt tutabilirsiniz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2011 13:18
[QUOTE=burak_06]Sumptan zeolit ve biobalları çıkarabilirsiniz.Zeolit beslediğiniz türler için uygun değil.İlk koyduğunuzda suyun ph değerini düşürebilir.Zaman sonra bünyesindeki sodyum iyonlarını bırakıp akvaryumunuzdan magnezyum ve kalsiyum alırsa yumuşatma özelliği bir nebze kaybolabilir ama bana kalırsa riske girmeye değmez.Eğer illada kullanacağım derseniz buffer tarzı katkılarla sertliği stabilt tutabilirsiniz.[/QUOTE]
Burak Bulut 2011-01-15 13:20:21
Su ölçümlerini yaptım ph ilk ölçümde 7,5 çıktı ayrıca zeolit ph değerine etki etmez yani yumuşatmaz. Bakteriler için yuva oluşturur ayrıca nitratı tutmaya yarar. Ph değerimi yükseltmek ve tamponlamak için 10kg mercan kırığı aldım bu gün onları ekleyeceğim.
Ayrıca bioballeri neden çıkartmamı istediniz anlamadım ben bolca bakteri yapmaya çalışıyorum siz bioballeri çıkartmamı istiyorsunuz.
Ben herşey en iyi düzeyde olsun istiyorum yani örnek 1Litre biobal belki yetebilir ben iki litre alıyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2011 13:22
Bioballar bi süreden sonra nitrat yuvası haline gelen bombalar gibidir.Zeolitin suyu yumuşattığı kesindir.Bu ilk zamanlar için geçerli daha sonralarda çok fazla sorun olmayacağını belirttim.Fakat yinede buffer ile desteklemekte fayda var.Madem bu kadar masraf etmişsiniz bir kaç şey eklemenin veya çıkarmanın sakıncası olmaz.En iyisini yapmak istiyorsanız bu dediklerimin olmaması gerekir.Hoş bana sorsanız bu kadar teferruat gereksiz ama yinede güzel bir örnek teşkil ediyorsunuz.
Sağlıklı Balıklar,
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2011 13:28
[QUOTE=burak_06]Bioballar bi süreden sonra nitrat yuvası haline gelen bombalar gibidir.Zeolitin suyu yumuşattığı kesindir.Bu ilk zamanlar için geçerli daha sonralarda çok fazla sorun olmayacağını belirttim.Fakat yinede buffer ile desteklemekte fayda var.Madem bu kadar masraf etmişsiniz bir kaç şey eklemenin veya çıkarmanın sakıncası olmaz.En iyisini yapmak istiyorsanız bu dediklerimin olmaması gerekir.Hoş bana sorsanız bu kadar teferruat gereksiz ama yinede güzel bir örnek teşkil ediyorsunuz.
Sağlıklı Balıklar,
[/QUOTE]
Bioballerin nitrat yuvası olması nasıl oluyor onu bilmiyorum biraz açarmısınız. Ayrıca zeolit konusunda ben özel bir şirketin kimyagerinden bilgi aldım aldığım bilgi bu yöndeydi. Ondan aldığım bilgiler ışığında akvaryuma kesinlikle ekleme kararı aldım. Yakın bir arkadaşımda test etti bu durumu ve onayladı yeşil kirli suyun içine sadece zeolit dökmüş 2gün sonra suda berraklık hat safhaya çıkmış tabi ben size bunu kabaca anlatıyorum. Buffer önerinizi düşündüm fakat bunu bir süre sonra yavaş yavaş yapacağım balıkların su değerleri normalden farklı olarak yeterince değişti zaten. Şimdi tekrar bir ph yükselmesine gitmem onların sğlığı açısından doğru olmaz. Bu arada 7,5ph yunuslar için ideal diye düşünüyorum hatta Tropheus hariç bir çok cichlid için uygun. Belki hiç dokunmayabilirimde. Yorumlarınız için teşekkür ederim.
Saygılar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2011 13:31
Zeolit pH'ı düşürmez ve çok iyi bir su filtre materyalidir. Suyu her türlü kimyasaldan arındırır ve suyun 02 seviyesini arttır. Benim bildiğim suda oksijen arttıkça pH'ta bir nebze artıyor. Yani zeolit bence %100 olması gereken bir filtre malzemesidir.
Burak abi,
Sump sistemi düzenlenmesi bence gayet iyi. Değiştirmeye gerek yok.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2011 13:33
[QUOTE=Serhan Karaağaçlı]Zeolit pH'ı düşürmez ve çok iyi bir su filtre materyalidir. Suyu her türlü kimyasaldan arındırır ve suyun 02 seviyesini arttır. Benim bildiğim suda oksijen arttıkça pH'ta bir nebze artıyor. Yani zeolit bence %100 olması gereken bir filtre malzemesidir.
Burak Bulut 2011-01-15 15:18:04
Burak abi,
Sump sistemi düzenlenmesi bence gayet iyi. Değiştirmeye gerek yok.
[/QUOTE]
Teşekkür ederim arkadaşımızın açıklamalarını duymak istiyorum sonuçta ne kadar bilsende bir bilene sor demişler. Karşılıklı olarak bilgi alışverişinde bulunmuş oluyoruz bu şekilde.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2011 13:40
[QUOTE=Serhan Karaağaçlı]Evet, bilgilerimizi katlıyoruz. Gerçi ben pek fazla bir şey bilmiyorum. [/QUOTE]
15.01.2011 tarihi itibariyle kurlaşmalar başlamıştır bakalım çiftleşme ne zaman gerçekleşecek.Burak Bulut 2011-01-15 19:11:11
Estafurullah öyle düşünme herkezin kendine göre bildiği ve tecrübe ettiği şeyler vardır.
Önemli olan bunları forum aracılığı ile bilmeyen arkadaşlarımızın öğreneceği şekilde açıklamalı yalın bir şekilde anlatabilmektir.
15.01.2011 tarihi itibariyle kurlaşmalar başlamıştır bakalım çiftleşme ne zaman gerçekleşecek.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2011 20:31
Çiftleşme gelsinde yayılsın bu güzel ırk Yunuslar...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 15 Ocak 2011 23:08
[QUOTE=Akvaristman1029]Çiftleşme gelsinde yayılsın bu güzel ırk Yunuslar... [/QUOTE]
Bende bekliyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2011 01:16
Konuyu biraz daha derinleştireyim o zaman;
Zeolit katyon değiştirme prensibine göre çalışır.Katyon pozitif iyonlar demektir.Mesela amonyum(NH4+), kalsiyum(Ca+2) gibi sodyumda pozitif bir iyondur.Zeolitteki temel mineral sodyumu vererek ilgisi daha yüksek olan katyonlarla değiştirir.Bildiğim kadarıyla en çok ilgi alanına giren giren iyon amonyum.Ortamda amonyum varsa başka hiç birşeye yönelmez.Yani nitratı değil amonyumu bağlar.Amonyum da ph 7.5 un üstünde olan hiçbir akvaryumda bulunmaz.
Bu vazifesini görebilmesi için ortamın pHının 7.5 un altında olması gerekir.Eğer 7.5 un üstündeyse hedefi kalsiyuma yöneltir.Yani ortam şartlarına göre bağladığı iyonlar değişebilir.
Teorik olarak suyu yumuşatıyor gibi görünse de verdiği sodyum nedeniyle pratikte bunu pek gözleyemeyiz.PH ta ise düşüş yapmaz tam aksine 7.5 pHın altındaki bir tanka eklendiğinde pHı yukarı tamponlar.Sadece yüksek miktarlarda kullanıldığında 7.5 üstündeki pHları belki biraz alta çekebilir.
Bioballar da kendi içinde çeşitleniyor diye biliyorum birde geri dönüşümden yapılan bioballar var.Özellikle mavi,siyah renkli olanlarda bu daha çok oluyor içindeki atık maddelere göre zaman içinde salınımı gerçekleşebiliyor.Bir de plastiği stabilize edip yapılanlar var yani içindekilerin suyla etkileşmemesi adına hammadde farkından dolayı bazı sorunlar yaşanabilir.Bu birincisi.
İkincisi bioballardaki dilimlemelerin sayesinde suyun daha çok yüzey çarpışması yaşaması ve oksijenin artması söz konusu ve bu sayede daha çabuk bir kolonizasyon hedefleniyor ancak yüzey alanı konusunda bioballar sınıfta kalır nitelikte.Çok daha iyi filtre malzemeleri var,şu an piyasadaki hiçbir malzeme seachem matrixin eline su dökemez,yani o hacmi çok daha fonksiyonel bir şekilde doldurabilirsiniz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 16 Ocak 2011 01:30
[QUOTE=burak_06]
Arkadaşlar Nikon D5000 ile yeni resimler ekledim daha özenli davranmaya çalıştım fakat sanırım yanlış ayarda çekim yapmışım renkleri net orata koymamış.
Burak Bulut 2011-01-17 12:07:23
Konuyu biraz daha derinleştireyim o zaman;
Zeolit katyon değiştirme prensibine göre çalışır.Katyon pozitif iyonlar demektir.Mesela amonyum(NH4+), kalsiyum(Ca+2) gibi sodyumda pozitif bir iyondur.Zeolitteki temel mineral sodyumu vererek ilgisi daha yüksek olan katyonlarla değiştirir.Bildiğim kadarıyla en çok ilgi alanına giren giren iyon amonyum.Ortamda amonyum varsa başka hiç birşeye yönelmez.Yani nitratı değil amonyumu bağlar.Amonyum da ph 7.5 un üstünde olan hiçbir akvaryumda bulunmaz.
Bu vazifesini görebilmesi için ortamın pHının 7.5 un altında olması gerekir.Eğer 7.5 un üstündeyse hedefi kalsiyuma yöneltir.Yani ortam şartlarına göre bağladığı iyonlar değişebilir.
Teorik olarak suyu yumuşatıyor gibi görünse de verdiği sodyum nedeniyle pratikte bunu pek gözleyemeyiz.PH ta ise düşüş yapmaz tam aksine 7.5 pHın altındaki bir tanka eklendiğinde pHı yukarı tamponlar.Sadece yüksek miktarlarda kullanıldığında 7.5 üstündeki pHları belki biraz alta çekebilir.
Bioballar da kendi içinde çeşitleniyor diye biliyorum birde geri dönüşümden yapılan bioballar var.Özellikle mavi,siyah renkli olanlarda bu daha çok oluyor içindeki atık maddelere göre zaman içinde salınımı gerçekleşebiliyor.Bir de plastiği stabilize edip yapılanlar var yani içindekilerin suyla etkileşmemesi adına hammadde farkından dolayı bazı sorunlar yaşanabilir.Bu birincisi.
İkincisi bioballardaki dilimlemelerin sayesinde suyun daha çok yüzey çarpışması yaşaması ve oksijenin artması söz konusu ve bu sayede daha çabuk bir kolonizasyon hedefleniyor ancak yüzey alanı konusunda bioballar sınıfta kalır nitelikte.Çok daha iyi filtre malzemeleri var,şu an piyasadaki hiçbir malzeme seachem matrixin eline su dökemez,yani o hacmi çok daha fonksiyonel bir şekilde doldurabilirsiniz.
[/QUOTE]
Öncelikle verdiğin bilgiler için teşekkür ederim. Genel olarak ben bu kadar bilgiye sahip olmasamda aynı şeyi söylüyoruz yani zeolit çok nadir ve ortam şartlarına bağlı olarak ph düşümüne sebep olur ve bu düşümü bizim gözlemlememiz için çok hassas ölçümler yapmamız gerekir nitekim düşük oranda gerçekleşen bir düşüştür.
Gelelim bioball yerine farklı malzemeye 2Litre Sera Spirorax aldım ve seramiklrein olduğu hazneye döktüm. Bioballer şu anda işimi fazlasıyla görür çünkü akvaryumda balık sayısı oldukça az sadece yunuslarım var bu koca sistemde. Ama ilerde daha kaliteli ürünlere yönelicem önerinizle.
Arkadaşlar Nikon D5000 ile yeni resimler ekledim daha özenli davranmaya çalıştım fakat sanırım yanlış ayarda çekim yapmışım renkleri net orata koymamış.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir