Evde In-vitro Bitki Uretimi


mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1987
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 20 Saat 33 Dakika önce
Daha once sera ile ilgili [URL=https://www.akvaryum.com/Forum/mini_sera_k901070.asp]suraya[/URL] bir konu acmistim ama akabinde bir surede invitro ile ugrastiktan sonra uzunca bir sure hobiden uzak kaldim. Bu yuzden diger konularda paylasim yapamamistim, ama kenarda dursunlarda istemiyorum. Cunku ulkemizde uretim konusunda bir sorun var ve belki bu konu bu alanda uretim yapmak isteyen bir arkadasimiz icin cesaret verici yada kismen yol gosterici olma niteligi tasiyabilir. Cunku sera'da uretim yaparken, daha iyi bilgi alabilmek umuduysa ege universitesi kampusune gidip bir kac hoca ile gorusmustum ve bir tanesi bu yapmak istemedigimin mumkun olmadigini soylemislerdi, kendileri universitede denemisler ve kismi basari yakalamislardi bu da aslinda onlarin gozunde teknik olarak basarisizlikti ve bu kadar imkana ragmen bu sonucu almalari, evde bu isle ugrasan biri icin pek mumkun gorunmuyordu (ki bu sadece serada uretim :)) ama ben o sira bitkileri petshop ve hobicilere satiyordum... Sozun ozu, cikilan yollar engellerle dolu ve insanlar bu engellerin en buyugu. O yuzden, bir ihtimal bir kisinin bile cesaretini tetikliyor olsam yeterli benim icin.

Oncelikle, invitro seruvenine cikma amacim anac bitki ihtiyacinin olmasindandi. Aslinda diyebilirsiniz, zaten saksilardaki bitkileri parcalayip tekrar cogaltabilirsin neden invitro? Teknik olarak oyle, ama bu ilk baslarda bu sekilde ilerliyor. Hidroponik sisteminiz henuz tertemiz iken kaya yunu gibi materyellere ektiginiz bitkiler gelisip gidiyor. Ama bir iki uretim surecinden sonra artik siyanobakteri ipleri eline aliyor. Bu stem bitkiler icin onemli degil (ornegin rotala, pinatifida, ludwigia vs.) ama uretmeye calistiginiz ve en cok talep goren cuba ve monte carlo gibi bitkiler icin buyuk problem. Cunku siyanobakteri, bu bitkilerden hizli gelisiyor ve gunun sonunda siz bu bitkileri uretemez hale geliyorsunuz. Sistemi her yeni ekim surecinde dezenfekte ettiginizde bu sorun cozuluyor fakat, anac bitkiniz siyanobakteri ile enfekte oldugu icin yine basa donuyorsunuz. Bu yuzden, invitro ortamda yetistirilmis steril bitkiler ile bu sureci devam ettirmek zorundasiniz. Ayrica, stem bitkilerde invitro bitkiler cok daha iyi anac. Cunku bir cup invitro'da 50-60 dal bitki oluyor. Bu da onlarca saksi demek, ama bir saksi bitkide teknik olarak boyle olmuyor. Tabi, bazi turler haric. Surdurulebilir bir uretim icin ilk asilmasi gereken konu invitro uretim. Boylece hem invitroda urettiginiz fazlalik anaclari satabilirsiniz hem de ayni zamanda seranizdada kullanip saksida urettiklerinizide satabilirsiniz. Bu benim gorusume gore olmazsa olmaz. Boyle bir ise girisir ve bu kismi atlarsaniz sunuda bilinki, zemin bitkilerinde bu illetten kurtulmanin tek yolu sistemi sterilize edip, tekrar steril bitki ekmek bu dongu surekli bu sekilde devam etmeli. Bu sorun cok canimi s1kmisti bu yuzden tropica ve dennerleye eposta gonderdim. Dennerle de epostama bakan kisi Stefan Hummel'a soracagini ve bilgi verecegini soyledi ve sonraki donusunda kendilerininde bu sorunu zaman zaman yasadiginiz ve tazikli su ile bitkileri temizlediklerini soyledi. Zaten bunu youtube'da ki videolari izlediginizde gorebiliyorsunuz bitkiler satisa hazirlanirken dedikleri yolla siyanobakteriden arindiriliyor. Ama tabi sorun stem bitkiler olmadigi icin ve satis kisminda olmadigi icin bu sorunu yasayacak kisiler icin malesef bir cozum degil. Hala uretimde olan bitkileri temizler temizlemez 2 gunde eski haline donuyorlar. Inanilmaz buyuk bir caba ve malesef cozum degil.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250214381.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250216341.jpg[/IMG]

Invitro uretim teknigi icin 2 mutlak kosul var. Anac bitkiniz tamamen steril olmali (bu sadece yuzey sterilizasyonu degil ve en zor kismi burasi :)) ve bu steril bitkiyi tamamen steril bir ortamda besi yerine aktarmaniz gerekiyor.

[B]Anac bitki sterilizasyonu[/B]
Bu isin en can alici ve malesef en en en zor kismi. Sizin bu bitkileri yetistireceginiz besi yeri, besinler acisindan o kadar zengin ki herhangi bir bakteri yada virusu bir kac gun icerisinde evdeki herkesi yok edecek miktarda uretmeniz mumkun. :) Bu yuzden, ayrica tehlikeli de. Bu yuzden, bitki uzerinde hic bir mikroorganizma olmamasi gerekiyor. %99.99 steril degil, %100 olmali. Ayrica bitkinin yuzeyini sterilize etmeyi basarmis olsaniz bile malesef bitkiler iclerindede tasiyici olabiliyorlar ve bu kisimda yapacak birseyiniz yok cunku bir bitkinin icini sterilize edemezsiniz. Bu yuzden, tekrar tum sureci basa alip, tamamen temiz bir besi yeri gorene kadar bu sureci tekrarlamaniz gerekiyor! (Tabi bu henuz basi daha sonraki surecte fenolik eksudasyon gibi sorunlarinizda olacak)

Bitkiyi nasil sterilize edeceginize dair net hap bir bilgi yok bu tamamen trial-error. Referans olmasi acisindan oncelikle, researchgate, sciencedirect gibi kaynaklardan literaturu bir taratin. Uretmek istediginiz hedef bitkiyi, daha once basarili sekilde ureten arastirmacilardan hangisi ne kullanmis ve bitkiyi ne kadar sure bu solusyonda tutmus. Siz de baslangic olarak bu yolu secebilirsiniz, ama bu da tabiki ayni yolu denediginizde basarili olacaginiz anlami tasimiyor. Cunku sterilizasyonu, camasir suyu (evet klorak) ve bulasik deterjani gibi araclarla yapacaksiniz (yada tween 20 vs..) zaten literaturu bi taradiginizda kolayca aydinlanacak ve baska yontemleride goreceksiniz IPA kullanimi vs. gibi. Bu herhangi bir hap bilgi olacak kadar ufak bir konu degil bu yuzden simdiden haftalarca s1kilmadan okuyacak motivasyona sahip olmalisiniz. Teorik bilgi olmadan sonuca ulasmaniz pek mumkun degil..

Evet aklinizda canlandi hemen biliyorum. Tropica, dennerle gibi firmalarin invitro bitkilerini alsak onlar zaten steril onlarla yola devam etsek diyorsun. Evet bu mumkun. :) Ama burada sana kimsenin soylemeyecegi bir sir vereyim. Simdiye kadar olan yukaridaki sterilizasyon kismi bu isin normalde olmasi gerektigi yol ve en butce dostu yol. Bir kere steril bitkiye ulastigin zaman zaten bu isin "bence" %90'nini halletmis oluyorsun. Eger diger asamalar icin hala yeterince motivasyona sahip ve gunlerce daha okuyup arastirip denemeye hazirsan.

Invitro uretimde buyuk bir fayda saglayan resmen sihirli bir bulus var (baz maddeleri bazi sektorlerde kullaniliyor bu arada o baz maddelerlede deneme yapacaktim ama malesef tedarikciler urun icin limited sirketi istiyor ve cok ciddi buyuklukte alim talep ediyorlardi deneyemedim.) adi PPM. [URL=https://plantcelltechnology.com/products/plant-preservative-mixture-ppm]Plant preservative mixture[/URL] Bunu inan babasi ogluna soylemez :). Cunku, sen lab. gormemis biyolog, kimyager vs. olmayan biri olarak dennerle, tropica gibi markalarin bitkilerini alip kendi besi yerine ekeceksin ve goreceksin ki yine tum kap kontamine olmus diyeceksin ki nerede hata yapiyorum. Cunku bu senin bitkileri steril kosullarda kendi besi yerine aktarirken yaptigin bir hatada olabilir (yada komple sterilizasyon surecinde, ekipmanlar vs. calisma seklin vs. vs. vs. bir cok etken var) onlarda bu urunu kullaniyor olabilir. Bu urunu besiyerinde kullandiginda, eger bitkin buyuk oranda temiz ise ufak tefek kalintilarin olusumunu engelliyor ve dolayisiyla sen artik bitki yetistirmeye baslayabiliyorsun. Ama malesef bu ucuz bir urun degil, kendi sitesindeki fiyat seni yaniltmasin bu urunu satan tedarikcilerle konustugunda gorecegin fiyatlar uzucu olabilir ve ticari bir uretim yapacaksan bu urunun maliyetini arttiracak ana urunlerden biri olacak. Ayrica, hala isin bitmedi. Bu urunu hangi bitkide ne oranda kullanacagini bulmak zorundasin. Bu argeyi yapman gerekiyor, cunku ayni zamanda bitkiler icinde onerilen oranlar toksik olabiliyor. Keza cokca yasadim. Bu uzun uzadiya bir surec. Kendi yetistirdigim bitkilerin formullerini paylasmayi dusunuyordum fakat ben bunlarin hepsini kagida yazdigim icin (hazirlarken kagittan bakiyordum fotolarda zaten o kagit masada olacak) ve malesef yanlislikla cope atildigi icin tum emeklerim yok oldu. Birgun tekrar yapacagim desem, ben de bunlari bastan yapmak dogru oranlari bulmak zorundayim. Malesef besi yeri icinde ayni sekilde sadece PPM urunun oranlari degil. PPM olmadan eger basari saglayabilirsen, cok daha iyi olacak. Keza ben PPM ile yolun cok sonunda tanistim ve basinda tanissaydim muhtemelen elimde kendi zorla sterilize ettigim 3-5 tur degil onlarca tur olurdu ve daha keyifli bir surec olurdu. Yapacak birsey yok, dedik ya destek yok kostek cok.

[B]Besi yeri formulasyonu[/B]
Bu kisimda yazabilecegim cok birsey yok. Kendi formullerimi malesef paylasamiyorum yukarida nedenini yazdim. Ama yol gostereyim, ise direkt murashige skoog'un vitaminleride iceren besi yeri ile baslamani oneririm. Sucrose icermesin, dert degil zaten bildigimiz toz seker kullanacaksin. Seker icereninin olmama sebebi her bitki malesef MS formulundeki seker orani ile yetismiyor. Genel olarak azaltman gerekiyor. Bunu arge yaparak bulacaksin, keyifli ama zaman alan kisim. Ayrica her bitki jel besi yerinde iyi is cikarmiyor kimisi jelde (agar agar ile) daha iyi buyurken, kimisi direkt sivi besi yerinde daha iyi buyuyor. Bunlarin hepsi arge konusu ama yukarida dedigim gibi, zaten literaturde yaptigin taramalar baslangic noktan olacak ve oradaki benzer denemelerle kendi yolunu cizip kendi denemelerini yapip optimal sonucu bulmaya calisacaksin. Bu, okdugun makelelerde de gorecegin gibi bu isin icindede olsan disindada herkes ayni mantikla ilerliyor. X kisiyor, Y arttiriyor vs. kombinasyonlar sana kalmis. Ben bir sure MS besi yeri kullandiktan sonra sadece Vitaminleri satin aldim ve elimde zaten a-z tum makro ve mikro besinler oldugu icin ve MS'in zaten internette formulu oldugu icin ayni besi yerini kendi kimyasallarimla yaparak daha ucuza mal ederek yola devam ettim (cunku arge sureci maliyetli hem zaman hem nakit olarak). Ekleme: birde isin hormon kismi var, IBA, BAP vs. artik bu kisimlar tamamen arge konusu ve literatur taramasi. Ama nacizane tavsiyem. Cuba, monte carlo ve parvula icin kesinlikle kullanmadan basla. Cunku bu kendi basina ayri bir konu. Rotala ve repens fotolardanda gorulecegi gibi IBA kullanimina muthis pozitif tepki veriyorlar. Tabi dogru oran bulununca.

Ama inan bana, tum cileye deger. Inanilmaz keyifli ve insani tatmin eden bir surec. Su goruntuyu gormek inanilmaz buyuk bir keyif. Yaklasik 30dakikalik bir surec sanirim bu tam hatirlamiyorum kac yil gecti ustunden. Ama Iphone'un timelapse ozelligi ile cekildi. Birileri video suresini oranlayarak gercekte ne kadarlik bir zaman dilimi hesaplarsa ne mutlu.

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=Kcap4ipTMFw[/VID]

[B]Malzemeler, ekipmanlar[/B]
Yukaridaki tum soylediklerimiz icin aslinda once bu kisimdakilere ihtiyac var. Ben burada a-z malzeme listesi yapmayacagim zaten konunun amaci bu degil. Ama kullandigim malzemeler ozellikle bu isin can damari olan ekipman'i diy olarak yapmis olmam muhtemelen bu isin neden evde mumkun olabileceginin kaniti ve cesaret verici olabilir. Zaten malzemeler teferruat. Gunun sonunda calisma teknikleri ve sterilizasyon isin onemli kismi. Bu yuzden bolca youtube'da invitro (ne bitki oldugunun onemi yok) konusunda steril kabinlerde (laminar flow hood) nasil calisiliyor neler onemli vs. arastirip ogrenmelisin. Calisirken elini medyanin oldugu kaplarin uzerinden gecirmemen gerektigini, ellerini kabinin disina cikarmaman gerektigini vs. vs. vs. sterilizasyon nedir steril ortam nedir bunlari ogrenmen sart.

Ihtiyacin olan en onemli ekipman steril kabin. Yani laminar flow hood ve oldukca pahali bir ekipman. Bu yuzden ben kendim yaptim. Sende yapabilirsin. Internette nasil yapabileceginle ilgili onlarca kaynak var. Laminar flow hood nedir arastirip ogrenebilirsin ama kisacasi, tum bitki sterilizasyon ve kaplara transfer islemlerini bu alanda gerceklestireceksin. Bu yuzden olmazsa olmaz gibi birsey. Ama sunu unutma, PPM ile yola baslarsan ilk denemelerini kabin olmadan bir akvaryumu yan yatirip onun icindede denemelere baslayabilirsin! Keza hobi amacli 1-2 cup bitki ureten (venus fly trap gibi) yada orkide tohumu cimlendirenler genelde bu yolu tercih eder. Arastirma yaparken illaki goreceksin.

Ikinci en onemli malzeme, otoklav. Bu kabinde kullanacagin tum malzemeleri steril etmene yarayan alet. Aslinda halk tabiri ile duduklu tencere. :) Kabine girecek olan tum aletlerin, besi yerinin herseyin steril olmasi gerekiyor. Sen dahil (ellerin ve kollarindan falan bahsediyoruz :), agzinda maske, ustunde toz sacip durmayacak bir onluk. Otoklavlarda pahali bu yuzden bir duduklu tencere kullanmalisin ama evindeki duduklu tencere sana sterilizasyon icin gerekli basinci malesefki vermeyecek. Senin dogru sterilizasyon yapabilmen icin, otoklav icine koydugun aletlerin minimum 20dakika 121 santigrat derecede 15psi basinc altinda vakit gecirmesi gerekiyor. Bu sekilde ancak sterilizasyonu yapabilirsin. Bu sebeple onerim, presto pressure cooker olarak arattiginda karsina cikacak urunu alman (21qt modeli hala evimde duruyor, induksyon ocak uyumlu ve 15psi icin ekstra capte mevcut ilgilenirsen PM :)) bu urun bir manometreye sahip ve basinci gorebiliyorsun ayrica tahliye kismina koydugun agirlik ile istedigin basinca cikarabiliyorsun. Yani ev tipi otoklav! Bunuda hallettik.

En azindan 0.00X tartabilen bir teraziye sahip olman lazim. Analitik olanlari daha sonra alirsin. Ama manyetik karistirici gercekten onemli ve fiyatlari kismen alinabilir seviyede bi dusunulebilir yada kendin yapabilirsin. Ama isitici olursa tadindan yenmez.

Tabi bolca lab. malzemelerine ihtiyacin olacak. Mikro pipet, otoklav siseleri (besi yerlerini sterilize etmek icin) vs. vs. (mutlaka olmali bence) bu kisim komple yolda gorulecek, zaten okudugun kaynaklar ve izledigin videolar sana ne gerektigi konusunda yol gosterecek. Hintlileri izlemeni cok oneririm, kaynaklari kisitli oldugu icin urettikleri cozumler genelde ekonomik oluyor.


Gelelim uretime baslama surecime, denemeler basarisizliklar ve sonuc. Bu kisimda bol bol fotograf paylasiyor olacagim.

[B]DIY Steril Kabin (Laminar Flow Hood)[/B]
Dogru malzemeler, biraz matematik hesaplama ve sonuc. Atla deve degil, yaparsin. [:iyi:] Artik AI var zaten, ne sorsan soyluyor [;)] yeterki dogru soruyu soracak on bilgiye sahip ol.

Sirf su kabin icin, yatak ve bazamdan oldum. Koltukta yattim :). Malum yer yok...

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250324211.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250325141.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250325331.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250325351.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250325361.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250325371.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250325391.jpg[/IMG]

[B]Kontaminasyon testi[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250325401.jpg[/IMG]

[B]Alt kultur vakti[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250325411.jpg[/IMG]

[B]Duduklu tencere (otoklav)[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250329011.jpg[/IMG]

[B]Uretim denemeleri, basarilar ve basarisizliklar.[/B]
Elimde yuzlerce foto var aralarindan secip secip ekledim. Kontamine olan yani basarisiz olanlarin hepsini en sona ekleyecegim.

[B]Steril kabini yapmadan once, 60x40x40 akvaryumumu steril kabin olarak kullaniyordum. Bunlar ilk deneme girisimleri.[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250331491.jpg[/IMG]

[B]Bacopa Caroliniana[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250343541.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250340091.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250340081.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250340061.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250340051.jpg[/IMG]

[B]Rotala H'ra[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250350211.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250350221.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250350231.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250350251.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250350261.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250350271.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250350291.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250422141.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250422161.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250422171.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250422191.jpg[/IMG]

[B]Ludwigia sp. mini super red[/B]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250406231.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250406241.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250406251.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250406261.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250406271.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250406281.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250406301.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250406311.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250406321.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250406331.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250406341.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250406351.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250406361.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250406371.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250406381.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250406391.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250406401.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250406421.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250406431.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250406441.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250406451.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250406471.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250406481.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250406491.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250406501.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250406511.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250406531.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250406541.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250406561.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250406571.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250406581.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250406591.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250407001.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250407011.jpg[/IMG]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250409161.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250409181.jpg[/IMG]

[B]Staurogyne Repens[/B] (uretimden satisa kadar olan yolculugu :))
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250424471.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250424481.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250424491.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250424511.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250424521.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250424531.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250424541.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250424551.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250424561.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250424571.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250424581.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250424591.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250425001.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250425011.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250425021.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250425031.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250425041.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250437491.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250425051.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250425071.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250425081.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250425091.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250425101.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250425111.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250425121.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250425131.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250425141.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250425161.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250425171.jpg[/IMG]

[B]Sagittaria Subulata[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250437331.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250437341.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250437351.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250437361.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250437371.jpg[/IMG]

[B]Micra[/B] (Besi yerinde yaptigim bir hatadan dolayi butun kulturleri kaybettim, sen dikkatli ol!)
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250445421.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250445431.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250445441.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250445451.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250445461.jpg[/IMG]

[B]Hobiye baslama sebebim hemianthus callitrichoides cuba, canini yedigim[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250459421.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250459431.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250459441.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250459451.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250459461.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250459471.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250459481.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250459491.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250459501.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250459511.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250459521.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250459531.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250459541.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250459551.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250459561.jpg[/IMG]

[B]Micranthemum monte carlo[/B]
Ilk kulturlerde bir sure isler yolunda gitti ama daha sonra micra gibi malesef sonu husran oldu.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250505231.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250505241.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250505251.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250505261.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250505271.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250505281.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250505291.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250505301.jpg[/IMG]

[B]Parvula mini[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250511441.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250511451.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250511461.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250511471.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250511481.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250511491.jpg[/IMG]

[B]Siradan bir insanin odasi ve mutfak tezgahindan farkli biraz[/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250523091.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250523101.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250523111.jpg[/IMG]

[B]En tiksinc kismi [:D][/B]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250524061.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250524071.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250524081.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250524091.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250524101.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250524111.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250524121.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250524131.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250524141.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250524151.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250524161.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250524171.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250524181.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250524191.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250524201.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250524211.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250524221.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250524231.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250524241.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420250524251.jpg[/IMG][EDIT]mrah,2025-04-06 14:23:06[/EDIT]

Beğenenler: [T]254002,Tayyareci[/T][T]240130,Carcharodon[/T][T]146963,ballantines[/T][T]189019,AtlasPoyraz[/T][T]229710,reprise[/T][T]255287,AmatorBetaci[/T][T]213398,ternapi[/T][T]60547,CoryCory[/T][T]229265,ahmetfiratozkaya[/T][T]240932,Ehtiyar[/T][T]70376,KaanE[/T][T]190320,esensml[/T]
Teşekkür Edenler: [T]189019,AtlasPoyraz[/T][T]229710,reprise[/T][T]213398,ternapi[/T][T]60547,CoryCory[/T][T]229265,ahmetfiratozkaya[/T][T]240932,Ehtiyar[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AtlasPoyrazÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/09/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 3152
AtlasPoyrazÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 16 Saat 60 Dakika önce
Soluksuz okuduğum bir serüven :)
Başarılarınızın devamını diliyorum.
Dünyanın en güzel şeyi yeni bir şeyler öğrenmek.
Bu hobinin de en sevdiğim tarafı bu.
Kendi adıma teşekkür ediyorum [:3]

Beğenenler: [T]187047,mrah[/T][T]70376,KaanE[/T]
Teşekkür Edenler: [T]187047,mrah[/T]
+1: [T]213398,ternapi[/T][T]187047,mrah[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1987
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 13 Saat 54 Dakika önce
[QUOTE=AtlasPoyraz]Soluksuz okuduğum bir serüven :)
Başarılarınızın devamını diliyorum.
Dünyanın en güzel şeyi yeni bir şeyler öğrenmek.
Bu hobinin de en sevdiğim tarafı bu.
Kendi adıma teşekkür ediyorum [:3][/QUOTE]

Ben tesekkur ederim. Kesinlikle katiliyorum, bu hobi de bu konuda cok curretkar. Hep ogrenecek birseyler var. Muhtemelen omrumuzun yetmeyecegi kadar cok ve derin.

Konuda bir urunu satmaya calistigim algisina kapilan olursa diye ufak bir not. Bu surecte kullandigim tum ekipmanlari ege universitesi laboratuvarlarina bagisladim. Duduklu haric, cunku duduklu! Bizimkiler falan kullanir diye ama kullanmiyorlar. [:)][EDIT]mrah,2025-04-06 12:07:06[/EDIT]

Beğenenler: [T]189019,AtlasPoyraz[/T][T]60547,CoryCory[/T][T]70376,KaanE[/T]
Teşekkür Edenler: [T]60547,CoryCory[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CoryCoryÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/11/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 529
CoryCoryÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Saat 30 Dakika önce
Plants in a jar diye bir utub kanalı var. Orada çokça bilgi mevcut konu hakkında bir ara takip edip sonrasında invitroda nefret etmiştim, emers formda saklama kabında bitki yetiştirmekten daha f/p olmadığını düşünüyorum hobici için en azından. Bunun yanında böyle bir girişimde bulunup başarı elde etmenizi kutluyorum gerçekten çok değerli, hobicilerin kendi bitkilerini, balıklarını yetiştirip bunu kendi aralarında dağatması(satması sorun değil), Her zaman hobiye pozitif değer olarak dönecektir diye düşünüyorum. Bir süre sonra insanların elinde basit bitkilerden bir stock oluştuğuda profesyonel olarak bu işi yapan tüccarların daha iyi şeyler bulması kendilerini geliştirmek zorunda kalmaları bu işin en pozitif kısmı, çünki her işte olduğu gibi bu hobidede ülkemiz tutucu ve olandan devam etmeyi seviyor.

Burasıda benim mini seram 2 adet daha böyle setim var. Paylaşımınız için tekrar çok teşekkür ediyorum gerçekten mutlu oldum[:iyi:]
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/60547/060420251329201.jpg[/IMG] [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/60547/060420251329311.jpg[/IMG]

Beğenenler: [T]187047,mrah[/T][T]70376,KaanE[/T]
Teşekkür Edenler: [T]187047,mrah[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ahmetfiratozkayaÇevrim Dışı

Yönetici
Kayıt: 22/01/2021
İl: Konya
Mesaj: 1358
ahmetfiratozkayaÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 12 Saat 8 Dakika önce
Çok teşekkürler paylaşımınız için. Çok değerli bilgiler.

Beğenenler: [T]187047,mrah[/T][T]70376,KaanE[/T]
Teşekkür Edenler: [T]187047,mrah[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1987
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 11 Saat 48 Dakika önce
[QUOTE=CoryCory][/QUOTE]

Bu kanali ilk defa duydum, simdi baktim benim bu islerle ugrastigim zaman yokmus. Yoksa kacirdigima cok uzulurdum, muthis bir icerik hepsini keyifle izleyecegim abone oldum bile :) Tesekkurler paylastiginiz icin.

Su video ilgimi cekti direkt olarak. https://www.youtube.com/watch?v=GigsSwvLMwE :) altta paylastigi linkte otoklav olarak presto cooker paylasmis oda [:P]. Bu kanal muhtemelen baslangic yapacaklar icin buyuk bir hazine, sahibini tanimiyorum ama biyolog olmasi muhtemel, calisma ortaminin tertip ve duzeninden anladim [:)))]. Keske boyle bir icerigi ben baslamadan once uretiyor olsaydi cok buyuk yol gosterici olurdu. Hazine bir kanal... Bu gidisle tekrar baslayacagiz [:cik:][:cik:][:cik:][:cik:] gitti paraciklar!

Mini seralariniz guzel gorunuyor, dikkat edin bu isin sonrasi buyuk masraf [:lol:], coklu tank sendromundan daha tehlikeli. Ufak bir tuyo vereyim, bu bitkileri surekli nemli ortamda tutmak zorunda degiliz. Aklimatizasyon surecini yapmak gerekiyor. Yani invitro yada submers bitkileri aslinda surekli yuksek nem altinda tutarak yetistirmek yerine, kademeli olarak nemi %50 oranlarina dusurdugunuzde bitkiler bu nem oranina adapte oluyor ve direkt gunes almadigi surece nemde hep bu degerlerde oldugu surece ekstra nemlendirmeyle ugrasmaniza gerek kalmiyor (aslinda %100 nem altinda duran bitkiler teknik olarak emers olarak sayilmiyor). Bu normalde zor bir surectir, ozellikle direkt gunes isigi goren seralarda uygulamasi zor ama ev ortami cok daha kontrollu oldugundan daha kolay bir surec. Bunu yapmak hem bakimi kolaylastiriyor, hem de bitkiler sera icinde kisitli CO2 ile yasamak zorunda kalmiyor. Ayrica yaprak, govde yapisi degistigi icin gelisim hizi cok daha yuksek oluyor. Win, win [:iyi:]

Tutuculuk malesef en buyuk sorunlarimizdan biri cozulebilecegini hic sanmiyorum...

Ilk postumda malzemeleri tek tek yazamayacagimi soylemistim. Yukaridaki kanalin hazirladigi bu liste aslinda laminar flow hood harici gayet iyi (butceniz varsa orasi ayri).

https://www.amazon.com/shop/plantsinjars_tc/list/8H1YNVEJ5PE1?ref_=cm_sw_r_cp_ud_aipsflist_1AG2Y935NCHMS10N83F5

Diger sitelere olan baglantilarin icerigi yillar icerisinde yok olabiliyor. Kalici olmasi acisindan ekran goruntusu ekliyorum. En azindan kafanizda bir hesap kitap yapma firsati verir.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/187047/060420251416041.jpg[/IMG][EDIT]mrah,2025-04-06 14:16:25[/EDIT]

Beğenenler: [T]60547,CoryCory[/T][T]70376,KaanE[/T]
Teşekkür Edenler: [T]60547,CoryCory[/T]
+1: [T]60547,CoryCory[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CoryCoryÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/11/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 529
CoryCoryÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 9 Saat 41 Dakika önce
Tam emers formda olan bitkilerimde var ama akvaryuma girince alışma süreci uzun sürüyor. o yüzden %70 90 arası bir nemlilikte tutuyorum invitrolardada en sevmediğim şey o ekiyorsun, 1 hafta boy atıyor ama emers formunda yapraklar sonra tam aquatik yaprakları geliyor alt taraf komple kepazelik[x(]. Dipten budama yapamadıgın yerlerde üstten güzel bölgeyi al tekrar ek kök salsın gelişsin diye bekle....... Bende kendime Bu şekilde bir teknik geliştirdim çok rahat ediyorum begendigim, çok sevdiğim türler oldukçada serama ekliyorum, Hatta Hygrophila pinnatifida tam emers formunda tüylü yapraklı %60 cıvarı neme geçince tüyler gidiyor yaprakların aralıkları ufalıyor yani aslında biz emers submers diye 2 ye ayırıyoruz ama ara formlarda var. Hobinin bu kısmı bana daha keyifli geliyor nedense yeni türler buldukça emers denemeleri yapıyorum. Şu ana kadar denediklerim arasında başarısız olduğum iki bitki var Tonina sp. belem 2 kez denedim 1 kez kök çürüdü 2. de gövde kuruyup çatladı. Eriocaulon tam sp sini hatırlamıyorum ama blood vomit diye almıştım olmama ihtimalide var fazla yeşildi. oda büyüdü sonra laps diye öldü. anlamadım bile sebebini 1 adet vardı elimde akvaryuma koysaydım keşke diye çok üzülmüştüm şimdi yenisini sipariş ettim tekrar denicem [3)]

Evet mükemmel bir kanal çok sevimli bir hanım efendi, anlatımı, dili harika izlemeside çok keyifli, terrestial orman bitkileri ilede çalışıyor bende o sayede buldum. Hatta bitkilerin geleceğinin bu olduğunu söylüyor tohumculuk ve fidecilik bitecek diyor, Ama klonlama olduğu için varyete elde etmek imkansız olduğundan bence özelleşmiş firmalar ve hobiciler bu işe devam eder çünki bucelerin kolay çiçek açması ve mixlenebilmeleri sayesinde 5 senede 5 çeşit buce oldu 50 çeşit. ben artık yetişemiyorum yeni türlere. helena helena diye gezerdik şimdi skeleton king diye geziyoruz. Seneye ne çıkar acaba. [:O]

Beğenenler: [T]70376,KaanE[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KaanEÇevrim Dışı

Kayıt: 06/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1705
KaanEÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 5 Saat 55 Dakika önce
[QUOTE=CoryCory][/QUOTE]
[QUOTE=mrah][/QUOTE]

CoryCory'nin yaptığı mini seralardan bende yapmak istiyorum. Hatta oldukça büyük plastik bir kap aldım bile. Aslında konuda yazılmış ama bir daha sormak istiyorum emin olmak için;

-Akvaryuma hızlı adapte olmalarını istiyorsak nemi %100 tutmalıyız değil mi?

-%100 nemde emers değiller, drystart metodundaki gibi yapıyoruz değil mi?

-Ayrıca dipte kullanılan toprak walstadtaki gibi / türden mi? Ayrıca üstüne 2-3 cm normal dere kumu vs. kaplamaya gerek yok sanırım?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CoryCoryÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/11/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 529
CoryCoryÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 2 Saat 40 Dakika önce
Emrah beyin konusunu kirletiyor gibi olacağız kusurumuza bakmasın ama kendi bilgilerinide eklerse güzel olur. Tabanda kullanacağınız şey bitkiye ve ne istediğinize bağlı ama geneli için çiçek torfu (isterseniz misket gübre). Evet eğer tamamen emers forma geçerlerse akvaryum adaptasyonu uzun sürüyor özellikle bazı türlerde ciddi sorun yaşadım. Ayrıca tam emers formda çiçek falan açıyorlar benim amacım yeni tanklarımda bitki stoğu olması, çiçek açınca güçsüzleşiyorlar hatta bazı türler o saptan ölüyor, yandan yenisini veriyor çiçek kuruyup düşüyor. %100 nem ben hiç görmedim benim dandirik nem ölçerim %60 %80 arasında gidip geliyor. Evet dry startın bir benzerini yapıyorsunuz. üstüne dere kumu vb, gerekmiyor. Emers submers arası bir formda tutuyorsunuz aslında bitkiyi yaprakları emers form yaprağı gibi duruyor fakat sürekli suda ve nemli kalmaya alışık olduğu için akvaryuma girince çok hızlı adapte oluyor. 2. avantajı ise ilgilenmeniz gerekmiyor kapat kapağını git 2 ay sonra bile oldukları yerde duruyor oluyorlar. tamamen açık havaya alıştırırsanız bu sefer deli gibi uzuyorlar ve altına sürekli su eklemeniz gerekiyor. Mesela ilk taban full carpet tankımı bu şekilde yapmıştım plaka şeklinde 4 kutu glossoyu tankın zeminine koydum 1 günde full carpet tank[:geek:]. Ve bu tam 15 yıl önceydi. kutuya delik açma tekniğide var ama ben yapmıyorum hızlı büyümeleri gerekmiyor bu sefer daha çok uğraş çıkarıyor. Gerekirse farklı methodlar uygulanabilir.[:iyi:]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir